Pepernotencake

27 november 2014
102

pepernoten cake

Klaar voor een eenvoudig maar superlekker Sinterklaas recept? Dan zit je hiermee goed, deze pepernotencake haalt het ultieme Sinterklaas gevoel in je naar boven! Als basis gebruik je gewoon het recept voor de vanillecake, met een paar kleine toevoegingen tover je hem om in een pepernotencake. Naast de kruiden en pepernoten voeg je ook een beetje melk toe. Dit kun je niet achterwege laten, anders zul je een droge cake krijgen. Veel vocht uit de cake trekt namelijk in de pepernoten die door het beslag zitten.

pepernoten cake

pepernoten cake

pepernoten cake

Pepernotencake

Een eenvoudig maar heerlijk recept voor Sinterklaas: pepernotencake! Met een basisrecept voor cake, speculaaskruiden en kruidnootjes ben je al bijna klaar.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanille suiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 100 gram pepernoten
  • ter decoratie: pepernoten en amandelschaafsel

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag. Voeg samen met het meel ook de snuf zout toe.
  • Voeg de speculaaskruiden en pepernoten toe aan het beslag. Meng de pepernoten met een beetje bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Ter decoratie strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
  • Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Wanneer de cake uit de oven komt zijn de pepernoten bovenop nog heerlijk knapperig. Later, nadat je hem verpakt, worden deze iets zachter door het vocht uit de cake dat in de pepernoten trekt. Mijn collega vond juist die knapperige pepernoten lekker en loste dit op een creatieve manier op, bij elke hap cake stopte hij ook nog een pepernoot in zijn mond. Volgens hem het puntje op de i 😉 .

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

pepernoten cake

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

106 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Heerlijk! Alles met kruidnoten vind ik sowieso lekker, maar deze cake ziet er wel heel goed uit.

  2. Linda Delichef schreef:

    Wat een leuk idee! Maar nu heb ik te veel inspiratie voor Sinterklaas, ik kan niet meer kiezen wat ik wil maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, en dan heb ik zelf nog geen eens alles gemaakt wat ik als idee had 😉 Wellicht een Sinterklaas high tea maken? 😀

  3. Elske schreef:

    Ziet er heerlijk uit zeg. Kan ik de melk ook vervangen door water of rijstemelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou de melk niet vervangen voor water, rijstemelk zou je wel kunnen proberen. Of wellicht soja melk

  4. Margot schreef:

    Wat ziet dat er goed uit!

  5. Trienie Jansen schreef:

    Hoi ik ga hem zo bakken

  6. Amy schreef:

    Klinkt mega lekker!

  7. Inge schreef:

    Hij staat in de oven! Ben benieuwd, ruikt in ieder geval al wel lekker!

    1. Inge schreef:

      Hij is heerlijk!!!

  8. Mastenbroek schreef:

    Geachte
    alle recepten zien er eg super uit hoor aar op deze cake zitten toch kruidnootjes of vergis ik me pepernoten zien er toch anders uit ..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn inderdaad kruidnootjes. Maar ik noem ze, net zoals vele anderen, eigenlijk altijd gewoon pepernoten 🙂

  9. Dinja schreef:

    Klinkt echt zo lekker!

  10. Emma schreef:

    Dit klinkt erg lekker en wat ziet het er geweldig uit op je foto’s!

  11. anita van bezouw schreef:

    Ik heb net de pepernotencake gebakken.
    En hij is heerlijk.

  12. Alie schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik het zonder pepernoten wil maken, alleen met de speculaaskruiden erbij, is de melk dan ook nodig of dan niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan kun je de melk ook weglaten.

  13. Alie schreef:

    En als je chocolade pepernoten gebruikt, is het dan wel nodig om melk toe te voegen of ook niet omdat er een dan een hard laagje om de pepernoten zit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Durf ik niet met zekerheid te zeggen, de chocola zal natuurlijk smelten en vermengen met het beslag. Ik zou zelf voor de zekerheid toch wat melk toevoegen, dat kan geen kwaad.

  14. Tessa schreef:

    De cake zit nu in de oven. Het ruikt heerlijk!

    Mooie site heb je, lekkere recepten en mooie foto’s.

    Groetjes

  15. Rixt schreef:

    Klinkt echt heel lekker! Kun je ipv een cakevorm ook muffinvormpjes gebruiken om het beslag in te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Je haalt er dan ongeveer 12 cupcakes uit.

  16. Nathasja schreef:

    Hoi Laura! Klinkt echt geweldig dit, en niet moeilijk ook!
    Hoe lang denk je dat de cake houdbaar is, gezien de melk die erin zit lijkt het mij minder lang dan een gewone vanillecake.. Ik heb nogal wat adresjes waar ik er eentje achter wil laten, dus zou fijn zijn als ik ze bijvoorbeeld 2 dagen van tevoren kan bakken 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      je bakt de cake, dus hij is dan niet langer of korter houdbaar dan een cake zonder melk. Na het bakken verpak je de cake goed en dan blijft hij zeker 4-5 dagen goed 🙂

      1. Nathasja schreef:

        Dank je wel!!

  17. carla schreef:

    Hallo laura
    Ik heb een vraag over de melk in de bot er creme.
    kan de melk ook vervangen worden door amandeldrank?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja hoor, dat kan 🙂

  18. Angela schreef:

    Heb hem zojuist gemaakt. Echt heerlijk!
    Doe veel inspiratie bij je op. Leuke recepten en tips.

    1. geja schreef:

      Vanmiddag de pepernotencake gebakken en geproefd.
      Het is een heerlijke cake ,die ik volgend jaar weer ga maken in de Sint-Nicolaas periode. Nogmaals bedankt voor dit recept

      1. As schreef:

        Hey laura
        Is het ook mogelijk om hem met minder suiker te makenm
        ?

        1. Laura schreef:

          Dat kun je proberen, ik heb er geen ervaring mee. Maak mijn cakes altijd op deze manier.

  19. Paulien schreef:

    Ik heb ze in cupcakevorm nu in de oven staan! Ben benieuwd. Wel heerlijk om op 5 Dec de geur van speculaas in huis te hebben.

  20. Marloes schreef:

    Heerlijk! Ik heb hem vanmiddag gemaakt, alleen de melk vergeten.. Dom dom. Maar hij is dan wel droog, maar smaakt heerlijk!! Bedankt

  21. Maartje schreef:

    Hi Laura, wat ziet deze cake er heerlijk uit! Kun je voor deze cake ook margarine gebruiken, of heeft dat effect op de smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      roomboter is wel lekkerder, maar je kunt ook margarine gebruiken.

  22. jan-thomas lodewijks schreef:

    kan de meel ook gewone meel uit de winkel zijn?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, die gebruik ik ook 🙂

  23. Joyce schreef:

    Hallo Laura!

    Ik haal onwijs leuke recepten van je site.. Nu ook deze cake! Alleen zijn het kruidnoten en geen pepernoten!? Dus is het eigenlijk een kruidnotencake .. Maar ben benieuwd hoe die zal gaan smaken! Bedankt voor het recept! Groetjes Joyce

    1. Laura schreef:

      Ach ja, dat is geloof ik een eeuwige discussie 😉 . De cake wordt er vast niet minder lekker op, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  24. marjolein schreef:

    Wat voor suiker gebruik je in het recept?

    1. Laura schreef:

      (fijne) kristalsuiker

  25. Melissa schreef:

    Vandaag de cake gemaakt!
    Echt heerlijk!

  26. nicole schreef:

    Wauw! Wat een fantastisch idee dit weer. Helaas was mijn suiker op dus ik heb de helft vervangen door basterdsuiker. Verder wat schuddebuikjes toegevoegd.. Kan niet wachten om te proeven!

  27. Gerda Nijhof schreef:

    Zo recept uit geprint en klaar om op de” to do list” te zetten van volgende week …

  28. Debbie schreef:

    Heerlijke cake! Heb hem zelf koemelkvrij gehouden door soja melk te gebruiken. Hij smaakt er zeker niet minder om ?

  29. Eline schreef:

    Ik heb zelf deze cake ook gebakken, maar dan heb ik de speculaaskruiden vervangen voor kaneel. Hij was heel lekker! Bedankt voor het leuke recept en idee! Ik ga zeker nog meer recepten bakken van jouw leuke website!

  30. Yvonne schreef:

    Mijn zoontje en ik gaan deze cake vandaag maken! Ik ben benieuwd, hij ziet er heerlijk uit.
    Als ie goed lukt maak ik hem ook voor pakjesavond bij mijn ouders 🙂 Dank je wel voor het recept.

  31. Eva schreef:

    Als je ze als cupcakes maakt, op hoeveel graden moet de oven dan en Hoelang moeten ze erin?? 🙂

    1. Laura schreef:

      De temperatuur blijft hetzelfde, de tijd kun je aanpassen naar ongeveer 20 minuten.

  32. Dianne schreef:

    Staat in de oven! al keer eerder gemaakt, zo lekker 🙂
    Nu alleen ook nog stukjes pure chocolade doorheen gedaan.
    ben benieuwd, ruikt al heerlijk hier in huis.

  33. susan schreef:

    Ik maak hem nu voor de 3e keer. Dit keer met spijs erdoor. Ben benieuwd.

    Het recept is al volop doorgegeven en gemaakt. Echt heerlijk Laura!

    Gr Susan

  34. Bettina schreef:

    Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?

  35. Mirjam schreef:

    Ik heb er wat kandijsuiker over gestrooid voor ie de oven inging?Mmmmm

  36. Rianne schreef:

    Vandaag vlak voor de intocht op tv de pepernoten cake gemaakt met lactose vrije melk ivm intolerantie van mijn man. M’n dochter van 4 heeft gezellig meegeholpen en vond m heerlijk! Bedankt voor het recept, wij smullen het hele weekend verder ?

  37. Catherine schreef:

    Hoi laura als ik een tulband pepernoten cake wil maken moet ik het recept dan 2x pakken???

    1. Laura schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van jouw tulband.

      1. Catherine schreef:

        Dan gaan we uit van een standaard tulband maat??hoe worden de verhoudingen dan??

        1. Laura schreef:

          Er is geen standaard tulband maat, het is handig als je weet wat de inhoud is van je tulband. Dan kun je het recept eenvoudig omrekenen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  38. Jendy schreef:

    Zelf bak ik ook al jaren pepernotencake in deze tijd van het jaar. Maar omdat de pepernoten wat droog zijn voeg ik 1 appel, in blokjes met speculaaskruiden geschud, toe. Dit maakt de cake lichter en frisser. En hoelang hij bewaard kan worden heb ik nooit uit kunnen vinden! ?

    1. Laura schreef:

      Klinkt als een goede toevoeging!

  39. jessica schreef:

    Hoi vraagje zou je deze kunnen invriezen? Groetjes Jessica

  40. Miranda schreef:

    Hi Laura, vandaag 2 cakes gebakken voor het sinterklaasfeest op mijn werk en alleen maar complimenten gekregen 🙂
    Bedankt voor het recept!

  41. Chantal schreef:

    Ik had hem gemaakt, 2 x het recept en in een vierkante bakvorm gedaan van 25 cm. Is 80 minuten in de oven geweest. De bovenkant had ik leeg gelaten. Toen de cake afgekoeld was heb ik hem doorgesneden en er stroopwafelsaus (lekker! bij lidl nu!) tussen gedaan. Op de bovenkant ook stroopwafelsaus en daar kleine kruidnootjes en spekjes op geplakt.
    Lekker machtig, dus gewoon een plakje er vanaf snijden!
    Maar door de hele familie goedgekeurd, heerlijk hoor!!!

  42. Lindsey schreef:

    Hoi Laura, ik heb vandaag de cake gemaakt en de smaak is erg goed! De cake is alleen super vochtig.. Ik heb me wel aan de hoeveelheid ingrediënten gehouden en heb zelfs de cake nog langer in de oven gedaan. Heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Of waar het mis is gegaan?

    1. Laura schreef:

      Het klinkt alsof hij meer tijd nodig heeft. Kan ook aan het soort oven liggen, heb je misschien een combi?

  43. Cobi schreef:

    Hoi Laura!
    De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???

    1. Cobi Is al goedgekomen hoor! Had heel lang geen cake gebakken. De schreef:

      Hoi Laura!
      De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???

  44. Melinda schreef:

    Kan ik zelfrijzend bakmeel vervangen door speltbloem en wat zijn dan de verhoudingen? Ik wil dit recept graag morgen voor Sinterklaas maken 🙂

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker, maar heb er geen ervaring mee. Zou het gewoon proberen.

  45. Marianne schreef:

    Vandaag heb ik met de kinderen het sintspel gespeeld, altijd gezellig! Vanmorgen de pepernotencake gebakken, die viel zeer goed in de smaak. Morgen nog plakje voor bij de koffie.

  46. Cobi schreef:

    Het is goedgekomen hoor! Had al heel lang geen cake meer gebakken..maar deze was weer verrukkelijk!! De tweede staat nu in de oven! Supergoed recept! Bedank Laura!

  47. Pingback: Kruidnotencake |
  48. Laura schreef:

    Jep, goedgekeurd! Heb hem vanmorgen gemaakt en kan er niet vanaf blijven..
    Heb al een keer eerder pepernotencake gemaakt maar die was heel droog. Deze is lekker smeuiig. Misschien ook omdat ik de helft van de suiker heb vervangen door bruine basterdsuiker.
    Bedankt! Groetjes Laura

  49. Roswitha schreef:

    Heb ze vandaag gemakt, herrlijk, mooi recept

  50. Lieke schreef:

    Hoi moet je voor dit recept basterdsuiker of kristalsuiker gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      (fijne) kristalsuiker. Wanneer je basterdsuiker nodig hebt staat dit erbij.

  51. Lieke schreef:

    Hoi ik heb vandaag de cake gemaakt, maar hij is erg droog geworden. Ik heb er wel melk in gedaan. Hoe zou ik dat op kunnen lossen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij te droog is, is hij te heet of te lang gebakken. Volgende keer dus korter/minder heet.

  52. Mellany schreef:

    Zijn speculaaskruiden gewoon in de supermarkt te verkrijgen of moet ik hiervoor naar een bakker?
    De cake ziet er heerlijk uit!

    1. Laura Kieft schreef:

      Veel supermarkten hebben het gewoon in de winkel, ik koop het zelf liever bij de molen of een kookwinkel, die vind ik lekkerder 🙂

  53. Katja schreef:

    Ziet er lekker uit!
    Als ik de cake in twee kleine ronde bakvormen bak (18cm) verkort dan de baktijd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze inderdaad iets minder lang nodig.

  54. marijke schreef:

    hoi Laura,
    Wat is het resultaat als ik de melk weglaat? Maakt dat erg veel uit?
    Groetjes
    Marijke

    1. Laura Kieft schreef:

      Je krijgt dan een droger resultaat, met melk is wel echt het lekkerst.

  55. Marga Meijer schreef:

    Hallo Laura, wat een heerlijke cake! Ik had als extra sinaasappel rasp en beetje Amaretto toegevoegd! Maakt m net wat frisser

  56. Miranda schreef:

    Ik heb het recept glutenvrij gemaakt en speciaal voor mijn schoonmoeder en schoonzus gemaakt voor Sinterklaas.
    Het was een groot succes!
    Zelfs twee dagen later nog erg lekker.

    1. Karelina schreef:

      Hoi Miranda, hoe heb je dat precies gedaan?

  57. Angelique schreef:

    Hoi Laura,
    Kan deze cake ook in de platte vorm gebakken worden waarin je bijvoorbeeld de Oreo-Nutella cake of gevulde speculaas hebt gebakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Je hebt dan wel wat minder beslag nodig.

  58. Dineke schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je deze cake ook kunnen maken met chocolade pepernoten? 🙂
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, zal hartstikke lekker zijn 😀

  59. Ilona schreef:

    Hoi Laura,
    Wij willen een combi maken met appeltjes. Zou er dan toch nog melk bij moeten omdat de appel natuurlijk de cake al natter maakt?
    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ilona, bedoel je misschien meel ipv melk? Ik zou het beslag niet nog natter maken met melk. Je kunt de blokjes appel door de bloem halen, dat zou het grotendeels moeten oplossen lijkt mij.

      1. Ilona schreef:

        Nee, omdat de melk het droge van de pepernoot compenseert en de appeltjes dit eigenlijk ook al een beetje doet dacht ik misschien geen melk nodig in het recept. Maar heb inderdaad het recept zonder melk gemaakt met 2 appels erdoor en hij was heerlijk smeuiig. Thanks!!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah je bedoelde de melk helemaal weglaten. Nou fijn dat het gelukt is 😀

  60. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de pepernoten cake in de koelkast bewaren, en hoelang kan je hem in de koelkast bewaren?

    Groetjes Maartje

  61. Nynke schreef:

    Dit recept is superlekker!!! Dankjewel Laura. Heb hem vorig jaar gemaakt maar ga het dit jaar zeker weer gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *