Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Gepost: 7 mei 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

verschil tussen meel en bloem

Bloem en meel zijn ingrediënten waarvan veel mensen niet precies weten wat het verschil is. En dan wil het ook nog weer eens zo zijn dat in recepten meestal over bloem wordt gesproken, maar vrijwel nooit over meel. Kun je dan echt geen meel gebruiken? Natuurlijk wel, als je maar weet wat het verschil tussen meel en bloem is. Een wit brood kun je bijvoorbeeld niet maken van tarwemeel. Vandaag leg ik je uit wat de verschillen zijn, maar ook dat er veel meer soorten meel en bloem zijn dan je misschien denkt.

Verschillende soorten

Laten we beginnen bij het feit dat er heel veel soorten meel en bloem zijn. Meel is een vermalen graansoort en daar zijn dus heel veel soorten van. Al zul je misschien het meest bekend zijn met tarwemeel en tarwebloem.

Naast tarwe heb je bijvoorbeeld ook nog rogge en maïs. Daar wordt dus roggemeel/roggebloem en maïsmeel/maïsbloem van gemaakt! Van elke graansoort kan dus een meel en een bloem worden gemaakt.

Meel

Meel is een graansoort die vermalen is. De onderdelen van de korrel blijven grotendeels behouden waardoor alle voedingsstoffen er nog inzitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam.

De structuur van meel is grover dan bloem, dit komt omdat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn.

Bloem

Bloem is gezeefd meel. Tijdens het zeven worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en blijft er bloem over. De voedingsstoffen zijn dus uit het meel verwijderd.

De structuur van bloem is ook fijner dan die van meel. Omdat de zemelen en kiemen er uit zijn gehaald. Er bestaan ook weer verschillende soorten bloem. Patentbloem bijvoorbeeld, maar ook Zeeuws bloem en zelfrijzend bloem (wat in de winkel zelfrijzend bakmeel het, om het overzichtelijk te houden 😉 ). Over deze verschillende soorten bloem zal ik binnenkort een uitgebreider artikel schrijven.

Voor nu weet je in ieder geval wat het verschil is tussen bloem en meel! Om nog even op het brood terug te komen. Wit brood maak je dus van tarwebloem en bruin brood van tarwemeel.

Wist jij wat het verschil tussen meel en bloem is?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

35 reacties

  1. Joyce schreef:

    Interessant artikel. Volgens mij worden ze regelmatig fout door elkaar gebruikt.

  2. chucky1012 schreef:

    Leuk om dit te weten……

  3. Winny Broens schreef:

    Als ik het goed begrijp is meel een completer dus gezonder product dan bloem. Zijn bloem en meel ook onderling uitwisselbaar, m.a.w. kun je waar bloem in het recept voorgeschreven staat ook meel gebruiken of hebben de producten verschillende eigenschappen?

  4. Henriette schreef:

    Leuk dat je hier aandacht aan besteed en er is ook nog zeeuwse bloem weer anders van samenstelling

  5. Murielle schreef:

    Ik was hier al wel mee bekend, nog niet zo heel lang overigens. Maar ik bak graag mijn eigen pizzadeeg.

    Door dit weetje bak ik nu heerlijke speltbodems.

    Nu vraag ik me af. Is speltbloem inderdaad gezonder dan tarwebloem? Of maakt dat met een bloem niet uit.

  6. Yolanda schreef:

    Interessant ! Ik ben ook benieuwd naar je artikel over bloem. Ik twijfel altijd of ik nou (bijvoorbeeld bij AH) tarwebloem moet nemen ((basic wheat flower eigen merk) of patentbloem (waar dan ook weer tarwebloem onder gedrukt staat). Verwarrend hoor

  7. geertruida Messinger schreef:

    wat is zeeuwse bloem ? Is het whole weat

  8. miep schreef:

    Ben vanmorgen voor het eerst op je website geland. Wilde gewoon even kwijt, dat ik het echt bewonderingswaardig vind, hoeveel moeite en tijd investeerd om ons wijzer te maken. Mensen zoals jij maken de wereld beter!!

  9. Anna schreef:

    Kan ik I.p.v. Bloem wat anders gebruiken om het bakblik te bepoederen?
    Kan het met Tarwemeel bv.?
    Groetjes

  10. Anna schreef:

    ook voor het eerst op deze site en aangemeld,
    Fijn om wat mer te weten te komen over bakken.
    Groetjes

  11. Anna schreef:

    Heel hartelijk dank voor uw reactie.
    Kan ik mijn tarwemeel gebruiken.
    Hartelijk groeten Anna

  12. yvette naert schreef:

    Ik denk dat meel heel moeilijk te vinden is in grootwarenhuizen . In België toch .
    Dat zou ik wel meer willen gebruiken maar vindt het nergens .

  13. Gonny schreef:

    Wat een handige, mooie en overzichtelijke site. Leerzaam. Hoef nu niet meer naar de winkel om toch te kunnen bakken ?

  14. Anne Dayman schreef:

    Hier in Edmonton, Alberta, Canada is een Bakker die van Nederland komt. Witte brood van deze bakker is zo lekker dat ik me afvraag of hij een smaak aan de deeg toevoegt. Misschien vanilla suiker, kan dat zijn?

  15. Walter Vanhees schreef:

    Met dank uit het Hageland. Kun je ook meel/bloem -molens, leveranciers in BE vermelden?

  16. Elly schreef:

    Mijn vraag is “” in mijn brood recept heb ik “”volkorenbloem nodig

    kan het ook met v korenmeel?

    en maismeel kan dat ook polenta gries een opsie zijn ?

    ik hoop dat je mij uit de droom kan helpen

    PS ik kan ook nergens volkorenbloem vinden raar toch “””patent misschien een opsie ?

  17. Pauline schreef:

    Kun je van meel ook cake of plaatsen bakken?

  18. Pauwels guido schreef:

    Welk verschil is er tussen tarwemeel van b.v.b Albert Hein,Colruyt,Lidl ,aveve en bloemmolens?
    En welk verschil van brood krijgt men?
    Mijn brood is meestal veel te droog.

  19. Bert schreef:

    Als bindmiddel voor soep of saus ?bert

  20. Riek Tawfik schreef:

    Hoi Laura, complimenten voor je recepten! Ik heb een vraag over meel: in mijn Italiaanse kookboek staan meerdere recepten waar broodbloem wordt gebruikt. Wat is dat? En ze voegen er nog aan toe: sterk, 12% glutoneiwit.
    Is het iets wat je in Ndl kunt kopen of moet ik er voor naar Italië (ook niet erg)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *