Appel speculaas cake

63

Lactosevrije appel-speculaas cake

Voor iedereen die graag gezonder en meer plantaardig wil snoepen heb ik vandaag een heerlijk recept: een appel speculaas cake! Naast dat deze cake goed bij de Sinterklaas periode past is hij ook nog eens lactosevrij, dus uitermate geschikt voor iedereen met een lactose allergie.. En voor iedereen die zoveel mogelijk plantaardig probeert te eten. Door het zelfrijzend bakmeel te vervangen voor een glutenvrij meel kun je er ook eenvoudig een glutenvrije cake van maken. De appel speculaas cake serveerde ik met Alpro Op te Kloppen. Jawel, ook plantaardig en lactosevrij! Smullen geblazen 😀 .

Lactosevrije appel-speculaas cake

Ingrediënten appel speculaas cake

voor een 25cm  cakevorm
  • 200 gram plantaardige boter
  • 200 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 flinke appels (jonagold)
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 1 pakje Alpro Op te Kloppen (te vinden in het verse zuivelschap)

Lactosevrije appel-speculaas cake

Klop boter, suiker en vanillesuiker romig en voeg de eieren toe. Klop tot deze goed zijn opgenomen. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en snufje zout toe, mix tot een luchtig beslag. Nu kun je ook de speculaaskruiden toevoegen, meng goed door het beslag heen.

Schil de appel en snij deze in blokjes. Roer ze door een beetje bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag zodat ze niet naar de bodem zakken. Spatel de stukjes appel door het beslag en giet dit dan in een ingevette en bebloemde cakevorm.

Bak de cake in 1 uur op 175 graden.

Lactosevrije appel-speculaas cake

Vlak voor serveren klop je de Alpro Op te Kloppen, een plantaardige variatie op slagroom, op. Serveer bij de cake en smullen maar!

Dit was de eerste keer dat ik een plantaardige variatie op slagroom gebruikte, ik moet zeggen dat dat erg goed is bevallen. Ik vind de Alpro Op te Kloppen echt heel erg lekker. Ik voegde nog wel een beetje suiker toe voor de smaak. Deze plantaardige variatie op slagroom wordt mooi lobbig, ik vond het daarom het makkelijkst te serveren in kleine schaaltjes bij de cake. In een klein schaaltje staat het ook nog eens superleuk bij een lekker plakje cake, maar je kunt het natuurlijk ook prima direct op/naast de cake serveren. Wil je het stijf hebben voor een mooie toef, gebruik dan klopfix.

Alpro Op te Kloppen kun je natuurlijk voor nog veel meer heerlijke baksels gebruiken, voor in een kwarktaart of MonChou taart bijvoorbeeld. Of misschien wel voor in een dessert als tiramisu!

Voor meer inspiratie met de plantaardige variaties op room van Alpro kijk je natuurlijk even op de site!

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ziet er heerlijk uit.
    Goed idee met deze vorm van Alpro Soja voor slagroom.
    Gebruik je dan ook minder calorieën dan slagroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Exact aantal calorieën durf ik niet te zeggen, maar omdat het geheel plantaardig is, is het wel beter voor je.

  2. Margot schreef:

    Dat ziet er weer goed uit!

  3. Joyce schreef:

    Zou ik deze al vandaag kunnen maken voor morgen of is hij dan minder lekker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, kun je al prima vandaag maken voor morgen!

  4. Martine schreef:

    Mmmmmmmmm, ziet er heel goed uit! Ga ik zeker een keer proberen!

  5. jacqueline baens schreef:

    ga het ook eens uitproberen

  6. Marita schreef:

    Ziet er erg lekker uit! Met speculaas en appel zit je altijd goed!

  7. Roos schreef:

    Mmm, het huis ruikt heerlijk naar kaneel nu hij in de oven staat! Perfect voor dit regenachtige herfstweer!

  8. Chantal schreef:

    Ik was op zoek naar een lekkere cake voor mijn verjaardag, toen kwam ik dit recept tegen. Wat is deze cake lekker! En eigenlijk harstikke makkelijk! Heb je tips tegen het plakken in de bakvorm? Ik had de bakvorm goed ingevet, maar toch bleef er veel aan de rand plakken. Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Naast invetten, ook even bestuiven met bloem. Dan blijft hij niet plakken 🙂

  9. Agnes schreef:

    OP het werk hebben we geen Alpro op te kloppen. Kunnen we gewoon als alternatief gewoon slagroom gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker.

  10. Margreet Siekmann schreef:

    Wauw, al even een beetje sinterklaas gevoel in huis, met deze winterkou. Heerlijke cake en makkelijk om te maken!

  11. Andrea schreef:

    Net een warm stukje geproefd, erg lekker! Ik had alleen koek en speculaaskruiden (in 1 potje) dus dat gebruikt maar ind zelf dat er nu niet zoveel speculaas smaak aan zit.
    En wat een ideale tip om na het insmeren can het cake blik nog met bloem te bestuiven, eindelijk een cake waar de bodem netjes uit het blik komt, is uniek voor mij 😉
    Zie nog zoveel lekkere recepten op je site, ben helemaal fan!

  12. Helena schreef:

    Moet de 200 gram suiker donkerbruine basterdsuiker zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee gewoon (fijne) kristalsuiker, anders had dat erbij gestaan.

  13. Marjet schreef:

    Kan ik de appels ook vervangen door rozijnen? Zo ja, hoeveel gram rozijnen adviseer je en verandert er dan nog iets aan de andere ingrediënten? (Rozijnen bevatten minder vocht dan appel?)

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan. Dan zou ik de rozijnen een kwartiertje laten wellen in lauw water en daarna goed laten uitlekken en eventueel droogdeppen. Dan hoef je verder niets aan de receptuur te veranderen.

  14. Floor schreef:

    Hoi Laura,
    Is het boven en onder warmte of hete lucht stand van de oven?

    Groetjes Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      alles is voor boven- en onderwarmte.

  15. harald schreef:

    heb nog ongezouten roomboter in huis. kan dat ook

  16. Esther schreef:

    Vandaag gemaakt en hij is super lekker! Bedankt voor dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *