Als iemand mij vraagt welk soort recepten ik het liefst bak, zou ik zeggen dat dit koekjes zijn. Ik vind het ontzettend leuk om te variëren met bestaande recepten en nieuwe smaken te ontwikkelen. En al lijken die koekjes nog zo makkelijk, er kan meer mis gaan dan je denkt. Ze blijken nog niet gaar na het afkoelen, ze zijn te hard geworden, je wilde ze knapperiger. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nog een dingetje is de vorm van koekjes. Koekjes lopen gemakkelijk uit in de oven, iets wat je eigenlijk niet wilt. Waarom koekjes uitlopen en wat je hier aan kunt doen, leg ik je uit in dit artikel.
Waarom loopt koekjesdeeg uit?
Koekjesdeeg bevat boter, door de hitte van de oven smelt deze boter en door dat smelten behouden koekjes hun vorm niet goed. Hoeveel en hoe snel koekjes uitlopen ligt aan de hoeveelheid boter die gebruikt. Een ei kan ook zorgen dat je koekjes vervormen. Het maakt het deeg wat zachter, maar zorgt er ook voor dat het rijst. Een eventueel patroon kan hierdoor verdwijnen, maar de koekjes kunnen ook wat uitlopen. Ook het koelen van koekjesdeeg is belangrijk, wanneer je het niet koelt is de kans groot dat je koekjes uitlopen.
Hoi Laura, dat is een heel handige tip om het deeg goed te koelen! Want idd lopen koekjes nog wel eens uit, vooral als er veel boter in zit.
En als je echt goed gekoeld hebt….rolt het deeg ook makkelijker dun uit zonder al te veel te plakken aan je deegroller! Dat is tenminste mijn ervaring.
Alleen macarons nooit koelen tegen uitlopen! Gewoon geduldig wachten tot je ze aan kunt raken ( heel voorzichtig! ) zonder dat ze aan je vingers plakken. Pas dan in de oven schuiven. Er staat wel altijd een tijd in een recept, maar het kan erg varieren. Dus ik vind deze manier makkelijker. Er moet zich een vliesje vormen en als je dat goed gedaan hebt lopen ze ook niet uit!
Bedankt voor de tip.
Groetjes, Marja. 😀
Zeer goede en duidelijke tips!
Dag Laura, wat een geweldige tips geef je! Ik heb vorige zomer flink lopen experimenteren met lego koekjes voor mijn zoon’s verjaardag en kwam uiteindelijk met een siliconen bakvorm goed uit. Maar nu kan ik de cookie cutter weer erbij pakken met jouw tips tegen uitlopen en knapperige koekjes. Dankjewel!
Hoi Laura,
Ik heb regelmatig koekjes gebakken en dit lukt eigenlijk altijd. Echter was ik net aan het bakken en het koekjesdeeg is zo erg uitgelopen dat het geen koekjes meer zijn, ik heb gewoon een hele plaat koek. Ik heb het recept precies opgevolgd (dit was jou recept voor koffiekoekjes uit je basis bakboek), en de koekjes ook netjes een uur in de koelkast gezet. Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd en ik vroeg me af of jij een reden kon bedenken.
Groeten, Janneke.
Hoi Laura,
Kun je de koekjes ook vast uitsteken en ze dan koelen?
Ja hoor!
beste Laura , ik maakte deze week koekjes en dit waren gespoten figuurtjes…ik lees steeds mijn recept en controleer mijngewogen ingrediënten, mijn figuurtjes liepen ook uit tot gewoon ronde koekjes, in de receptuur zaten enkel 2eiwitten,bloem, fijn suiker…ik gebruikte (uit nood) geen roomboter maar boter geschikt voor patisserie en braden…ik vermoed niet dat dit de reden is want ook bij andere receptjes, wou ik met een patroon deegrol (hongingraad) koekjes bakken en was het motief onmiddelijk weg.omdat de motiefjes moeten gespoten worden en best koel moeten zijn zeg je, wordt dat moeilijk en twee plateau’s in een gebruikelijke frigo neemt ook veel plaats…waar zit de ‘eventele ‘ fout of oplossing?ik hoor het graag, groetjes Kurt
Hi Kurt, ik vind het lastig om te beoordelen als het niet om een recept van mijzelf ging. Misschien kun je de maker van het recept dat je gebruikt hebt benaderen?
Hey Laura
Bedankt voor deze goede tip! Ik volgde het zanddeeg koekjes recept van Wannee, maar ze liepen altijd uit. Zeker met een figuur koekje (zoals vandaag: doodskopkoekjes voor haloween) moet het toch scherp omlijnd blijven! Met het suikerkoekjesdeeg zijn ze echt heel goed gelukt.
Dag laura,
Mag je bv bloemsuiker ook gebruiken ipv witte basterdsuiker ?
En blijven de koekjes dan ook vlak bovenaan ? Of hoe zou je dit kunnen bekomen dat ze ook mooi vlak blijven bovenaan ?
Alvast hartelijk dank voor je tips. Groetjes, Nele
Het vervangen van de suiker ligt eraan welk recept je gebruikt en het zou mogelijk invloed kunnen hebben op het resultaat.
Ik zou eigenlijk willen dat een bv rond koekje ( die ik koud uitsteek ) diam 3.5cm, na het bakken ook nog steeds 3.5cm is. Is er een bepaald ingrediënt waarmee ik dit zou knn in toom houden denk je? Want meestal zetten ze steeds uit van 1 tot zelfs 5mm.
Ik ken geen ingrediënt die dat tegenhoudt, wel zou je na het bakken als de koekjes nog warm zijn met een uitsteker de koekjes in vorm houden/krijgen.
Ha Laura,
Ik heb gisteren je Insta recept: pumpkin spice caramel thumbprint cookies gemaakt. Hoewel de smaak lekker is, zijn de koekjes helemaal uitgelopen. En ze zijn ook niet echt bros. Misschien dat dat laatste zo hoort.
Ik heb het deeg 2 uur laten koelen. Voor de rest alles gedaan volgens recept.
Benieuwd waar het mis gegaan is. Moet ik dan misschien de volgende keer iets minder boter gebruiken?
Lastig om van een afstand te bepalen waar het mis is gegaan, er kunnen meerdere oorzaken zijn. Misschien had het toch iets langer moeten koelen.