Zelf appelcompote maken
Voor een lekkere appelcompote vind ik Goudreinetten of Jonagold appels een goede keus. Maar je kunt natuurlijk ook andere appelsoorten gebruiken. Die zijn soms wel wat zachter van smaak. Ook lekker om verschillende soorten appels te combineren.
Het liefst maak ik in één keer een flinke hoeveelheid, je kunt appelcompote namelijk heel goed bewaren. Een aantal dagen in de koelkast en vervolgens wel een aantal maanden in de vriezer.
Appelcompote smaakvariaties
Dit appelcompote recept heb ik heel simpel gehouden. Je kunt er uiteraard wat smaakmakers aan toevoegen, ik geef je wat opties:
- Kaneel
- Gember
- Citroen
- Vanille(suiker)
- Rozijnen
- Likeur
- Combinatie met ander fruit zoals peer of rabarber
Appelcompote en appelmoes zijn beiden echt Hollandse recepten. Bij ouderwetse appelcompote wordt er vaak een beetje kaneel aan toegevoegd.
Kleine hoeveelheden appelmoes of compote zijn ook heel goed in de magnetron te maken. Dan hoeft er geen water bij. Wel een wat ruimere schaal nemen want het komt omhoog en als het dan overstroomt heb je een enorme plakbende. Tussendoor een keer omscheppen. Ik vind dat het gemakkelijkst met een flinke vork.. Garen zover als je wil, suiker en evt custardpoeder en/of kaneel erdoor roeren en nog een minuutje terug. Folietje bovenop en klaar