Brosse haverkoeken

Gepost: 11 maart 2020 Laatst bewerkt: 18 januari 2025
Brosse haverkoeken

Je herinnert je vast nog mijn citroen-gember havermoutkoeken van vorige maand. Ik wel in ieder geval, ik droom er nog net niet van. Zó lekker vind ik ze. Ik schreef toen al dat ik een goed basisrecept voor brosse haverkoeken wilde maken. Nou, daar heb ik niet lang mee gewacht. Ik hoefde zelfs bijna niets aan te passen voor een goede basis. Om zeker te weten dat ik niet als enige zo lyrisch was over mijn koeken deelde ik ze uit en ik was maar wat blij dat iedereen zo enthousiast was. Mijn koekjespot zit nu nog vol, maar ik weet al met welke koekjes hij gevuld gaat worden zodra hij leeg is.

BAKTIP: Om het deeg in plakjes van 1 cm te snijden, gebruik ik een scherp mes of een deegsteker.

50x Koekjes 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

Bestel hier!

Afbeelding
Brosse haverkoeken-2a

 

BROSSE HAVERKOEKEN maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.48 van 21 stemmen

Brosse haverkoeken

Deze haverkoeken staan sowieso in de top 3 van mijn favoriete koekjes. Mijn tip is dan ook om gelijk een dubbel recept te maken.
Porties: 12 koeken

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gram bloem
  • 70 gram havermout
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. De rest van de ingrediënten kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig deeg.
  • Maak een rol van het deeg (ongeveer 5 cm in doorsnede) en rol in keukenfolie. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakjes van 1 cm dik en leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de haverkoeken in ongeveer 12 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Bewaren

In een luchtdichte verpakking blijven de koekjes minimaal twee weken goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

53 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ha Laura, lekker!
    Ik ga deze zeker maken, maar dan met volkorenmeel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Laat je even weten hoe dat lukt?

  2. Annie Senders schreef:

    HalloLaura kunnen deze koeken ook gemaakt worden met havervlokken of zijn deze te grof.
    Bij deze wil ik je ook een compliment geven voor de duidelijke recepten ik heb er al vele gemaakt. Groetjes Annie Senders

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan prima met grove vlokken gemaakt worden! Bedankt voor je lieve compliment.

  3. Saskia schreef:

    Ik heb ze net gemaakt. Ze zijn super lekker!

  4. Jolijn schreef:

    Door het thuis blijven ben ik nu veel aan het bakken met de kinderen en mijn vriend is helemaal lyrisch over deze koekjes!

  5. Saar schreef:

    Ha, ik heb ze 2x gebakken ze zijn heerlijk, maar het deeg is wel elke keer korrelig zodat het geen mooie koekjes zijn..
    Hoe zou ik dit kunnen veranderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Je zou 1-2 tl melk toe kunnen voegen zodat het beter plakt.

  6. Linds schreef:

    Hi Laura,

    Ik was opzoek naar een variant zonder suiker en heb toen geprobeerd deze te maken met 75 gram honing ipv 75 gram suiker en ze zijn heerlijk (die met suiker wel iets lekkerder maar die had ik al twee keer gemaakt sinds hij online staat haha)! Ook heb ik wat pecannoten toegevoegd en ook dat is erg lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het zo ook goed heeft uitgepakt!

  7. Melissa schreef:

    Helaas viel mijn deeg deels uit elkaar tijdens het snijden, wel precies recept gevolgd. Nog tips hiervoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat balen! Je kunt de koekjes ook alvast snijden voordat ze de koeling ingaan, waarschijnlijk plakte het deeg toen nog wel voldoende? Dus weer even warm kneden (de boter), oprollen, snijden en dan koelen.

  8. Marieke schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb dit recept gebruikt als taartbodem en daarop jouw botercrème gedaan en daarop groene druiven en blauwe bessen in een mooi patroon gelegd.
    Het was een heerlijke lentetaart! Bedankt voor je inspiratie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een geweldig idee!

  9. Ilse schreef:

    Welke havermout gebruik je? Of havermeel?

  10. BCN schreef:

    Hi Laura
    Welke suiker kan ik het beste gebruiken als ik geen basterdsuiker kan krijgen?
    Groet uit Spanje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dan het beste gewone suiker. Je kunt dit ook even lezen: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/

  11. Wilma schreef:

    Kun je deeg, als het een rol is, ook invriezen en later in stukken snijden en afbakken? Of is dit deeg niet geschikt voor de diepvries?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je kunt het goed invriezen.

  12. Britt schreef:

    Geslaagde variatie-tip: vervang 25gr suiker voor 25gr gemberpasta. Smaakt heerlijk! En iets minder suiker ?

  13. Fenna schreef:

    Vorige week gemaakt, vandaag weer, we love it ! Chocolate chips toegevoegd en rietsuiker gebruikt, suuuper lekker!

  14. Els Veenendaal schreef:

    Laura, ik heb ze in korte tijd al 3x gebakken (dubbele hoeveelheid). Zo ongelooflijk lekker!!
    Makkelijk recept. Alles klopt en ook uit de vriezer prima.
    Op dit moment zitten de amandelkoekjes in de oven. Ben benieuwd of die de brosse haverkoeken gaan overtreffen. Dat zou helemaal top zijn.
    Dankje, ik ben nu al grote fan van je!
    Gr. Els

    1. Laura's Bakery schreef:

      Spannend! Ik ben benieuwd naar de smaakuitslag 😉

  15. Els Veenendaal schreef:

    De amandelkoekjes zijn zeker zo lekker als de brosse haverkoeken. Voortaan ook maar een dubbele hoeveelheid maken ?

  16. Diana schreef:

    Vraagje, ik heb geen zelfgemaakte vanilleextract. Welke kan ik dan gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het hoeft zeker niet zelfgemaakt te zijn.

    2. Marieke schreef:

      Moet de boter eerst op kamertemperatuur worden gebracht? Nu al zin om deze koekjes te maken!

      1. Laura Kieft schreef:

        Ja, alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn (tenzij anders vermeld)

      2. Carolien schreef:

        Heerlijke koeken. Ik heb er cranberry’s aan toegevoegd. Ook lekker.
        Een vraagje: hoe komen ze zo bros? Er zit nl. geen rijsmiddel in. Normaal gesproken doe ik in mijn koekjesdeeg altijd natrium bicarbonaat o.i.d.

  17. Lisanne schreef:

    Ik heb deze koekjes al een aantal keer gemaakt en ze zijn overheerlijk!
    Helaas kan mijn vriend niet goed tegen tarwe, dus vroeg ik mij af of deze koekjes ook glutenvrij kunnen? Welk ingrediënt zou de bloem het beste kunnen vervangen in dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is dit artikel denk ik handig voor je : https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
      Let ook op dat je glutenvrije havermout gebruikt!

    2. Joyce schreef:

      Hoi!
      Ik maakte deze koekjes glutenvrij en verving de bloem 1 op 1 met schar mix C. Werkte prima!
      Groetjes 🙂

  18. Else schreef:

    Dank voor dit recept, ze zijn echt heerlijk!
    Ik doe er vaak wat geraspte kokos in, ook lekker.
    De rol ligt nu in de koelkast met roggebloem.

  19. Oem Maryam schreef:

    Hoi kan ik ook olie gebruiken ipv boter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-boter/

  20. Lida schreef:

    Worden de koekjes vanzelf bros, zonder rijsmiddel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het recept volgt heb je als eindresultaat brosse koeken!

  21. Eddy schreef:

    Hoi Laura, net deze koekjes gemaakt: heeeerlijk! Kun jij een tip geven? Ik wil graag rozijnen of krentjes en een beetje chocolade erdoor doen. Beter krentjes of rozijnen? En welke hoeveelheden (ook vwb de chocolade)? Hoop dat je dit ziet en antwoorden kunt. Bedankt alvast!

  22. Amanda schreef:

    Hai hai.

    Zou je het bloem ook kunnen vervangen door amandelmeel?

  23. Tineke Sanders schreef:

    Zag dit recept en aangezien het een
    regenachtige dag was wilde ik meteen bakken. Ik had geen lichtbruin basterdsuiker dus maar 2 delen witte basterdsuiker en 1 deel donkerbruine basterdsuiker gebruikt.

  24. Ines schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de bloem ook vervangen met speltmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je niet te zeggen. Maar je kunt het natuurlijk proberen!

  25. Sanne schreef:

    Moet het fijne havermout vlokken zijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad.

  26. Sanne schreef:

    Hoi laura

    Ik heb een vraag ik heb een hetelucht oven. hoe hoog moet ik de oven zetten. Want hier staat hij op 190 graden

  27. Vanessa schreef:

    Als de bloem door volkorenmeel wil vervangen. Moet ik dan nog iets veranderen aan het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je proberen, maar heb ik zelf niet getest. Dus dat durf ik je niet te zeggen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-bloem/

  28. Anneke kok schreef:

    Ik heb de brosse haverkoekjes gebakken met Zeeuwse bloem. Dat gebruik ik ook regelmatig, ik vervang de gewone bloem dan door de Zeeuwse. Als je gluten vrij wil bakken, kun je dit ook eens proberen. Is iets luchtiger dan gewone bloem.
    Ik maak de volgende keer een bakblik vol, snijd dan zelf in stukken / stukjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept