Speculoos blondies

Speculoos blondies
298

Ik had nog nooit zelf blondies gebakken. Het basisrecept voor blondies dat online staat had Lian namelijk gemaakt. En als bakblogger kan ik het natuurlijk niet maken om nog nooit zelf een blondie gemaakt te hebben. Ik koos voor deze schandalig lekkere Speculoos blondies en het water loopt me alweer in de mond nu ik aan deze blondies denk. Iedereen uit mijn testpanel was er ook weg van. Een blondie heeft (in de verte) wat weg van een brownie, maar lijkt qua structuur eigenlijk nog meer op boterkoek. Nou en dan weet je het wel, want vorige week vertelde ik jullie nog dat ik de laatste tijd zo dol ben op boterkoek. Ik zou zeggen: haal alles in huis en ga vandaag nog aan de slag!

Speculoos blondies

Deze smeuïge blondies met Speculoos doen veel denken aan een boterkoek en smaken ontzettend lekker.
Porties: 16 stuks
Voor een 20 x 20 cm vorm

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 el vanille-extract
  • snufje zout
  • 275 gram bloem
  • 100 gram Speculoos koekjes
  • 100 gram Speculoos pasta curnchy of normaal
  • ter decoratie: extra Speculoos koekjes

Instructies

  • Smelt de boter in een pan en doe samen met de suiker in de kom van een standmixer. Mix de boter en suiker tot een glad geheel. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je tussendoor mixt.
  • Voeg ook het vanille-extract toe en mix even door. Als laatste voeg je de bloem en het zout toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Breek de koekjes in stukjes en spatel deze door het beslag. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Verspreid gelijkmatig.
  • Doe de Speculoos pasta in het (nog warme) pannetje van de boter en verwarm een beetje zodat het mengsel wat dunner wordt. Schep het met een theelepel in hoopjes bovenop het beslag. Gebruik een mes om er swirls van te maken.
  • Breek nog wat extra koekjes in stukjes en verdeel over de blondie.
  • Bak de Speculoos blondie in 25-30 minuten goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).. De bovenkant moet een dun krokant laagje hebben en de binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn, maar wel stevig aanvoelen.
  • Laat de blondie volledig afkoelen en opstijven voordat je hem in stukjes snijdt.
Tips

Hoe korter de blondie bakt hoe smeuïger die wordt, maar laat altijd volledig afkoelen en opstijven voordat je ‘m aansnijdt.

Bewaren

In een afgesloten trommel een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

49 reacties

  1. Kim schreef:

    Ik ga ze gelijk maken vandaag 😊. Wel een vraag over de standmixer. Hoe lang mix je de boter met de suiker ongeveer? En daarna hoe lang met de eieren? Ik weet niet hoe het komt maar met een standmixer lukken mijn baksels minder goed dan met een hand mixer. Heb jij hier ook ervaring in?
    Fijne dag.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet zo lang, zoals in het recept aangegeven meng je boter en suiker tot een glad geheel. De eieren kort totdat ze zijn opgenomen. Ik heb die ervaring totaal niet, ik doe alles met mijn standmixer 🙂

      1. Kim schreef:

        Het is gelukt! En ook nog eens een mega groot succes. 😋

    2. JANTINE schreef:

      Heb t recept gemaakt en t was heerlijk! Wel met 100gr suiker minder en alsnog zoet genoeg.
      Heb de boter en de pasta gewoon in de magnetron gesmolten en alles met de handmixer gemixt dus supersnel en weinig vaat. Ik ga m vaker maken!

  2. Hanna schreef:

    Kan je voor dit recept ook gewoon een handmixer gebruiken? En verandert er dan nog iets aan de bereiding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! En nee 🙂

  3. Leonie schreef:

    Ik ben ze nu aan het maken! Alleen neem ik aan dat je moet wachten tot de boter enigszins afgekoeld is tot je er eieren bij doet? Groetjes van Leonie

  4. Trudy schreef:

    Net wat je zegt schandalig lekker. Leuk vanavond op een schaal bij de Mol.
    Of kijk je niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker volg ik dat 😀 😀

  5. Bianca Van Den boogaard schreef:

    Bakken, net nu alle hamsteraars door de appie zijn gegaan, is een uitdaging 🤣
    Geen lichte basterdsuiker meer te krijgen, ik ga de uitdaging aan met witte basterd suiker. Zal vast net zo lekker smaken 😋

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha ohjee, wat een chaos he. Ik denk dat het ook wel kan met witte, misschien met een klein beetje donkerbruine basterdsuiker in de mix nog beter 😉

  6. Rachel Kromdijk schreef:

    Dit recept heb ik eventjes opgeslagen, wat ziet dit er lekker uit zeg!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is ook écht zo lekker! Benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  7. Sandra Essers schreef:

    Ook deze weer voortreffelijk!!

    Wederom fan van een van je recepten😍

  8. Nadine schreef:

    Hij gaat straks de oven in alleen vergeten te wachten tot de boter helemaal koud is als de eieren er bij gaan. Beslag smaakt wel goed.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang je geen stukjes gekookt ei in je beslag hebt, zit je goed 😉

  9. Anita schreef:

    Prima gelukt, w en wat is deze lekker !!!

  10. Naomi schreef:

    Hij ligt nu af te koelen! Ik kan niet wachten om hem te proeven! Aargg wat duurt dat dan lang

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha eetsmakelijk!

  11. CARLA schreef:

    Net gemaakt. Was de speculoos pasta vergeten, haha, maar heb deze tijdens het bakken nog kunnen toevoegen. Oef! Superlekker! 😛

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha goed gered!

  12. Ingrid schreef:

    Ik wil ze het weekend gaan bakken, maar ik heb een heteluchtoven. Maakt dit uit? En hoeveel graden moet die dan en hoelang?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In een heteluchtoven moet enkel de temperatuur 10-20% lager.

    2. Iris schreef:

      Hoi Laura,

      Ik heb ze laatst gemaakt, superlekker! Hoewel iedereen bij ons thuis van fudgy-blondies houdt (schijnbaar), vind ik dat zelf íetsjes minder lekker. Heb je misschien ook een tip om ze een tikkeltje luchtiger te maken? De korstjes vond ik dan weer erg lekker!

      Alvast bedankt 😊

      1. Laura Kieft schreef:

        blondies luchtig krijgen gaat het niet worden vrees is. dan is er echt een andere samenstelling van ingrediënten nodig.

  13. Mandy Fischer schreef:

    De blondie aan het maken, een gedeelte van het beslag zit in m’n buik haha! Heerlijk.. nog paar minuutjes wachten en dan is hij klaar! Ben heel benieuwd!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geniet van wat er nog over is 😉

  14. Anna schreef:

    Ik heb het recept omgerekend en gebruik een vorm van 25×30 cm. Is de bereidingstijd dan ook langer? Het beslag is wel even ‘hoog’ als met minder beslag en een kleinere vorm

  15. Tara schreef:

    Zojuist de blondies gemaakt, maar de speculoosjes bovenop zijn iets verbrand. Hoe kan ik dit het beste voorkomen de volgende keer?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou als de speculaasjes donker beginnen te worden de vorm kunnen afdekken met aluminiumfolie. Dan gaart hij wel verder, maar kleurt niet nog meer door.

  16. Daphne van Gestel schreef:

    Kan ik dit recept ook maken in een ovenschaal? En heb ik dan dezelfde baktijd nodig of veranderd die?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat kan prima. Zolang de ovenschaal dezelfde grootte is als in dit recept. Soms warmt een ovenschaal iets langzamer op en heb je wellicht enkele minuten langere oventijd nodig.

  17. Lilian schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil dit recept graag maken maar dan met bastognekoek ipv speculoos. Ik neem aan dat ik de koekjes gewoon kan vervangen, maar wat doe ik met de speculoos pasta. Waar kan ik deze door vervangen? Of is vervangen niet persee nodig?

    Groetjes, Lilian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou de speculoospasta niet weglaten, dat maakte ze zo lekker juist! De koekjes kun je prima vervangen zoals je zegt.

  18. Karin schreef:

    Oh Laura, waarom zijn al je recepten zo onweerstaanbaar lekker! Wat een heerlijke smeuïge blondie is dit. Zeker een blijvertje in mijn “assortiment”.

  19. Nathalie schreef:

    Beste Laura,

    Kun je de bruin basterdsuiker ook vervangen door witte? Ik heb geen bruine in huis.

    Dankje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet op zich wel kunnen.

  20. Megan schreef:

    Hey Laura,

    Vandaag dit recept gemaakt, vroeg me alleen 1 ding af.. Moet de suiker helemaal zijn opgelost, zoals suiker smelt in koffie bijvoorbeeld?
    Want ik heb de boter en suiker erg lang gemixed maar er bleven suikerkristalletjes inzitten.

    Help me out! Haha

    Groetjes Megan.

  21. Maxime schreef:

    Ik zou graag witte chocolade willen toevoegen hoeveel gr suiker moet ik dan gebruiken? Kan ik al het suiker weglaten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik helaas ook niet getest!

      1. Maxime schreef:

        Ik heb het zelf geprobeerd met 100 gr suiker en 200gr witte chocolade ging prima.

  22. Muriel schreef:

    Ik krijg deze helaas nooit gaar van binnen! Mijn bakvorm is 2 cm kleiner, dus ik doe ‘m al langer, maar nog blijft ie gewoon beslag van binnen.
    Heb je een tip wat ik zou kunnen proberen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat voor soort oven heb je? Daar zou het ook aan kunnen liggen namelijk.

      1. Muriel schreef:

        Een oven met magnetron functie. Dus het is in eerste instantie echt een oven. En hij is 2 maanden oud 😇

        1. Laura Kieft schreef:

          Oke, dat is dan wel goed inderdaad. Bij een combimagnetron hoor je dit probleem namelijk vaak. Blijkbaar heeft jouw oven dan alsnog meer tijd nodig. Afdekken met folie kan wel helpen tegen het kleuren van de bovenkant in dat geval.

  23. Helen schreef:

    Gisteren gemaakt en was erg lekker! Voor herhaling vatbaar (net als meer van jouw recepten😉)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *