Dit makkelijke recept is een ontzettend lekkere variatie op de klassieke kerststol: een kerstbrood met cranberry’s, appel en amandelspijs.
Kerstbrood maken
Mijn basisrecept voor een kerststol heb ik al vaak gemaakt en ik krijg er veel complimenten over. Wat ik zo leuk vind aan het zelf maken ervan, is dat je helemaal zelf kunt beslissen welke vullingen je door het brooddeeg verwerkt. Dat vind ik vaak het probleem met de kant-en-klare kerstbroden, een deel van de vulling is dan niet mijn smaak. En dat is jammer toch?
Waar een klassieke kerststol gevuld wordt met rozijnen, krenten en noten, gooide ik het deze keer over een iets andere boeg qua vullingen. Ik bleef wel in de kerstsfeer, want ik koos voor gedroogde cranberry’s en stukjes appel. Onwijs lekker! Gezien deze afwijking van het klassieke recept heb ik besloten om het een kerstbrood te noemen, i.p.v. een kerststol, maar afgezien van de vulling komt het op hetzelfde neer. 😉
Kerstbrood zonder amandelspijs
Vroeger was ik niet zo’n fan van amandelspijs, dus ik kan het volledig begrijpen wanneer mensen vragen om een kerstbrood zonder amandelspijs. Mijn antwoord is simpel: je kunt de amandelspijs gewoon achterwege laten. Door de vulling van cranberry’s en appel heb je nog steeds een rijkelijk gevuld kerstbrood.
Het is ook mogelijk om de amandelspijsvulling te vervangen door kokosspijs. Dit heb ik speciaal ontwikkeld voor iedereen die geen amandelen kan of wil eten. Je kunt amandelspijs 1:1 door kokosspijs vervangen en het recept verder aanhouden.
BAKTIP: Voordat je het kerstbrood in de oven schuift, smeer je deze in met boter. Ik doe dit het liefst met een siliconen bakkwast. Hierdoor blijft het amandelschaafsel goed zitten op de bovenkant.
In mijn amandelspijs zit al citroenrasp, moet ik er dan nog meer bij doen denk je?
Denk dat het dan niet nodig is. 🙂
Werkelijk waar….ZALIG….
Gisteravond heb ik de stol gebakken en vanmorgen kon ik niet wachten om het te proeven. Nou echt wat een heerlijkheid. Mijn complimenten voor het heerlijke, duidelijke recept.
Voor een ieder die nog twijfelt om het te maken, stop daarmee en gaan aan de slag 😊
Wat ontzettend leuk dat je het zo snel gemaakt hebt en dat het zo goed gelukt is, bedankt voor je reactie! 🙂
Ik heb alleen verse cranberry kan ik deze ook gebruiken of moet ik dan een extra stap doen?
Dat heb ik zelf niet getest, ik zou ze dan wel ook even proberen wat zachter te maken door ze even te koken.