Dol op appelcrumble? Dan ga je deze gingerbread appel cobbler ook fantastisch vinden. Het verschil tussen en crumble en een cobbler zit hem in de topping. Een crumble is kruimelig en krokant, terwijl een cobbler een krokant laagje heeft, maar verder heerlijk smeuïg is. Ik bracht het deeg voor deze kerst cobbler op smaak met mijn favoriet: gingerbread kruiden. Die combineren ook heerlijk met appeltjes. Je kunt het zowel warm als koud eten, maar nog een beetje warm met een bolletje kerstkransjes roomijs is bij mij toch wel echt favoriet.
BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.
Gingerbread appel cobbler
Ingrediënten
- 4-5 appels
- 2 el custardpoeder
- 2 el fijne kristalsuiker
- 1 tl kaneel naar smaak
Voor het deeg
- 75 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 2 tl gingerbread kruiden
- 120 gram zelfrijzend bakmeel
Instructies
-
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe appelblokjes, custard poeder, suiker en kaneel in een kom. Hussel door elkaar en verdeel over de ovenschaaltjes.
-
Klop de boter met de suiker luchtig en voeg het ei en de vanille toe. Mix tot een geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en gingerbread kruiden toe en mix kort tot dit is opgenomen.
-
Verdeel het beslag over het appelmengsel en strijk glad.
-
Bak in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in 18 minuten gaar en goudbruin.
-
Serveer met een lekkere toef slagroom of met een bolletje ijs.
Er staat in het recept dat je vanille moet toevoegen maar dit zie ik niet bij de ingrediënten staan. Wat voor vanille moet ik toevoegen?
Alvast bedankt 😉!
Ik heb ramekins besteld om dit te kunnen maken en nu vraag ik me af of ik deze ramekins ook kan gebruiken voor je tartelettes recepten. Of gaat het dan mis?
Misschien lastig om de tartelettes er goed uit te krijgen? Ik gebruik zelf altijd gewoon een tartelette vorm in ieder geval!
Ik wil dit graag eerste kerstdag serveren als dessert maar het etentje is niet bij ons thuis, zou ik hem thuis al kunnen maken en op locatie afbakken? Of kan ik hem het best thuis al voor de helft bakken en op locatie verder afbakken?
Je kunt ‘m prima vooraf bakken (een paar minuutjes korter bakken) en dan op locatie verder afbakken (10 minuten op 160 graden).