Speculaas crumble

64

speculaas crumble 1a

Alles wordt lekker met speculaaskruiden, ik ben echt gek op deze kruiden. Het is niet alleen de smaak die ik zo ontzettend lekker vind, ook de geur vind ik fantastisch. Heel stiekem draai ik soms het potje met kruiden open om er alleen maar even aan te ruiken. Echt waar! Ik zat na te denken over een lekker Sinterklaas dessert waar ik deze kruiden ook in zou kunnen gebruiken en vond dat ik dan dus ook maar gelijk de oven moest gebruiken. Als ik denk aan een toetje uit de oven, denk ik al vrij vlot aan een crumble. Jawel, een speculaas crumble zou het worden. Als vulling onder de knapperige crumble laag koos ik voor appel, peer, rozijnen en spijs. Perfect Sinterklaas toetje!

speculaas crumble 2a

Speculaas crumble

Ik wordt altijd zo vrolijk van de geur en smaak van speculaaskruiden. Deze speculaas crumble viel bij mij ook ontzettend goed in de smaak. Probeer hem zeker uit!
Porties: 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 1 peer
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram amandelspijs
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 el speculaaskruiden

Instructies

  • Schil de appels en peer en snijd deze in blokjes. Maak kleine stukjes van de amandelspijs en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het appel-peer mengsel. Hussel dit allemaal door elkaar en stort het in een ovenschaal.
  • In een andere kom maak je het deeg voor de kruimellaag. Doe boter, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden tegelijk in de kom en kneed dit tot een kruimelig deeg. Ik doe dit altijd met de hand, maar je kunt ook een mixer gebruiken.
  • Strooi de kruimels over de vulling, zorg dat het redelijk gelijk verdeeld is.
  • Bak de speculaas crumble in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De crumble kun je zowel warm als koud serveren. Je kunt hem ook goed van tevoren maken en op het moment van serveren nog even opwarmen in de oven.

speculaas crumble 3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Sandy schreef:

    Oooh, ga ik maken. Ik doe ook weleens speculaaskruiden over de koffie of kwark, gewoon omdat het zo lekker ruikt. Vraagje: kan zo’n schaaltje gelijk in de hete oven?

    1. Laura schreef:

      Je hebt natuurlijk wel een ovenschaaltje nodig, maar die kunnen gewoon gelijk in de (hete) oven 🙂

  2. Rachel schreef:

    Ziet er super goed uit zeg heerlijk!!

  3. Margot schreef:

    Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? Wat een goed idee!

  4. Anke schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ik zou hem graag glutenvrij willen maken. Waar kan ik dan de bloem het beste mee vervangen?

    1. Laura schreef:

      Ik vind zelf de glutenvrije bloem van Schar prettig werken ter vervanging.

  5. Amy-Denise schreef:

    Dit ziet er superlekker uit! Receptje sla ik even op in m’n favorieten. Speculaaskruiden ruiken inderdaad heerlijk, ik durf ook wel eens gewoon aan het potje ruiken, haha!

  6. Laura schreef:

    Wat een goed idee! Dat wordt ons toetje volgende week met n bolletje vanille ijs!

  7. Emma schreef:

    Ohh, super lekker zeg!

  8. Harriët schreef:

    Hey! Ziet er superlekker uit en ik ga hem maken voor Sinterklaasavond! Mag ik alleen vragen hoe groot jouw ovenschaal was?

    1. Laura schreef:

      zo’n 25-30cm in de lengte, en een ovale vorm dus 😉

      1. Laura schreef:

        Wat is de breedte van je bakvorm? dan kan ik hem invullen in je omreken module 😛

        1. Laura van der Linden schreef:

          En wat voor appels zijn het beste/lekkerste om te gebruiken?

          1. Laura's Bakery schreef:

            Liefst stevige appels, die niet helemaal tot gort koken. En verschil per persoon of je liever wat fris-zuurdere wilt of zoete.

      2. Laura schreef:

        en wat is de breedt?/hoe kan ik de maat het beste invoeren in je omreken module?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik gok dat de afmetingen 25×15 cm zijn, ik heb de schaal niet meer.

  9. Trude schreef:

    En lekker dat die was!!!!

  10. Heidy Kok schreef:

    Hij was heerlijk! Ik had het recept ‘heel goed’ (en vooral snel) gelezen en niet naar de plaatjes gekeken… Daarom gewone witte kristalsuiker gebruikt i.p.v. donkere basterdsuiker. Resultaat was een beetje bleekjes, maar wel heel lekker.

  11. Petra schreef:

    Als ik al speculaasdeeg heb, hoe krijg ik deze dan kruimelig?

    1. Laura schreef:

      Ik zou wat extra bloem toevoegen.

  12. Cyn schreef:

    Waar kan ik losse spijs krijgen?

    1. Laura schreef:

      Die kun je gewoon in de supermarkt kopen (van Oetker)

  13. Missy schreef:

    Ziet er heerlijk uit!!
    Kan ik dit ook in cup cake vormpjes of in cupcake bak blik bakken ?
    Dan kan ik het makkelijker serveren

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima

  14. Andreas schreef:

    Ik heb deze gisteren ook gemaakt, alleen heb ik in plaats van rozijnen voor speculaas brokken gekozen. Echt een lekker recept!

  15. Moniek schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een potje ‘koek & speculaaskruiden’ staan. Kan ik die hier ook voor gebruiken of liever echte speculaaskruiden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar ik vind echte speculaaskruiden zelf lekkerder.

  16. Moniek schreef:

    Kan ik hiervoor ook een potje ‘koek- en speculaaskruiden’ voor gebruiken of zijn dat toch echt andere kruiden?

    1. Moniek schreef:

      Ik zag mijn vorige reactie niet, ik dacht dat deze niet goed was doorgekomen, vandaar nogmaals het bericht.

      Ik zie nu mijn vraag en je antwoord, bedankt!

  17. Irma schreef:

    Ik heb ook gewoon fijne kristalsuiker gebruikt ipv donker bruine bastard suiker. Dat is tenslotte de ‘regel’; altijd fijne kristalsuiker gebruiken, tenzij anders vermeld. Jammer dat het niet duidelijk in het recept staat, maar alleen op het plaatje! Misschien even aanpassen? Zie dat ik niet de eerste ben.

    Groetjes Irma

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is in de receptuur inderdaad niet helemaal goed meegekomen, ik ga het aanpassen 🙂

  18. Linda schreef:

    Zou het ook zonder spijs kunnen?

  19. annemijn schreef:

    Hij staa nu in de oven voor vanavond! Het ruikt hier zalig!

  20. Jurgen schreef:

    Als je de crumble van te voren al helemaal hebt gemaakt (en afgebakken) hoe lang en op welke temperatuur zou je ‘m voor serveren nog even opwarmen? En met wat alufolie er over tegen verbranden van de kruimellade?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon dezelfde temperatuur, en dan ongeveer 2/3 van de baktijd. Afdekken is niet per se nodig, maar houd het even in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *