Zelf vanillesaus maken

141

Vanillesaus, nog nooit had ik erover nagedacht om dit zelf te maken. Tot ik vorige week een ander recept op de planning had staan waar deze saus echt bij hoort. Omdat het helemaal niet moeilijk is om vanillesaus te maken, besloot ik dat dus ook nog even vlot te doen. Resultaat is een fantastisch lekkere romige saus en de grote vraag waarom ik dit nooit eerder had gedaan. Ik zie talloze toepassingen voor dit heerlijke sausje. Bij de apfelstrudel (nog even geduld tot zaterdag voor dat recept 😉 ), over je ijs, appelbollen, appeltaart. Zo is er vast nog meer dan genoeg lekkers te verzinnen. Ik ben benieuwd waar jullie allemaal vanillesaus bij serveren!

Vanillesaus

Vanillesaus is ontzettend lekker bij desserts. Deze romige vanillesaus past perfect bij apfelstrüdel, appelcrumble, ijs en nog veel meer.
Porties: 1 klein kannetje vol

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 0,5-1 vanillepeul

Instructies

  • Schenk de slagroom in een pannetje en breng langzaam aan de kook.
  • In een kom roer je de eidooiers en suiker door elkaar. Halveer de vanillepeul en schraap het merg eruit, meng door het mengsel van de eieren.
  • Als de slagroom kookt, giet je het in een dunne straal bij het eimengsel terwijl je het goed door elkaar roert. Schenk terug in de pan en doe ook de leeggeschraapte vanillepeul in de pan. Breng het mengsel nu niet aan de kook, blijf wel roeren tot het voldoende is ingedikt.
  • Houd er rekening mee dat de saus bij het afkoelen nog verder indikt. Ik deed een simpel trucje om te kijken of het al goed was: Spatel dopen in de saus, horizontaal houden en met je vinger een streep trekken over de spatel. Als de saus niet terugloopt waar je een streep getrokken hebt is het goed. Haal alleen nog even het vanillestokje uit de saus.

Tips

  • Tip: Je zou ook in plaats van alleen slagroom een combinatie van slagroom en melk kunnen gebruiken (1:1 verhouding).
  • Tip: Benieuwd wat je met de overgebleven eiwitten kan doen? Hier vind je een lijstje met recepten die je kunt maken met de overgebleven eiwitten.
  • Tip: Dek de saus tijdens het afkoelen af met folie om te voorkomen dat er een velletje op komt.
  • Bewaren: 1 week afgedekt in de koelkast. Je kunt hem ook prima weer even opwarmen in een pannetje als je hem toch warm wilt serveren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Machteld schreef:

    Als je de kokende slagroom in één keer bij het eimengsel giet, gaat het dan niet schiften? Of gebeurt dat niet als je de eieren op kamertemperatuur gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ingrediënten moeten sowieso altijd op kamertemperatuur zijn. En als je het rustig toevoegt is er niet aan de hand.

  2. Maartje schreef:

    Ik maak vanillesaus altijd bij topfenstrudel. Een kwarkachtige variant op een apfelstrudel die alleen in de Oostenrijkse Alpen bekend is. Thuis al enkele keren een poging gewaagd om het na te maken, maar die van de berghutjes in Salzburgerland blijven niet te overtreffen!

  3. Lieke schreef:

    Bij wafels is deze saus ook heel lekker

    Groetjes Lieke

  4. Reike Koetsier schreef:

    Ik neem aan dat vanille extract ook kan. Hoeveel adviseer je hiervan te gebruiken in de vanillesaus?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is ook mogelijk, ik zou dan 2-3 tl gebruiken.

  5. Louise schreef:

    Dit is fantastisch! 🙂

  6. mevr. A. Oldenburg schreef:

    ben gevraagd om voor een gin proeverij hartigs en wat zoetigs te maken waarin de gin verwerkt is.hartig is makkelijk, maar wat zijn de regels voor iets zoets. injektie is daar een speciaal spuitje voor, gaat dat per theelepel, , dus koken met drank…in gebak bv.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik houd niet zo van drank in gebak, dus daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou gewoon wat proberen en beetje bij beetje toevoegen (en tussendoor proeven natuurlijk)

  7. Hans schreef:

    Heb de saus gemaakt, echt heel lekker! Dankjewel voor t recept!

  8. Meylek schreef:

    Hoi,

    Ik wilde deze vanillesaus maken. Zodra het eigeel in aanraking met de warme slagroom kwam, werd het direct gebakken… Ik heb het eigeel eruit gezeefd. Een soort zoete omelet is het geworden. De dochter vond het heerlijk, maar niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Nog tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei haha, dat is zeker niet de bedoeling. Je moet het niet te snel aan elkaar toevoegen, zodat het eigeel aan de temperatuur van de slagroom kan wennen. Ik doe het meestal in een dun straaltje en roer het meteen stevig door zodat de warmte zich verdeelt.

  9. Dominique schreef:

    Hallo mevrouw,
    Kan je op dezelfde manier karamelsaus maken? Zo ja, hoe dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor karamelsaus heb ik een ander recept online staan: https://www.laurasbakery.nl/makkelijke-karamelsaus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *