Cranberrysaus maken is zo gepiept! En dan heb je direct een heerlijke, zelfgemaakte saus voor bij een hoofdgerecht of dessert. Dat is weer eens wat anders dan cranberry compote.

Wat zit er in cranberrysaus?

Cranberrysaus is ontzettend simpel om zelf te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:

  • Cranberry’s. Je kunt hiervoor zowel verse als diepvries cranberry’s gebruiken.
  • Water. Het water zorgt er in dit recept voor dat de saus mooi vloeibaar wordt.
  • Suiker. Dit geeft een zoete smaak aan de saus, maar zorgt daarnaast ook voor conservering.
  • Citrusvrucht(en). Ik koos in dit recept voor citroen, maar sinaasappel smaakt er ook erg goed bij. Je gebruikt zowel de schil als het sap van de vrucht, voor zoveel mogelijk smaak.

In welke situaties kan je het beste cranberrysaus serveren?

Een cranberrysaus leent zich goed voor een kerstdiner. Cranberry’s zijn dan ook in het seizoen, dus de decembermaand is altijd een mooi moment om ermee aan de slag te gaan. Een gerecht met cranberrysaus past daardoor extra goed bij de winter.

Toch kun je cranberry’s tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt kopen, in het vriesvak welteverstaan. Dus je hoeft niet te wachten op de winter!

Met welke gerechten kan je deze cranberrysaus serveren?

Cranberrysaus ken je misschien wel uit Amerikaanse filmscenes. Het wordt dan vaak bij de kalkoen geserveerd. Het gaat dan ook erg goed samen met vleesgerechten. Maar je kunt de saus ook perfect gebruiken om een simpel toetje een bijzonder randje te geven. Bijvoorbeeld door een bolletje vanille ijs en een stuk smeuïge brownie te voorzien van deze lekkere cranberrysaus en eventueel wat gesuikerde cranberry’s.

BAKTIP: Direct een flinke voorraad cranberrysaus maken als ze in het seizoen zijn? Goed idee! Bewaar de saus dan in potten of weckflessen. Als je deze van tevoren steriliseert dan kun je de saus wel tot een jaar bewaren.

cranberry saus

Cranberrysaus bewaren

Cranberrysaus bewaren

Deze feestelijke saus is heel goed te bewaren als je het in gesteriliseerde potjes of weckflessen bewaart. Steriliseren doe je zo: doe de potten of flessen in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft ze niet af te drogen, want door de hitte verdampt het vocht.

Ik koop mijn jampotten en beugelflessen graag bij Dille en Kamille. Mijn voorkeur gaat uit naar deze inmaakpotten met gezellig geruite deksels en naar deze grotere beugelflessen. Als je steeds een kleine hoeveelheid saus wil gebruiken, dan kun je beter voor kleine beugelflessen of potjes kiezen.

Hoe lang blijft cranberrysaus goed?

Als je potten of weckflessen eenmaal gesteriliseerd zijn blijft cranberrysaus wel tot een jaar goed. Eenmaal geopend is de saus 1-2 weken houdbaar in de koelkast.

Kan je zelfgemaakte cranberrysaus invriezen?

In de vriezer is cranberrysaus goed luchtdicht verpakt maximaal drie maanden te bewaren.

Andere lekkere saus recepten

Er staan nog veel meer lekkere saus recepten om bij een diner te serveren op Laura’s Bakery. Cranberrysaus kan zowel bij zoete als hartige gerechten worden geserveerd, maar ik hou stiekem het meest van zoete dessertsauzen. Een paar heerlijke recept tips in deze categorie:

Voor hartige sauzen kun je altijd een kijkje nemen in mijn categorie met recepten voor sauzen en dips, daar vind je voor bij ieder gerecht wel wat lekkers.

Cranberrysaus gerechten

Tips: zelf cranberrysaus maken

Citrusvruchten

Zowel citroen als sinaasappel kunnen de saus een erg lekkere smaak geven. Je gebruikt zowel het sap als de rasp van de vruchten, maar let op dat je niet het wit onder de gekleurde schil mee raspt (dat is erg bitter). Citroen maakt het geheel lekker fris, dat past goed bij toetjes en desserts.

Sinaasappel zorgt juist voor een warmere smaak, zeker in combinatie met kaneel. In onderstaand recept vervang je de citroen door het sap van een hele sinaasappel, de rasp van een halve sinaasappel en een kaneelstokje. Het stokje laat je meekoken en haal je uit het mengsel voordat je het gaat pureren. Het wisselt per gerecht wat beter smaakt, maar bij vleesgerechten past de combinatie met sinaasappel over het algemeen het best.

Je kunt ook experimenteren met andere citrusvruchten zoals yuzu of grapefruit, maar daar heb ik geen ervaring mee in combinatie met deze saus met cranberry’s.

Verse, diepvries of gedroogde cranberry’s

Verse en diepvries cranberry’s zijn heel geschikt om deze saus mee te maken. Diepvries cranberry’s moet je eerst volledig laten ontdooien en het vocht weg laten lopen. Gedroogde cranberry’s zijn niet bruikbaar om deze saus mee te maken.

Zeven en/of pureren

Na het koken heb je als het ware een dunnere cranberry compote. Je kunt ervoor kiezen om de velletjes eruit te zeven, maar ik pureer deze gewoon mee. Daardoor wordt de saus automatisch wat dikker en je proeft er weinig meer van terug, zonde om weg te gooien vind ik. Voor het pureren kun je een staafmixer of een blender gebruiken, beiden werken prima.

Cranberrysaus cadeau geven

Heb je een flinke hoeveelheid saus gemaakt? Geef dan ook een paar flessen weg! Net zoals met jam vind ik dit erg leuk om te geven én ontvangen. Plak een mooi etiket met de naam en datum op de fles en eventueel een decoratie. Er gaat niets boven zelfgemaakte cadeautjes, al helemaal als je ze kunt opeten. 😉

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Cranberrysaus recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberrysaus recept

Deze frisse cranberrysaus smaakt lekker bij ijs, taart en toetjes, maar bijvoorbeeld ook bij vlees- en hoofdgerechten.
Porties: 2 potten

Ingrediënten

  • 340 ml water
  • 200 gram (fijne kristal)suiker
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen
  • 340 gram verse cranberry's

Benodigdheden

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng het mengsel aan de kook. Zodra het begint te koken voeg je de gewassen cranberry's toe.
  • Blijf roeren tot alle cranberry's zijn open geknapt. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
  • Pureer het mengsel tot een gladde massa met een staafmixer of in een hittebestendige blender. Eventueel kun je de saus nu nog enkele minuten langer laten indikken in de pan, op laag vuur.
  • Giet de cranberrysaus in schone (uitgekookte) glazen beugelflessen of weckpotten en sluit goed af. Laat volledig afkoelen.
Tips

Lees voor lekkere smaakvariaties (met sinaasappel en kaneel, bijvoorbeeld) bovenstaande blogpost door.
Bewaren

Ongeopend kun je de cranberrysaus zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de saus in de koelkast, dan blijft hij 1-2 weken goed. Even goed schudden voor gebruik.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept