Luxe gevulde appelbol

18 december 2019
Luxe gevulde appelbol
84

Ik vind het er toch altijd zo mooi uitzien die appelbollen in een jasje van bladerdeeg. Dat wilde ik zelf ook wel eens maken. Maar dan niet zo’n standaard appelbol die je al vaak ziet. Voor Kerst leek het mij een goed idee om uit te pakken met een luxe gevulde appelbol. Dat is in het uiterlijk al te zien door het gebruik van kerststerren, maar ook met de vulling pakte ik uit. Het spijs bracht ik op smaak met specerijen, nootjes en karamelblokjes. Gevolg: ik heb nog net niet kwijlend deze appelbollen opgegeten. Waar ik vrijwel alle baksels uitdeel, blijven desserts verrassend genoeg toch vaak bij mij thuis achter.

Luxe gevulde appelbol

Een perfect dessert tijdens de feestdagen deze luxe gevulde appelbol. De spijsvulling is heerlijk op smaak gebracht met specerijen en noten.
Porties: 3 stuks

Ingrediënten

  • 3 appels Elstar of Jonagold
  • 75 gram amandelspijs
  • 1-2 tl ei geklutst
  • 0,5 tl kaneel
  • 15 gram hazelnoten fijngehakt
  • 15 gram karamelblokjes
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • ei om in te smeren
  • kaneelsuiker
  • ijs om mee te serveren

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Haal de rol bladerdeeg vast uit de koelkast zodat je er straks makkelijker mee kunt werken.
  • Maak de vulling door spijs, 1-2 tl ei, kaneel, hazelnoten en karamelblokjes door elkaar te kneden.
  • Vul de appels met het spijsmengsel, druk dit stevig aan.
  • Snijd 6 dunne stroken over de lengte uit het vel bladerdeeg, gebruik hiervoor ongeveer de helft tot tweederde van het gehele stuk bladerdeeg.
  • Uit de rest van het bladerdeeg steek je 6 rondjes (ongeveer 5 cm) en zoveel mogelijk sterren.
  • Gebruik per appel 2 stroken bladerdeeg om hem mee in te wikkelen. De boven en onderkant sluit je af met een rondje bladerdeeg. Zet de appel op een bakplaat en versier met de sterren. Smeer de appels in met het geklutste ei en strooi er de kaneelsuiker overheen.
  • Bak de gevulde appels in 25-30 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer met ijs naar keuze (wij gingen voor karamel ijs, dat was een perfecte combinatie)
Tips

Het is ook mogelijk om de appels eerder op de dag al voor te bereiden en af te bakken wanneer je ze nodig hebt. Als ze rechtstreeks uit de koelkast komen hebben ze wellicht wel enkele minuten extra nodig in de oven.

Bewaren

Het lekkerst om gelijk op te eten, maar goed verpakt ook 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Opwarmen doe je in 10-15 minuten op 180 graden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Trudy schreef:

    Deze zien er wel heel erg mooi uit, niet alleen voor Kerst, maar ook voor oudjaar. Ik denk dat ik ze dan ga maken. Dank je wel.

  2. Lieke schreef:

    Dit ziet er echt heerlijk uit.

  3. Sylvia Meewisse schreef:

    Dit al meerdere keren gemaakt als ik gasten had…Zo lekker en makkelijk te maken
    Elke keer kreeg ik te horen mmmmm heb je deze van een banket bakker 😝

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *