Het was alweer lang geleden dat ik zelf broodjes had gebakken voor bij het ontbijt, dus daar besloot ik vorige maand verandering in te brengen. Op mijn baklijst stonden al een hele tijd kwarkbroodjes, dus daar ging ik mee aan de slag. Ze hebben iets weg van scones, alleen zijn ze frisser van smaak en hebben ze ook meer een broodstructuur. Naast de kwark die de broodjes fris maakt, voegde ik ook citroenrasp toe, een heerlijke toevoeging al zeg ik het zelf. De broodjes zijn niet overdreven zoet of fris, dus met een plakje kaas zijn ze ook heerlijk. Zelf koos ik voor een lekkere jam op mijn nog warme kwarkbroodje, een aanrader! Ook fijn: deze kwarkbroodjes hoef je alleen te kneden en te vormen, dan kunnen ze gelijk de oven in.

Opslaan Recept afdrukken
4.72 van 7 stemmen

Kwarkbroodjes

Begin je dag goed met zelfgemaakte kwarkbroodjes. Ze zijn makkelijk te maken en vooral ontzettend lekker. Geniet ervan!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • rasp van een halve citroen
  • snuf zout
  • 1 tl Fijne kristalsuiker
  • 0,5 ei (M)
  • 150 gram kwark
  • 60 ml melk + extra voor bestrijken
  • 60 ml zonnebloemolie

Instructies

  • In een droge kom voeg je de droge ingrediënten samen: bloem, bakpoeder, citroenrasp, zout en suiker. Roer met een spatel door elkaar.
  • In een aparte kom doe je de overige ingrediënten bij elkaar, kluts met een garde goed door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge en gebruik een spatel (of eventueel handmixetot het een deeg wordt. Kneed het laatste stukje met de hand. Je hoeft niet lang door te kneden, zodra het soepel en egaal deeg is kun je stoppen.
  • Verdeel het deeg in 10 delen en draai er bolletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat melk.
  • Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren
De broodjes zijn het lekkerst als je ze gelijk (warm) opeet. Je kunt ze eventueel ook een dagje van tevoren bakken en kort in de oven opwarmen. Bewaar tot drie maanden in de vriezer, luchtdicht verpakt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

62 reacties

  1. Henny lansink schreef:

    Laura in je recept kwarkbroodjes mis ik de gist of het bakpoeder.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt gelijk, wat suf. Gelijk even toegevoegd 🙂

  2. Ingrid schreef:

    Misschien een domme vraag maar hoe doe ik een half ei?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je breekt het boven een kommetje, klutst het door elkaar en gebruikt de helft 🙂

      1. Ingrid schreef:

        Hahaha logisch?
        En wat voor kwark heb jij gebruikt?

        1. Laura Kieft schreef:

          Gewoon normale kwark, neutraal van smaak.

          1. Ingrid schreef:

            Volle of magere?

          2. Laura Kieft schreef:

            Beide kan, ik gebruikte magere.

  3. Myranda Willems schreef:

    Kan je ook yoghurt gebruiken ipv kwark?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik niet met zekerheid te zeggen, het heeft wel een andere structuur. Misschien dat je wat minder nodig hebt.

  4. SterkInDeKeuken schreef:

    Binnenkort maar eens uitproberen! Lijkt ons nog best wel gezond ook!

  5. Nienke schreef:

    Wat voor kwark heb je gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon normale kwark, geen smaakjes

  6. Elisabeth schreef:

    Kan je ook mascarpone gebruiken of een mix van yoghurt en mascarpone

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik niet te zeggen, je zou het kunnen proberen.

  7. Noor schreef:

    Maar hoeveel gist moet er nu in/bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen, er gaat bakpoeder in.

  8. Lisa schreef:

    Ik heb deze broodjes gister gemaakt en ze smaken super! Ze zijn alleen een beetje droog. Enig idee waardoor dat komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je ze waarschijnlijk iets te heet en/of lang gebakken.

    2. Manon schreef:

      Dat had ik ook…. was de melk vergeten..

  9. CHANTAL schreef:

    Heerlijk! Alleen plakte het deeg zó aan mijn handen dat ik er geen fatsoenlijke bolletjes van kon maken… wat doe ik fout? Ik heb per ongeluk wel een heel ei ipv een half ei erin gedaan…. of eigenlijk moet ik zeggen mijn zoontje!
    Zou t dat kunnen zijn?
    Kun je het deeg ook bijvoorbeeld in een cake bakvorm kunnen doen en er brood van maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hele ei is zeker de oorzaak, te veel vocht maakt het deeg plakkerig. Ik heb geen ervaring om er een heel brood van te maken, maar dat moet wel lukken denk ik.

  10. Thea schreef:

    Van de week gemaakt. Heerlijk. Ga ze gauw nog eens maken.

  11. Charlotte schreef:

    Hai Laura,

    Ik woon momenteel in de Verenigde Staten, en daar kennen ze het idee van kwark niet zo. Zou ik een griekse yoghurt kunnen gebruiken (is een beetje van dezelfde consistentie, zou eventueel iets kunnen uitknijpen in een theedoek)? Of heb je andere suggesties?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat dat wel moet lukken met Griekse yoghurt!

  12. Katinka schreef:

    Hallo
    Heb net de kwark broodjes gemaakt . Wat zijn die heerlijk en zo gedaan . Ook had ik gelijk de caramel saus gemaak . Smaak super samen hihi. Heb trouwens nog nooit zo lekkere geproeft . Super blij.
    Gelijk je 2 boeken besteld.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  13. Wendy schreef:

    Hai Laura en Lian,

    Allereerst vind ik dat er geweldige recepten op de site staan!
    Net de kwarkbollen gemaakt en ze zijn geweldig. Je aanrader, als ze nog warm zijn met jam erop is top!

  14. Katinka schreef:

    Hallo
    Ik heb ze net gemaakt met Philadelphia zonder lactose om dat mij dochter ze dan ook kan eten . Nou super gelukt . Proefde niet veel verschil

  15. Tessa schreef:

    Kan dit ook met iets anders als bloem?
    Amandelmeel bijvoorbeeld ? Zelfde verhouding aanhouden? Hoeveel is 2 tl bakpoeder ongeveer in gram?

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk niet dat het lukt met amandelmeel, bij broodjes heb je toch wel echt bloem (en de gluten) nodig. Bakpoeder weeg ik nooit af, dus gewoon even een theelepel bij pakken 🙂

  16. Jennifer schreef:

    Broodjes zijn echt heerlijk! Kun je het deeg een avond van te voren maken en volgende ochtend afbakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat is niet mogelijk.

  17. B schreef:

    De kwarkbroodjes zijn erg gemakkelijk & snel te maken, ze zagen er mooi uit, maar we vonden in tegenstelling tot de andere reacties de smaak tegenvallen. Misschien heb ik te weinig zout en suiker toegevoegd?
    (snufje zout & afgestreken theelepel suiker)

    1. Laura Kieft schreef:

      Snufje zout is prima, suiker kan eventueel ietsjes meer maar zal niet het grootste verschil maken. Het kan ook zijn dat ze iets te lang/heet gebakken zijn. Dan worden ze droger en dat heeft ook invloed op de smaak.

  18. laura schreef:

    Inderdaad zo gemaakt en ze waren lekker. Heb er nog wel een aantal ingevroren en een paar bewaard voor morgen. Ben benieuwd of ze dan nog zo lekker zijn.
    Groetjes Laura

  19. Lindinha schreef:

    Hier zijn ze niet lekker geworden. Smaakte sterk naar de zonnebloemolie, maar ik heb er niet teveel in gedaan. Ooit ook cupcakes gemaakt met olie en hetzelfde probleem. Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat gek dat de smaak zo duidelijk aanwezig was. Het zou aan de olie kunnen liggen, misschien eens een ander merk proberen?

  20. Sander schreef:

    Wil deze broodjes binnenkort gaan maken maar word de baktijd korter als ze ze bakt in een Combimagnetron die warmt natuurlijk veel sneller op dan een gewone oven.

    1. Laura Kieft schreef:

      Combimagnetron is lastig bakken, ik zou een lagere temperatuur aanhouden met dezelfde tijd (wel goed in de gaten houden).

  21. Marie schreef:

    Ik heb ze gemaakt maar bij mij plakte het deeg ook . ik heb het met een mes stukken gesneden en op het bakplaat gelegd in iets minder mooie vorm omdat het met mijn handen niet te doen was. Ik heb me wel aan het recept gehouden.

  22. Moon schreef:

    Hoi. Recept lukte prima. Kon ballen draaien van de kleffe massa. Ze rezen mooi op. In 22 minuten tot goudbruin gebakken.
    Doorgesneden en ze waren niet droog of nat. Helaas is het geen recept voor mijn gezin: flauwe deegbollen. Gelukkig had ik nog een pot perenkaneelchutney staan die er prima op smaakte.
    Wij houden meer van uitgesproken smaken.
    Blijf zo nu en dan je recepten proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kwarkbroodjes zijn inderdaad niet heel extreem van smaak, maar je kunt er zelf altijd iets aan toevoegen! Denk aan chocolate chips, kaneel of bosbessen.

  23. Miranda schreef:

    Net gemaakt. Ze werden niet echt veel groter, bakpoeder misschien te oud? Van 11-19. Volgende keer nieuw poeder gebruiken. Ik had half bloem, half amandelmeel. Geen zoete toevoegingen, alleen zaden-pittenmix, want ik wilde koolhydraatarme broodjes voor bij t ontbijt en dat is gelukt. Gaan we vaker doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt door het amandelmeel, dat is glutenvrij, compacter en heeft extra rijsmiddel nodig. Volgende keer zou ik minimaal een extra tl bakpoeder toevoegen!

      1. Miranda schreef:

        Bedankt. Ze waren wel heel lekker trouwens.

  24. Roxanne schreef:

    Oeh, ik ga ze proberen! Zou ik citroen kwark kunnen gebruiken ipv kwark en citroen rasp?

  25. Sylvia schreef:

    Is het mogelijk om ze te maken zonder het halve ei? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik niet aan, maar je kunt het proberen!

      1. Sylvia schreef:

        Jammer, ei is geen optie en in dit recept zit gelukkig geen gist (als ik het goed gelezen heb). Dan kijk ik gewoon weer verder voor een fijn recept (we hebben geen zuurdesemstarter in huis en zelf maken is tot nog toe niet gelukt).

  26. Oscar schreef:

    Ik ben van plan ze te gaan bakken, maar melk heb ik niet in huis en aangezien ik dat niet verdraag en lijkt het me lekker met bosbessen. Kwam een recept tegen met de volgende ingrediënten:
    150 gr krenten, 250 gr kwark , 1 eetl olie, 2 eieren, 2 eetl vanillesuiker, snuf zout, 1 eetl bakpoeder en 250 gr bloem.
    Kan ik in dit recept de krenten zo voor blauwe of bosbessen vervangen en als ik ze kleiner maak, moeten ze dan alleen korter of ook op een lagere temperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik zelf ook eerst moeten testen. Laat je even weten hoe het resultaat was?

  27. Julie schreef:

    Hey
    Kan je ook de bloem vervangen door havermeel ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder helpt! https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-bloem/

  28. Ellen schreef:

    Vanmiddag na school gemaakt met de kinderen, perfect daarvoor omdat ze zo snel klaar zijn. Ze lijken wat op scones en waren heerlijk met jam, maar ook één met huttenkase gegeten en dat was ook een goede combi. Bedankt voor dit fijne recept!

  29. Ilse schreef:

    Kan je ipv zonnebloem ook andere olie gebruiken? En welke is dan het beste? Dochter heeft ze vandaag gemaakt en ze staan nu in de oven. Ben erg benieuwd hoe ze smaken. Maar als we ze nog een keer willen maken (met Pasen) dan heb ik niet genoeg zonnebloem olie meer in huis en in de winkels is alles op.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan prima, liefst een zo neutraal mogelijk in smaak.

  30. Neeltje schreef:

    Oooh, wat zijn ze lekker. Ik denk dat gesmolten boter ook kan ipv zonnebloemolie. Weet het bijna zeker. ik bak al mijn brood en daar gebruik ik ook beide voor. Ik heb de kwarkbroodje met helft volkorenmeel gedaan. Heb net een warme op. Hemels ;).

  31. Marie-José schreef:

    Ik heb gesmolten boter gebruikt in plaats van olie en dat ging prima. Verder heb ik stukjes appel toegevoegd en een beetje kaneel. De melk was ik vergeten, maar dat was geen probleem. Ze smaken heerlijk en zijn niet te droog!

  32. Nadia schreef:

    Hey,
    Ik heb ze net geprobeerd ze staan in de oven. Maar dan een beetje anders 😉
    100g speltmeel en de rest meel.
    Griekse yoghurt
    Rozijnen notenmix en zonnebloempitjes
    Ik had geen zonnebloemolie meer(hoe dan?! :p)
    30gram margarine en scheut milde olijfolie.
    Kaneel en koekjeskruiden toegevoegd.

    Deeg was aardig nat dus wat meel bij gedaan om het wat minder plakkerig te maken. Heb 5 grotere bollen van gemaakt iov 10 ik haat plakkerig deeg aan de handen haha (Had de rozijnen geweekt in water en meestal doe ik ze droogmaken met doek, nu niet gedaan)

    Groetjes

  33. Diede Lauwen schreef:

    5 sterren
    Dit is een fantastisch recept! Je kunt hier zoveel kanten mee op en is een lekkere, makkelijke en gezonde optie t.o.v. broodjes kopen in de winkel. Ik raad aan ze eerst 20 minuten te bakken en even te checken in plaats van meteen langer. Die paar extra minuten kan ze droog maken.

    Ik maak nu standaard 1x per week in één keer twee verschillende versies van deze broodjes en vries ze vervolgens in zodat mijn vriend en ik iedere dag er een paar mee naar werk kunnen nemen. Is echt ideaal. Als ik thuis ben doe ik ze 5-6 minuutjes in de airfryer op 180 graden om te ontdooien. Variaties die ik al gemaakt hebt en keigoed gelukt zijn:

    – Normale kwark vervangen met Lindahl’s pro kvarg vanille of stracciatella voor extra smaak
    – Tarwebloem vervangen met speltbloem, zelfde hoeveelheid, werkt perfect
    – Voeg 80-100gr krenten/rozijnen toe aan het deeg. Laat de krenten/rozijnen eerst een tijdje weken in water anders verbranden ze. Heerlijk met kaas en boter.
    – Voeg 80-100gr chocolade stukjes toe aan het deeg. Ik gebruik 60% of 80% choco druppels. Suuuuper lekkere en gezondere choco broodjes
    – Hartige optie: Voeg 100gr zongedroogde of cherry tomaatjes in stukjes gesneden, 2 theelepels italiaanse kruiden, 30gr geraspte kaas en wat extra zout toe aan het deeg. Rasp er vervolgens nog beetje kaas overheen. Deze is echt ge-wel-dig. Neem er zo twee mee naar werk met zelfgemaakte soep en heb een heerlijke en gezonde lunch.

    In plaats van bolletjes maak ik soms ook een vlecht omdat er zo twee op mijn bakplaat passen en ik alles tegelijk kan bakken. Daarbij heb ik het idee dat het brood zachter en malser blijft in vlechtvorm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept