Cranberry clafoutis

Gepost: 20 december 2017 Laatst bewerkt: 22 september 2023

cranberry-clafoutis-1a

Zodra ik de eerste zak met cranberry’s in de winkel zag liggen nam ik hem mee naar huis. Ik gebruikte een deel voor een recept dat in de planning stond en wilde met de overgebleven cranberry’s ook nog wat lekkers maken. Na wat brainstormen en een kijkje in mijn keukenkastjes besloot ik voor de cranberry clafoutis te gaan. Omdat de kersen clafoutis al eerder zo goed in de smaak viel, was ik heel erg benieuwd in hoeverre variaties op het recept ook lekker zouden zijn. Ik voegde dit keer wel wat suiker toe aan het beslag omdat er in verhouding veel cranberry’s in zitten en deze friszuur van smaak zijn. Dat is heerlijk, maar het moet niet de overhand krijgen. Door de toevoeging van wat suiker ga je dat zure tegen, maar heb je toch nog een lekker fris dessert. Zeker als je er dan ook een beetje ijs bij serveert.

BAKTIP: Ik gebruikte voor dit recept een vierkante quichevorm van 25×26 cm (inmiddels niet meer verkrijgbaar). Deze ovenschaal heeft soortgelijke formaten en is ook geschikt om de clafoutis in te maken. 

 

CRANBERRY CLAFOUTIS

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberry clafoutis

Een heerlijke Frans nagerecht met een frisse twist: Cranberry clafoutis. Het is een erg lekker en makkelijk recept die je zeker eens moet uitproberen!
Porties: 1 vorm van 26×25 cm, voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren (M)
  • 30 gram bloem
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 165 ml melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 gram cranberry’s (vers)
  • geschaafde amandelen
  • boter + suiker voor invetten van de vorm

Instructies

  • Begin met het invetten van de schaalt met een beetje boter. Je gebruikt geen bloem om te bestuiven, maar suiker. Verdeel de cranberry’s over de bodem van de ovenschaal.
  • In een kom doe je de eieren, bloem, suiker, zout, melk en vanille extract. Klop met een garde goed door elkaar en giet het over de cranberry’s. Strooi de geschaafde amandelen over de clafoutis heen.
  • Bak de cranberry clafoutis in ongeveer 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer terwijl de clafoutis nog warm is met een lekker bolletje ijs.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast kun je de clafoutis 1-2 dagen bewaren.

cranberry-clafoutis-2a

Serveer terwijl de clafoutis nog warm is met een lekker bolletje ijs.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Alicia schreef:

    Ziet er erg lekker uit!

    Even een vraagje: kan je de clafoutis ook terug opwarmen of is het beter om hem meteen op te eten? 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt hem het best gelijk opeten.

  2. Sandra schreef:

    Wanneer gaan de amandelen erover heen? Voor of na het bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor het bakken, heb het nog even toegevoegd in de tekst.

  3. Ellen schreef:

    Kan je hem op voorhand klaarmaken (nadien frigo in) en op het moment zelf afbakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou het dan niet allemaal al samenvoegen, maar je kunt het beslag wel al voorbereiden.

      1. Ellen schreef:

        Dank je wel, ga ik zeker proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept