Appel-havermoutkoekjes

Gepost: 7 januari 2021 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-havermoutkoekjes

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden uiteindelijk deze koekjes met appel en havermout. Het zijn geen brosse koekjes, de textuur is zachter en heeft ergens iets weg van cake. Fantastisch lekker als je het mij vraagt. Ik eet er vaak eentje na het avondeten met een kopje thee erbij, ideaal om mijn trek in zoetigheid te stillen.

BAKTIP: Als de koekjes uit de oven komen, moeten ze nog even afkoelen. Wanneer je veel koekjes tegelijk maakt (dat gebeurt hier nog wel eens 😉 ), is een drielaags afkoelrooster als deze een aanrader.

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

Afbeelding
Havermout appelkoekjes-2a

 

APPEL-HAVERMOUTKOEKJES

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 47 stemmen

Appel-havermout koekjes

Kleine havermoutkoekjes met stukjes appel erdoor, een heerlijk verantwoord tussendoortje of koekje bij de thee.
Porties: 16 kleine koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 1 appel in kleine blokjes
  • 2 el honing
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Doe bloem, havermout, bakpoeder en zout in een kom, roer door elkaar. Voeg de boter toe en verkruimel tussen je vingers. Meng de blokjes appel door het bloemmengsel.
  • In een tweede kom roer je honing, ei en vanille-extract door elkaar tot de honing ietwat is opgenomen. Giet dit mengsel bij de eerste kom en mix tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Het deeg is wat plakkerig, dat is prima.
  • Gebruik twee lepels om het deeg in 16 kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te verdelen, druk eventueel iets platter (ze vervormen bijna niet in de oven).
  • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 190°C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

51 reacties

  1. Dory schreef:

    Hoi Laura,

    Ze zien er heerlijk uit! Ik wil ze vanmiddag gaan bakken Waar zou je de honing door kunnen vervangen?

    1. Marjet schreef:

      Agavesiroop, rijststroop en andere stropen uit de natuurvoedingswinkel.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Klopt helemaal wat Marjet hieronder aangeeft.

  2. Nienke schreef:

    Zou ik in plaats van roomboter zonnebloem olie kunnen gebruiken?

    1. Marjet schreef:

      Niet doen! Zonnebloemolie is minder gezond dan boter. Als je plantaardig vet wilt gebruiken dan kun je met kokosolie een beter resultaat bereiken. Smaakt prima en heeft een vergelijkbaar smeltpunt.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou roomboter in koekjes nooit door olie vervangen, tenzij het kokosolie is omdat deze dezelfde stevige structuur heeft als roomboter.

  3. Astrid schreef:

    Hallo Laura, ik heb dezelfde vraag, waarmee kun je de honing vervangen?
    Groetjes Astrid,

    1. Sandra schreef:

      Het deeg plakte niet aan elkaar. Uiteindelijk wat melk toegevoegd maar de koekjes vielen uit elkaar en waren droog.

      1. Andrea schreef:

        Hoi Sandra,
        Melk kun je alleen maar toevoegen als het deeg melk als ingrediënt bevat. Het is beter nog wat boter toe te voegen.
        Hoe heb je het deeg gekneed? Het beste is met een lepel of met de handen.

        Misschien het recept nog een keer proberen? Ik ben er zeker van dat het gaat lukken.

        Hoi Laura,
        Ik heb vandaag de koekjes gebakken. Bedankt voor het leuke recept.
        Groetjes, Andrea

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat fijn Andrea! Ook voor je advies aan Sandra, klopt als een bus.

  4. Inge schreef:

    Kun je bloem ergens voor vervangen?

    1. Geje schreef:

      Amandelmeel

    2. Laura's Bakery schreef:

      Om welke reden wil je de bloem vervangen? Ik heb het zelf niet getest, maar je kunt er altijd mee experimenteren.

  5. Sonja schreef:

    Kun je bloem ook vervangen voor amandel meel?

  6. Marjet schreef:

    Gewoon uitproberen. Meestal wel

    1. Sonja schreef:

      Ja ik had t al op gezocht,de helft bloem en de andere helft amandel meel.
      Bedankt voor t mee denken

      1. geje schreef:

        Je kunt gewoon 65 havermout en 100 amandel nemen heb ze vanmiddag nog gemaakt o zo lekker calorie arm
        Groet

  7. Karin schreef:

    Hallo Laura,
    Kun je de vanille extract ook vervangen in vanillesuiker?
    Groetjes Karin

  8. Laura VD schreef:

    Hallo Laura,
    Is dit gewoon havermout zoals je zou gebruiken voor overnight oats? Of is het toch nog iets anders? Deze mag er dus op zijn geheel in en hoeft niet fijngemalen te worden tot een soort bloem?
    Kan je de boter vervangen door soja boter (Alpro bakken en braden bv)? Ik ben immers lactose intolerant dus roomboter lukt me niet!
    Groetjes Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, gewoon de havermout zoals hier omschreven: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-havermout.
      Je kunt prima een harde margarine gebruiken, liever niet eentje die voor braden bedoeld is (die is vaak gezouten).

  9. L v H schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt. Op zich een lekker koekje. Ik doe er de volgende keer veel meer appel door, nu is hij wat droog en niet zoveel smaak. Mijn meiden van 5 en 6 smulden ervan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien stond de oven dan net iets te heet? Droog horen ze niet te zijn! De appel en vanille extract geven de smaak, maar als dat niet genoeg is voor je zou je ook kaneel kunnen toevoegen bijvoorbeeld.

      1. L v H schreef:

        Nee, die stond goed. En al jouw recepten doen het super in mijn oven ? Een dag later vind ik ze lekkerder. Een beetje extra appel en kaneel ga ik de volgende keer toevoegen. De structuur is wel heel fijn!
        De meiden waren helemaal blij dat ze beiden twee koekjes mee naar school kregen, dus voor hen zijn ze zeker geslaagd!

  10. Tessa schreef:

    Een kleine appel of 3/4 in kleine stukjes is voldoende. Ik heb ook wat kaneel en rozijnen toegevoegd, erg lekker! Zijn neutraal, maar verantwoord 0en dat maakt het extra smaakvol haha.

  11. Lesley schreef:

    De koekjes staan net in de oven. Volgende keer ga ik wel minder appel gebruiken. Ik vond het ook wat moeilijk om de bolletjes te vormen. Eerst geprobeerd met mijn handen maar dan begon het deeg heel hard te brokkelen. En dan met de lepels maar dat ging ook vrij moeizaam. Uiteindelijk is het met wat hulp van mijn jongste dochter gelukt. Nu hopen dat ze lekker zijn. Het deeg ruikt in ieder geval heerlijk

  12. Hettie schreef:

    Ik heb de koekjes vaak gebakken en jong en oud vragen naar het recept. Ze zijn superlekker!
    Met appel vind ik ze het lekkerst maar veel mensen vinden de koekjes met cranberrys helemaal top.

  13. Kristine schreef:

    Hallo Laura,
    Na het basisrecept Bananenbrood ben ik fan van je geworden. De appel-havermoutkoekjes vindt iedereen superlekker. Ik heb de honing vervangen door 3 eetlepels ahornsiroop. Ik voeg ook gedroogde veenbessen in stukjes gesneden toe.
    Nog een weetje : Cocosolie is wel vegetarisch, maar wel verzadigd vet, dus toch niet goed voor de cholesterol.
    Bankgroetjes Kristine

    1. Martina schreef:

      Kokosolie is niet slecht voor je cholesterol, dat is een misvatting. Het is erg gezond met name omdat het slechte bacteriën in de darm doodt. Geen enkel bezwaar.
      Wat wel ongezond is zijn industriële vetten, zelfs die als gezond worden aangeprezen. Boter, olijfolie en kokosolie, anders niks. Omega 6 mag niet te hoog oplopen. Vermijd plantaardige olie om te verwarmen. De blijven niet stabiel bij hoge temperaturen.
      Dus alleen als geheel product gebruiken : geen zonnebloemolie wel zonnebloempitten.

  14. Ricky schreef:

    Hoi Laura,

    Zou ik er in plaats van losse koekjes ook een grote plaatkoek van kunnen maken en die na het bakken in stukken snijden?

    Groetjes, Ricky

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, maar ben toch benieuwd naar het resultaat 🙂

  15. Eva schreef:

    Moet de oven voorverwarmen? Staat er niks over…

    1. Laura's Bakery schreef:

      De oven moet altijd voorverwarmd zijn, bij elk baksel.

      1. Eva schreef:

        Oké, dankjewel voor je reactie…. Ik heb ze al gebakken, super lekker en iedereen vond ook lekker, że waren snel op… Ik heb ook meer appels in gedaan ? ?

  16. Eva schreef:

    Oké, dankjewel voor je reactie…. Ik heb ze al gebakken, super lekker en iedereen vond ook lekker, że waren snel op… Ik heb ook meer appels in gedaan ? ?

  17. Miranda schreef:

    Ik kreeg er met moeite 10 gemaakt. Maar zolang ze lekker zijn is dat geen probleem.

    1. Ewa schreef:

      Ik heb 15 gemaakt… Al twee keer ?

  18. corrie schreef:

    Waardoor kun je het ei vervangen als je ze volledig plantaardig wilt bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest bij dit recept, maar je kunt één van deze opties eens proberen: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  19. Miranda schreef:

    Ik heb ze net weer gemaakt. 12 met moeite, ik wil er ook niet meer maken omdat ze dan nog kleiner zijn en ze zijn zo lekker!

  20. Jessica schreef:

    Ze zijn heerlijk?
    Ik heb ze net voor de 2e x gemaakt, nu met een eetlepel appelmoes er extra door!
    Zeker voor herhaling vatbaar!

  21. Ina schreef:

    Deze koekjes een paar dagen geleden gemaakt! Ze waren lekker, maar voor ons niet zoet genoeg. Volgende keer ga ik er dus iets meer honing doorheen doen 🙂

  22. Laura schreef:

    Hallo Laura,
    Hoeveel calorieën zitten er in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Van dit recept weet ik het zo gauw even niet uit mijn hoofd.

  23. Steffie schreef:

    Hi Laura,

    Heel chil recept ook de website trouwens. Maar de koekjes zijn lekker van smaak maar droog.. hoe kan ik dit verhelpen? Of heb je een ingrediënt die het wat minder droog maakt?

    Dank je

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de koekjes droog zijn, en je verder het recept hebt aangehouden, zijn ze waarschijnlijk iets te lang gebakken. Iedere oven is ook weer anders in sterkte, dus daar zou het ook aan kunnen liggen. Zou ze dus proberen iets minder lang te bakken de volgende keer.

  24. Mona schreef:

    Even nieuwsgierig: wat is de functie van de boter in dit recept? Het klinkt als heel weinig namelijk, en de ei bindt toch ook al?
    Recept trouwens wel netjes gevolgd, en de koekjes waren heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! De boter zorgt onder andere voor de structuur.

  25. Anne schreef:

    Exact het recept gevolg, het is super droog. Misschien de appel raspen zou een beter effect kunnen geven. Zonde van ingrediënten, de kippen zullen hopelijk blij zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, dat heb ik zelf niet zo ervaren. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar wellicht werkt geraspte appel beter voor jou.

  26. Adriana schreef:

    Super lekkere koekjes zeg! In mijn zoektocht naar suiker en zuivelvrije recepten valt het niet mee om iets lekkers te maken.. maar deze zijn met wat aanpassing (voor mij) verrukkelijk!
    Bloem heb ik vervangen door helft speltbloem en helft amandelmeel, de roomboter door kokosolie, de honing door agavesiroop, vanille extract niet, en 1 volle tl koek en speculaaskruiden toegevoegd.
    Hier gaan er zeker meer van gebakken worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept