Je herinnert je vast nog mijn citroen-gember havermoutkoeken van vorige maand. Ik wel in ieder geval, ik droom er nog net niet van. Zó lekker vind ik ze. Ik schreef toen al dat ik een goed basisrecept voor brosse haverkoeken wilde maken. Nou, daar heb ik niet lang mee gewacht. Ik hoefde zelfs bijna niets aan te passen voor een goede basis. Om zeker te weten dat ik niet als enige zo lyrisch was over mijn koeken deelde ik ze uit en ik was maar wat blij dat iedereen zo enthousiast was. Mijn koekjespot zit nu nog vol, maar ik weet al met welke koekjes hij gevuld gaat worden zodra hij leeg is.
Brosse haverkoeken
Brosse haverkoeken
Deze haverkoeken staan sowieso in de top 3 van mijn favoriete koekjes. Mijn tip is dan ook om gelijk een dubbel recept te maken.
Porties: 12 koeken
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 120 gram bloem
- 70 gram havermout
- snuf zout
- 1 tl vanille-extract
Instructies
-
Klop boter en suiker romig. De rest van de ingrediënten kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig deeg.
-
Maak een rol van het deeg (ongeveer 5 cm in doorsnede) en rol in keukenfolie. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Snijd de rol in plakjes van 1 cm dik en leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de haverkoeken in ongeveer 12 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
-
Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Bewaren
In een luchtdichte verpakking blijven de koekjes minimaal twee weken goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.
Ha Laura, lekker!
Ik ga deze zeker maken, maar dan met volkorenmeel.
Leuk! Laat je even weten hoe dat lukt?
HalloLaura kunnen deze koeken ook gemaakt worden met havervlokken of zijn deze te grof.
Bij deze wil ik je ook een compliment geven voor de duidelijke recepten ik heb er al vele gemaakt. Groetjes Annie Senders
Het kan prima met grove vlokken gemaakt worden! Bedankt voor je lieve compliment.
Ik heb ze net gemaakt. Ze zijn super lekker!
Door het thuis blijven ben ik nu veel aan het bakken met de kinderen en mijn vriend is helemaal lyrisch over deze koekjes!
Wat leuk dit!
Ha, ik heb ze 2x gebakken ze zijn heerlijk, maar het deeg is wel elke keer korrelig zodat het geen mooie koekjes zijn..
Hoe zou ik dit kunnen veranderen?
Wat gek! Je zou 1-2 tl melk toe kunnen voegen zodat het beter plakt.
Hi Laura,
Ik was opzoek naar een variant zonder suiker en heb toen geprobeerd deze te maken met 75 gram honing ipv 75 gram suiker en ze zijn heerlijk (die met suiker wel iets lekkerder maar die had ik al twee keer gemaakt sinds hij online staat haha)! Ook heb ik wat pecannoten toegevoegd en ook dat is erg lekker!
Wat fijn dat het zo ook goed heeft uitgepakt!
Helaas viel mijn deeg deels uit elkaar tijdens het snijden, wel precies recept gevolgd. Nog tips hiervoor?
Wat balen! Je kunt de koekjes ook alvast snijden voordat ze de koeling ingaan, waarschijnlijk plakte het deeg toen nog wel voldoende? Dus weer even warm kneden (de boter), oprollen, snijden en dan koelen.
Hoi Laura
Ik heb dit recept gebruikt als taartbodem en daarop jouw botercrème gedaan en daarop groene druiven en blauwe bessen in een mooi patroon gelegd.
Het was een heerlijke lentetaart! Bedankt voor je inspiratie.
Wat een geweldig idee!
Welke havermout gebruik je? Of havermeel?
Gewoon havermout!
Hi Laura
Welke suiker kan ik het beste gebruiken als ik geen basterdsuiker kan krijgen?
Groet uit Spanje!
Ik denk dan het beste gewone suiker. Je kunt dit ook even lezen: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/
Kun je deeg, als het een rol is, ook invriezen en later in stukken snijden en afbakken? Of is dit deeg niet geschikt voor de diepvries?
Ja hoor, je kunt het goed invriezen.
Geslaagde variatie-tip: vervang 25gr suiker voor 25gr gemberpasta. Smaakt heerlijk! En iets minder suiker ?
Lekkere tip!
Vorige week gemaakt, vandaag weer, we love it ! Chocolate chips toegevoegd en rietsuiker gebruikt, suuuper lekker!
Yes wat leuk 😀
Laura, ik heb ze in korte tijd al 3x gebakken (dubbele hoeveelheid). Zo ongelooflijk lekker!!
Makkelijk recept. Alles klopt en ook uit de vriezer prima.
Op dit moment zitten de amandelkoekjes in de oven. Ben benieuwd of die de brosse haverkoeken gaan overtreffen. Dat zou helemaal top zijn.
Dankje, ik ben nu al grote fan van je!
Gr. Els
Spannend! Ik ben benieuwd naar de smaakuitslag 😉
De amandelkoekjes zijn zeker zo lekker als de brosse haverkoeken. Voortaan ook maar een dubbele hoeveelheid maken ?
Vraagje, ik heb geen zelfgemaakte vanilleextract. Welke kan ik dan gebruiken?
Het hoeft zeker niet zelfgemaakt te zijn.
Moet de boter eerst op kamertemperatuur worden gebracht? Nu al zin om deze koekjes te maken!
Ja, alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn (tenzij anders vermeld)
Heerlijke koeken. Ik heb er cranberry’s aan toegevoegd. Ook lekker.
Een vraagje: hoe komen ze zo bros? Er zit nl. geen rijsmiddel in. Normaal gesproken doe ik in mijn koekjesdeeg altijd natrium bicarbonaat o.i.d.
Ik heb deze koekjes al een aantal keer gemaakt en ze zijn overheerlijk!
Helaas kan mijn vriend niet goed tegen tarwe, dus vroeg ik mij af of deze koekjes ook glutenvrij kunnen? Welk ingrediënt zou de bloem het beste kunnen vervangen in dit recept?
Dan is dit artikel denk ik handig voor je : https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Let ook op dat je glutenvrije havermout gebruikt!
Hoi!
Ik maakte deze koekjes glutenvrij en verving de bloem 1 op 1 met schar mix C. Werkte prima!
Groetjes 🙂
Dank voor dit recept, ze zijn echt heerlijk!
Ik doe er vaak wat geraspte kokos in, ook lekker.
De rol ligt nu in de koelkast met roggebloem.
Hoi kan ik ook olie gebruiken ipv boter?
Misschien dat dit artikel je verder kan helpen: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-boter/
Worden de koekjes vanzelf bros, zonder rijsmiddel?
Als je het recept volgt heb je als eindresultaat brosse koeken!
Hoi Laura, net deze koekjes gemaakt: heeeerlijk! Kun jij een tip geven? Ik wil graag rozijnen of krentjes en een beetje chocolade erdoor doen. Beter krentjes of rozijnen? En welke hoeveelheden (ook vwb de chocolade)? Hoop dat je dit ziet en antwoorden kunt. Bedankt alvast!
Hai hai.
Zou je het bloem ook kunnen vervangen door amandelmeel?
Zag dit recept en aangezien het een
regenachtige dag was wilde ik meteen bakken. Ik had geen lichtbruin basterdsuiker dus maar 2 delen witte basterdsuiker en 1 deel donkerbruine basterdsuiker gebruikt.