Peer-havermoutkoekjes

Gepost: 5 januari 2022 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Peer-havermoutkoekjes
50

Na de feestdagen heb ik (letterlijk en figuurlijk) mijn buik vaak wel vol van alle zoetigheid. Deze peer-havermoutkoekjes zijn gelukkig helemaal niet zo zoet en daarnaast een heerlijk en verantwoord tussendoortje. Ik maakte al eens eerder zo’n fijn havermoutkoekje, maar dan in combinatie met appel. Deze keer had ik rijpe peren op de fruitschaal liggen en die gaan qua smaak nu eenmaal zo lekker samen met kardemom.

BAKTIP: Als de koeken uit de oven komen, moeten ze nog even afkoelen op een afkoelrooster. Wanneer je een flinke hoeveelheid maakt, is dit drielaagse afkoelrooster een uitkomst!

Ik ga deze maand nog een stuk meer zoete recepten met jullie delen, waarbij ik zo weinig mogelijk suiker gebruik. Natuurlijk altijd zonder op smaak in te leveren. Wist je dat er op Laura’s Bakery een categorie “Minder zoet” te vinden is, die vol staat met lekkere en verantwoorde recepten met zo min mogelijk (of helemaal geen) suiker?

Meer bak inspiratie met havermout?

Geen probleem! Dit vind je vast ook lekker:

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

Afbeelding

Peer-havermoutkoekjes met kardemom

Peer-havermoutkoekjes met kardemom

 

peer-havermoutkoekjes met kardemom

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Peer-havermoutkoekjes met kardemom

Op zoek naar een lekker en verantwoord tussendoortje? Deze peer-havermoutkoekjes met kardemom zijn het antwoord!
Porties: 15 kleine koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl gemalen kardemom
  • snuf zout
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 1 peer in kleine blokjes
  • 2 el honing
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Doe bloem, havermout, bakpoeder, kardemom en zout in een kom, roer door elkaar. Voeg de boter toe en verkruimel tussen je vingers. Meng de blokjes peer door het bloemmengsel.
  • In een tweede kom roer je honing, ei en vanille-extract door elkaar tot de honing ietwat is opgenomen. Giet dit mengsel bij de eerste kom en mix tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Het deeg is wat plakkerig, dat is prima.
  • Gebruik twee lepels om het deeg in 16 kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te verdelen, druk eventueel iets platter (ze vervormen bijna niet in de oven).
  • Bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 minuten op 190°C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Johanna schreef:

    Ik vond ze eerlijk gezegd tegenvallen. Ze waren droog. En na 2 uur bewaren in een trommeltje waren ze klef en zacht.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ze droog waren dan heb je ze helaas te lang of heet gebakken. Zijn ze nog warm het trommeltje in gegaan? Door de warmte kan er namelijk condens ontstaan en kunnen de koekjes klef en zacht worden.

  2. Lou schreef:

    Heerlijke koekjes. Lekker zacht en fris.
    Ik zal ze zeker nog een keer bakken 😉

  3. Johanna schreef:

    Nee hoor, ze waren echt helemaal afgekoeld! Zeker een paar uur.

  4. Mariëlle schreef:

    Hoi,
    Ik had precies hetzelfde. Goed afgekoeld met toch klef nu.
    En wat weinig smaak helaas, ben er nog niet helemaal achter waar dat aan ligt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Ik durf niet te zeggen waardoor dat kan komen, want het was hier niet het geval. Misschien heb je grotere / rijpere peren gebruikt dan ik. Verder gaat er natuurlijk heel weinig suiker in dit recept, dus als je een zoet koekje verwacht dan is dit niet het juiste recept.

  5. Joanne schreef:

    Heerlijke koekjes! De verhoudingen kloppen perfect en de kardemom is een zalige smaaktoevoeging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *