Gemarmerde amandelcake

Gepost: 14 oktober 2019 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023
Gemarmerde amandelcake

Waar ik normaal vrijwel nooit amandelmeel gebruikte, heb ik er nu in vrij korte tijd een kilo amandelmeel doorheen gewerkt. Vooral in muffins en bananenbroden gebruikte ik het veel de laatste tijd. Na het succes van dit meel in muffins, besloot ik het ook te gebruiken voor een cake. In dit geval werd het een gemarmerde amandelcake. Door gebruik van het amandelmeel werd de cake extra smeuïg, precies waar ik van houd bij cakes. Zeker een cake die ik nog vaker zal maken, al is dat dan waarschijnlijk wel weer een variatie op deze marmercake. Ik vind het te leuk om te experimenteren in de keuken.

Als je meer wilt weten over het bakken met amandelmeel, dan zit je ook aan het goede adres. Ik schreef er namelijk onlangs dit artikel over.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Amandel marmercake-2a

 

GEMARMERDE AMANDELCAKE maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.72 van 21 stemmen

Gemarmerde amandelcake

Een marmercake maar dan anders. Door de toevoeging van het amandelmeel is deze cake heerlijk en extra smeuïg van smaak.
Porties: 12 personen
voor een 25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 2 el cacao
  • 2 el melk

Instructies

  • Mix de boter en lichtbruine basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe. Breng op smaak met een snuf zout. Mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het laatste restje meel is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van de cacaopoeder en het melk een papje. Giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix kort tot een mooi chocoladebeslag.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het chocoladebeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt.
  • Bak de cake in ongeveer 55 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

50 reacties

  1. Margo schreef:

    Deze ga ik zeker binnenkort een keer proberen, ik heb het recept al uitgeprint. Super deze nieuwe printoptie, dat scheelt veel papier en inkt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen dat het bevalt!

  2. Janine schreef:

    Hij staat al in de oven. Ik ben benieuwd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Ik ben benieuwd hoe je ‘m vindt.

  3. Audrey schreef:

    Dat ziet er goed uit! Proef je de amandelsmaak duidelijk, of valt dat mee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind dat dat wel meevalt, het is meer de structuur die anders is met amandelmeel.

  4. Jolanda Ranzijn schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb net de cake gebakken in een ingevette vorm…
    Dient de cake warm uit de vorm gehaald te worden of moet je het eerst af laten koelen.
    Mijn cake had ik er, het uit de oven gehaald, gelijk uit op een rooster gestort.. helaas brak de cake en zat er ook nog een deel vast aan de bodem….;( dus misschien de vorm niet voldoende ingevet…..of toch afgekoeld uit de vorm halen….???
    Groetjes….

    1. Laura Kieft schreef:

      Cakes laat je 10-15 minuten in de vorm koelen voordat je ze eruit haalt.

  5. Sylvia schreef:

    Heerlijke sappige cake..nog bestrooid met amandelschaafsel.

  6. Tine schreef:

    Hallo Laura, ziet er een super leuk recept uit! Ik zou deze een paar dagen van tevoren willen bakken voor een feestje: hoe bewaar ik deze het best? Eerst wachten tot hij volledig afgekoeld is en dan inpakken met aluminium folie? Of al verpakken als hij nog warm is? Alvast bedankt voor je feedback! Groetjes

  7. Danique schreef:

    De cake is heerlijk, heb hem net gebakken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk, geniet ervan!

  8. Sylvia schreef:

    Heel lekker!

  9. jeannine schreef:

    gisteren gemaakt, heel lekker ! Mijn kleinzoontje vond hem ook super !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk Jeannine!

  10. Samira schreef:

    hallo ik zou deze cake willen maken maar heb geen boter in huis. kan ik het ook met zonnebloemolie maken? en zoja hoeveel ml?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan 175 ml gebruiken.

  11. Elvira schreef:

    De cake vandaag gemaakt en hij is echt super lekker! Bedankt voor het recept!

  12. Van Velthoven schreef:

    Kan je de cake ook maken met chocolade 70% cacao ipv cacaopoeder? En met rijst melk ipv gewone melk?

    Dankjewel alvast voor je antwoord!
    Groetjes,
    Nicole

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

  13. Els schreef:

    Superlekker was dat, Laura. Hartelijk dank voor het recept!

  14. Lieke schreef:

    Ik eet glutenvrij. Kan ik de zelfrijzendbakmeel vervangen voor iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest in dit recept, maar misschien heb je wat aan dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  15. Manon schreef:

    Wat een lekkere cake! Hij viel hier thuis goed in de smaak!
    Ik vroeg me enkel iets af: normale bloem zeef ik altijd voor ik het aan mijn mengsel toevoeg. Moet dit met amandelmeel ook of gaat dat moeilijker omdat het wat korreliger is van structuur?
    Dankjewel!

    1. Els schreef:

      Het antwoord zit in feite al in je vraag: de grotere korrels van amandelmeel zorgen ervoor dat de kans op klonteren veel en veel kleiner is. Zeven is dan overbodig.
      In het amandelmeel dat ik gebruik heb ik nog nooit een klonter opgemerkt.

  16. Tinny Vranken schreef:

    Hoi, ben pas een beginneling op bak gebied, dus nog veel te leren!!!
    Hier ook een vraag of de oven eerst moet voorverwarmd zijn, las dat je bakt op boven en onder warmte, heeft dat een reden ipv met hetelucht….oei paar vragen voor je , sorry ….
    Kijk alvast uit naar je reactie!!!
    Groetjes Tinny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Tinny, We moeten allemaal ergens beginnen! Je kan bij oven baksels er altijd vanuit gaan dat de oven voorverwarmd moet worden. Succes!

  17. Tinny schreef:

    Hé , dank je wel voor je reaktie! Zal nog veel moeten leren maar vind wel leuk!
    Groetjes Tinny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gaat helemaal goed komen. Succes Tinny!

  18. Kitty schreef:

    Hoge ogen gegooid met deze cake (getweekt met brandykrenten) voor het eerst gebakken voor glutenvrije-vriend! Bedankt voor het recept 👌

  19. Zerina schreef:

    Dag Laura,

    Kan ik ook in plaats van 100 gram amandelmeel, 50 gram gebruiken en dan 150 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Alvast bedankt voor je reactie 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! Dan bedoel je neem ik aan wel 50 gram amandelmeel omwisselen voor 50 gram zelfrijzend bakmeel? Niet een extra 150 gram zelfrijzend bakmeel bij de andere 100 gram toch?

  20. Karin schreef:

    Hoi Laura, hij staat net 15 min.in de oven, ons huis geurt al overheerlijk! Ik heb straks weer een glunderende dochter die kan genieten van dit heerlijke baksel! Danku

  21. Dineke schreef:

    Hallo Laura,

    Heerlijke cake! Ik heb sinaasappel rasp toegevoegd aan het deel van het beslag waar geen cacao door zit. Erg lekker.

    Groet, Dineke

  22. Anke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik las dat de cake ioet echt naar amandel smaakt, kan ik de vanille extract vervangen door amandel extract om de smaak te krijgen van amandel?
    Ik wil m ook graag maken zonder marmer.

    Groetjes anke

  23. Jos schreef:

    Heerlijk recept! Volgende keer enkele druppels amandelextract toevoegen, misschien wordt deze nog lekkerder. 😍

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tip!

  24. Deborah schreef:

    Dag Laura

    Zou ik de basterdsuiker kunnen vervangen door kokosbloeselsuiker?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, daar bak ik eigenlijk nooit mee

  25. Anneke schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je ook cakemeel gebruiken ipv zelfrijzend bakmeel?

    Groetjes Anneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen.

  26. Joyce schreef:

    Hallo Laura,
    Kan deze cake ook met alleen amandelmeel gemaakt worden. Dit i.v.m. glutenvrij dieet.

  27. Inge schreef:

    Super lekker. Ik heb 175ml zonnebloemolie en 150 gr suiker gebruikt. Smeuig cake
    Bedankt voor de recept

  28. Katelijne schreef:

    Hallo,

    Kan je de cake ook maken met half basterd suiker en half rietsuiker?

    Groetjes,
    Katelijne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan mogelijk een iets andere textuur geven, maar vermoed dat het wel kan hoor!

  29. JOhan Willems schreef:

    Doordat amandelmeel geen gluten bevat zoals tarwebloem of speltbloem is het van zichzelf niet zelfrijzend. Je kunt wel heel gemakkelijk zelfrijzend amandelmeel maken; voeg dan 1,5 theelepel bakpoeder toe aan 100 gram meel.

  30. F.A. schreef:

    Bij mij komt de cake nogal vettig uit de oven. Laagje vet op mijn vingers na aanraken.. Is dat normaal?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit heb ik zelf niet zo ervaren. Was het nog steeds zo toen de cake helemaal is afgekoeld? Heb je het beslag goed gemengd?

  31. Mertens karel schreef:

    Ben nu de cake aan het bakken ben benieuwd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept