Blauwe bessen-havermout kruimelrepen

Gepost: 20 januari 2018 Laatst bewerkt: 10 januari 2024
177

BLAUWE BESSEN-HAVERMOUT KRUIMELREPEN

Blauwe bessen zijn momenteel standaard in mijn koelkast te vinden. Ik doe ze bijna elke ochtend door mijn schaaltje yoghurt voor het ontbijt, heerlijk vind ik dat. Omdat ik ze zo lekker vind, bedacht ik mij dat ik er ook wel weer eens een lekker recept mee kon maken. Dat werden deze blauwe bessen-havermout kruimelrepen. In principe kun je deze in allerlei smaken maken, je vervangt dan gewoon de blauwe bessen(jam) door een andere smaak. De basis blijft hetzelfde, maar probeer vooral ook deze versie met blauwe bessen een keer.

BAKTIP: Ik heb deze frambozen cheesecake in een vierkante bakvorm gemaakt en vervolgens in stukken gesneden. Er bestaan ook siliconen bakvormen voor repen

BLAUWE BESSEN-HAVERMOUT KRUIMELREPEN

Recepten met havermout en blauwe bessen

Ik ontdekte net dat ik deze twee ingrediënten graag combineer: havermout en blauwe bessen. Het knapperige effect van de havermout gaat goed samen met de frisse, zachte blauwe bessen. Een aantal van mijn favoriete recepten met deze twee in de hoofdrol:

BLAUWE BESSEN-HAVERMOUT KRUIMELREPEN

BLAUWE BESSEN-HAVERMOUT KRUIMELREPEN

BLAUWE BESSEN-HAVERMOUT KRUIMELREPEN
Recept afdrukken
4.80 van 5 stemmen

Blauwe bessen-havermout kruimelrepen

Deze blauwe bessen-havermout kruimelrepen zijn heerlijk als tussendoortjes of als toetje. Ze zijn ideaal om mee te variëren en erg lekker.
Porties: 16 stuks (20x20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 80 gram havervlokken
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 100 gram ongezouten roomboter (gesmolten)

Topping

  • 100 gram bosbessenjam
  • 70 gram blauwe bessen

Instructies

  • In een kom doe je de bloem, havervlokken, beide soorten suiker en zout, roer door elkaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit toe aan het mengsel. Met een spatel maak je er een kruimelig deeg van.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier en stort ongeveer 2/3 van het kruimelmengsel op de bodem. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de spatel. Smeer de jam op de bodem gelijkmatig uit en verdeel daarna de blauwe bessen over de bodem.
  • Neem de rest van het kruimelmengsel, kneed het eventueel kort door met je handen zodat de kruimels wat groter worden. Verdeel deze dan gelijkmatig over de bodem heen.
  • Bak de kruimelrepen in 35-40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren.
  • Laat de repen afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt en in stukken snijdt. Dan zijn ze pas stevig genoeg.
Tips
In plaats van havervlokken kun je ook havermout gebruiken, je krijgt dan alleen een iets fijnere structuur en minder krokante stukjes.
Bewaren
In een trommel kun je deze blauwe bessen-havermout kruimelrepen tot 2 weken bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Lotte schreef:

    Kun je de blauwe bessen er ook uit laten?

  2. juanita schreef:

    Mijn zoon wil ‘iets gezonds en lekkers’ met havermout, maar houdt niet van fruit of noten. Wel van chocola (met name Nutella). Zou je hiervan ook een combinatie kunnen maken of wordt het dan echt mierzoet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar wordt wel zoet ja. Daarnaast is het ook niet per se de beste keuze als je iets gezonds wilt maken, zeker niet in combinatie met de Nutella ipv fruit.

  3. Femke schreef:

    Net gemaakt en staat nu in de oven .ruikt iedergeval heerlijk

  4. Wilma schreef:

    Wat een lekker recept. Is de bloem te vervangen door iets wat glutenvrij is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het met glutenvrije bloem kunnen proberen.

  5. Wilma schreef:

    Oké, bedankt voor je reactie.

  6. Angelika schreef:

    Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂

  7. Mie Ver cruysse schreef:

    superlekker maar voor mij veel te zoet, heb de tweede keer veeleer minder suiker gebruikt en zelfgemaakte jam zonder suiker…is minder krokant maan zeker even lekker qua smaak..

  8. Nienke schreef:

    Hihi in het recept staat dat ze 2 weken houdbaar zijn… dat zullen ze hier nooit halen!! ? Ziet er erg goed en lekker uit! Bedankt voor weer een lekker recept!

  9. Gunhild schreef:

    Zaaaaaalig! Super lekker recept. En met maar 50% van de suiker in het recept ook super lekker en zoet genoeg door fruit en jam. Staat meteen 2e bak in de oven! Matcht ook goed met framboosjam (had niks anders haha). Dank voor dit recept! ?

  10. Jessica schreef:

    Kan ik de boter ook vervangen door kokosboter/olie? En de suiker is die misschien door iets anders te vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik in dit recept geen ervaring mee, maar je kunt er uiteraard mee experimenteren.

  11. Jessica schreef:

    Dank je wel voor de snelle reactie ?

    1. Jessica schreef:

      Heb de variant gemaakt met kokosolie ipv boter en de bosbessen vervangen door aardbeien en aardbeienjam… De kids vinden het heerlijk…

  12. Hester schreef:

    Supersimpel recept en het smaakt verrukkelijk! Iedereen heeft zitten smullen. Recept gaat bij mijn favorieten en maak ik van de week weer hoor 🙂

  13. Ann schreef:

    Kan je de repen ook invriezen?

  14. Laura schreef:

    Ze zagen er leuk uit en zijn goed gelukt maar ik vond ze veel te zoet, jammer!
    Toch bedankt voor het delen.
    Groetjes Laura

  15. Mariëtta schreef:

    Gemaakt met bramenjam, simpel en lekker! Vooral krokantje met havervlokken is erg geslaagd

  16. ahmed schreef:

    dankjewel a sah is echt kkr lekker G

  17. Nancy schreef:

    Kan het ookop koolhydraadarme manier gemaakt worden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel, maar dat zou ik eerst moeten testen (met noten).

  18. Femke schreef:

    Combinatie gemaakt van lemoncurd (uit een potje) en rabarber. Superlekker!
    Recept is ook makkelijk te verdubbelen voor als er veel visite komt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat een lekkere combinatie!

  19. Floor schreef:

    Weer zalig bakrecept!

  20. Nienke schreef:

    Heerlijk recept. Vorige keer gemaakt met gehakte pecannoten door de kruimels.
    En nu gemaakt met mango en kokos!

  21. Anne schreef:

    Vraagje, waarom gebruik je twee soorten suiker? Ik kan zelf minder goed tegen basterdsuiker, kan ik ook alleen kristalsuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor de smaak en textuur, maar je kunt ook alleen kristalsuiker gebruiken hoor 🙂

  22. Nicole schreef:

    Oeh, dit ziet er heel lekker uit!
    Heb alleen op dit moment geen verse blauwe bessen…zou je het ook kunnen maken met blauwe bessen (of ander fruit) uit de diepvries?

    Kun je deze repen ook invriezen? In mijn eentje alle repen opeten is wel heel enthousiast haha…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet getest, maar denk dat het wel moet kunnen met fruit uit de diepvries! En je kunt de repen zeker invriezen na het maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *