Red velvet marmercake

12 februari 2021
Red velvet marmercake
128

De eerste marmercake die ik ooit maakte (met vanille- en chocoladesmaak) deelde ik in mijn Basisbakboek. Ik zie dat de cake nog altijd erg populair is, want hij duikt regelmatig op in jullie thuisbaksels op Instagram. Superleuk! Voor Valentijnsdag leek het me daarom toepasselijk om een romantischer exemplaar hiervan te maken, een red velvet marmer cake moest dat natuurlijk worden. Red velvet heeft een hele lichte cacaosmaak, maar daarnaast vooral een mooie rode kleur.

De cake is ontzettend makkelijk om te maken en je kunt ‘m serveren met slagroom en aardbeien bijvoorbeeld. Maar ook zonder die topping is de cake zalig kan ik je beloven.

Red velvet marmercake

Deze prachtige red velvet marmercake is een plaatje om op tafel te zetten, maar vooral ook heel erg lekker door de combinatie van vanille cake en red velvet.
Porties: 12 plakjes
25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 tl cacaopoeder
  • 2 el melk
  • rode voedingsmiddelenkleurstof

Instructies

  • Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix tot een mooi beslag. Voeg ondertussen de rode kleurstof toe tot het beslag de kleur naar wens heeft bereikt.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het red velvetbeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). 
Tips

Al mijn tips voor het bakken van de perfecte cake lees je in dit artikel.

Bewaren

Goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ziet er heerlijk uit ‼
    Fijne Valentijnsdag ⚘⚘

  2. Ali Pruijssers schreef:

    Hallo Laura, ik weet niet altijd wat voor cacaopoeder er wordt bedoeld. Je hebt bijv. Benco met suiker om chocolademelk te maken. Maar Droste heeft echte, pure cacaopoeder. Welke bedoel jij in de red velvetcake?
    Warme groet uit een koud Deventer, Ali Pruijssers

    1. Bob schreef:

      Ik zou zuiver cacaopoeder gebruiken, in chocolademelk mix zitten een aantal toevoegingen zoals suikers, zout, emulgatoren etc.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Er wordt altijd puur cacaopoeder bedoeld.

  3. Wilma schreef:

    Kan dit ook in een ronde springvorm?
    Heb nl alleen een cakeblik van 23 of 30 cm …

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Met deze handige tool kun je elk recept trouwens naar elke vorm omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  4. Wilma schreef:

    Ik had uiteindelijk in een cakeblik gedaan. Maar was toch erg laag uitgevallen en te droog en te weinig rode kleurstof. Welke kleurstof gebruikte jij voor dit recept? Wil het toch nog een keer proberen?

    Groetjes, Wilma.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je waarschijnlijk een te groot cakeblik gebruikt, ik gok van 30 cm? Te droog komt door te lang/te heet bakken en de kleurstof zou je al aan het beslag moeten zien of je voldoende gebruikt hebt. Ik heb voor deze cake de gelkleurstof van Wilton gebruikt.

      1. Wilma schreef:

        Bedankt voor de tips!! Ik ga het nog een keer proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *