Havermoutkoekjes

Gepost: 6 januari 2016 Laatst bewerkt: 3 augustus 2023
Havermoutkoekjes

Dit makkelijke recept voor havermoutkoekjes levert de lekkerste havermoutkoeken op. Knapperig van buiten en zacht van binnen.

Havermoutkoekjes bakken

Deze havermoutkoekjes worden massaal door jullie gebakken en het is zo tof om te zien dat jullie er net zo enthousiast over zijn als ik. Ik weet nog goed dat toen ik ze voor het eerst maakte, ik niet kon kiezen of ik nu brosse koeken wilde maken of dat ik liever knapperige havermoutkoekjes wilde bakken die nog zacht zijn van binnen.

Ik besloot voor het laatste te gaan. Deze makkelijke havermoutkoekjes zijn heerlijk krokant van buiten en aan de randjes, maar het midden is nog lekker zacht. Precies goed! Maak jij liever brosse havermoutkoeken? Ook geen probleem, want daar heb ik inmiddels ook een erg lekker recept voor online staan.

Benieuwd hoe het bakken van deze havermoutkoekjes in z’n werk gaat? Bekijk dan deze video aanvullend op onderstaand recept!

havermoutkoekjes maken

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel nu!

Afbeelding

Havermoutkoekjes recepten

Van havermoutkoeken kan ik nooit genoeg krijgen. Het is typisch zo’n koekje die je eigenlijk altijd wel lust, helemaal als je ze in verschillende smaakvarianten bakt. En laat ik de afgelopen jaren nu net heel veel vullingen en combinaties hebben geprobeerd?

Ik zet een aantal van mijn favoriete havermoutkoekjes recepten op een rij zodat jij ook de keuze hebt:

Bakken met havermout

Als je bakt met havermout, dan wordt daarmee de fijnere vlok bedoeld. In principe kun je zowel de grove havervlokken, als de fijne havervlokken (havermout) gebruiken om deze koekjes te bakken. De grove vlokken geven een iets ander effect qua structuur, maar smaakt ook goed in deze koeken.

Wat ik zelf nooit gebruik is muesli, met name omdat daar rozijnen doorheen zitten en daar houd ik niet van. Afgaande op de feedback van de Laura’s Bakery thuisbakkers heb ik begrepen dat je de koeken ook prima met muesli kunt bakken.

Gek op bakken met havermout? Op deze pagina heb ik alle recepten met havermout die ik ooit heb gebakken handig op 1 plek verzameld. Bakken vol met inspiratie voor de echte havermoutliefhebbers!

havermoutkoekjes recept

Havermoutkoekjes maken

Zijn de koeken gezond?

Ik noem deze havermoutkoekjes zelf niet gezond, omdat er 100 gram suiker in zit (verdeeld over 12 koeken). Desalniettemin zijn deze koeken in vergelijking met andere koekjes op Laura’s Bakery wel minder ongezond te noemen. 😉 Er zit relatief weinig boter in en de toevoeging van havermout maakt dat je er sneller vol van zit.

Mijn deeg is te plakkerig en niet werkbaar.

Het klopt dat dit koekdeeg aan de plakkerige kant is. Als je de tijd hebt kun je het deeg eventueel even in de koelkast koelen. Je kunt ook balletjes vormen met twee kleine lepels, de vorm hoeft niet perfect rond te zijn. Liever met je handen balletjes rollen? Maak je handen dan een beetje nat onder de kraan, daardoor blijft het deeg minder aan je handen plakken.

De koekjes voelen nog te zacht als ze uit de oven komen.

Koekjes komen in principe altijd zacht uit de oven, ze harden uit tijdens het afkoelen. Je kunt dus nooit voelen of je koekjes gaar zijn, dat kun je alleen met behulp van de baktijd en je ogen bepalen. Hebben je havermoutkoeken een mooi goudbruin randje? Dan zijn ze klaar, dus zet ze dan vooral niet meer terug in de oven. Lees meer over wanneer koekjes gaar zijn.

Twijfel je nog steeds of je koekjes wel gaar zijn? Zet een volgende keer dan een losse oventhermometer in je oven, daarmee kun je controleren of de temperatuur die je oven aan de buitenkant aangeeft ook echt klopt.

Help, mijn koekjes zijn te hard / donker geworden!

Ojee, dat is vervelend! Daar kun je nu niets meer aan doen helaas, maar dit komt eigenlijk altijd doordat de koekjes te heet of te lang zijn gebakken. Misschien stond jouw oven op de heteluchtstand; in dat geval moet de temperatuur met 10-20% verlaagd worden. Alle recepten op Laura’s Bakery zijn met onder- en bovenwarmte gebakken. Ook in dit geval kan ik je de losse oventhermometer (zie bovenstaande tip) aanraden, om de oventemperatuur te controleren. Koekjes hebben een relatief korte baktijd, dus voor je het weet zijn ze te hard gegaan.

havermoutkoekjes bakken

 

Recept havermoutkoekjes maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.59 van 102 stemmen

Havermoutkoekjes

Deze makkelijke havermoutkoekjes zijn lekker knapperig van de buitenkant en de randjes en heerlijk zacht aan de binnenkant.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan ei en vanille-extract toe, mix tot een egaal mengsel.
  • De overige ingrediënten (bloem, havermout, bakpoeder en zout) kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze ver genoeg uit elkaar op een bakplaat met een vel bakpapier. Je hoeft de balletjes niet plat te drukken.
  • Bak de havermoutkoekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
Tips

Dit recept is een hele fijne basis voor havermout koeken, eentje waar je goed mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld noten, gedroogd fruit of stukjes chocola toe om je eigen variant te maken.
Bewaren

Bewaar de havermoutkoeken in een afgesloten trommel, daar blijven ze zeker een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

196 reacties

  1. Nicole schreef:

    Leuk recept. Ik ga ze met kokosbloesemsuiker maken, kijken of ze dan net zo lekker zijn.

