Tres leches cake

4 juli 2020
Tres leches cake
116

Ik weet ontzettend veel Mexicaanse recepten te noemen, maar ik kwam tot de conclusie dat deze vrijwel allemaal hartig zijn. Dus ik ging op zoek naar Mexicaans gebak en kwam in die zoektocht de tres leches cake tegen. Letterlijk vertaald is dat een drie melken taart. En die naam is logisch, want er gaan inderdaad drie soorten melk in. Of over moet ik zeggen, want je giet een melkmengsel over de cake nadat deze is gebakken. Ik was bang dat het een ontzettend zompige cake zou worden met al dat vocht, iets waar ik niet van houd. Maar goed nieuws: dat was niet zo! Ik heb echt zitten smullen van deze Mexicaanse taart. Ik weet zeker dat ik die nog vaker ga maken.

Tres leches cake

Een zoet Mexicaans recept, heb jij al eens van de tres leches cake gehoord?
Porties: 15 personen
Voor een vorm van ongeveer 18 x 2 5 cm (niet kleiner)

Ingrediënten

  • 160 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 5 eieren (M), gesplitst
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 80 ml melk vol of mager
  • 1 tl vanille-extract

Voor het melkmengsel

  • 350 ml koffiemelk
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 60 ml melk vol of mager

Topping

Instructies

  • Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer door elkaar en zet even opzij.
  • Doe 150 gram van de suiker in een kom met de eidooiers en mix in een paar minuten tot een licht en schuimig mengsel.
  • Voeg de melk en vanille-extract toe en mix op een lage stand door. Dit gehele mengsel giet je bij het bloemmengsel. Mix rustig tot een egaal beslag.
  • Pak een tweede kom en ontvet deze indien nodig. Doe hier de resterende 50 gram suiker met de eiwitten in. Mix in een paar minuten op een hoge stand tot het stijf is.
  • Doe de meringue bij het beslag en spatel rustig en voorzichtig door tot het helemaal is opgenomen.
  • Stort het beslag in een met ingevette en met bloem bestoven bakvorm (het is handig om een velletje bakpapier op de bodem te leggen).
  • Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen, stort daarna op een bord om helemaal af te laten koelen.

melkmengsel + topping

  • Als de cake is afgekoeld roer je in een maatbeker de drie soorten melk door elkaar. Prik allemaal gaatjes in de cake en giet het melkmengsel er in delen overheen.
  • Als het eerste deel is opgenomen door de cake voeg je weer meer toe. Ga zo door tot je 2/3 van het mengsel hebt gebruikt. Zelf stopte ik op dit punt met toevoegen van meer melk, maar het kan wel in kleine beetjes. Je houdt sowieso iets over, maar dat is niet erg.
  • Laat de cake zeker een uur staan, vocht dat nog op het bord ligt zal in de tussentijd opgenomen worden door de cake.
  • Als je tevreden bent over de cake, kun je de topping maken. Klop slagroom met vanillesuiker stijf.
  • Smeer de cake in met de slagroom en decoreer met de frambozen en blauwe bessen.
Bewaren

Afgedekt in de koelast 3-4 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. Hanaa schreef:

    Die is inderdaad heerlijk. Maak ik ook weleens. Niet al te vaak want het is best een calorie bommetje. Een vd leches in mijn recept is namelijk ongeklopte room ipv gewone melk), en dag nog eens keer slagroom bovenop 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is inderdaad een flinke caloriebom haha 🙂

  2. Velda schreef:

    Wij kennen deze taart al ‘eeuwen’ (20 jaar). Uit Perú. Misschien meer Zuid-Amerikaanse landen die in hun patisserie hebben. Zo als wij ze kennen zijn ze behoorlijk drassig en vinden het niet echt lekker. Hun ‘slagroom’ is ook meer een crème dan de slagroom die wij kennen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik geloof zeker dat smaken verschillen! En op die manier vechten Amerika en Engeland bijvoorbeeld ook om de origine van de cupcakes en muffins 😉

  3. Rianne schreef:

    Proef je de koffiemelk ook?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet qua smaak nee, het gaat meer om de smeuïgheid.

  4. Ineke schreef:

    De tortilla,s waren heerlijk

  5. Laila schreef:

    Hoi Laura, erg leuk recept! Zou je ook een keer een recept voor suikerbrood kunnen doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Staat op mijn lijst!

  6. Carolina schreef:

    De TRES LECHES CAKE kan deze cake ook in een cakevorm gegoten worden???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Afhankelijk van de verhoudingen vast wel 🙂 maar ik heb het niet geprobeerd.

  7. Ineke schreef:

    Ik heb de cake in een cakevorm gemaakt .
    Ging prima

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super! In een 30 cm vorm? Dezelfde hoeveelheden?

  8. Ineke schreef:

    Het ging heel goed en was heerlijk

  9. Hanane schreef:

    Hi Laura, Ik heb de cake gisteravond gemaakt. Super lekker! Alleen vond ik de hoeveel mengsel te veel, de cake is drabberig geworden daardoor. Als ik ‘m volgende keer maak, gebruik ik denk 2/3 van de hoeveelheid vh mengsel. Dank voor het delen van het recept.

  10. Andrea schreef:

    Zou ik een tres leches taart bij u kunnen bestellen? Het is voor de verjaardag van mijn vriend. Het is zijn favoriete taart wij zijn ver van huis dus het zou heel speciaal voor hem zijn om die taart te hebben!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bak niet op bestelling, maar je kunt het natuurlijk wel zelf maken aan de hand van bovenstaand recept.

  11. Rozemarijn schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb nu twee keer de très leches gemaakt (mijn vriend is Mexicaan), maar telkens als ik ‘m uit de oven haal en laat afkoelen, zakt de taart helemaal in elkaar!
    Wat doe ik verkeerd of kan ik daartegen doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als een taart inzakt kan dat verschillende oorzaken hebben: het beslag was te luchtig of de cake was nog niet gaar. Dat hij iets inzakt hoort overigens.

    2. Cindy schreef:

      Bij de Dominicaanse versie giet je het beslag in een schone ovenschaal, dus NIET invetten / met bakpapier. Vervolgens uit de oven en even 5 min laten afkoelen zodat de cake dezelfde hoogte heeft als de rand van je ovenschaal. Dan ondersteboven 1 uur laten koelen op 4 glazen bijvoorbeeld (op de hoekjes van de ovenschaal) dan zakt je cake niet in. En het mengsel wordt daar ook met slagroom in plaats van melk gemaakt, dan wordt de cake niet zo zompig/nat

  12. Ineke schreef:

    Hallo Laura .
    Ik heb laatst de bananenbrood gemaakt zonder noten .
    Ook heerlijk .
    Maak vaak wat van je .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *