Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout. Zijn we nog wat vergeten of wil je er meer over weten? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.
WAT IS HAVERMOUT?
Havermout wordt gemaakt van haver, een graansoort. Havermout heeft een fijne vlok doordat de haverkorrels ervoor zijn geplet en geknipt tijdens het productieproces. Havermout wordt vaak verward met de grovere vlok, waarbij de haverkorrels ook zijn geplet maar niet geknipt en daardoor heten ze officieel havervlokken. Zowel havermout als havervlokken worden gemaakt van de hele haverkorrel en vallen daarom onder de noemer ‘volkoren granen’.
Havermout is rijk aan vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen en wordt door voedingsdeskundigen geadviseerd om regelmatig te eten binnen een gezond voedingspatroon. Dankzij de vezels in de havermout zit je bijvoorbeeld lekker lang vol, dus dat is mooi meegenomen.
IS HAVERMOUT GLUTENVRIJ?
Haver is van nature glutenvrij. Echter in de fabrieken waar het wordt verwerkt tot o.a. havermout, worden ook glutenrijke producten verwerkt. Daardoor kan er kruisbesmetting ontstaan en is de havermout die wij in de winkel kopen regelmatig niet glutenvrij. In Nederland is het verplicht om dit te vermelden op de verpakking, dus controleer deze goed als je 100% glutenvrije havermout wilt gebruiken (ook deze zijn voldoende te vinden, sowieso bij natuurwinkels).
Het belangrijkste verschil tussen havermout en havervlokken, is dat bij havermout de haverkorrels eerst gemout worden, een proces waarbij de korrels worden gekiemd, waardoor de langzamere energie in snellere wordt omgezet. Bij recepten met gist is deze energie dus ook beter beschikbaar voor de gist.
Maar haver en havermout zijn beiden in een fijne of grove vlok verkrijgbaar. Meestal is havermout een fijne vlok, en haver een grove 😉
Voor zo ver ik weet wordt havermout die gebruikt wordt voor pap en dergelijke niet gemout. Ik ben wel heel benieuwd waarom jij denkt dat het wel zo is (ik lees graag een bron artikel om er meer over te weten te komen). Wanneer men spreekt over haver, dan gaat het over de volledige korrel. De grove en fijne vlokken zijn dus havervlokken en havermout.
https://broodsmakelijk.nl/mouten
Blijkbaar heb ik het ook niet helemaal correct, de naam havermout wordt ook wel eens gebruikt (misbruikt;) op ongemouten, alleen maar mechanisch en met stoom voorbewerkte haver. Officieel zou het dan natuurlijk gewoon fijne havervlokken moeten heten, verkrijgbaar bij de AH. 😉
Echte gemoute haver, heeft dus een iets andere smaak en voedingswaarde 😉
Klopt, de naam haver’mout’ is misplaatst en onjuist, maar we moeten het ermee doen 😉 . Ik ben overigens benieuwd hoe gemoute havervlokken zouden smaken!
Ik leef bijna op havermout zo lekker en gezond . Reeds 30 kg afgevallen. Allerhande recepten, zelf in de plaats van aardappelen
Gts eric
Ben ff nieuwsgierig
Havermout in plaats van aardappelen
Zelf ben ik stapel op havermout, ben er mee groot geworden
Wat doe je zoal met havermoutdieet? Of is het een gerecht bij de rest wat je eet?
Ik probeerde laatst broodjes te bakken volgens onderstaand recept.
KHA: Maanzaadbroodjes
Ingrediënten:
– 350 ml lauwwarm water
– 10 g droge gist (1 el)
– 600 g bloem (5 kopjes)
– 10 g zout (1 tl)
– 12 g maanzaad (1 el)
– 40 ml olijfolie (4 el)
– sesamzaad om te garneren
Bereiding:
– Roer de gist door het water en laat 10 minuten staan tot een schuimig mengsel ontstaat.
– Meng ondertussen het meel, zout en maanzaad doorelkaar.
– Voeg de olijfolie toe aan het gistmengsel en roer goed door.
– Voeg het gistmengsel toe aan het meel en roer goed door met een houten lepel.
– Kneed het mengsel met de hand verder tot een soepel en elastisch deeg ontstaat.
– Doe het deeg in een glazen schaal, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur staan.
– Strooi wat meel op het werkblad, haal het deeg uit de schaal en kneed het nog eens goed door.
– Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en maak er bolletjes van.
– Druk ieder bolletje plat, rek het uitelkaar, rol het op, knijp de randen en uiteinden dicht, rol het heen en weer tot een glad rolletje en vorm het tot een baguette of kadetje.
– Leg de broodjes op de bakplaat, dek af met een theedoek en laat 30 minuten rusten.
– Snij de broodjes in met een scherp mes en besproei met water.
– Strooi met een theezeefje wat meel over de broodjes en strooi daarna wat sesamzaadjes eroverheen.
– Bak de broodjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
De hoeveelheid tarwebloem heb ik 1:1 vervangen voor havermoutmeel. Het deeg was erg droog en totaal niet elastisch. Er stond geen bakpoeder in het recept, omdat er al gist inzit, maar ik heb er alsnog 1 zakje aan toegevoegd, omdat het deeg erg zwaar en compact is, waardoor het niet kan rijzen. Ik heb er ook telkens 1 eetlepel water extra aan toegevoegd totdat het deeg kneedbaar genoeg was. Ook heb ik de hoeveelheid olijfolie in het recept vermeerderd, wat het deeg wat elastischer maakte.
Het uiteindelijke recept kwam uit op het onderstaande.
– 510 ml lauwwarm water
– 7 g droge gist (1 zakje)
– 600 g havermoutmeel (5 kopjes)
– 15 g bakpoeder (1 zakje)
– 10 g zout (1 tl)
– 12 g maanzaad (1 el)
– 55 ml olijfolie (5½ el)
– sesamzaad om te garneren
Het deeg wou alsnog niet rijzen, het was slecht te bewerken, de baktijd hoorde 30 minuten te zijn, maar de broodjes waren na 1 uur nog niet gaar en de smaak was niet lekker.
Wat heb ik verkeerd gedaan en wat had ik anders/beter kunnen doen?
Hartelijk dank voor het delen van de recepten
Ik zal deze recepten zeker proberen.
Is het ook mogelijk om alleen havermout te gebruiken en de meel weg te laten?
Alvast bedankt,
Meriam
Bij welk recept bedoel je?
Ik bak mijn brood met zuurdesem. Kan dat ook met haver?
Daar heb ik nog geen ervaring mee!
Ik heb denk ik wel 5x het hele protocol voor het e_book van brood ingevuld maar nooit iets ontvangen
Snap daar niks van.
Off is het de bedoeling dat je het boek moet kopen.
Wij verkopen geen e-books, dus je bent waarschijnlijk in de war met een andere site of platform.
Elke morgen eten mijn man en ik een schaaltje heerlijke ontbijtpap met verse granny-appelstukjes, cranberries, griekse yoghurt 0% vet, halfvolle gekookte melk met havermout.