Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden uiteindelijk deze koekjes met appel en havermout. Het zijn geen brosse koekjes, de textuur is zachter en heeft ergens iets weg van cake. Fantastisch lekker als je het mij vraagt. Ik eet er vaak eentje na het avondeten met een kopje thee erbij, ideaal om mijn trek in zoetigheid te stillen.
BAKTIP: Als de koekjes uit de oven komen, moeten ze nog even afkoelen. Wanneer je veel koekjes tegelijk maakt (dat gebeurt hier nog wel eens 😉 ), is een drielaags afkoelrooster als deze een aanrader.
Hoi Laura,
Ze zien er heerlijk uit! Ik wil ze vanmiddag gaan bakken Waar zou je de honing door kunnen vervangen?
Agavesiroop, rijststroop en andere stropen uit de natuurvoedingswinkel.
Klopt helemaal wat Marjet hieronder aangeeft.
Zou ik in plaats van roomboter zonnebloem olie kunnen gebruiken?
Niet doen! Zonnebloemolie is minder gezond dan boter. Als je plantaardig vet wilt gebruiken dan kun je met kokosolie een beter resultaat bereiken. Smaakt prima en heeft een vergelijkbaar smeltpunt.
Ik zou roomboter in koekjes nooit door olie vervangen, tenzij het kokosolie is omdat deze dezelfde stevige structuur heeft als roomboter.
Hallo Laura, ik heb dezelfde vraag, waarmee kun je de honing vervangen?
Groetjes Astrid,
Het deeg plakte niet aan elkaar. Uiteindelijk wat melk toegevoegd maar de koekjes vielen uit elkaar en waren droog.
Hoi Sandra,
Melk kun je alleen maar toevoegen als het deeg melk als ingrediënt bevat. Het is beter nog wat boter toe te voegen.
Hoe heb je het deeg gekneed? Het beste is met een lepel of met de handen.
Misschien het recept nog een keer proberen? Ik ben er zeker van dat het gaat lukken.
Hoi Laura,
Ik heb vandaag de koekjes gebakken. Bedankt voor het leuke recept.
Groetjes, Andrea
Wat fijn Andrea! Ook voor je advies aan Sandra, klopt als een bus.
Kun je bloem ergens voor vervangen?
Amandelmeel
Om welke reden wil je de bloem vervangen? Ik heb het zelf niet getest, maar je kunt er altijd mee experimenteren.
Kun je bloem ook vervangen voor amandel meel?
Gewoon uitproberen. Meestal wel
Ja ik had t al op gezocht,de helft bloem en de andere helft amandel meel.
Bedankt voor t mee denken
Je kunt gewoon 65 havermout en 100 amandel nemen heb ze vanmiddag nog gemaakt o zo lekker calorie arm
Groet
Hallo Laura,
Kun je de vanille extract ook vervangen in vanillesuiker?
Groetjes Karin
Zeker!
Hallo Laura,
Is dit gewoon havermout zoals je zou gebruiken voor overnight oats? Of is het toch nog iets anders? Deze mag er dus op zijn geheel in en hoeft niet fijngemalen te worden tot een soort bloem?
Kan je de boter vervangen door soja boter (Alpro bakken en braden bv)? Ik ben immers lactose intolerant dus roomboter lukt me niet!
Groetjes Laura
Klopt, gewoon de havermout zoals hier omschreven: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-havermout.
Je kunt prima een harde margarine gebruiken, liever niet eentje die voor braden bedoeld is (die is vaak gezouten).
Ik heb ze vandaag gemaakt. Op zich een lekker koekje. Ik doe er de volgende keer veel meer appel door, nu is hij wat droog en niet zoveel smaak. Mijn meiden van 5 en 6 smulden ervan!
Misschien stond de oven dan net iets te heet? Droog horen ze niet te zijn! De appel en vanille extract geven de smaak, maar als dat niet genoeg is voor je zou je ook kaneel kunnen toevoegen bijvoorbeeld.
Nee, die stond goed. En al jouw recepten doen het super in mijn oven ? Een dag later vind ik ze lekkerder. Een beetje extra appel en kaneel ga ik de volgende keer toevoegen. De structuur is wel heel fijn!
De meiden waren helemaal blij dat ze beiden twee koekjes mee naar school kregen, dus voor hen zijn ze zeker geslaagd!
Een kleine appel of 3/4 in kleine stukjes is voldoende. Ik heb ook wat kaneel en rozijnen toegevoegd, erg lekker! Zijn neutraal, maar verantwoord 0en dat maakt het extra smaakvol haha.
De koekjes staan net in de oven. Volgende keer ga ik wel minder appel gebruiken. Ik vond het ook wat moeilijk om de bolletjes te vormen. Eerst geprobeerd met mijn handen maar dan begon het deeg heel hard te brokkelen. En dan met de lepels maar dat ging ook vrij moeizaam. Uiteindelijk is het met wat hulp van mijn jongste dochter gelukt. Nu hopen dat ze lekker zijn. Het deeg ruikt in ieder geval heerlijk
Ik heb de koekjes vaak gebakken en jong en oud vragen naar het recept. Ze zijn superlekker!
Met appel vind ik ze het lekkerst maar veel mensen vinden de koekjes met cranberrys helemaal top.
Hallo Laura,
Na het basisrecept Bananenbrood ben ik fan van je geworden. De appel-havermoutkoekjes vindt iedereen superlekker. Ik heb de honing vervangen door 3 eetlepels ahornsiroop. Ik voeg ook gedroogde veenbessen in stukjes gesneden toe.
Nog een weetje : Cocosolie is wel vegetarisch, maar wel verzadigd vet, dus toch niet goed voor de cholesterol.
Bankgroetjes Kristine
Kokosolie is niet slecht voor je cholesterol, dat is een misvatting. Het is erg gezond met name omdat het slechte bacteriën in de darm doodt. Geen enkel bezwaar.
Wat wel ongezond is zijn industriële vetten, zelfs die als gezond worden aangeprezen. Boter, olijfolie en kokosolie, anders niks. Omega 6 mag niet te hoog oplopen. Vermijd plantaardige olie om te verwarmen. De blijven niet stabiel bij hoge temperaturen.
Dus alleen als geheel product gebruiken : geen zonnebloemolie wel zonnebloempitten.
Hoi Laura,
Zou ik er in plaats van losse koekjes ook een grote plaatkoek van kunnen maken en die na het bakken in stukken snijden?
Groetjes, Ricky
Ik denk het wel, maar ben toch benieuwd naar het resultaat 🙂
Moet de oven voorverwarmen? Staat er niks over…
De oven moet altijd voorverwarmd zijn, bij elk baksel.
Oké, dankjewel voor je reactie…. Ik heb ze al gebakken, super lekker en iedereen vond ook lekker, że waren snel op… Ik heb ook meer appels in gedaan ? ?
Oké, dankjewel voor je reactie…. Ik heb ze al gebakken, super lekker en iedereen vond ook lekker, że waren snel op… Ik heb ook meer appels in gedaan ? ?
Ik kreeg er met moeite 10 gemaakt. Maar zolang ze lekker zijn is dat geen probleem.
Ik heb 15 gemaakt… Al twee keer ?
Waardoor kun je het ei vervangen als je ze volledig plantaardig wilt bakken?
Dat heb ik niet getest bij dit recept, maar je kunt één van deze opties eens proberen: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Ik heb ze net weer gemaakt. 12 met moeite, ik wil er ook niet meer maken omdat ze dan nog kleiner zijn en ze zijn zo lekker!
Ze zijn heerlijk?
Ik heb ze net voor de 2e x gemaakt, nu met een eetlepel appelmoes er extra door!
Zeker voor herhaling vatbaar!
Deze koekjes een paar dagen geleden gemaakt! Ze waren lekker, maar voor ons niet zoet genoeg. Volgende keer ga ik er dus iets meer honing doorheen doen 🙂
Hallo Laura,
Hoeveel calorieën zitten er in?
Van dit recept weet ik het zo gauw even niet uit mijn hoofd.
Hi Laura,
Heel chil recept ook de website trouwens. Maar de koekjes zijn lekker van smaak maar droog.. hoe kan ik dit verhelpen? Of heb je een ingrediënt die het wat minder droog maakt?
Dank je
Als de koekjes droog zijn, en je verder het recept hebt aangehouden, zijn ze waarschijnlijk iets te lang gebakken. Iedere oven is ook weer anders in sterkte, dus daar zou het ook aan kunnen liggen. Zou ze dus proberen iets minder lang te bakken de volgende keer.
Even nieuwsgierig: wat is de functie van de boter in dit recept? Het klinkt als heel weinig namelijk, en de ei bindt toch ook al?
Recept trouwens wel netjes gevolgd, en de koekjes waren heerlijk!
Fijn te horen! De boter zorgt onder andere voor de structuur.
Exact het recept gevolg, het is super droog. Misschien de appel raspen zou een beter effect kunnen geven. Zonde van ingrediënten, de kippen zullen hopelijk blij zijn.
Wat jammer om te horen, dat heb ik zelf niet zo ervaren. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar wellicht werkt geraspte appel beter voor jou.
Super lekkere koekjes zeg! In mijn zoektocht naar suiker en zuivelvrije recepten valt het niet mee om iets lekkers te maken.. maar deze zijn met wat aanpassing (voor mij) verrukkelijk!
Bloem heb ik vervangen door helft speltbloem en helft amandelmeel, de roomboter door kokosolie, de honing door agavesiroop, vanille extract niet, en 1 volle tl koek en speculaaskruiden toegevoegd.
Hier gaan er zeker meer van gebakken worden!