Vroeger maakten we thuis vaak pindakaas koekjes. Ik weet nog dat het een ontzettend simpel recept was, maar verder dan dat kom ik helaas niet. Het recept kon ik niet meer vinden dus ik besloot zelf aan de slag te gaan. Ik wist ongeveer nog een beetje hoe het in elkaar zat en dus begon ik te experimenteren. Na een beetje puzzelen met de ingrediënten had ik een heerlijk deeg voor pindakaas koekjes. Iets steviger dan in mijn gedachten, maar dat werkte wel weer een stuk fijner. Het resultaat is heerlijk! De randjes zijn lekker bros terwijl ze in het midden nog zacht zijn. Dat is mijn favoriete combinatie in een koekje qua structuur.
Pindakaas koekjes
Ingrediënten
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 170 gram pindakaas
- 110 gram ongezouten roomboter
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille extract
- 270 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Instructies
-
Klop in een kom suiker, pindakaas en boter romig. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
-
Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een mooi koekdeeg. Verpak het deeg in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
-
Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Met een vork druk je de balletjes deeg wat platter.
-
Bak de pindakaas koekjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Ook heerlijk met chocolade chips er door!!
Jazeker goed idee! 🙂
Lekker!
Xus,
Car
Wat voor boter gebruikte u voor deze koekjes?
Moet je voor deze ook ongezouten roomboter
gebruiken?
Voor bakken gebruik je altijd ongezouten roomboter.
Hoi Laura. Ik kocht van Blue Band de boter ‘cake & koekjes’. Is dat ook oké?
Het kan zeker, ik geef zelf alleen voorkeur aan ongezouten roomboter.
Hoi Laura,
Ik heb de boter “cake en koekjes” van Blue Band gekocht, kan dat ook voor de koekjes?
Groeten, Nienke
Dat kan zeker, ik geef zelf echter de voorkeur aan ongezouten roomboter.
Ze zijn echt heerlijk!!!
Kan je ook vanille aroma gebruiken?
Groetjes Anika
Dat kan ook.
Wat een heerlijke koekjes! En zo leuk en makkelijk om te maken ? bedankt!
Hoi! Kan ik hier ook met uitstekers werken? Nog nadat het deeg al gerust heeft? Bedankt!!
Kan, maar ze behouden niet heel erg goed hun vorm.
Kan je voor dit recept ook de pindakaasvariant met stukjes gebruiken of is dit niet aan te raden in verband met smaak en/of structuur van het deeg?
Kan ook prima hoor, lekker juist 🙂
Beste, kan ik gewoon suiker gebruiken in de plaats?
Bedankt
Kan, je krijgt uiteraard wel een iets ander resultaat.
kan ik dit gehele deeg ook kneden met d e hand , i.p.v. de eerste ingr met de mixer te mixen ?
Idealiter mix je de eerste stap wel, maar de rest kan je met de hand doen.
Hoi Laura, gebruik je hiervoor pindakaas 100% pinda? Zo niet, kun je deze er wel voor gebruiken?
Ik vraag me heel erg af welke pindakaas je hiervoor gebruikt. Ik heb dit recept namelijk gemaakt uit het basisbakboek met de jam erbij, met Calvé pindakaas. Maar ik moest de koekjes erg veel langer bakken dan aanbevolen, want ze bleven steeds heel zacht. Ze zijn nu wel oké, maar wel een beetje droog. Aangezien ik verder alles precies hetzelfde als het recept heb gedaan lijkt dat me de variabel die misschien een ander resultaat geeft. Ik hoor het graag.
Ik heb ook Calvé pindakaas gebruikt, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Lastig om vanaf hier te bepalen waar het mis is gegaan. Maar het is niet erg als ze nog een beetje zacht zijn, ze worden vanzelf harder tijdens het afkoelen.
Ik heb jouw recept gebruikt voor de pindakaaskoekjes. De smaak is erg lekker maar ik vind ze heel droog zodat ze niet mooi afbakken. Heb je nog een tip?
Ik begrijp je vraag niet helemaal, het is droog voor of na het bakken?
Ik vond het deeg wel droog moeilijk kneedbaar, maar na het afbakken vond ik de koekjes droog , kruimelig en brokkelig.
Hmm dat hoort niet. Wellicht was je pindakaas erg droog/niet goed gemengd met de olie? Of heb je een klein ei gebruikt?
Ik ga het gewoon opnieuw proberen met alle opmerkingen hier boven.
IMHO veel te veel bloem waardoor koekjes erg droog. 220 gram gaf de 2e keer een beter resultaat. Afgebakken in hyper-geïsoleerde Neff oven met OBW, 170 graden. 12 minuten te kort. 17 minuten geeft mooi resultaat.
Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Dat kan, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/