Eieren vervangen bij het bakken doe je zo!

0

eieren vervangen bij het bakken

In veel bakrecepten wordt gebruik gemaakt van eieren. Voor mij geen probleem. Ik heb er geen allergie voor, volg geen speciaal dieet en heb ze ook bijna altijd wel in huis. Zo niet, dan ga ik ze halen. Sommige mensen hebben echter een allergie voor eieren of willen ze gewoonweg niet eten wegens hun dieet, dat maakt bakken een stuk lastiger. Gelukkig kun je eieren vervangen. Je krijgt natuurlijk wel een iets ander resultaat, maar dat is altijd met een alternatief. Zo kun je in ieder geval wel lekker blijven bakken. Ook erg handig voor als toch geen eieren in huis blijkt te hebben op het moment dat je wilt bakken. Met deze alternatieven duik je gewoon alsnog de keuken in, zonder een bezoekje te brengen aan de supermarkt.

Onderstaand een aantal alternatieven voor eieren die je meestal wel in huis zult hebben:

Vervangende ingrediënten voor 1 ei
  • een halve geprakte banaan
  • 60 ml yoghurt
  • 60 ml plantaardige olie
  • 80 gram appelmoes
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels gepureerd fruit
  • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water

Het verschilt natuurlijk per recept hoe je de eieren het best kunt vervangen en soms is het zelfs beter om ze niet te vervangen. Eieren hebben een bindende functie en een alternatief neemt dit niet altijd (voldoende) over. Omdat dit per recept verschilt is het voornamelijk een kwestie van uitproberen. Succes is dus niet altijd gegarandeerd 😉

Naast binden, hebben eieren ook een rijzende functie. De genoemde vervangers hebben deze niet, maar dat kun je oplossen door wat (extra) bakpoeder toe te voegen.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Esther schreef:

    Super handig! Dankjewell

  2. Stanja schreef:

    dag Laura,
    Heb jij ervaring met het product NoEgg van Orgran?
    Groeten, Stanja

  3. Joanna schreef:

    Een el Chizaad vervangt ook een ei 🙂

  4. Joanna schreef:

    Vergeet erbij te vermelden dat je wel 3 el water daarbij dient te doen. Wel even doen want anders werkt het niet.

  5. umm hudhayfa schreef:

    In plaats van chiazaad kan lijnzaad ook. En als ik arretjescake maak, vervang ik het rauwe ei altijd door vanillevla! Werkt super.

    Ook heb ik wel eens een eggless chocolate cake gemaakt waarbij het ei werd vervangen door een roux (papje van bloem, boter en water) en het resultaat was verrassend lekker.

  6. van quickelberge martine schreef:

    Dag Laura

    zo leuk, al het werk dat je doet om ons te informeren ! Dank hiervoor.
    Heeft Umm Hudhayfa ondertussen de verhoudingen doorgegeven ? van zowel de vanillevla
    of het papje ?

  7. Karen schreef:

    Die tip van de vanillevla doe ik ook altijd bij tiramisu. Ik maak nooit iets waarin de eieren niet verwarmd worden tot een veilige temperatuur en bij tiramisu is het ei heel goed te vervangen voor vanillevla. Wel de lekkere volle variant kiezen dan hè!
    En vandaag ga ik citroenkoekjes bakken maar gebruik liever geen ei ivm de verontrustende berichten op het nieuws. Heb wel rijpe bananen in huis dus ga dat maar proberen. Ben benieuw!

  8. Henriëtte schreef:

    Worteltaart zit ook ei in. Waarmee kan ik de eieren (4) vervangen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar zul je helaas zelf mee moeten testen.

  9. Joyce schreef:

    Wij vervingen ei vroeger in de pannenkoeken voor spa rood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *