Ik kondigde het een tijdje geleden al aan op Instagram: ik zou weer een recept delen uit het boek Puur Zoet van Mariette. Want jullie hadden allemaal behoefte aan gezondere tussendoortjes en andere lekkernijen. Nu experimenteer ik daar zelf de laatste tijd ook iets meer mee, maar Mariette is een echte kenner op dit gebied. Vandaag deel ik het recept van haar heerlijke kruidkoekjes met jullie. Maar vergeet vooral ook niet even te spieken op haar eigen site Zoetrecepten, of schaf haar boek Puur Zoet aan waar nog meer lekkers in staat 😉 .
Kruidkoekjes
Kruidkoekjes
De perfecte bodem voor een taart of een lekker kruidig koekje dat je aan een uit de kluiten gewassen kruidnoot doet denken. Mmm!
Porties: 16 koekjes
Ingrediënten
- 125 gram havermout
- 25 gram amandelmeel
- 1 el speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 4 el kokosolie gesmolten
- 1,5 el (amandel)melk
- 4 el dadelstroop
Instructies
-
Maal de havermout tot een fijn meel in de keukenmachine.
-
Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan de gesmolten kokosolie, dadelstroop en amandelmelk toe en meng door elkaar.
-
Laat het deeg (minimaal) een uur rusten in de koelkast, zo trekken de speculaaskruiden er goed in.
-
Maak balletjes van het deeg met een doorsnee van een 2-euro-munt. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze platter met je duim.
-
Bak de koekjes in 12 – 14 minuten gaar op 175 graden (boven- en onderwarmte).
Tips
- Hou een kortere baktijd aan als je voor het formaat van echte kruidnootjes gaat.
- Voor meer structuur in het koekje kun je 25 gram havermout weglaten en 30 gram fijngehakte amandelen door het deeg mengen.
- Kun je geen dadelstroop vinden? Je kunt het ook vervangen door normale stroop. Als je het vervangt door ahornsiroop, agave siroop of honing dan zul je een halve eetlepel extra ervan moeten toevoegen.
Bewaren
In een afgesloten trommel 2 weken houdbaar.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kun je zonnebloemolie in plaats van kokosolie gebruiken?
Nee, maar boter zou wel kunnen.
Oke, dan ga ik roomboter gebruiken. Bedankt!
eigenlijk een vraag:
hoeveel roomboter moet ik nemen voor de 4 eetlepels kokosolie en de roomboter kan ik die dan koud gebruiken?
Ook gewoon eetlepels vullen met roomboter, dan heb je dezelfde hoeveelheid. Je kunt het zacht proberen.
Ik heb geen dadelstroop in huis?
Wat kan ik dan gebruiken. Ik heb wel ahorn
Waarschijnlijk werkt ahornsiroop ook wel, ik zou in ieder geval géén appelstroop gebruiken voor dit recept.
Wat kun je gebruiken in plaats van dadelstroop?
Het liefst een soort stroop (maar geen appelstroop), maar anders zou ahornsiroop, honing of agavesiroop ook moeten werken.
Mijn deeg is helemaal hard geworden in de koelkast:( ik had alleen honing ipv dadelsiroop. Leek mij geen probleem, balen!
Ah, ik denk dat de kokosolie te warm was. Een tijdje het deeg in mijn handen en toen werd het weer soepeler:)
De kokosolie stijft inderdaad goed op in de koelkast, maar fijn dat je eruit bent gekomen met het deeg! Hopelijk geniet je nu al van een lekker afgebakken kruidkoekje.
Yes, ze waren/zijn heerlijk:)
Super! Geniet ervan!
Mmmmm klinkt lekker
Ik ben nog maar 13 en ik vind bakken nu al super leuk ik wil het liefst banketbakker worden (later als ik groot ben)
Wat ontzettend leuk Rebecca! Veel oefenen dan maar 😉
Ze zien er weer echt verrukkelijk uit! ik sla dit recept weer eventjes op.
Yes wat leuk! Veel bakplezier!
Net het recept uit geprobeerd! Potje dadelstroop bij het Turkse winkeltje gekocht. De rest had ik in huis. Alleen het deeg voelde niet als deeg. Beetje korrelig maar wel gelukt om balletjes te maken. Koekjes zijn klaar en voelen zacht van binnen als ik erop druk. Klopt dat? En ik heb kokosolie best heel warm erdoorheen gemengd. Is het de bedoeling dat het eerst afkoelt? Ik kan niet wachten om te proeven!
Hi Kaatje, het deeg moest sowieso nog opstijven. Heb je dat wel gedaan? Het moeten juist knapperige koekjes worden namelijk!
ik zou de havermout niet fijn willen malen, kan dit ?
Ik denk niet dat het deeg dan aan elkaar blijft plakken. Waarom wil je het niet fijnmalen? Je kunt ook goed havermeel gebruiken!
ik had graag een grof havermoutkoekje gewild met die kruidensmaak
Misschien kun je dan beter een ander recept gebruiken. Zoals deze (citroen en gember weglaten, speculaaskruiden toevoegen): https://www.laurasbakery.nl/citroen-gember-havermoutkoeken/
Ze zijn echt lekker! Heb ze nu al twee keer gemaakt.
Yay wat leuk!
Heerlijk zijn ze!!
Kun je ook 125 gr havermeel gebruiken ipv havermout?
Ja, dat kan zeker!
Ik heb de koekjes gemaakt zoals het recept en het lijkt erop dat mijn koekjes wat grover zijn. Ik kan die alleen maar wijten aan de structuur van de havervlokken. Ik heb havervlokken ipv havermout gebruikt en die in de blender gegooid en en meerder keren omgeschud en geblendeerd.
Had ik dat anders moeten doen?
Tevens, eenmaal afgekoeld worden de koekjes niet krokant. Binnenin blijven ze een soort van soft. Eerste lichting, formaat pepernoot, afgebakken 175 graden + 13 minuten. Verbrand.
Tweede en derde lichting, formaat “kleine-appelmoespot-deksel”, gebakken 160 graden + 16 minuten. Resultaat is soft van binnen in.
Heb jij daar een suggestie voor?
Ze smaken btw wel lekker 🙂
Wat vervelend Lisa! Formaat pepernoot is erg klein, dus dan zou 10 minuten baktijd waarschijnlijk voldoende zijn. Koek moet altijd op een hogere temperatuur gebakken worden om lekker knapperig te bakken, dus liever wat korter zoals in het recept staat en dan wel op 175 graden. Het maakt niet uit of je grove of fijne havermout hebt gebruikt, uiteindelijk moet het fijn meel worden in de blender.
Hoi,
Ik bak erg graag, allen ik bak liever niet met amandelmeel (duur en onhandig, ik gebruik liever tarwebloem ofzo) kan ik in dit recept ook tarwebloem gebruiken?
Dat durf ik zo niet te zeggen, maar in principe kun je dit niet zomaar door elkaar vervangen.
Ik had zelf geen amandelmeel meer en heb daarvoor in de plaats 8 gram kokosmeel gebruikt en wat extra amandelmelk. Weet niet of het in de buurt komt van het origineel, maar ik vond het een geslaagde combi in ieder geval ?
Mijne bleven zacht… Hoe zou dat komen?
Zien er ook anders uit dan op het plaatje. Mijn havermout misschien iets minder fijn?
Ik vind knapperige koekjes juist zo lekker.
Dat is zonder verdere informatie voor mij moeilijk te bepalen, misschien hadden ze gewoon wat langer nodig in jouw oven.
Had het recept gevolgd, alleen ahornsiroop gebruikt. Had ze al iets langer in de oven gedaan?
Dat maakt wel verschil in het eindresultaat ja, kans dat dat de oorzaak is.
Ik heb roomboter ipv kokosolie gebruikt, honing (van bijen hier om de hoek!) ipv agavesiroop. Heel lekker! Groet Trees
Even een vraagje: horen de koekjes eigenlijk al volledig hard te zijn als je ze uit de oven haalt? Of gaan ze nog uitharden bij het afkoelen? Bij mij zijn ze namelijk na 20 min op 175 graden nog steeds zacht (ik heb dan wel de oven uitgezet en de koekjes erin laten afkoelen). Qua grootte waren ze zoals in het recept aangegeven.
Koekjes harden pas uit tijdens het afkoelen. Je kunt ze beter niet in de oven laten staan, maar op de bakplaat buiten de oven laten afkoelen.