Verschil tussen kruidnoten en pepernoten

Gepost: 19 november 2017 Laatst bewerkt: 18 januari 2024
1

Pepernoten en kruidnoten

Om discussies te voorkomen heb ik het online altijd heel netjes over kruidnoten. Ik ben namelijk regelmatig op mijn vingers getikt, vooral bij het recept voor mijn kruidnoten cake (die dus een pepernotencake heet op het blog). Maar heel eerlijk: verder heb ik het eigenlijk heel vaak gewoon over pepernoten, terwijl ik toch echt die kruidnoten bedoel. Ik ben eens op zoek gegaan naar de details van deze kruid- en pepernoten om jullie te vertellen wat het verschil nu eigenlijk is.

Vorm en kleur

Een belangrijk verschil zit in het uiterlijk. De kruidnoten en pepernoten lijken in de verste verte niet op elkaar. Qua kleur niet, maar de vorm is al helemaal anders.

Pepernoot: Pepernoten zijn lichtbruin van kleur en hebben een onregelmatige vorm, het best te vergelijken met ‘brokjes’.

Kruidnoot: Kruidnoten zijn donkerbruin en zien er allemaal hetzelfde uit wanneer je een zak opent, als kleine bolletjes

Kruidnoten en pepernoten

Structuur

Wie blind zou proeven zou ook gelijk het verschil tussen pepernoten en kruidnoten weten. De structuur is namelijk heel erg verschillend.

Pepernoot: Pepernoten zijn zachter en hebben wat weg van taaitaai. Net als taaitaai worden pepernoten dan ook gemaakt met roggemeel en honing. Hier vind je een recept voor taaitaai.

Kruidnoot: Kruidnoten zijn juist beter te vergelijken met kleine koekjes. Ze zijn knapperig en hebben echt een bite. Kruidnoten worden overigens met (tarwe)bloem gemaakt, net als koekjes dus.

Kruiden

Voor beiden worden ook verschillende kruiden gebruikt, of eigenlijk moet ik specerijen zeggen. Ze maken het verschil in smaak erg groot.

Pepernoot: In pepernoten wordt vaak anijs gebruikt. Geen peper dus, zoals je door de naam misschien zou vermoeden.

Kruidnoot: Kruidnoten worden gemaakt met speculaaskruiden. De samenstelling hiervan verschilt, maar kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn een paar specerijen die niet mogen ontbreken. Hier vind je trouwens het recept zoals ik het zelf maak.

Welke nootjes hebben jouw voorkeur? Ik heb zelf het liefst kruidnoten. Ik weet nog dat ik als klein kind een keer zwaar teleurgesteld was toen Sinterklaas pepernoten achterliet nadat hij bij ons thuis op bezoek was geweest. Kruidnoten wilde ik! 😉

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Yolanda schreef:

  Ha Laura,
  Laat ik dol zijn op echte pepernoten en jaar na jaar meer gefrustreerd raak…zelfs bij de Hema zijn ze dit jaar niet meer te koop…
  Beetje teleurgesteld dat ook jij nu kiest voor een kruidnoten-recept. ….kruidnoten kun je overal kopen….hoopte op een recept voor pepernoten.:(

 2. Marian schreef:

  Er bestaan toch ook nog friese pepernoten ofzo? Die smaken weer heel anders dan kruidnoten, zijn wat groter. En knapperig, niet taai zoals de pepernoten… Ik zou daar graag een recept van willen want je kan ze bijna nergens kopen.

 3. George schreef:

  Helemaal eens met Yolanda! Al mijn hele leven verzot op echte pepernoten. Ik dateer mezelf maar kruidnoten bestonden volgens mij niet eens toen ik op de lagere school zat ?. Kruidiger, minder suiker, lekker taai, zalig! Maar ze zijn nauwelijks meer verkrijgbaar helaas. AH heeft altijd nog een voorraadje en dit jaar heb ik in anderhalve week 8 zakken gekocht (mijn diepe verontschuldigingen voor de andere liefhebbers; hoewel…ze waren pas op 3 december helemaal op, dus de belangstelling was minimaal). Maar als je een recept zou hebben voor hoe je die ‘echte’ maakt….grrrrraaag!

 4. Shanna Arts schreef:

  Ik mis ook het recept voor pepernoten. Kruisbogen boeit me weinig haha!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit recept kun je daarvoor gebruiken zoals ook in het artikel staat: https://www.laurasbakery.nl/taaitaai-strooigoed-review/

 5. Shanna schreef:

  Oh super! Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *