
Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden uiteindelijk deze koekjes met appel en havermout. Het zijn geen brosse koekjes, de textuur is zachter en heeft ergens iets weg van cake. Fantastisch lekker als je het mij vraagt. Ik eet er vaak eentje na het avondeten met een kopje thee erbij, ideaal om mijn trek in zoetigheid te stillen.

Appel-havermout koekjes
Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 65 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 20 gram ongezouten roomboter
- 1 appel in kleine blokjes
- 2 el honing
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
Instructies
- Doe bloem, havermout, bakpoeder en zout in een kom, roer door elkaar. Voeg de boter toe en verkruimel tussen je vingers. Meng de blokjes appel door het bloemmengsel.
- In een tweede kom roer je honing, ei en vanille-extract door elkaar tot de honing ietwat is opgenomen. Giet dit mengsel bij de eerste kom en mix tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Het deeg is wat plakkerig, dat is prima.
- Gebruik twee lepels om het deeg in 16 kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat te verdelen, druk eventueel iets platter (ze vervormen bijna niet in de oven).
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 190°C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.
Hoi Laura,
Ze zien er heerlijk uit! Ik wil ze vanmiddag gaan bakken Waar zou je de honing door kunnen vervangen?
Agavesiroop, rijststroop en andere stropen uit de natuurvoedingswinkel.
Klopt helemaal wat Marjet hieronder aangeeft.
Zou ik in plaats van roomboter zonnebloem olie kunnen gebruiken?
Niet doen! Zonnebloemolie is minder gezond dan boter. Als je plantaardig vet wilt gebruiken dan kun je met kokosolie een beter resultaat bereiken. Smaakt prima en heeft een vergelijkbaar smeltpunt.
Ik zou roomboter in koekjes nooit door olie vervangen, tenzij het kokosolie is omdat deze dezelfde stevige structuur heeft als roomboter.
Hallo Laura, ik heb dezelfde vraag, waarmee kun je de honing vervangen?
Groetjes Astrid,
Het deeg plakte niet aan elkaar. Uiteindelijk wat melk toegevoegd maar de koekjes vielen uit elkaar en waren droog.
Hoi Sandra,
Melk kun je alleen maar toevoegen als het deeg melk als ingrediënt bevat. Het is beter nog wat boter toe te voegen.
Hoe heb je het deeg gekneed? Het beste is met een lepel of met de handen.
Misschien het recept nog een keer proberen? Ik ben er zeker van dat het gaat lukken.
Hoi Laura,
Ik heb vandaag de koekjes gebakken. Bedankt voor het leuke recept.
Groetjes, Andrea
Wat fijn Andrea! Ook voor je advies aan Sandra, klopt als een bus.
Kun je bloem ergens voor vervangen?
Amandelmeel
Om welke reden wil je de bloem vervangen? Ik heb het zelf niet getest, maar je kunt er altijd mee experimenteren.
Kun je bloem ook vervangen voor amandel meel?
Gewoon uitproberen. Meestal wel
Ja ik had t al op gezocht,de helft bloem en de andere helft amandel meel.
Bedankt voor t mee denken
Je kunt gewoon 65 havermout en 100 amandel nemen heb ze vanmiddag nog gemaakt o zo lekker calorie arm
Groet
Hallo Laura,
Kun je de vanille extract ook vervangen in vanillesuiker?
Groetjes Karin
Zeker!
Hallo Laura,
Is dit gewoon havermout zoals je zou gebruiken voor overnight oats? Of is het toch nog iets anders? Deze mag er dus op zijn geheel in en hoeft niet fijngemalen te worden tot een soort bloem?
Kan je de boter vervangen door soja boter (Alpro bakken en braden bv)? Ik ben immers lactose intolerant dus roomboter lukt me niet!
Groetjes Laura
Klopt, gewoon de havermout zoals hier omschreven: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-havermout.
Je kunt prima een harde margarine gebruiken, liever niet eentje die voor braden bedoeld is (die is vaak gezouten).
Ik heb ze vandaag gemaakt. Op zich een lekker koekje. Ik doe er de volgende keer veel meer appel door, nu is hij wat droog en niet zoveel smaak. Mijn meiden van 5 en 6 smulden ervan!
Misschien stond de oven dan net iets te heet? Droog horen ze niet te zijn! De appel en vanille extract geven de smaak, maar als dat niet genoeg is voor je zou je ook kaneel kunnen toevoegen bijvoorbeeld.
Nee, die stond goed. En al jouw recepten doen het super in mijn oven 😉 Een dag later vind ik ze lekkerder. Een beetje extra appel en kaneel ga ik de volgende keer toevoegen. De structuur is wel heel fijn!
De meiden waren helemaal blij dat ze beiden twee koekjes mee naar school kregen, dus voor hen zijn ze zeker geslaagd!
Een kleine appel of 3/4 in kleine stukjes is voldoende. Ik heb ook wat kaneel en rozijnen toegevoegd, erg lekker! Zijn neutraal, maar verantwoord 0en dat maakt het extra smaakvol haha.
De koekjes staan net in de oven. Volgende keer ga ik wel minder appel gebruiken. Ik vond het ook wat moeilijk om de bolletjes te vormen. Eerst geprobeerd met mijn handen maar dan begon het deeg heel hard te brokkelen. En dan met de lepels maar dat ging ook vrij moeizaam. Uiteindelijk is het met wat hulp van mijn jongste dochter gelukt. Nu hopen dat ze lekker zijn. Het deeg ruikt in ieder geval heerlijk
Ik heb de koekjes vaak gebakken en jong en oud vragen naar het recept. Ze zijn superlekker!
Met appel vind ik ze het lekkerst maar veel mensen vinden de koekjes met cranberrys helemaal top.