Hoe kun je voorkomen dat koekjes uitlopen?

Gepost: 16 juli 2015 Laatst bewerkt: 8 november 2022
Hoe kun je voorkomen dat koekjes uitlopen?
6

Als iemand mij vraagt welk soort recepten ik het liefst bak, zou ik zeggen dat dit koekjes zijn. Ik vind het ontzettend leuk om te variëren met bestaande recepten en nieuwe smaken te ontwikkelen. En al lijken die koekjes nog zo makkelijk, er kan meer mis gaan dan je denkt. Ze blijken nog niet gaar na het afkoelen, ze zijn te hard geworden, je wilde ze knapperiger. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nog een dingetje is de vorm van koekjes. Koekjes lopen gemakkelijk uit in de oven, iets wat je eigenlijk niet wilt. Waarom koekjes uitlopen en wat je hier aan kunt doen, leg ik je uit in dit artikel.

Waarom loopt koekjesdeeg uit?

Koekjesdeeg bevat boter, door de hitte van de oven smelt deze boter en door dat smelten behouden koekjes hun vorm niet goed. Hoeveel en hoe snel koekjes uitlopen ligt aan de hoeveelheid boter die gebruikt. Een ei kan ook zorgen dat je koekjes vervormen. Het maakt het deeg wat zachter, maar zorgt er ook voor dat het rijst. Een eventueel patroon kan hierdoor verdwijnen, maar de koekjes kunnen ook wat uitlopen. Ook het koelen van koekjesdeeg is belangrijk, wanneer je het niet koelt is de kans groot dat je koekjes uitlopen.

Voorkomen dat koekjes uitlopen in de oven

Het belangrijkste is dus koel koekjesdeeg. Wees niet eigenwijs door het deeg niet te laten koelen in de koelkast als dit in het recept staat. Dit staat immers met een reden in het recept. Hoe langer je het deeg laat koelen, hoe mooier het resultaat. De koekjes krijgen een mooiere structuur en ook de smaak is beter doordat de smaken goed kunnen intrekken tijdens het koelen. Daarnaast behoudt koud koekjesdeeg zijn vorm beter dan wanneer het zacht is. Het koekje begint al te garen terwijl de boter nog niet helemaal gesmolten is.

Soms werkt koel koekjesdeeg niet tegen het uitlopen, in die gevallen moet je naar de receptuur kijken. Zoals gezegd lopen koekjes uit door boter. Probeer de volgende keer daarom minder boter toe te voegen aan het recept. Heb je nog een bal koekjesdeeg? Dan kun je er natuurlijk geen boter uit halen, voeg dan wat bloem toe. Hiermee maak je het deeg steviger waardoor het ook minder uit zal lopen.

vanille shortbread koekjes 2a

Koekjesrecepten die niet uitlopen

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij jouw recept waarvan de koekjes uitlopen, maar het liefst begin je gelijk met een goed recept waarvan de koekjes niet uitlopen. Voor het decoreren gebruik ik altijd suikerkoekjes, deze bevatten in verhouding veel bloem maar lopen helemaal niet uit. Een andere favoriet zijn de shortbread koekjes, deze lopen ook nauwelijks uit en zijn zeer geschikt voor het gebruik van koekstempels. De print van de stempel blijf je goed zien. Hier de recepten op een rij:

Extra koekjes tips

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

 1. Marja schreef:

  Hoi Laura, dat is een heel handige tip om het deeg goed te koelen! Want idd lopen koekjes nog wel eens uit, vooral als er veel boter in zit.
  En als je echt goed gekoeld hebt….rolt het deeg ook makkelijker dun uit zonder al te veel te plakken aan je deegroller! Dat is tenminste mijn ervaring.
  Alleen macarons nooit koelen tegen uitlopen! Gewoon geduldig wachten tot je ze aan kunt raken ( heel voorzichtig! ) zonder dat ze aan je vingers plakken. Pas dan in de oven schuiven. Er staat wel altijd een tijd in een recept, maar het kan erg varieren. Dus ik vind deze manier makkelijker. Er moet zich een vliesje vormen en als je dat goed gedaan hebt lopen ze ook niet uit!
  Bedankt voor de tip.
  Groetjes, Marja. 😀

 2. chucky1012 schreef:

  Zeer goede en duidelijke tips!

 3. Saskia schreef:

  Dag Laura, wat een geweldige tips geef je! Ik heb vorige zomer flink lopen experimenteren met lego koekjes voor mijn zoon’s verjaardag en kwam uiteindelijk met een siliconen bakvorm goed uit. Maar nu kan ik de cookie cutter weer erbij pakken met jouw tips tegen uitlopen en knapperige koekjes. Dankjewel!

 4. Janneke schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb regelmatig koekjes gebakken en dit lukt eigenlijk altijd. Echter was ik net aan het bakken en het koekjesdeeg is zo erg uitgelopen dat het geen koekjes meer zijn, ik heb gewoon een hele plaat koek. Ik heb het recept precies opgevolgd (dit was jou recept voor koffiekoekjes uit je basis bakboek), en de koekjes ook netjes een uur in de koelkast gezet. Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd en ik vroeg me af of jij een reden kon bedenken.
  Groeten, Janneke.

 5. Antoinette schreef:

  Hoi Laura,
  Kun je de koekjes ook vast uitsteken en ze dan koelen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor!

 6. Kurt Van Mieghem schreef:

  beste Laura , ik maakte deze week koekjes en dit waren gespoten figuurtjes…ik lees steeds mijn recept en controleer mijngewogen ingrediënten, mijn figuurtjes liepen ook uit tot gewoon ronde koekjes, in de receptuur zaten enkel 2eiwitten,bloem, fijn suiker…ik gebruikte (uit nood) geen roomboter maar boter geschikt voor patisserie en braden…ik vermoed niet dat dit de reden is want ook bij andere receptjes, wou ik met een patroon deegrol (hongingraad) koekjes bakken en was het motief onmiddelijk weg.omdat de motiefjes moeten gespoten worden en best koel moeten zijn zeg je, wordt dat moeilijk en twee plateau’s in een gebruikelijke frigo neemt ook veel plaats…waar zit de ‘eventele ‘ fout of oplossing?ik hoor het graag, groetjes Kurt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Kurt, ik vind het lastig om te beoordelen als het niet om een recept van mijzelf ging. Misschien kun je de maker van het recept dat je gebruikt hebt benaderen?

 7. Jasper schreef:

  Hey Laura
  Bedankt voor deze goede tip! Ik volgde het zanddeeg koekjes recept van Wannee, maar ze liepen altijd uit. Zeker met een figuur koekje (zoals vandaag: doodskopkoekjes voor haloween) moet het toch scherp omlijnd blijven! Met het suikerkoekjesdeeg zijn ze echt heel goed gelukt.

 8. nele verhellen schreef:

  Dag laura,

  Mag je bv bloemsuiker ook gebruiken ipv witte basterdsuiker ?

  En blijven de koekjes dan ook vlak bovenaan ? Of hoe zou je dit kunnen bekomen dat ze ook mooi vlak blijven bovenaan ?
  Alvast hartelijk dank voor je tips. Groetjes, Nele

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het vervangen van de suiker ligt eraan welk recept je gebruikt en het zou mogelijk invloed kunnen hebben op het resultaat.

 9. nele verhellen schreef:

  Ik zou eigenlijk willen dat een bv rond koekje ( die ik koud uitsteek ) diam 3.5cm, na het bakken ook nog steeds 3.5cm is. Is er een bepaald ingrediënt waarmee ik dit zou knn in toom houden denk je? Want meestal zetten ze steeds uit van 1 tot zelfs 5mm.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik ken geen ingrediënt die dat tegenhoudt, wel zou je na het bakken als de koekjes nog warm zijn met een uitsteker de koekjes in vorm houden/krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *