Afgelopen zomer zat ik in een periode van boterhammen met pindakaas (met stukjes noot!) en hagelslag. De potten pindakaas en pakken hagelslag vlogen er doorheen, ik kon er geen genoeg van krijgen. Dat was ook de periode dat ik deze havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade bedacht. Gek genoeg heb ik kunnen wachten met het bakken van deze heerlijke koekjes tot het begin januari was. Toen ik de koekjes eenmaal uit de oven haalde vond ik ze er ontzettend saai uit zien. De koekjes en pindakaas hebben nagenoeg dezelfde kleur en het geheel was daardoor niet echt spannend. Daarom pakte ik snel wat extra chocolade en hakte deze fijn om over de nog warme koekjes te strooien. Zo behouden ze hun vorm goed, maar smelten ze wel een beetje vast aan de koekjes. Zien ze er niet prachtig uit? Nog belangrijker: ze smaken fantastisch, snel maken dus!
Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade
Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade
De combinatie van pindakaas en chocolade vind ik zalig voor op brood, maar ik verwerk het ook graag in baksel. Deze havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade zijn favoriet.
Porties: 12 koekjes
Ingrediënten
- 30 gram ongezouten roomboter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram bloem
- 65 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 50 gram pure chocolate chips + extra ter decoratie
- pindakaas smaak naar keuze
Instructies
-
Meng boter en suiker tot één geheel. Voeg dan het ei en de vanille-extract toe en mix tot een egaal mengsel.
-
De rest -bloem, havermout, bakpoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima. Voeg de chocolate chips toe en kneed deze gelijkmatig door het deeg.
-
Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Duw in ieder balletje deeg een kuiltje dat je vult met pindakaas. Ik gebruikte ongeveer een halve tot 1 theelepel pindakaas per koekje.
-
Bak de havermoutkoekjes met chocolad en pindakaas in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
-
Nadat ze uit de oven komen kun je er nog wat fijngehakte stukjes chocolade over strooien, zo zien ze er nog mooier uit.
Tips
Kun je geen chocolate chips vinden? Je kunt ook prima een chocoladereep in stukjes hakken.
Bewaren
Goed verpakt 2 weken houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Vermaal je de havermout eerst nog of niet? Groetjes Lieke
Nee, maar ik gebruik wel fijne vlokken.
Kan ik in plaats van de bloem ook fijn havermeel gebruiken? Dat gebruik ik ook om havermelk te maken 😉
Nee, volkoren meel geeft wel echt een ander resultaat dan bloem dus ik durf je niet te verzekeren dat de koekjes dan zoals op de foto de oven uitkomen.
In de vriezer 3 maanden houdbaar…ik ben fan van verse koekjes….kan je dit deeg ook invriezen en af bakken (hoelang is het deeg dan evt houdbaar in de vriezer)
Lekkerrrrrrrrrrrr.
Kop thee er bij en een spannend boek en volgens mij zijn ze dan op voor je het in de gaten hebt!
Xus,
Car
Haha kijk, jij begrijpt het.
Hoi Laura
Ziet er lekker uit. Hoe groot moeten de deegballetjes ongeveer zijn? Dankjewel!
Ongeveer drie cm breed!
Top! dankjewel!
Hoeveel pindakaas doe je erin.
Naar smaak!
Hmm, zo lekker deze! Gaan hier vast nog meer gemaakt worden!
Hi, ik ga deze ook maken! Nom Nom Nom. Kun je het ook met sojameel maken? Groetjes
Oei, dat heb ik nog nooit getest! Ik zou het wel graag willen horen hoe het uitpakt als jij het gaat testen 🙂
super lekker recept, wat ook nog eens snel klaar is. Morgen lekker trakteren op het werk, gewoon omdat het kan!
Hoi Laura,
Spontaan zin om chocolate chip koekjes te maken maar enkel stevia en witte patisserie suiker in huis, kan dat ook voor dit recept?
Bedankt alvast.
Daphne
Daar heb ik geen ervaring mee, durf ik je dus niet te zeggen.