Chocolate chip havermoutkoekjes

10 mei 2017
115

Onlangs deelde ik via Facebook weer eens mijn recept voor havermoutkoekjes. Daarbij vertelde ik dat dit mijn favoriete recept is wanneer ik met havermout bak. Wat ik er niet bij vertelde is dat ik er ook geregeld variaties mee maak. Ik weet dat een aantal van jullie dit ook al doen, maar voor wie dit nog niet bedacht had, laat ik graag een lekkere variatie zien. De laatste keer dat ik deze koekjes bakte maakte ik namelijk ook chocolate chip havermoutkoekjes. En die zijn heerlijk kan ik je vertellen.

Chocolate chip havermoutkoekjes

Een heerlijke variant op de gewone havermoutkoekjes, zijn deze chocolate chip havermoutkoekjes. Om te smullen!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 50 gram chocolate chips (melk of puur)

Instructies

  • Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei en vanille extract toe, mix tot een egaal mengsel.
  • Bloem, havermout, bakpoeder en zout kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Kneed dan de chocolate chips door het deeg heen. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima. Als je het te plakkerig vindt, kun je het even laten rusten in de koelkast. Dit is echter niet per se nodig bij dit recept.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Druk de balletjes eventueel een klein beetje platter.
  • Bak de chocolate chip havermoutkoekjes in 12-15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
Bewaren

In een afgesloten trommel blijven de koekjes tot wel een week goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. EvelienS schreef:

    Is het toevoegen van vanille extract essentieel of kan ik dat ook weglaten (heb het niet in huis) of vervangen door bv vanillesuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het zeker weglaten of vervangen, maar voor de smaak is extract het lekkerst.

  2. Margot schreef:

    Ze zien er heerlijk uit!

  3. Boudy Tjho schreef:

    Wat een leuk recept. Ik ga het proberen met rietsuiker. Ik gebruik nl. Nooit gewone of basterdsuiker.

  4. Mirte schreef:

    Laatst je ‘gewone’ recept gemaakt en aangevuld met rozijnen, heerlijk!

  5. Laura schreef:

    Kan ik hier frambozen bijdoen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, houd er wel rekening mee dat het vocht uit de frambozen invloed kan hebben op de koekjes en de baktijd.

  6. Bettina schreef:

    Kan je ook Ultra Fine oats gebruiken ipv havermout? Of muesli?

    1. Lian van Rens schreef:

      Havermout en oats is hetzelfde. Oats is het Engelse woord voor havermout. Muesli is verwerkte havermout met andere producten om mee te ontbijten of lunchen.

  7. Arlette schreef:

    Kan je dit recept ook glutenvrij maken door de bloem te vervangen door glutenvrije bloem? Of moet de hoeveelheid aangepast worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou je zeker kunnen proberen, ik heb er zelf geen ervaring mee, maar zou dezelfde hoeveelheid aanhouden.

  8. Marijke schreef:

    Ik heb ze zojuist gemaakt, maar dan met een grote eetlepel pindakaas erbij. Super lekker!!

  9. PinGetest schreef:

    Ik heb ze gemaakt! Echt super lekker! Er is wel een valkuil! Althans bij mij toch….. je denkt dan hmmmm havermout is gezond …. ik zal er nog één pakken …. en nog één …. en nog één ….

  10. Gwen schreef:

    moet je de havermout in flakes gebruiken of gemalen?

    1. Laura Kieft schreef:

      flakes, anders is het havermoutmeel 😉

  11. Nienke schreef:

    Super recept! Ik heb het wel iets aangepast omdat ik geen riet/bietsuiker of tarwe eet. De suiker vervangen door 75 gram kokosbloesemsuiker, het vanille extract door vanillepoeder en de bloem door speltbloem.

  12. Marijke schreef:

    Ze staan nu in de oven! Had zin om iets lekkers te bakken en deze had ik nog niet uitgeprobeerd 🤗 Het ruikt al heerlijk in huis, ben benieuwd!

  13. Jacobien schreef:

    Superlekkere koekjes!
    Ik heb boekweitmeel gebruikt en donkerbruine basterdsuiker omdat ik geen andere in huis had. Ze zijn heerlijk knapperig en ietsje zachter van binnen. Geweldig recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een leuke variatie!

      1. Indra schreef:

        Ik heb ze net gemaakt, maar heb de helft van de bloem vervangen door kokosmeel. Het geeft een extra smaakje als je van kokos houdt, zoals ik.
        Mmmm!

    2. Marieke schreef:

      Klinkt goed met boekweitmeel! Heb je dan zowel de havermout als bloem vervangen? Dus 165 gram boekweitmeel? 😊

  14. Laura schreef:

    Ik was bang dat ze te droog zouden zijn toen het deeg klaar was, maar ze zijn goed gelukt.
    Groetjes Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan!

  15. Anneloes schreef:

    Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt:
    30 gram ongezouten margarine
    100 gram kokosbloesemsuiker
    1 ei (M)
    1 tl vanille extract
    100 gram bloem
    65 gram havermout
    1 tl bakpoeder
    snuf zout
    50 gram kleine stukjes pure chocolade
    30 gram walnoten/pecannoten

    200 gr 12 min in een voorverwarmde heteluchtoven.

    Heerlijk zijn ze. 🙂
    Volgende keer ga ik op verzoek van de mannen in huis caramel zeezout chocolade proberen in het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede ideeën hebben die mannen van jou 😉

      1. Anneloes schreef:

        Met caramel zeezout chocolade was niet perse een toevoeging. Ms moet er dan meer chocolade door, maar de smaak valt weg.
        Pure chocolade is qua chocolade smaak in dit koekje voor ons de beste! Zelfs voor zoonlief die gek is op caramel zeezout en niet weg is van pure chocolade.

        Daarnaast had ik de margarine vervangen door kokosolie. Verhouding even gegoogled. Maar je blijft een zware olie-achtige smaak houden. Niet onze voorkeur.

        Nu het recept zoals ik hier boven heb gezet gemaakt, maar ipv walnoten nu gemalen hazelnoten (50 gr). Maakt gelijk het deeg minder plakkerig. En ze smaken heerlijk! Smaakt naar een bekend hazelnotenpasta-merk ;-). Dit is voor ons de winnaar!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Klinkt goed Anneloes! Je bent lekker aan het bakken 😉

  16. Stefanie schreef:

    Mmmm, heerlijk zijn ze! Super simpel en makkelijk recept. Eén koekje smaakt naar meer. Ik heb speltbloem gebruikt ipv normale bloem, erg lekker. Volgende keer experimenteren met noten en eventueel cranberries! Dankjewel voor het recept!

  17. Silke schreef:

    Kinkt heerlijk! Ga ze straks klaarmaken!!!

  18. Elise schreef:

    Via Pinterest zocht ik naar een recept voor chocolate chip cookies met havermout. Een hele hoop variaties gezien maar niks wat me aansprak, toen via Google was dit de eerste hit en de koekjes zijn top! Ik heb de bloem vervangen door havermoutmeel ivm een allergie, en ze zijn ook dan heerlijk! Nu ben ik nieuwsgierig naar de andere variaties die hier beschreven zijn.

  19. Esmée schreef:

    Ik heb deze koekjes inmiddels meerdere keren gebakken met glutenvrije haver (en havermeel) en met boekweitmeel, beide versies vindt mijn vriend (die niet glutenvrij eet) ook heerlijk! Ik vind 150g grofgehakte chocola nog lekkerder, en gebruik zelf geen bakpoeder. 🙂
    Overigens is de sinaasappel curd van jouw website ook favoriet bij mijn familie en vrienden! Héérlijk in een bakje kwark, met granola of verkruimelde koekjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *