Kerst marmercake met gesuikerde cranberry’s

Gepost: 10 december 2021 Laatst bewerkt: 10 september 2023
Kerst marmercake met gesuikerde cranberry’s
57

Vandaag een baksel waarmee het in één klap kerst is als je deze op tafel zet: een kerst marmercake met gesuikerde cranberry’s. Het is alweer een half jaar geleden dat ik deze cake maakte, want ja, ik werk altijd erg ver vooruit om de recepten voor de adventmaand op tijd klaar te hebben. Maar ik weet nog goed hoe verrukkelijk deze kerst cake was! De knapperige zoet-zure gesuikerde cranberry’s en de volle mascarpone room laten zich ontzettend fijn combineren met de red velvet marmercake. En daarnaast gewoon een plaatje om te zien. Ik kan niet wachten om zelf deze maand ook weer aan de slag te gaan en gesuikerde cranberry’s te maken.

BAKTIP: Met een rode gel kleurstof maak je eenvoudig zo’n mooi marmereffect zoals je ziet in deze cake.

Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's
Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's

 

Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's

Recept afdrukken

4.38 van 8 stemmen

Red velvet marmercake

Een marmercake met een heerlijke vanillesmaak en een echte kerst uitstraling door de mascarponeroom en gesuikerde cranberry's.
Porties: 12 plakjes
25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 tl cacaopoeder
  • 2 el melk
  • rode voedingsmiddelenkleurstof

TOPPING

Instructies

  • Bereid de gesuikerde cranberry's voor de topping ruim van tevoren voor volgens het recept.
  • Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix tot een mooi beslag. Voeg ondertussen de rode kleurstof toe tot het beslag de kleur naar wens heeft bereikt.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het red velvetbeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt. Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
  • Bereid de mascarpone room voor volgens het recept. Vlak voordat je de cake wilt serveren smeer je deze op de (afgekoelde) cake. Decoreer met de gesuikerde cranberry's.
Tips

Al mijn tips voor het bakken van de perfecte cake lees je in dit artikel.

Ik gebruik het liefst een gel kleurstof, deze is het meest geconcentreerd qua kleur en zorgt voor het beste rode resultaat.

Bewaren

Goed verpakt is de cake zonder topping ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Wanneer de room eenmaal op de cake zit, moet de cake in de koelkast bewaard worden, bewaar in een luchtdichte trommel. Dek de aangesneden kant van de cake extra goed af met folie om uitdroging te voorkomen. Als je een plak cake uit de koeling wilt halen, laat deze dan even op temperatuur komen (de boter in de cake wordt hard in de koelkast).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

  1. Dave schreef:

    Heerlijk recept maar ik ging de mist in met de cacao. Hierdoor werd mijn deeg bruin en kreeg ik het niet meer rood. De volgende keer gebruik ik bessenextract voor een fruitige smaak ipv cacao.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh nee! Kreeg je het niet meer rood met een kleurstof?

  2. Liesbeth schreef:

    Goed idee van Dave, ga ik ook de volgende keer doen. Verder is de gelkleurstof van d. Oetker niet felrood genoeg. Het bleef roze., hoe voorzichtig ik ook was met de cacao. Ook bij de red velvet crinkle cookies te veel cacao: niet rood te krijgen.

  3. Dave schreef:

    Herkenbaar Liesbeth, ik had dezelfde ervaring met de kleur van Dr. Oetker. Maar de smaak van de cake was heerlijk en dat is toch het belangrijkste 🙂

  4. Sylvia Harderwijk schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een prachtige cake en supergedelegeerden recept….heerlijk!!!
    Dank je wel weer voor het delen.

    Gr Sylvia

  5. Sylvia Harderwijk schreef:

    Ik bedoel super lekker recept, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *