How to: oogjes maken

11 maart 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
22

Wanneer je een figuurtje boetseert of je maakt cupcakes met een gezichtje moet je natuurlijk ook oogjes maken. Omdat een zwarte stip of parel het nu ook niet echt helemaal is heb ik een hele leuke how to voor jullie! Het maken van eenvoudige oogjes, met drie kleuren fondant zodat ze net even wat meer dimensie krijgen.

Dit heb je nodig:

Om te beginnen bepaal je waar de ogen moeten komen. Deze plekken markeer je met de ball tool. Door met de ball tool zachtjes te duwen en rondjes te draaien maak je de ‘oogkassen’ zo groot als je ze wilt hebben.

Neem dan een balletje blauw fondant, groot genoeg om twee ogen mee te maken. Rol een klein sliertje en snij deze in tweeën. Draai de twee stukjes fondant tot balletjes en kijk of ze in de ogen passen. Zijn ze te groot? Voeg de balletjes dan weer samen, haal er een stukje fondant af en verdeel weer in twee stukjes. Mocht je de ogen nu te klein vinden dan maak je ze iets groter. Het zal even een puzzeltje zijn om de juiste maten te vinden maar hier krijg je steeds meer handigheid in. Het belangrijkste is dat je steeds weer in sliertje in tweeën deelt zodat je ogen van gelijke grootte krijgt.

Tevreden over het formaat van de blauwe balletjes? Druk deze dan plat in de oogkassen. Zelf gebruik ik hier een color shaper (de groene) voor, dan krijgen de ogen ook een mooie bolling. Je kunt ook een mesje of je vingers gebruiken om dit plat te duwen.

Wanneer het blauwe fondant geplaatst is kun je een zwarte pupil maken. Hiervoor heb je veel minder fondant nodig omdat je nu geen ‘gat’ hoeft te vullen. Ga te werk zoals je ook bij het blauwe fondant hebt gedaan. Plaats de pupillen precies in het midden (een needle tool is hiervoor heel handig!) en druk deze plat.

Met wit fondant maak je een soort twinkeling in de oogjes. Hiervoor heb je echt maar een heel klein balletje fondant nodig. Ook weer even puzzelen dus. Plaats de witte balletjes fondant in de linker of rechter bovenhoek van de zwarte pupil en druk ook deze weer plat.

Dit klinkt super eenvoudig nietwaar?

Als je dit voor de eerste keer maakt zul je vast gefrustreerd raken omdat het maar niet lukt om de juiste maat voor de balletjes fondant te vinden (ik had dat in ieder geval wel). Maar hoe meer je ze maakt, hoe makkelijker het je af zal gaan. Na een paar cupcakes had ik de slag al te pakken en hoefde ik bijna niet meer opnieuw te beginnen.

Begin maar vast met oefenen, de komende tijd komen er namelijk hele leuke cupcakes online waarbij oogjes gemaakt moeten worden 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Mareike schreef:

    Handige “how to” is dit! En wat een super leuke cupcakes 🙂

  2. Sabien Wedman schreef:

    Handig! Dankjewel 🙂 xoxo

  3. Desiree schreef:

    Dit is een fijne manier om oogjes te maken, Zo maak ik ze ook bij gezichtjes op cupcakes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *