Kerstkoekjes, ik ben er dol op. En hoewel ik ieder jaar minimaal één keer gingerbread koekjes bak, verzin ik ook altijd graag weer nieuwe recepten voor kerstkoekjes. Dit jaar werden dat onder andere de sinaasappel-cranberry koekjes. Sinaasappel en cranberry combineren heel erg goed samen. In dit geval ging er sinaasappelrasp door het koekdeeg en schepte ik wat cranberry compote in het kuiltje van de koekjes voordat ze in de oven gingen. Resultaat: een heerlijk fris koekje. Knapperig van buiten door het laagje suiker, en smeuïg van binnen.
Sinaasappel-cranberry koekjes
Sinaasappel-cranberry koekjes
Deze koekjes zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook heel erg lekker. Met dit recept maak je zelf sinaasappel-cranberry koekjes.
Porties: 16 stuks
Ingrediënten
- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte bastersuiker
- 2 tl vanille-extract
- 280 gram bloem
- snuf zout
- rasp van 1,5 sinaasappel
- rietsuiker
- cranberry compote
Instructies
-
Klop boter en suiker in enkele minuten romig. Voeg het vanille-extract toe en mix tot dit is opgenomen.
-
Voeg bloem, zout en sinaasappelrasp toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Draai balletjes van ongeveer 40 gram van het deeg. Rol deze door de rietsuiker heen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor ruim voldoende tussenruimte tussen de koekjes.
-
Duw een kuiltje in ieder bolletje deeg. Schep hier wat cranberry compote in, ik gebruikte ongeveer een theelepel compote per koekjes.
-
Bak de koekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte)
Tips
Je kunt de compote ook vervangen door jam in een smaak naar keuze.
Bewaren
In een afgesloten trommel ongeveer een week houdbaar.