  2. Margot schreef:

    Ze zien er perfect uit!

  3. Desiree schreef:

    Deze gaan de kids en ik vrijdag maken. Zien er heerlijk uit.

  4. Corinne schreef:

    Mmmmm lekker. Wat een mooie foto’s. Ik krijg er nu al zin in. Ik ga ze binnenkort zeker een keertje uitproberen.

  5. Ellen schreef:

    Mmmm, havermoutkoekjes are the best! Ik vind het heerlijk hoe ze een koekje zo lekker kunnen laten smaken!

    1. Sarah schreef:

      Al vaker deze havermoutkoekjes gemaakt & vallen bij iedereen in de smaak! Super receptje. ?

  6. jolanda schreef:

    Hoi laura! Ik ga ze snel een keer proberen. Maar wilde even weten of deze koekjes onder je categorie ‘gezond bakken’ valt?

    1. Laura schreef:

      Ik heb ze niet in die categorie geplaatst vanwege de suiker, maar dit koekje is zeker meer verantwoord dan de meeste die op mijn blog staan 😉

      1. Lien schreef:

        En wat als je de suikers vervangt door ahornsiroop en kokosbloesemsuiker? Heb dit net eens geprobeerd en vind ze wel geslaagd ?

        1. Barry schreef:

          Zelfde verhoudingen dan ?

        2. ELLa schreef:

          Ben benieuwd welke verhoudingen je hebt gedaan. En zowel ahornsiroop als kokosbloedsuiker gebruikt of alleen een van de twee?

  7. Daphne schreef:

    Ziet er goed uit! Havermoutkoekjes zijn zó lekker – en je kan jezelf ook nog soort van voorhouden dat het nog helemaal niet zo’n ongezond koekje is haha. Ik ga deze snel eens proberen!

  8. Eveline schreef:

    Ze staan nu in de oven.. gevalletje kon niet wachten met maken tot morgen 😀

    Ik ben gek op havermout en het beslag was al zo lekker mmmm Straks smikkelen!

    1. Eveline schreef:

      Yuuuuuuuuuuuuuuuuum!

  9. Bas schreef:

    Heerlijk Laura! Weer erg leuke foto’s! Heb jij een fotografie artikel op je blog staan?

    1. Laura schreef:

      Thanks Bas! En helaas, geen artikel over fotografie op mijn blog 😉

  10. Emma schreef:

    Ik ben echt verzot op havermoutkoekjes! Ik maak ze zelf een stukje dunner, dan worden ze ook heerlijk krokant en krijgen ze zo’n lekkere chewy binnenkant! Verrukkelijk! Ook heel lekker om mee te variëren en noten of m&m’s doorheen te doen!

  11. Kara schreef:

    Ik heb ze net gebakken en er eentje geproefd. Enorm lekker! En zo makkelijk om te maken.
    Ik heb alleen donkere basterdsuiker gebruikt omdat ik de lichtbruine niet in huis had.
    Weet niet of dat afdoet aan de smaak/structuur.

  12. Alexandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb pas de stempelset van Laura’s Creations kado gedaan aan een vriendin! We hebben toen een ‘ordinair’ kan en klaar mixje gebruikt!
    Maar klopt het dat er in jouw recept voor de koekjes ook geen ei doorheen gaat?

    1. Laura schreef:

      Dat klopt helemaal 🙂 Leuk dat je de stempelset cadeau hebt gedaan!

  13. Sylvia schreef:

    Mijn lievelingskoekjes!

    Tijdens bakken word de helft al opgegeten, oeps hihi.

  14. Eveline schreef:

    Ik heb de koekjes vandaag met de helft van de suikers gemaakt. Dus 25 gram van elke soort en de koekjes blijven lekker. Ik voeg dan wel ipv vanille extract een zakje vanillesuiker toe. De tweede lading ook met de helft minder suiker en met speculaaskruiden erdoor en vooral die zijn echt heel erg lekker!

    Het enige wat anders is dan de versie met volledige hoeveelheid suiker is dat de koekjes wat kleiner blijven en ze blijven wat lichter van kleur.

  15. Vera schreef:

    Ik heb ze nu 2 keer gemaakt. De eerste keer zoals het recept en ze werden inderdaad zoals op de foto. Heerlijk en super mooi.
    De 2de keer (net gemaakt) met de helft suiker en gewoon rietsuiker (ik had geen andere). Ook met wat meer havermout (100 gr). Koekjes zijn nog steeds heerlijk. Alleen worden het geen koekjes maar een soort bolletjes. Ze lopen niet meer uit zegmaar. Vind ik niet zo erg, als de smaak maar goed blijft!
    Volgende keer denk ik met cranberry’s oid erdoor!

  16. Emma schreef:

    Ik heb deze koekjes gemaakt, en ze waren erg lekker!

  17. Liesbeth schreef:

    Ik hen ze net gemaakt met volkorenmeel i.p.v. bloem en rietsuiker i.p.v. kristalsuiker. Daarna gehakte noten en rozijnen toegevoegd. Ze zijn heerlijk!

  18. Ingrid schreef:

    Heb ze net gebakken volgens recept en alleen ipv vanille extract wat honing toegevoegd. Ze zijn echt verrukkelijk!

  19. Astrid Keereweer schreef:

    Mag ik vragen welke havermout jullie gebruiken? Ik heb tot nu toe alleen de Havermoutkoekjes van Koopmans gebakken. Bvd Astrid. ?

    1. Sylvia schreef:

      Ik gebruik havermout van euroshopper ah..
      Nog geen 50cent geloof ik.

    2. Laura schreef:

      Meestal gewoon huismerk, daar gaat het prima mee 🙂

      1. astrid schreef:

        Bedankt. Snel proberen.

        1. Bastiaan schreef:

          Als je muesli van de AH pakt, zitten er gelijk wat rozijnen etc in.?.
          Evt nog handje gehakte hazelnoten!!!!
          Ps bruine basterdsuiker geeft mooie robuuste kleur en smaak!!!!??
          Heb het gister geprobeerd , heerlijk

          1. Laura schreef:

            Muesli is wel iets anders dan havermout, ik gebruik echt havermout (de losse vlokken zeg maar)

  20. Joke schreef:

    Hallo,

    Ik heb even een vraag. Ik heb net 2 theelepels geraspte kokos aan het recept toegevoegd. Er is alleen helaas niets van te proeven. Hoeveel zou ik er de volgende keer aan toe moeten voegen om wel de kokos te kunnen proeven? Koekjes zijn wel erg leuk om te maken. En erg lekker

    Groetjes joke

    1. Laura schreef:

      Ik lust geen kokos en gebruik het nooit. Durf het niet te zeggen hoeveel nodig is. Ik zou gewoon al even van het deeg proeven en indien nodig meer toevoegen.

    2. Erica schreef:

      Doe er kokosolie in, geeft namelijk een heerlijke kokossmaak en je hoeft er niet veel van te gebruiken om een goede smaak mee te krijgen. Je kunt het als vervanger van de margarine doen bijvoorbeeld. Neem geen geraffineerde olie! Doe dus de kokosolie in (glazen pot) extra vierge. Heerlijk!

  21. Cindy schreef:

    Heerlijk! Ik heb ze gluten en lactosevrij gemaakt!

  22. Monique schreef:

    Superlekkere koekjes en je kunt er leuk mee variëren. Ik heb ze met stukjes gedroogde abrikoos gemaakt, en nu staan ze met speltvlokken en gehakte noten in de oven 🙂

  23. Trea schreef:

    Lijkt me heerlijk.
    Ik ga ze maken met glutenvrij havermout en amandelmeel.
    Heerlijk glutenvrij koekje!

  24. Isa schreef:

    Top recept! Ik wilde de volgende keer graag rozijnen toevoegen. Moet ik deze eerst wellen voordat ik ze erbij doe? 🙂

    1. Laura schreef:

      Doe ik zelf niet

  25. Inge schreef:

    Glutenvrij zijn ze echt heerlijk. M’n dochtertje superblij!

  26. M schreef:

    Met de helft minder suiker smaken ze ook heerlijk, en een stuk gezonder!!

  27. marjon schreef:

    Wat zijn deze lekker zeg!

  28. Andrea schreef:

    Heerlijke koekjes, nu 2x gemaakt. De eerste keer iets langer in de oven laten zitten omdat ik dacht dat ze nog niet goed waren, maar toen werden ze dus te hard. 🙁 maar ze waren wel erg lekker dus toch opgegeten, bijna mijn tanden erop gebroken.. 2e keer direct uit de oven, nu zijn ze prima!

  29. Bastiaan schreef:

    Ik vind de harde juist lekker.
    wat je ook kan doen is ze in de oven laten afkoelen, worden ze ook ‘knapperig’ van.

  30. elly schreef:

    Hoi Laura

    Vraagje blijven de koekjes wat klef of moeten ze echt droog zijn.

    Alvast bedankt, Elly ?

    1. Laura schreef:

      Na het bakken moeten de droog aanvoelen, maar van binnen zijn ze iets zacht en niet bros/knapperig

  31. Mara schreef:

    Verukkeloos, echt een aanrader. Dit zijn nou precies van die koekjes die oma’s altijd bakken.

  32. Joyce schreef:

    Met karamelstukjes en zeezout, helemaal goed! <3 <3

  33. Mirella schreef:

    Ik ga deze koekjes vandaag met dochterlief maken,

  34. Jocelyn Paul schreef:

    Hoi Laura,
    Echt heerlijk recept! Ik heb ze net gebakken, maar dan wel in twee etappes omdat ik een ronddraaiende oven heb waar niet zo veel in kan. De eerste helft is heel compact gebleven, terwijl de tweede helft aan de bovenkant scheurtjes kreeg. Alsof ze zijn gaan rijzen. Weet jij hoe dat kan?

    1. Laura schreef:

      Misschien dat je oven toen al heter was en de koekjes sneller zijn gaan rijzen.

  35. Door schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt, maar ik vind ze eerlijk gezegd véélste zoet. Volgende keer weer proberen met de helft aan suiker misschien.

  36. Rolf schreef:

    Ik heb ze al een paar keer gemaakt en vandaag heb ik ze voor mijn collega’s meegenomen. Ze vielen goed in de smaak! Link naar het recept gelijk doorgestuurd.

  37. Lauren schreef:

    Ik heb ze nu al twee keer gemaakt. Het recept gevolgd alleen met donkerbruine basterdsuiker ipv lichte en met een theelepel koekkruiden erdoorheen. Erg lekker!

    1. Jill schreef:

      Oh koekkruiden! Super idee!

  38. Carolyn schreef:

    Ik heb ze nu net gemaakt met stukjes pure chocola erin, heerlijk!! Ik heb het met plantaardige boter gemaakt i.v.m. koemelkallergie. Dit gaat ook erg goed!

  39. Myrna schreef:

    Ik heb me oven (boven onder hetelucht) en op 160 graden en met ongeveer 10 min zijn ze al klaar.

    Dit heb ik met al mijn recepten..
    Het zal vast aan me oven liggen. Maar tips wat ik hier aan zou kunnen doen?
    De truc met aluminiumfolie ken ik ook en werkt ook wel maar dan moet de onderkant niet ook gaan verbranden 🙁

    Groetjes een nieuwe fan <3

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal dan inderdaad aan je oven liggen. Korter bakken is dan de oplossing, en misschien ook op een lagere temperatuur.

  40. Jill schreef:

    Ik heb ze net gemaakt met appelmoes in plaats van boter en met stevia in plaats van de suikers. Ze zien er helemaal anders uit (eerder hoopjes havermout dan koekjes) maar de smaak is goed! Ze zien er ook droog uit, maar vanbinnen hebben ze wel een zachtere structuur. Volgende keer misschien wat meer vocht toevoegen, maar ik ben blij!

  41. Chantal schreef:

    Ik heb de koekjes net gemaakt.ik had per ongeluk 170 graden ingesteld maar hier kwam ik gelukkig na 7 minuten achter.
    Hierna iets langer (7 minuten) gebakken op 190 graden.
    De koekjes zien er heerlijk uit maar ze zijn niet uitgelopen en dus brosse bolletjes.
    Hoe kan dit?
    Ligt dit aan de lage temperatuur die eerst ingesteld stond?
    Ik heb ze wel gevuld met gehakte nootjes en rozijnen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat komt waarschijnlijk door de toevoeging, dat had ik laatst zelf toevallig ook 😉

  42. Brigit schreef:

    Ik heb alleen havermout van de molen, zou het daar ook mee lukken?

    1. Brigit schreef:

      Ja hoor dat lukt, heb ze net gemaakt. Ze zijn zalig!

  43. Tanja schreef:

    Njum njum – een aanrader 🙂 – supersimpel en superlekker !!

  44. Esther schreef:

    Fijn recept, heerlijke koekjes! Ik heb de kristalsuiker achterwege gelaten, mis je niks aan! Groet, Esther

  45. Bennie schreef:

    Vond de eerste veel te zoet, haver heeft ook al een zoete smaak dus heb de tweede keer de helft van de suikers gebruikt, een derde deel boekweit en twee derde deel spelt, erg lekker! Enige is dat zowel als ik het recept volg als bij de tweede keer het rotsjes blijven.

  46. Susanne schreef:

    Verrukkelijk koekje, vooral als je wat kaneel en/of gemberpoeder toevoegt! Toprecept!

  47. Diane schreef:

    Ik heb nu de boter vervangen voor kokosolie, de suikers voor kokosbloesemsuiker en de bloem voor Speltmeel.
    Gewoon om te kijken of ik een gezond koekje kan creeeren. Maar ik moet zeggen: het originele recept is echt super goed!

    1. Sanne schreef:

      En, is dat gelukt met kokosolie?

  48. schreef:

    ik heb ze precies gemaakt volgens het recept, maar ze zijn helemaal verbrand! weet jij hoe dit kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk te lang of te heet gebakken, elke oven verschilt.

  49. Carine schreef:

    Heerlijke koekjes, wel met de helft minder suiker (merk je niks van), met een theelepel kaneelpoeder en met wat hazelnoten erdoor! In korte tijd favoriet geworden bij het hele gezin 🙂

  50. Sanne schreef:

    Zou dit ook lukken met kokosvet ipv boter? Zo ja, dezelfde hoeveelheid gebruiken? En moet het dan eerst gesmolten worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik je niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee.

  51. Andrea schreef:

    Hoihoi,

    Ik vroeg me af of ik de havermout door muesli kan vervangen?
    Ook als je hier een slechte ervaring mee hebt hoor ik het graag 😀

    X andrea

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er geen ervaring mee, maar ik zou het zelf niet doen omdat daar ook allerlei andere dingen in zitten. Je wilt juist alleen de havermout.

    2. Eefje schreef:

      Dag Andrea,
      Ik maak ze ook wel eens met muesli, dan gebruik ik minder suiker omdat de rozijnen in de muesli ook al een zoete smaak geven.

      Groet en succes

    3. Marieke schreef:

      Ik heb ze vandaag gemaakt. Alleen bruine basterd suiker er in gedaan. Ik had geen lichtere.
      En ik heb er chocolade erdoor heen gedaan. Erg lekker!

  52. Linda schreef:

    Hoi Laura, smaak is heerlijk, maar klopt het dat de koekjes zacht blijven? Niet chewy maar echt zacht?

    Groetjes,
    Linda

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze horen juist meer cherry te zijn. Misschien hebben ze in jouw oven net iets meer tijd nodig?

  53. Trea schreef:

    Heerlijk koekje! Lekker krokant van buiten en zacht van binnen. Ik heb door het beslag stukjes blanke amandelen gedaan. Zeker een mooi basis recept om mee te experimenteren 🙂

  54. Hendriët schreef:

    Dit is een van mijn favoriete koekjes recepten!!’
    Al een aantal keer gemaakt, maar het deeg is bij mij zo plakkerig dat je er bijna geen balletjes van kan draaien…. Misschien komt dit doordat ik er gesmolten boter in doe.
    Gisteren het deeg een half uurtje in de koelkast gezet en toen ging het een stuk beter om er balletjes van te draaien.
    Ze zijn ook lekker met donkere basterdsuiker, net even een andere smaak en met een beetje kaneel een echt herfst/winter koekje 😉
    Bedankt voor het recept namens mijn hele familie
    (ik heb een tijdje terug 3 verschillende extracten gebruikt voor de smaak en na het weekend bij mijn moeder waren ze allemaal op) 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal zeker aan de gesmolten boter liggen, dat is niet handig voor koekjes omdat je geen werkbaar deeg krijgt.

  55. Joke Agterberg schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de koekjes 2 keer gebakken met chocolade hagel.
    Alleen vloeien ze niet uit en blijven het bolle koekjes. Ze smaken overigens heerlijk.
    Vriendelijke groet
    Joke

  56. Rita schreef:

    Het deeg was heel kruimelig en de bolletjes liepen niet uit inde oven. Wat doe ik verkeerd?

  57. Rita schreef:

    Het deeg was heel kruimelig en de koekjes liepen niet uit. Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lastig te zeggen als ik niet precies weet wat je hebt gedaan in de keuken. Misschien iets verkeerd afgewogen, of niet de juiste ingrediënten gebruikt? Het klinkt alsof het te droog was.

  58. Nienke schreef:

    Vandaag voor de tweede dag op een rij deze heerlijke koekjes gemaakt aangezien ze gisteren te snel op waren en ik nog twee hongerige (en verdrietige) familieleden had. Gelukkig zijn ze mega snel te maken!

  59. Dimara schreef:

    ik heb 35 gram havermout gedaan met 30 gram chocolade nou en dat is echt een aanrader hoor heerlijk!

    en de familie vind ze te lekker hij was met het eerste bakje koffie al op………..

  60. Liza schreef:

    Hallo,
    Ik heb de koekjes nu in de oven staan ze waren bij mij heel plakkerig en heb de bolletjes gevormt met twee theelepels is dit dan goed?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit deeg is inderdaad wat plakkeriger, dus dat klopt 🙂

  61. Pum Batten schreef:

    Ik vind het hele lekkere koekjes alleen waren ze heel plakkerig, kan het helpen als ik het deeg even in de koelkast leg??

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klopt dat dit deeg wat plakkeriger is, even in de koelkast helpt zeker.

  62. Angela schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb ze ook gemaakt. Net zoals je zei gewoon bolletjes maken en niet platdrukken. Ze zijn mooi van vorm. Ik persoonlijk ik vind ze wel behoorlijk groot. Maar daar was de rest van het gezin het niet mee eens. Oja en geen extract gebruik. Smaak was prima.

  63. Geke schreef:

    Hi Laura,

    Lekkere koekjes zijn het geworden en heel snel waren ze verdwenen 🙂
    Dus nog maar es een keer gebakken. Met kleinere bolletjes kreeg ik 15 koekjes.
    Ik heb de koekjes in een ander trommel gedaan ( hi hi,), zodat de grote en kleine snoepers niet direct weten waar de verse koekjes zijn. Zo kan ik er iets langer van rond delen.
    Geke

  64. Bianca schreef:

    Hoi,

    Nadat ik laatst een ander recept had gehad van koekjes die niet helemaal gelukt was op zoek gegaan naar een andere.
    Deze is super in de smaak gevallen. Zometeen gaat lading 3 de oven in dit keer met cranberry.
    Wij doen het met veel vanille (boteraroma). Vriend is er gek op,

  65. T. van Pelt schreef:

    Hoi, klopt het dat de baktijd langer is?
    Heb ze wel iets groter gemaakt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je de koeken groter maakt hebben ze automatisch inderdaad ook meer tijd nodig.

  66. Bianca schreef:

    Ze zijn echt super lekker!!!!!

  67. Dahlia schreef:

    Ik heb ze gister gemaakt…en ze zijn heerlijk ik heb bij jouw recept een afgestreken eetlepel kokos en geschaafde amandel gedaan…knapperig van buiten en licht zacht van binnen. Perfect!!! Het deeg is inderdaad erg plakkerig maar de oplossing is …..1 uurtje in de koelkast en dan balletjes rollen.
    Echt heerlijk yummie!

    Dank je wel

  68. Willy schreef:

    Ik heb deze koekjes vandaag gemaakt, heerlijk zijn ze en goed gelukt?
    Het recept staat al in mijn receptenboekje.
    Dankjewel
    Willy

  69. Esther schreef:

    Laura, gebruik je hele havermout of gebroken vlokken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Havermout is altijd gebroken, anders zijn het havervlokken 🙂

  70. Dineke schreef:

    Wat een heerlijke koekjes!!!
    Zo hoort een koekje te smaken.
    Ik heb er pistachenootjes door gedaan.
    Dank voor het herlijke, smakelijke en gemakkelijk recept!!!?

  71. Freddy schreef:

    Maakt het nog uit of ik gewoon havermout gebruik of volkoren havermout? Omdat deze ook een andere kooktijd hebben. Wat gebruikt u?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik gewoon normale havermout, maar denk dat volkoren ook wel zal kunnen.

  72. janette schreef:

    smulkoekjes! Ik bak ze vandaag nogmaals, maar wil ze dan iets minder zoet. Kan ik dat doen door wat minder kristalsuiker toe te voegen en de rest gelijk te laten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar kun je zeker mee experimenteren.

    2. Meike schreef:

      Ik heb alle suiker gehalveerd en het valt veel beter in de smaak bij mijn familie, nog steeds zoet maar je proeft de havermout nog meer.

  73. Eveline schreef:

    Ik gebruik nu een kleine ijsbolletjestang om de koekjes mee te vormen. Gaat perfect! Geen gesmeer meer met het deeg en haal er netjes 12 tot 14 koekjes uit. Dit is echt een van mijn favoriete go to recepten voor iets lekkers!

  74. simone schreef:

    echt een fantastisch recept maak het geregeld met de kids
    mijn zoon vond ze zo lekker dat hij ze getrakteerd heeft met zijn verjaardag

  75. Liesbeth schreef:

    Ik ga ze nu maken, want mijn dochter komt straks naar huis van haar eerste kamp. Ik ga in het deeg, de suiker vervangen door honing. Benieuwd. Ik hou je op de hoogte

  76. Julia schreef:

    Hoi Laura,

    zou er een groter deel havermout in kunnen en een kleiner deel bloem?
    Bijv. 100 gr havermout en 65 gr bloem
    Of wordt het deeg dan te plakkerig?
    Alvast bedankt!

    1. Lian van Rens schreef:

      Ik denk eerder te brokkelig, maar proberen kun je altijd. Wie niet waagt, die niet wint zeg ik altijd 😉

  77. Monique schreef:

    Haha “in een afgesloten trommel, daar blijven ze zeker een week goed.” Zo lang blijven ze bij mij niet liggen hoor! Heeeerlijk!

  78. Annelies schreef:

    Ik heb ze vanmorgen voor de derde keer gemaakt, deze havermoutkoekjes. Dit keer (beetje experimenteren) met iets minder suiker (totaal 80 gram i.p.v. 100) en een deel volkorenmeel i.p.v. wit (60 om 40 gram). En met 40gram havermout + 25 gram muesli (naturel, dus zonder extra’s).
    En met toevoeging van rozijnen, amandelen en zonnebloempitjes. Smaak en structuur: perfect!

    Ben helemaal blij met dit basisrecept dus. Dank! ?

  79. Hildegard van der Werff schreef:

    Heerlijk koekje?,

    Omdat balletjes vormen niet wilde lukken vanwege plakkerig deeg gebruik ik nu 2 lepels maak daar hoopjes van.
    Het worden mooie ronde koekjes.
    Misschien een idee?

  80. Suzanne schreef:

    Net gebakken en ze zijn heerlijk! Ik had geen lichtbruine suiker en heb ze gemaakt met de donker bruine, maar ze zijn heerlijk. Volgende keer minder suiker en met rozijnen proberen ?

  81. Katia schreef:

    Wat zijn deze lekker. Ga ze zeker nog vaak maken en mee variëren. Zelf wat chocolade toegevoegd en deel van de bloem vervangen door amandelmeel. Echte aanrader.

  82. Lotte schreef:

    Heerlijke koekjes! Heb er zelf nog rozijnen bij gedaan maar ga de volgende keer wel voor wat minder suiker, vond ze erg zoet! Verder een erg goed basisrecept!

  83. Rosan schreef:

    Hallo,
    Zou ik dit ei ook kunnen vervangen door poedersuiker, dat je een soort zandkoekje krijgt?

    Groetjes!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar ik weet niet zeker of je dan het resultaat krijgt waar je naar zoekt.

  84. Anja schreef:

    Net gebakken, heerlijk zeg?vorige keer wat geprobeerd met amandelmeel wat echt niet lekker was. Maar deze!!! Geweldig, ga ik vaker doen, bedankt☕️??

  85. Diana schreef:

    Lekkere koekjes ik zocht iets om in de koekjes trommel van mijn dochtertje te doen voor naar school had even niks in huis dus wilde ik wat zelf maken maar vind het wel erg veel suiker ?

  86. Eveline schreef:

    Ik maak ze met de helft suiker of minder en dat werkt ook. Nog altijd lekker en prima koekjes.

  87. Laura schreef:

    Geweldig recept! Heel eenvoudig, snel klaar én met weinig afwas 😉
    Ik ga de koekjes dinsdag bakken met mijn klas in de basisschool!

  88. Hettie schreef:

    Heb ze gisteren gebakken met geraspte appel en vandaag met peer en hagelslag. Perfect recept en lekker tussendoortje!

  89. Hettie schreef:

    Ben helemaal weg van koekjes met pindakaas, nootjes, chocola en pindakaas. Heb nu met dit recept koekjes gemaakt met geraspte walnoot, rozijntjes, chocola, geraspte peer en pindakaas. Een ware delicatesse!!

  90. Yvonne schreef:

    Als jij het hebt over oven temperaturen is dat altijd hetelucht of net gewoon boven en onderwarmte? Heb deze gebakken in hetelucht en hoewel ze heerlijk waren waren ze heel hard en niet smeuïg van binnen. Ik vroeg me af of dit hiermee te maken kon hebben.

    Groetjes, Yvonne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan daar inderdaad mee te maken hebben, ik bak altijd op onder- en bovenwarmte. Bij een hete luchtoven moet de temperatuur 10-20% lager.

  91. Mahdiya schreef:

    Goed recept! Ik heb het geprobeerd met speltmeel in plaats van gewoon meel en kaneel in plaats van vanille en ik vond het erg lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Fijn om te lezen.

  92. Corine schreef:

    Vandaag gebakken , alleen de bolletjes draaien geen succes met warme kinderhandjes ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha oei, was het resultaat wel lekker?

  93. Gert-Jan Wemeyer schreef:

    Hoi Laura, allereerst vind ik je website erg mooi met al die heerlijke recepten, ook mooie beschrijving en illustraties d.m.v. duidelijke foto’s.
    Ik heb de havermoutkoekjes net gebakken en ze zijn weer goed gelukt! Ik maak ze vaak met rozijnen en ik wil kijken of het ook met stukjes chocolade kan.
    Het deeg is wel wat plakkerig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Gert-Jan, bedankt voor de complimenten! En fijn dat deze koekjes zo in de smaak vallen.

  94. Ellen ter Stege schreef:

    Net voor de tweede keer deze havermoutkoekjes gemaakt. Deze keer de balletjes wel een beetje platgedrukt, daardoor waren ze nu van buiten nog krokanter. Met rozijnen erdoor ook heel erg lekker. Ga ze zeker nog vaker bakken!

  95. May schreef:

    Nee mij te zoet deze variant.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Smaken verschillen 🙂 Je kunt een volgende keer proberen wat minder toe te voegen natuurlijk.

  96. Sander Leenders schreef:

    Ze waren heerlijk heb witte chocolade geschaafd en erbij gedaan en was echt heerlijk, had wat deeg over en 3 bakvormpjes gevuld waardoor deze ipv koekjes cakejes waren dat was ook een succes!

  97. Nancy schreef:

    Ben de koekjes net aan het maken. Ipv gewone suiker heb ik 0% suiker gebruik waarvan de smaak gewone suiker blijft. Hiervan moet je maar de helft gebruiken. Maar ze zijn een bolletje gebleven. Van smaak zijn ze wel lekker. Dus ga ze zondag plat drukken voor het bakken en dan ook met chocola en andere met rozijnen maken. Zo kan mijn ventje gezond trakteren op zijn werk ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah ja, 0% suiker heeft vaak een ander effect op een baksel dan gewone suiker, dat is het lastige daaraan.

      1. Nancy Vanspauwen schreef:

        Maar ze waren super, iedereen smulde ervan ☺️

  98. Tine schreef:

    Hoi, ik heb de koekjes al vaak gemaakt, ze zijn heerlijk. Ze liepen altijd mooi uit tot platte koekjes. Nu blijven ze ineens veel boller. Heb alleen ong 20 gram suiker minder gedaan. Voor de rest doe ik niets anders. Kan dit zo’n verschil maken in de vorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet getest, maar elk ingrediënt heeft absoluut z’n invloed op de vorm van een koekje.

  99. maya schreef:

    echt super lekker recept! ik heb ze nu al twee keer gemaakt en bijde keren waren ze super lekker. alleen zijn ze vrij hard en worden ze na een tijdje droog. verder zijn ze heerlijk en ik maak ze vandaag weer

  100. Nienke schreef:

    Hoi Laura, deze koekjes lijken me erg lekker. Moeten de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn of kun je ze direct uit de koeling gebruiken? Alvast bedankt! groetjes, Nienke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd het liefst op kamertemperatuur tenzij anders vermeld.

      1. Nienke schreef:

        Dank je wel!

  101. Karin schreef:

    Heerlijk recept, dank je wel. Ze zijn in 1 keer gelukt 🙂

    1. Karin schreef:

      Ik maak ze nu elk weekend, ik gebruik grove havermout en zonnebloemolie ipv boter. Oh ja, en voor de afwisseling 2 flinke theelepels cacoa poeder door het deeg heen. Hmmmm ??

  102. Ineke schreef:

    Ze zijn heerlijk. Mooi recept ook om mee te experimenteren.

  103. saskia schreef:

    als je zonnebloemolie gebruikt gebruik je dan gewoon 30 ml of minder

    1. Karin schreef:

      Dan gebruik ik iets minder, ik meng het deeg op gevoel ?

    2. Laura Kieft schreef:

      In koekjes kun je geen zonnebloemolie gebruiken.

  104. Karin schreef:

    Dan gebruik ik iets minder, ik meng het deeg op gevoel ?

  105. Cynthia schreef:

    Wauw! Na al die positieve reacties moest ik deze ook eens proberen!
    Mijn vriend houd niet van havermout, maar heeft wel bijna alle koekjes opgegeten. ?
    Ze zijn overheerlijk

  106. saskia schreef:

    ik heb ze gister gemaakt met zonnebloemolie maar ging prima smaakte goed iedereen vond ze lekker en indd olie opgevoel erin gedaan

    1. Karin schreef:

      Werkt goed hé? Weet je wat ook lekker is: 2 á 3 theelepels cacao poeder door het beslag en wat geraspte kokos ? Zalig!

  107. Ilona schreef:

    Goedemiddag Laura,

    Ik heb de koekjes al 2x gebakken met toevoeging van cranberry en pecannoten noten. De koekjes zijn wel lekker van smaak, ze zijn alleen onwijs hard. Komt dit door de toevoeging of omdat er zo weinig boter gebruikt word? Heb jij nog tips

    1. Laura Kieft schreef:

      Als ze zo hard zijn denk ik eerder dat ze te lang en/of heet gebakken zijn.

      1. Ina schreef:

        Welke bak poeder gebruikt u gewoon uit zo’n zakje of baking soda ?

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik heb een potje, als er maar bakpoeder op de verpakking staat. Baking soda is iets anders.

  108. Wendy schreef:

    Gewoonweg super lekker, Laura! Iedereen hier is er dol op. Bedankt voor je recept!

  109. Martin schreef:

    Ze zijn verrukkelijk

  110. Maren schreef:

    zelf maak ik de koekjes in een tosti-grillapparaat gaat sneller en is leuker om te maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog nooit eerder gehoord. Wat geinig!

  111. Tilde schreef:

    Deze zijn heerlijk. Al in zoveel variaties gemaakt, chocoladedruppels, gemberstukjes, papaja stukjes, een snuf koekkruiden of kaneel, Cranberry doet het ook goed.
    Zo snel een superkoekje in huis.
    Wel gebruik ik de helft van de suiker, zoet genoeg.

  112. Yvonne schreef:

    Beetje laat, maar nu twee keer met succes gemaakt: eerste keer met fijn gesneden gedroogde cranberries & eveneens fijn gesneden pure chocolade. De tweede keer met fijngemalen stemgember. We gaan door voor de volgende variatie, vooral ook omdat het zo’n makkelijk en snel recept is- en je er niet té veel maakt, zodat het met z’n tweetjes ook nog te doen is. Top!

  113. Amy Kouwenhoven schreef:

    Hahahaha, (een week) bewaren!!

    Heerlijk Laura!

  114. Alexander schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb deze koekjes gemaakt, maar ze zijn totaal anders geworden dan zoals ze bij jou afgebeeld staan.
    Het zijn kleine hoopjes gebleven, totaal niet uitgelopen en/of groter geworden.
    Kun je misschien aangeven waar dat aan kan liggen? Ik heb alles precies gedaan zoals omschreven, alleen heb ik gebruik gemaakt van rietsuiker (de helft van de hoeveelheid na het lezen van vele reacties hierover) en zelfrijzend bakmeel i.p.v. bloem en bakpoeder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de verhoudingen heb aangepast kan het best zijn dat het een ander resultaat geeft als bij mij.

  115. Soof en Noor uit Rotterdam schreef:

    Ik heb ze al een keer geprobeerd en toen vond ik ze zo lekker dat ik ze die dag nog eens extra heb gebakken!😋 toen was de kristalsuiker op dus heb ik het met basterdsuiker gedaan het was nog steeds lekker! Het zag er met basterdsuiker Iets natuurlijker uit moet ik zeggen maar met kristalsuiker was het lekkerder dus dan toch maar de kristalsuiker deze keer😩😂🤥🙄🙄

  116. Birgitt Van Beeumen schreef:

    Ik heb deze juist gemaakt, ze zijn heerlijk!

  117. Aritha schreef:

    Ik bak deze koekjes wekelijks. Maar dan wel aangepast voor mijn coeliakie.

    Ik gebruik 50 mg gezouten roomboter
    Inplaats van bloem: glutenvrije havermeel
    Inplaats van ei: scheutje volle melk
    Inplaats van de genoemde suikers: rietsuiker (omdat ik niks anders in huis heb)
    Ik doe er ook nog een piepklein scheutje olijfolie door

    Nog nooit zulke lekker koekjes gehad waar ik geen jeuk van kreeg in mijn mond. Heerlijk zacht. O en ik doe er ook nog een halve theelepel broodkruiden door van LePoole (anijszaad, venkelzaad, koriander, karwijzaad).

    Zo bedankt Laura, voor dit basisrecept. Ik bak nu echt de lekkerste glutenvrije (eivrije, histaminevrije) koekjes van de hele wereld.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dit!

  118. Aritha schreef:

    PS: ik bak ze in 10 tot 12 minuten. Niet langer.

  119. Marit schreef:

    Hoi! Net deze koekjes gebakken, maar toen ze in de oven zaten kwam ik erachter dat ik het zout was vergeten… Stom natuurlijk! Komt het hierdoor dat de koekjes wat platter zijn uitgevallen dan op je foto’s? Ze zijn nog steeds erg lekker trouwens!
    Groetjes, Marit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah kan gebeuren! Dat zou in principe geen invloed moeten hebben op de vorm, alleen op de smaak.

  120. Denise schreef:

    Vraagje, Zou je deze ook in bolvorm kunnen invriezen en dat je ze later afbakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat je de gehele bal deeg invriest bedoel je? Dat kan prima!

  121. Stephanie schreef:

    Hoi! Had nog een klein beetje een bloem smaak in de koekjes. Hoe krijg ik dat weg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goh wat gek, heb je het wel goed gemengd? Dat is het enige dat ik me kan bedenken. Je kunt het deeg ook nog even laten rusten in de koelkast, maar dat is in principe niet nodig bij dit recept.

  122. Wendy schreef:

    Hey Laura.
    Koekjes smaken erg lekker , maar je zei dat je ze niet hoefte plat te drukken. Maar mijn koekjes worden niet plat. Wat deed ik fout. Heb er alleen minder suiker ingedaan en chocolade stukjes bij gedaan.
    Ben benieuwd wat ik fout deed.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De koekjes hoeven niet helemaal plat te worden. Zijn ze helemaal niet uitgelopen? Wellicht dat het verminderen van de suiker er invloed op heeft, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  123. Annagreet schreef:

    Mijn favoriete koekjes! Dank je wel voor dit recept. Van mijn moeder heb ik een ander recept. Ook erg lekker, maar daar zit meer boter in. (net zoveel boter als havermout) Geen bloem, maar 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel. Voor de mensen die geen of minder suiker in het recept willen: gebruik erythritol 1:1

  124. Christy schreef:

    Wow, de hoeveelheid aan reclame op je site is echt niet te doen. Vroeger wel leuk, maar nu zie ik door de reclame het recept niet meer. Jammer.

  125. Marleen schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb net je koekjes gebakken. Ook met de helft suiker.
    Ze zijn heel lekker.
    Maar hoe bewaar ik deze nu het best? Afgesloten in een plastic doos?
    Of gewoon zo op het rooster?

    Groetjes Marleen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je alles over het bewaren van oa koekjes: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  126. Lieke schreef:

    Vandaag gemaakt en echt heerlijk! Met stukjes witte chocolade en pistache.
    Toen ik ze in de oven zette, heb ik ze wel platgedrukt want het leken zo’n dikke ballen (12 stuks van bovenstaand recept).

    Klopt het dat het best behoorlijke ballen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lekker! Als je ook nog extra ingrediënten toevoegt worden ze inderdaad wel wat groter, en ze zijn al niet klein.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept