Speculoos cake

27 februari 2021
Speculoos cake
149

Het is denk ik alweer ruim een half jaar geleden dat ik deze fantastische speculoos cake bakte, maar het water loopt me nog steeds in de mond als ik er weer aan denk. Door het beslag gingen kaneel, kruidnagel en speculooskoekjes en uiteraard ook een mooie speculoos swirl toen het beslag eenmaal in de vorm zat. Ter decoratie voegde ik nog meer stukjes koek toe, dat vind ik er altijd zo mooi en gezellig uitzien op de bovenkant. Tot slot hoop ik dat jullie allemaal snel aan de slag gaan met dit recept, want deze cake wil je echt niet missen!

Speculoos cake

Een van de lekkerste cakes die ik ooit maakte. Specerijen om het beslag op smaak te brengen en daarbij ook nog eens speculoos koekjes en speculoospasta in de cake, yum!
Porties: 12 plakjes
Voor een 25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl kruidnagel
  • 75 gram speculoospasta
  • 100 gram speculooskoekjes
  • Extra speculooskoekjes ter decoratie

Instructies

  • Mix boter en suiker romig.
  • Voeg de eieren een-voor-een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg zelfrijzend bakmeel, kaneel en kruidnagel tegelijk toe, mix tot je deze droge ingrediënten niet meer ziet.
  • Breek de koekjes in kleine stukjes en spatel ze door het beslag.
  • Stort de helft van het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm. Verdeel de helft van de speculoospasta met theelepels over het beslag, roer het er een klein beetje doorheen.
  • Schep de rest van het beslag in de vorm en doe hetzelfde met de resterende speculoospasta. Verdeel nog wat extra koekkruimels over de cake heen.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 170°C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Als de koekjes bovenop tegen het einde van de baktijd erg donker kleuren, kun je de cake afdekken met aluminiumfolie. Zo gaart de cake wel verder, maar kleurt hij niet meer.

Bewaren

4-5 dagen goed verpakt en buiten de koelkast houdbaar. Alles over het bewaren van cake lees je hier.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Lisa schreef:

    Wow, compliment: hoe verzin je zo’n zalige combinatie. Ik ga deze zeker maken.

    1. Susan schreef:

      Hij staat hier in de oven, ruikt al lekker!

  2. Lindsey schreef:

    Hoi Laura! Kun je deze cake, net als velen andere soorten cake, ook invriezen? 🙂

  3. Lien schreef:

    Hoi Laura
    Ziet er lekker uit😍
    Klopt het dat de resterende speculaaspasta er dan gewoon bovenop komt (op het deeg, onder de speculaasstukjes)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Je kunt het er nog een beetje door swirlen als je wilt.

      1. Lien schreef:

        Super! Dankjewel! 🙂

  4. Viviane schreef:

    Ziet er lekker uit. Maar de vraag is… Kan de kruidnagel worden weggelaten?
    Grtjs Viviane

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan, maar dan zou ik de kaneel vervangen door speculaaskruiden.

      1. Viviane schreef:

        Dank je wel 😊

  5. Viviane schreef:

    Dank je wel 😊

  6. Anne schreef:

    Super lekker!

  7. Jose schreef:

    Helemaal top!
    Heb wel eieren gescheiden.

  8. Isaatjeeee schreef:

    Oehh, ziet er TOP uit! Ga hem snel maken!!

  9. Kirsten schreef:

    Mmm, wat is hij lekker! En vullend, ontzettend!

  10. Joanne schreef:

    Wat een heerlijk recept Laura.. Gisteren gemaakt en iedereen was super enthousiast en noemde het één van de lekkerste cakes die ze ooit hadden gegeten. Super smeuïg en lekker met de lichte crunch van de speculooskoekjes. 😊

  11. Ann schreef:

    Hey Laura
    Heb gisteren de Speculaascake gemaakt en hij is heerlijk, maar heb 1 probleempje, mijn speculaaspasta in naar de bodem gezakt. Enig idee wat ik fout heb gedaan.
    Dank u
    Ann

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat je beslag te luchtig was, je kunt direct stoppen met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen.

  12. Loubna schreef:

    superrecept!!!
    De cake staat nu in de oven dus dat wordt smullen morgen (suikerfeest🥳)!
    Dank je wel❤️

  13. Ellen schreef:

    Voor een echte speculoos-addict als klinkt deze cake als dr hemel!!🤤🤤 bedankt voor het recept!
    Ik zou deze graag voor mijn collega’s willen maken, maar om het ‘coronaproof’ te maken, wil ik het in de vorm van cupcakes doen. Kan dat gewoon, of moet ik dan iets aan het recept veranderen?
    Alvast bedankt!
    Grt Ellen

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, dat kan prima. Wel een andere baktijd uiteraard.

  14. Paul schreef:

    Hi Laura,

    Een baktechnische vraag: waarom moeten de eieren bij de cake één voor één worden toegevoegd en niet alle vier achter elkaar en dan verder mixen? Wat is het verschil tussen beide manieren van werken? Of maakt het niet uit zolang je maar de eieren goed mixt in het beslag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Anders worden de eieren niet goed opgenomen door het beslag en dat heeft weer effect op de structuur van de cake.

  15. Paul Deley schreef:

    Top, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *