Waar ik normaal vrijwel nooit amandelmeel gebruikte, heb ik er nu in vrij korte tijd een kilo amandelmeel doorheen gewerkt. Vooral in muffins en bananenbroden gebruikte ik het veel de laatste tijd. Na het succes van dit meel in muffins, besloot ik het ook te gebruiken voor een cake. In dit geval werd het een gemarmerde amandelcake. Door gebruik van het amandelmeel werd de cake extra smeuïg, precies waar ik van houd bij cakes. Zeker een cake die ik nog vaker zal maken, al is dat dan waarschijnlijk wel weer een variatie op deze marmercake. Ik vind het te leuk om te experimenteren in de keuken.
Als je meer wilt weten over het bakken met amandelmeel, dan zit je ook aan het goede adres. Ik schreef er namelijk onlangs dit artikel over.
BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.
Deze ga ik zeker binnenkort een keer proberen, ik heb het recept al uitgeprint. Super deze nieuwe printoptie, dat scheelt veel papier en inkt!
Fijn om te horen dat het bevalt!
Hij staat al in de oven. Ik ben benieuwd.
Leuk! Ik ben benieuwd hoe je ‘m vindt.
Dat ziet er goed uit! Proef je de amandelsmaak duidelijk, of valt dat mee?
Ik vind dat dat wel meevalt, het is meer de structuur die anders is met amandelmeel.
Hoi Laura,
Ik heb net de cake gebakken in een ingevette vorm…
Dient de cake warm uit de vorm gehaald te worden of moet je het eerst af laten koelen.
Mijn cake had ik er, het uit de oven gehaald, gelijk uit op een rooster gestort.. helaas brak de cake en zat er ook nog een deel vast aan de bodem….;( dus misschien de vorm niet voldoende ingevet…..of toch afgekoeld uit de vorm halen….???
Groetjes….
Cakes laat je 10-15 minuten in de vorm koelen voordat je ze eruit haalt.
Heerlijke sappige cake..nog bestrooid met amandelschaafsel.
Hallo Laura, ziet er een super leuk recept uit! Ik zou deze een paar dagen van tevoren willen bakken voor een feestje: hoe bewaar ik deze het best? Eerst wachten tot hij volledig afgekoeld is en dan inpakken met aluminium folie? Of al verpakken als hij nog warm is? Alvast bedankt voor je feedback! Groetjes
Wellicht handig om dit even te lezen: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
De cake is heerlijk, heb hem net gebakken!
Wat leuk, geniet ervan!
Heel lekker!
gisteren gemaakt, heel lekker ! Mijn kleinzoontje vond hem ook super !
Wat leuk Jeannine!
hallo ik zou deze cake willen maken maar heb geen boter in huis. kan ik het ook met zonnebloemolie maken? en zoja hoeveel ml?
Ik zou dan 175 ml gebruiken.
De cake vandaag gemaakt en hij is echt super lekker! Bedankt voor het recept!
Kan je de cake ook maken met chocolade 70% cacao ipv cacaopoeder? En met rijst melk ipv gewone melk?
Dankjewel alvast voor je antwoord!
Groetjes,
Nicole
Dat heb ik niet getest.
Superlekker was dat, Laura. Hartelijk dank voor het recept!
Ik eet glutenvrij. Kan ik de zelfrijzendbakmeel vervangen voor iets anders?
Dat heb ik niet getest in dit recept, maar misschien heb je wat aan dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Wat een lekkere cake! Hij viel hier thuis goed in de smaak!
Ik vroeg me enkel iets af: normale bloem zeef ik altijd voor ik het aan mijn mengsel toevoeg. Moet dit met amandelmeel ook of gaat dat moeilijker omdat het wat korreliger is van structuur?
Dankjewel!
Het antwoord zit in feite al in je vraag: de grotere korrels van amandelmeel zorgen ervoor dat de kans op klonteren veel en veel kleiner is. Zeven is dan overbodig.
In het amandelmeel dat ik gebruik heb ik nog nooit een klonter opgemerkt.
Hoi, ben pas een beginneling op bak gebied, dus nog veel te leren!!!
Hier ook een vraag of de oven eerst moet voorverwarmd zijn, las dat je bakt op boven en onder warmte, heeft dat een reden ipv met hetelucht….oei paar vragen voor je , sorry ….
Kijk alvast uit naar je reactie!!!
Groetjes Tinny
Hi Tinny, We moeten allemaal ergens beginnen! Je kan bij oven baksels er altijd vanuit gaan dat de oven voorverwarmd moet worden. Succes!
Hé , dank je wel voor je reaktie! Zal nog veel moeten leren maar vind wel leuk!
Groetjes Tinny
Gaat helemaal goed komen. Succes Tinny!
Hoge ogen gegooid met deze cake (getweekt met brandykrenten) voor het eerst gebakken voor glutenvrije-vriend! Bedankt voor het recept 👌
Dag Laura,
Kan ik ook in plaats van 100 gram amandelmeel, 50 gram gebruiken en dan 150 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie 🙂
Dat kan! Dan bedoel je neem ik aan wel 50 gram amandelmeel omwisselen voor 50 gram zelfrijzend bakmeel? Niet een extra 150 gram zelfrijzend bakmeel bij de andere 100 gram toch?
Hoi Laura, hij staat net 15 min.in de oven, ons huis geurt al overheerlijk! Ik heb straks weer een glunderende dochter die kan genieten van dit heerlijke baksel! Danku
Hallo Laura,
Heerlijke cake! Ik heb sinaasappel rasp toegevoegd aan het deel van het beslag waar geen cacao door zit. Erg lekker.
Groet, Dineke
Hoi Laura,
Ik las dat de cake ioet echt naar amandel smaakt, kan ik de vanille extract vervangen door amandel extract om de smaak te krijgen van amandel?
Ik wil m ook graag maken zonder marmer.
Groetjes anke
Heerlijk recept! Volgende keer enkele druppels amandelextract toevoegen, misschien wordt deze nog lekkerder. 😍
Goede tip!
Dag Laura
Zou ik de basterdsuiker kunnen vervangen door kokosbloeselsuiker?
Groetjes
Dat durf ik niet te zeggen, daar bak ik eigenlijk nooit mee
Hallo Laura,
Kan je ook cakemeel gebruiken ipv zelfrijzend bakmeel?
Groetjes Anneke
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen.
Hallo Laura,
Kan deze cake ook met alleen amandelmeel gemaakt worden. Dit i.v.m. glutenvrij dieet.
Super lekker. Ik heb 175ml zonnebloemolie en 150 gr suiker gebruikt. Smeuig cake
Bedankt voor de recept
Hallo,
Kan je de cake ook maken met half basterd suiker en half rietsuiker?
Groetjes,
Katelijne
Dat kan mogelijk een iets andere textuur geven, maar vermoed dat het wel kan hoor!
Doordat amandelmeel geen gluten bevat zoals tarwebloem of speltbloem is het van zichzelf niet zelfrijzend. Je kunt wel heel gemakkelijk zelfrijzend amandelmeel maken; voeg dan 1,5 theelepel bakpoeder toe aan 100 gram meel.
Bij mij komt de cake nogal vettig uit de oven. Laagje vet op mijn vingers na aanraken.. Is dat normaal?
Dit heb ik zelf niet zo ervaren. Was het nog steeds zo toen de cake helemaal is afgekoeld? Heb je het beslag goed gemengd?
Ben nu de cake aan het bakken ben benieuwd