Cranberry MonChou dessert

9 december 2015
30

cranberry monchou 1a

Je hebt wel eens van die taarten, die je ook heel goed als dessert kunt serveren. Maar eerlijk is eerlijk, zo’n puntje taart is niet altijd de leukste manier van presenteren. Ik ben dol op glazen (potjes) als het aankomt op desserts. Perfect voor één persoon, je ziet de opgebouwde laagjes en het is ook nog eens goed voor te bereiden en te bewaren. Voor dit cranberry MonChou dessert gebruikte ik mijn recept voor MonChou taart, maar voor het Kerst element gebruikte ik zelfgemaakte cranberry compote als topping.

cranberry monchou 2a

cranberry monchou 3a

Cranberry MonChou dessert

Dit cranberry MonChou dessert is super simpel te maken zónder oven. Lekker makkelijk en overheerlijk!
Porties: 8 tot 10 personen

Ingrediënten

  • 1 pak bastogne koeken
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 250 ml slagroom (+ 2 el suiker)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram MonChou
  • cranberry compote (volgens recept)

Instructies

  • Maal de koeken fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer goed door tot een stevige, maar nog iets kruimelige massa. Schep het mengsel in de potjes. Ik drukte de bodem ietsjes aan, maar dit hoeft niet per se. Druk de bodem in ieder geval niet te stevig aan, anders is het lastig met het lepeltje eruit te krijgen. Zet de potjes even in de koelkast zodat de bodem steviger wordt en afkoelt.
  • Ondertussen maak je de vulling voor de taart. Klop in een kom de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf. In een andere kom meng je de suiker, vanillesuiker en MonChou tot een romig mengsel. Voeg de slagroom toe aan het MonChou mengsel en mix dit door elkaar. Mix niet te lang, anders wordt het mengsel te dun.
  • Schep de vulling op de koekbodem in de potjes en zet deze minstens 1,5 uur in de koelkast zodat de vulling goed stevig wordt.
  • Wanneer de vulling stevig genoeg is, verdeel je de cranberry compote over de potjes. Zet de desserts in de koelkast tot je ze serveert, dek ze af met folie (of het dekseltje).
Tips

De hoeveelheid boter is kleiner dan in het recept voor de hele taart. Het koekmengsel blijft zo iets kruimeliger, waardoor je een minder vaste bodem krijgt die beter uit de glaasjes te lepelen is.

Daarnaast is het recept ook prima te halveren als je met een kleiner gezelschap eet.

Bewaren

Dit dessert is prima voor te bereiden, je kunt het rustig al een dag van tevoren maken. Dan hoef je het na het kerstdiner alleen nog maar uit de koelkast te halen.

cranberry monchou 4a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Nicole schreef:

    Het ziet er erg mooi uit. Heel feestelijk!

  2. Marjolein schreef:

    Hi Laura! Is er een alternatief voor Monchou? Die is hier in het buitenland niet verkrijgbaar 🙁 alvast bedankt!

    1. Yolanda schreef:

      Hoi Marjolein, Ik woon in Frankrijk en gebruik Mascarpone als alternatief voor monchou. Bijna nog lekkerder. 🙂

      1. Marjolein schreef:

        He Yolanda! Dankjewel voor de tip! Ga ik zeker proberen! Enige ervaring met ricotta? Gebruik je gelatine om het op te stijven?

  3. Marloes schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zit altijd met de verhoudingen en de grootte van de potjes. Wil dit al heel lang maken maar ben bang dat ik teveel of tekort heb. Welke inhoud glaasjes gebruik je hiervoor? En hoeveel kun je er vullen met dit recept?

    Gr. Marloes

    1. Laura schreef:

      Bij het recept staat aangegeven voor hoeveel personen dit is. Zelf gebruikte ik potjes van ongeveer 5-6 cm hoog en iets breder in doorsnede.

  4. Carolien schreef:

    Ow, ziet er lekker uit zeg!

  5. Lianne schreef:

    O wat ziet dit er ook weer zo leuk uit! Waar heb je die potjes vandaan?

    1. Laura schreef:

      sweettableshop.com

        1. Laura schreef:

          Nee, degene die ik gebruikte zijn iets groter (en hebben ook geen patroontje)

  6. Margot schreef:

    Wat ziet dat er leuk uit zo in die potjes!

  7. Jolanda schreef:

    WoW geweldig. Mag ik vragen hoe je aan dit maatje potjes komt?

    1. Laura schreef:

      Deze zijn van sweettableshop.com

  8. jolanda schreef:

    Kan je het ook met een andere topping maken hier houden ze niet van cranberry.

    1. Laura schreef:

      Ja hoor. Je kunt kersen vlaaivulling gebruiken zoals bij de taart, maar een jam zou ook prima kunnen.

  9. Naomi Otto schreef:

    Hoi! Ik heb een vraagje, hoeveel koeken heb je precies nodig?

    1. Lian van Rens schreef:

      In het recept staat 1 pak Bastogne koeken. Ik heb niet de informatie voorhanden hoeveel koeken dat zijn.

  10. Anouk schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn potjes waren beslagen toen ik deze uit de koelkast, heb jij hier een oplossing voor?

    Met vriendelijke groet,

    Anouk

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat voorkom je eigenlijk niet. Goed afsluiten scheelt wel een hoop.

  11. Merel schreef:

    Kan je ook witte basterdsuiker gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  12. Annelize schreef:

    Kun je dit ook in een ovenschaal maken? Zo ja, wat voor formaat schaal kan ik dan gebruiken?
    Ik heb geen kleine glazen potjes.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima. Elk formaat is mogelijk, maar daar wil je dan wel het recept op aanpassen. Voor deze hoeveelheid is een kleintje voldoende.

  13. Derya schreef:

    Ik zou hier graag een taart van willen maken. Wat is de hoeveelheid boter die ik dan moet gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo ook niet te gokken, maar misschien kun je deze taart als richtlijn aanhouden: https://www.laurasbakery.nl/monchou-taart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *