Alles wordt lekker met speculaaskruiden, ik ben echt gek op deze kruiden. Het is niet alleen de smaak die ik zo ontzettend lekker vind, ook de geur vind ik fantastisch. Heel stiekem draai ik soms het potje met kruiden open om er alleen maar even aan te ruiken. Echt waar! Ik zat na te denken over een lekker Sinterklaas dessert waar ik deze kruiden ook in zou kunnen gebruiken en vond dat ik dan dus ook maar gelijk de oven moest gebruiken. Als ik denk aan een toetje uit de oven, denk ik al vrij vlot aan een crumble. Jawel, een speculaas crumble zou het worden. Als vulling onder de knapperige crumble laag koos ik voor appel, peer, rozijnen en spijs. Perfect Sinterklaas toetje!
BAKTIP: Dille & Kamille heeft mooie, eenvoudige ovenschalen die in meerdere kleuren en formaten verkrijgbaar zijn.
Speculaas crumble
Ingrediënten
- 2 appels
- 1 peer
- 50 gram rozijnen
- 50 gram amandelspijs
- 75 gram ongezouten roomboter
- 100 gram bloem
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- snuf zout
- 1 el speculaaskruiden
Instructies
-
Schil de appels en peer en snijd deze in blokjes. Maak kleine stukjes van de amandelspijs en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het appel-peer mengsel. Hussel dit allemaal door elkaar en stort het in een ovenschaal.
-
In een andere kom maak je het deeg voor de kruimellaag. Doe boter, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden tegelijk in de kom en kneed dit tot een kruimelig deeg. Ik doe dit altijd met de hand, maar je kunt ook een mixer gebruiken.
-
Strooi de kruimels over de vulling, zorg dat het redelijk gelijk verdeeld is.
-
Bak de speculaas crumble in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Oooh, ga ik maken. Ik doe ook weleens speculaaskruiden over de koffie of kwark, gewoon omdat het zo lekker ruikt. Vraagje: kan zo’n schaaltje gelijk in de hete oven?
Je hebt natuurlijk wel een ovenschaaltje nodig, maar die kunnen gewoon gelijk in de (hete) oven 🙂
Ziet er super goed uit zeg heerlijk!!
Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? Wat een goed idee!
Ziet er heerlijk uit! Ik zou hem graag glutenvrij willen maken. Waar kan ik dan de bloem het beste mee vervangen?
Ik vind zelf de glutenvrije bloem van Schar prettig werken ter vervanging.
Dit ziet er superlekker uit! Receptje sla ik even op in m’n favorieten. Speculaaskruiden ruiken inderdaad heerlijk, ik durf ook wel eens gewoon aan het potje ruiken, haha!
Wat een goed idee! Dat wordt ons toetje volgende week met n bolletje vanille ijs!
Ohh, super lekker zeg!
Hey! Ziet er superlekker uit en ik ga hem maken voor Sinterklaasavond! Mag ik alleen vragen hoe groot jouw ovenschaal was?
zo’n 25-30cm in de lengte, en een ovale vorm dus 😉
Wat is de breedte van je bakvorm? dan kan ik hem invullen in je omreken module 😛
En wat voor appels zijn het beste/lekkerste om te gebruiken?
Liefst stevige appels, die niet helemaal tot gort koken. En verschil per persoon of je liever wat fris-zuurdere wilt of zoete.
en wat is de breedt?/hoe kan ik de maat het beste invoeren in je omreken module?
Ik gok dat de afmetingen 25×15 cm zijn, ik heb de schaal niet meer.
En lekker dat die was!!!!
Hij was heerlijk! Ik had het recept ‘heel goed’ (en vooral snel) gelezen en niet naar de plaatjes gekeken… Daarom gewone witte kristalsuiker gebruikt i.p.v. donkere basterdsuiker. Resultaat was een beetje bleekjes, maar wel heel lekker.
Als ik al speculaasdeeg heb, hoe krijg ik deze dan kruimelig?
Ik zou wat extra bloem toevoegen.
Waar kan ik losse spijs krijgen?
Die kun je gewoon in de supermarkt kopen (van Oetker)
Ziet er heerlijk uit!!
Kan ik dit ook in cup cake vormpjes of in cupcake bak blik bakken ?
Dan kan ik het makkelijker serveren
Ja hoor, dat kan prima
Ik heb deze gisteren ook gemaakt, alleen heb ik in plaats van rozijnen voor speculaas brokken gekozen. Echt een lekker recept!
Hoi Laura,
Ik heb een potje ‘koek & speculaaskruiden’ staan. Kan ik die hier ook voor gebruiken of liever echte speculaaskruiden?
Dat kan, maar ik vind echte speculaaskruiden zelf lekkerder.
Kan ik hiervoor ook een potje ‘koek- en speculaaskruiden’ voor gebruiken of zijn dat toch echt andere kruiden?
Ik zag mijn vorige reactie niet, ik dacht dat deze niet goed was doorgekomen, vandaar nogmaals het bericht.
Ik zie nu mijn vraag en je antwoord, bedankt!
Ik heb ook gewoon fijne kristalsuiker gebruikt ipv donker bruine bastard suiker. Dat is tenslotte de ‘regel’; altijd fijne kristalsuiker gebruiken, tenzij anders vermeld. Jammer dat het niet duidelijk in het recept staat, maar alleen op het plaatje! Misschien even aanpassen? Zie dat ik niet de eerste ben.
Groetjes Irma
Dat is in de receptuur inderdaad niet helemaal goed meegekomen, ik ga het aanpassen 🙂
Zou het ook zonder spijs kunnen?
Dat kan prima.
Hij staa nu in de oven voor vanavond! Het ruikt hier zalig!
Als je de crumble van te voren al helemaal hebt gemaakt (en afgebakken) hoe lang en op welke temperatuur zou je ‘m voor serveren nog even opwarmen? En met wat alufolie er over tegen verbranden van de kruimellade?
Gewoon dezelfde temperatuur, en dan ongeveer 2/3 van de baktijd. Afdekken is niet per se nodig, maar houd het even in de gaten.