Go Back
+ servings

Vanillesaus

Vanillesaus is ontzettend lekker bij desserts. Deze romige vanillesaus past perfect bij apfelstrüdel, appelcrumble, ijs en nog veel meer.
Porties: 1 klein kannetje vol

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 0,5-1 vanillepeul

Instructies

  • Schenk de slagroom in een pannetje en breng langzaam aan de kook.
  • In een kom roer je de eidooiers en suiker door elkaar. Halveer de vanillepeul en schraap het merg eruit, meng door het mengsel van de eieren.
  • Als de slagroom kookt giet je het bij het eimengsel. Roer door elkaar en schenk terug in de pan, doe ook de leeggeschraapte vanillepeul in de pan. Breng het mengsel nu niet aan de kook, blijf wel roeren tot het voldoende is ingedikt.
  • Houd er rekening mee dat de saus bij het afkoelen nog verder indikt. Ik deed een simpel trucje om te kijken of het al goed was: Spatel dopen in de saus, horizontaal houden en met je vinger een streep trekken over de spatel. Als de saus niet terugloopt waar je een streep getrokken hebt is het goed. Haal alleen nog even het vanillestokje uit de saus.

Tips

  • Tip: Je zou ook in plaats van alleen slagroom een combinatie van slagroom en melk kunnen gebruiken (1:1 verhouding).
  • Tip: Benieuwd wat je met de overgebleven eiwitten kan doen? Hier vind je een lijstje met recepten die je kunt maken met de overgebleven eiwitten.
  • Tip: Dek de saus tijdens het afkoelen af met folie om te voorkomen dat er een velletje op komt.
  • Bewaren: 1 week afgedekt in de koelkast. Je kunt hem ook prima weer even opwarmen in een pannetje als je hem toch warm wilt serveren.