Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade

Gepost: 20 december 2022 Laatst bewerkt: 19 december 2023
Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade

Deze sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade is de ultieme kerst tulband cake. De frisse smaak van de cranberry’s is bij elke hap weer een heerlijke verrassing in deze zoete tulband cake.

Sinaasappel-cranberry tulband maken

Elke cake die je bakt in een tulband bakvorm ziet er automatisch mooi uit, maar met deze sinaasappel-cranberry tulband vond ik dat al helemaal het geval. Aan de buitenkant geeft de witte chocolade in combinatie met de gebrande en geschaafde amandelen een feestelijk randje aan de tulband. En als je de tulband aansnijdt dan verschijnen de prachtige rode cranberry’s in de plak cake. Een echte kerst tulband!

De combinatie van lichte, zachte cake die subtiel op smaak is gebracht met sinaasappel en de fris-zure verse cranberry’s daartussen (en laten we de knapperige laag witte chocolade bovenop niet vergeten) smaakt ontzettend goed samen. Ik heb het niet zo snel, maar van deze cake kon ik maar blijven eten.

Ik gebruikte de ‘elegant party’ bakvorm van Nordic Ware. Eén van mijn favoriete tulband bakvormen, dat zal je vast zijn opgevallen als je vaker met mijn tulband cake recepten aan de bak bent gegaan.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je de rasp van een sinaasappel. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade

kerst tulband

Kerst tulband maken

Hoe krijg ik de tulband goed uit de vorm?

Hiervoor zijn drie zaken heel belangrijk. Nummer 1 is dat je de vorm goed invet met boter (vergeet geen enkel hoekje in te vetten!). Nummer 2: vervolgens bestuif je de vorm met bloem. En dan nummer 3, zorg ervoor dat je tulband goed gaar is. Een niet-gare tulband is vaak de reden dat de cake niet volledig loslaat uit de vorm. Ik heb een volledig stappenplan voor je uitgeschreven met tips en trucs om ervoor te zorgen dat je tulband cake goed loslaat uit de vorm.

Mag ik de tulband na het bakken direct uit de vorm halen?

Nee. Je laat de cake eerst 10-15 minuten afkoelen in de vorm, buiten de oven. Daarna keer je tulband in één keer om. Dit kun je doen door er alvast een serveerplank op te leggen en het geheel in één keer om te draaien. Als alles goed is uitgevoerd dan laat de tulband netjes los.

Wat is een goede tulband bakvorm?

Ik ben fan van de bakvormen van Nordic Ware. Ze zijn van goede, degelijk kwaliteit (ik gebruik ze al zo lang als ik me kan herinneren) en daarnaast zijn ze er in verschillende prachtige vormen. Voor dit recept gebruik ik de  ‘elegant party’ bakvorm.

Ik heb een andere tulband gerelateerde vraag.

Die kun je natuurlijk gerust onder dit artikel in de reacties stellen, maar grote kans dat je vraag al is beantwoord in mijn artikel vol met tips rondom het bakken van een tulband cake.

Kan je ook diepvries cranberry’s gebruiken?

Jazeker. Laat ze wel eerst volledig ontdooien, uitlekken en dep het vocht er vanaf.

Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade (4)

Meer feestelijke tulband recepten

Naast deze sinaasappel-cranberry tulband ben ik afgelopen tijd vaker aan de bak gegaan met tulbanden. Onder andere zette ik voor jullie alle tips rondom het bakken van tulband cakes op een rij, maar ook bakte ik weer een aantal nieuwe recepten. Een greep uit mijn favorieten:

Je kunt ook een kijkje nemen in de categorie tulband recepten op het blog, daar staan alle tulband cakes die ik ooit gebakken heb. Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is!

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade (3)

 

Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade

Opslaan
Recept afdrukken

4.28 van 29 stemmen

Sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade

Deze sinaasappel-cranberry tulband met witte chocolade is de ultieme kerst tulband cake. Zoete en frisse smaken wisselen elkaar af!
Porties: 18 personen
2,4 liter tulband bakvorm

Ingrediënten

  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 eieren op kamertemperatuur
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 sinaasappels de rasp van de schil
  • snuf zout
  • 250 gram verse cranberry's + bloem om in te rollen

Topping

  • 150 gram witte chocolade
  • geschaafde amandelen geroosterd

Instructies

  • Mix boter, suiker en vanille-extract tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de sinaasappelrasp en een snufje zout toe. Zodra dit helemaal is opgenomen door het beslag kun je stoppen met mixen. Mix niet te lang!
  • Doe de cranberry's in een kommetje met een eetlepel bloem en roer erdoor zodat alle cranberry's bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel ze dan door het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Bak de cake in 60-70 minuten gaar in een voorverwarmde oven op op 175 ⁰C (onder- en bovenwarmte). Test met een prikker of de cake gaar is voordat je deze uit de oven haalt.
  • Laat de cake 10-15 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna uit de bakvorm. Laat de cake afkoelen voordat je verder gaat met de witte chocolade.
  • Smelt tweederde van de chocolade au bain marie, haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Roer tot alles gesmolten is. Verdeel de gesmolten witte chocolade over de bovenkant van de tulband en decoreer met de geschaafde amandelen.
Tips

Van een lezer kreeg ik een tip hoe je deze cake glutenvrij kan maken! Voor een glutenvrije tulband cake vervang je de bloem door 150 gram ketanmeel en 150 gram rijstmeel en voeg je daar 16 gram bakpoeder aan toe.
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Corina schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik de cranberry’s ook vervangen door blauwe bessen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan prima.

  2. Iloon schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Kan dit ook met gedroogde cranberrys gemaakt worden? Of zijn die minder sterk van smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan wel, maar de verse cranberry’s maken deze tulband juist zo lekker en geven een frisse kick bij elke hap.

  3. Hilde schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze cake gemaakt en hij is ontzettend lekker geworden! Ik had wel dat alle cranberry’s bij elkaar bovenin de cake zaten, terwijl ze eerst wel goed verdeeld door het beslag zaten. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat voorkom je door stap 3 goed te volgen en alle cranberry’s van een laagje bloem te voorzien voordat je ze door het deeg spatelt. Niet te lang door roeren en spatelen na het toevoegen.

  4. Juliette schreef:

    Geslaagd, deze cake was heel lekker. De cranberry’s waren bij mij mooi verdeeld. Bedankt voor de tips!

  5. Anne schreef:

    Heel erg bedankt voor deze mooie tulband. Hij viel bijzonder in de smaak en was prachtig gelukt. Super dank.

  6. Sylvia Harderwijk schreef:

    Hoi Laura,

    De cake werd goedgekeurd…bedankt weer voor je fijne recept.
    Jou recepten kloppen altijd!!

    Groetjes
    Sylvia

  7. Marja schreef:

    Hoe komt t dat mijn tulband open barst tijdens t bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is de temperatuur waarschijnlijk wat hoog geweest.

  8. S v Hees schreef:

    Ik wil deze tulband graag maken met kerst. Kan dit ook met amandel meel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je over het algemeen niet zomaar 1 op 1 vervangen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-bloem/

  9. Vossin schreef:

    Hoi.

    Ik heb een vraagje:
    Moeten de verse cranberry niet eerst koken voordat ze in de beslag komen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat hoeft niet.

  10. Nicoline Sukel schreef:

    Zalig. Ik heb nog 1,5 el pumpkin spice kruiden toegevoegd. Absoluut het proberen waard!

  11. Yvonne schreef:

    De tulband was prachtig en heerlijk……maar de witte chocolade was een groot probleem!
    De chocolade smolt niet maar werd kruimelig.
    Toen bakchocolade gekocht…….deze smolt wel….masr niet genoeg om het over de tulband te kunnen gieten.
    Heb t er toen maar op gesmeerd met n mes.
    Alsnog lekker…..maar hoe krijg je de chocolade goed!!!! vloeibaar!!??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte chocolade kan inderdaad iets lastiger zijn om te smelten, heb je het au bain marie gesmolten? Dat is belangrijk en heel rustig.

  12. Katy Smekens schreef:

    Ik heb dit geprobeerd maar bij het uithalen uit de vorm bleef de helft hangen. Nochtans had ik mijn vorm ingeboterd en bebloemd. Aan wat kan dit liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er kunnen verschillende redenen zijn, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  13. Yvonne schreef:

    Ja..ik heb het au bain Marie gesmolten…..maar het werd niet vloeibaar genoeg om echt over de tulband te kunnen “gieten”…..ik moest het dus met een mes erover “smeren”.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm, dat klinkt inderdaad alsof het niet goed genoeg gesmolten is. Durf ook even niet op afstand te zeggen hoe dat kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept