Aardbeienvlaai

Gepost: 23 april 2016 Laatst bewerkt: 22 januari 2024

aardbeienvlaai 1a

Het is weer eens tijd voor een vlaai recept! Sinds ik een paar maanden geleden een rijstevlaai bakte ben ik over mijn angst voor vlaaien heen. Ik dacht altijd dat het een soort van hogere wiskunde was, maar het is dus echt hartstikke simpel. Deze aardbeienvlaai is zelfs nog makkelijker te maken dan de rijstevlaai. Dat komt mede door de blikjes vlaaivulling die ik gebruikte. Ik had nog overwogen om vers fruit te gebruiken en een soort gelei achtig iets erbij te maken, maar uiteindelijk overheerste het ‘waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan’ gevoel. Dus ik koos voor blikjes vlaaivulling, ook hartstikke lekker! Verder gaf ik deze aardbeienvlaai het echte vlaaien uiterlijk door het raster bovenop. Ook dat was weer kinderlijk eenvoudig met de ruitenroller van Baktotaal. Even rollen, uitrekken en klaar! Je begrijpt dat ik wel moest gniffelen toen ik bij deze foto op Instagram zoveel reacties kreeg over het mooie raster, ik hield nog mooi even geheim hoe makkelijk dat eigenlijk is.

aardbeienvlaai 2a

aardbeienvlaai 3a

VLAAIBODEM BASISRECEPT

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Aardbeienvlaai

Deze aardbeienvlaai ziet er toch hartstikke aantrekkelijk uit en hij is ook nog eens makkelijk te maken. Wat wil je nog meer? Smullen maar!
Porties: 12 personen (voor een 25cm vorm)

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 tl instant gist
  • 4 tl kristalsuiker
  • snuf zout
  • 40 gram boter (gesmolten)
  • 4 el geklopt ei
  • 90 ml melk (handwarm)
  • 2 blikjes aardbeien vlaaivulling
  • 2 el paneermeel
  • beetje ei om te bestrijken (over van het geklopte ei)
  • 2-3 el grove kristalsuiker of rietsuiker om over raster te strooien

Extra benodigdheden

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en melk aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dat duurde bij mij iets langer dan een uur.
  • Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Twee derde van het deeg gebruik je om de bodem te bekleden, de rest is voor het raster bovenop. Rol twee derde van de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. De stukjes deeg die over de vorm hangen kun je nog even zo laten, dat verwijderen we tegelijk met overtollige stukjes van het raster.
  • Prik een paar gaatjes in de bodem en laat deze zo’n 15 minuten afgedekt staan. Ondertussen rol je het deeg voor het raster uit in een ovale vorm, zorg dat hij iets langer is dan de doorsnede van de vorm. Met de ruitenroller rol je het rasterpatroon in het deeg. Trek dit vast uit elkaar op je werkblad.
  • Bak de vlaaibodem erbij en strooi wat paneermeel op de bodem, verdeel de vlaaivulling over de bodem. Ik gebruikte 2 blikjes omdat mijn vlaaivorm vrij diep is, zorg in ieder geval dat je hem niet tot de rand vult met de vlaaivulling. Dan het raster, ik hing deze over de deegroller zodat ik iets rustiger en beter kon bepalen hoe ik hem over de taart heen legde. Rol met de deegroller over de vlaaivorm, de stukjes deeg die over de rand hangen snij je hiermee af.
  • Met het overgebleven geklopte eitje smeer je het raster in, dit gaat het makkelijkst door alleen een hoekje van een kwastje te gebruiken, anders neem je de vlaaivulling ook mee. Strooi tot slot de kristalsuiker of rietsuiker over de taart heen.
  • Bak de aardbeienvlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Deze aardbeienvlaai is echt perfect uit de oven gekomen en de smaak is fantastisch! Ik heb zitten smullen hier. Mocht je trouwens weinig aardbeitjes hebben in je blikken vulling, zou je zelf nog wat extra aardbeien toe kunnen voegen. Daarnaast is hij lekker zoet. Ik vind dat lekker, maar als je hem iets minder zoet wil hebben, zou je iets minder vlaaivulling kunnen gebruiken en een laagje banketbakkersroom (recept!) op de bodem kunnen verdelen.
Bewaren

In een afgesloten trommel 2-3 dagen te bewaren in de koelkast.

aardbeienvlaai 4a

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

60 reacties

  1. Marijke schreef:

    Laura,
    Ik ben bang dat mijn vlaai niet heel uit de vorm komt. In een springvorm gebruik ik altijd bakpapier, zodat ik zeker weet dat er niets aan de vorm plakt. Wat is de gouden tip om de vlaai héél uit de vorm te krijgen? Weet je, dit is hetgene dat me tegenhoudt om de vlaai te maken.

    1. Simone schreef:

      Wat een toprecept weer! Ik gebruik altijd een vlaaivorm met een losse bodem, dan komt ie er altijd goed uit!

    2. Laura schreef:

      Ik gebruik een vorm met losse bodem (linkje van degene die ik gebruik staat bij benodigdheden). Ik vet de vorm geen eens in, hij is heel eenvoudig uit de vorm te halen en plakt ook niet vast.

  2. Rowan schreef:

    Ik heb nog nooit een vlaai gemaakt, ik ben ook een beetje bang dat ik het niet kan! Deze vlaai ziet er echt heerlijk uit! Misschien toch maar eens proberen?! 😉

    1. Laura schreef:

      Zeker proberen, het is echt heel makkelijk 🙂

  3. Joyce schreef:

    Dan moet ik eens op zoek naar zo’n ruitenroller om mijn taarten er ook zo net te laten uitzien 😉

    1. Evelien schreef:

      Ali expres grote en kleine rollen
      Kleine waren hooguit 2 euro
      Grote nog geen 4 euro
      En met eenn kleine 5 dagen was het binnen
      Werken ideaal

    2. Laura schreef:

      Bij Baktotaal, linkje staat bij benodigdheden 🙂

  4. Rachel Kromdijk schreef:

    Alleen dat deeg al yummie looking good! goed weekend

  5. sandra schreef:

    Ben ermee bezig.
    het deeg is na alle producten in ee kom te hebben geroerd en gekneed nog altijd dun.
    heb alles exact afgemeten.
    moet het nu door het gist stevig worden of er wat meer bloem bij doen?

    1. Laura schreef:

      Je zou toch echt een bal deeg moeten hebben na kneden, met de genoemde hoeveelheden zou dit absoluut niet vloeibaar/dun moeten zijn. Weet je zeker dat alles juist is afgemeten? Anders bloem toevoegen tot je een bal deeg hebt.

  6. Sharon schreef:

    Is vlaaivulling ook zelf te maken? Ik verwacht over een maand of wat nl een enorme oogst aardbeien.

    1. Laura schreef:

      Jazeker, heb hier alleen nog geen recept voor online staan.

  7. Kim schreef:

    Mmm, ik had hem al op instagram gezien en hij leek me zo lekker! Ik dacht al dat er achter het raster een trucje zat ? Ik ga hem zeker een keertje maken, want hij ziet er heerlijk uit!

  8. Ineke schreef:

    Lijkt me heerlijk! Ik ga dit zeker proberen. En het recept lijkt me simpeler dan ik dacht. Ik ben gek op vlaai :-). Bedankt!

  9. Judith schreef:

    Nu snap ik eindelijk hoe je het raster maakt! Ik heb het zelf gesneden in plaats van met een roller, dat is ook prima te doen. Het maakt niet uit als het niet heel precies is.

    De bodem/rand smaakten nog wel een beetje apart, je proefde de gist nog best wel en het leek alsof er te weinig suiker door zat. Heb ik iets verkeerd gedaan, of is dat gewoon dit recept? 🙂

    1. Laura schreef:

      Heb je er misschien teveel gist door gedaan? Want dat hoor je niet te proeven. Het klopt dat er weinig suiker in zit, dat hoort. Het zoete moet je bij vlaaien echt van de vulling hebben 🙂

  10. An schreef:

    Hallo Laura,
    Kan je dit deeg ook voor tartelettes gebruiken, zo ja, het beste dan blind bakken of vullen voor het bakken. Heb zanddeeg in 2 verschillende samenstelling gemaakt, zijn allebei niet lekker om te eten.

    1. Laura schreef:

      Dit deeg is daar niet geschikt voor, je maakt dan eerder mini vlaaien.

  11. Leonie Raijmakers schreef:

    ik ga hem ook maken maar dan met kersenvulling.

  12. Leonie Raijmakers schreef:

    mijn deeg rijst niet!
    ik dacht zet hem voor de raam in de zon maar niks. Kan het komen dat de vensterbank koud is?
    Kan ik het ook buiten laten rijzen?

    1. Laura schreef:

      Met deze temperaturen zou het gewoon moeten rijzen, heb je het deeg wel lekker lang gekneed? Als je het deeg te kort kneed rijst het niet goed.

  13. Bianca schreef:

    Instant gist..is dat gist uit zo’n zakje??

      1. Bianca schreef:

        Ik heb niet gewacht op je antwoord en hem Vrijdag gemaakt..
        Ipv aardbeienvulling heb ik hem gemaakt met banketbakkersroom en appel.
        Hij was heerlijk!!!

  14. Astrid schreef:

    Hoi lara,
    Ik wil eigenlijk een pruimenvlaai maken. Heb je een idee voor de vulling? Of gewoon tot moes pureren een wat hele stukjes ertussen?

    Groetjes Astrid

  15. Astrid schreef:

    Hoi laura,
    Ik wil eigenlijk een pruimenvlaai maken. Heb je een idee voor de vulling? Of gewoon tot moes pureren een wat hele stukjes ertussen?

    Groetjes Astrid

    1. Laura schreef:

      Ik zou inderdaad iets van een moes of compote maken

  16. Leandra schreef:

    De instant gist, moet dat droge of verse zijn? Ik ga hem morgen maken met abrikozenvulling! 😀

    1. Leandra schreef:

      Oeps ik zie net dat die vraag hier al gesteld is geweest, sorry!

  17. Janna schreef:

    Kun je deze vlaairuitenroller ook gebruiken voor andere soorten deeg? Zoals een appeltaart? Ziet er prachtig uit!

    1. Laura schreef:

      Nog niet geprobeerd, maar moet wel lukken denk ik.

  18. Jolanda schreef:

    Hoef de gist niet opgelost worden ? Wil hem graag maken met kersen

    1. Laura schreef:

      Nee dat is niet nodig.

  19. Lieneke schreef:

    Hoi laura, ik wil voor zaterdag een roomkruimelvlaai maken. Welk soort banketbakkersroom zou jij gebruiken? En welk soort kruimel? Groetjes lieneke

    1. Laura schreef:

      Ik zou het recept voor banketbakkersroom gebruiken van mijn site, en qua kruimel die van een crumble bijvoorbeeld.

      1. Lieneke schreef:

        Moet ik de banketbakkersroom dan niet laten afkoelen en kan ik hem gewoon meebakken in de oven?

        1. Laura schreef:

          Ik zou hem wel een beetje laten afkoelen, je kunt hem dan gewoon meebakken.

  20. Bernhard Leuvering schreef:

    Laura mijn kleindochter van elf en ik bakken regelmatig taarten en vlaaien voor verjaardagen ,wij lopen regelmatig tegen het probleem dat de deeglap die in de vorm gelegt word en ook bj het uitrollen terug trekt
    Ik het probleem besproken met een oud bakker ( limburgse vlaaien) en deze heeft het over zeeuwse bloem welke dit probleem niet heeft
    Weet jij hier iets van en zijn er smaak verschillen

    Liz en Opa

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeeuwse bloem zal daar inderdaad minder last van hebben omdat het een ‘zachtere’ bloemsoort is. Wat ook helpt, is het deeg even een paar minuten laten rusten voordat je weer verder gaat met uitrollen. De gluten hebben dan even kunnen rusten en dat maakt het deeg flexibeler.

  21. Eileen schreef:

    Hallo Laura
    Ik wil deze vlaai in een appel variant maken voor moederdag en de verjaardag van mijn man aanstaande zondag. Kan ik hem dan al vrijdag maken? Hoe kan ik hem dan het beste bewaren? En hie eventueel opwarmen?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt hem best vrijdag maken hoor, bewaren doe je dan in de koelkast. Opwarmen zou ik zelf niet doen met een vlaai, de bodem wordt daar niet lekkerder van.

      1. Eileen schreef:

        Hartelijk dank voor je reactie Laura. Ik ben zojuist begonnen!

  22. Lobke schreef:

    Hallo Laura,
    Kun je dit ook maken in een siliconen bakvorm? Heb namelijk geen andere in huis.
    Alvast bedankt voor je antwoord!

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk dat het wel moet lukken, heb er zelf alleen geen ervaring mee bij een vlaai.

  23. Doutsje schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe laat je het deeg rijzen? Welke temperatuur heeft het daarvoor nodig?
    Groeten Doutsje

    1. Laura Kieft schreef:

      In een afgedekte kom op een wat warmere plek in huis, bij de kachel bijvoorbeeld.

  24. Carmen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb net mini vlaaien gemaakt met een zakje vlaaiendeeg waar alleen water en gist bij moest. Na het bakken is mijn raster flink gerezen, het ziet er nu niet mooi uit zoals in de winkel.
    Blijft bij dit recept het raster wel plat?

    Groetjes Carmen

    1. Laura Kieft schreef:

      Er zit gist in dus het deeg rijst sowieso iets. Misschien was je raster te dik waardoor het in verhouding ook meer kan rijzen? Zoals je op de foto’s ziet krijg je met dit recept een goed resultaat.

  25. Miriam schreef:

    Hoi, als ik van dit recept mini vlaaitjes wil maken wat zijn dan de baktijden. Groetjes Miriam

    1. Laura Kieft schreef:

      Hangt helemaal van het formaat af, zou de tijd eerst halveren denk ik.

    2. Trudy schreef:

      Hoi Laura,

      Ik heb hem vandaag gemaakt en hij smaakt opzich goed maar hij is tijdens het bakken teveel gerezen ( ik heb wel gaatjes geprikt) doordat het nu zo dik is smaakt het wel erg broodachtig. Hoe kan ik zorgen dat het de volgende keer platter blijft?

      1. Laura Kieft schreef:

        Nog dunner uitrollen is dan een oplossing, en eventueel iets minder lang laten rijzen.

        1. Trudy schreef:

          Dank je wel! Ga ik de volgende keer proberen.

  26. Diny schreef:

    Ik heb een plastic lineaal van 30 cm. Die leg ik op het deeg en ga met een pizza roller/mes langs lineaal .krijg mooie reepjes voor vlaairaster. Groet Diny

  27. Tina schreef:

    Hoeveel eieren zijn dat ongeveer…4 eetlepels? En op kamertemperatuur denk ik?

    1. Laura Kieft schreef:

      el = eetlepel. En altijd alles op kamertemperatuur.

      1. Tina schreef:

        Nog 2 vragen als het mag, ik heb dus 2 eitjes in een kom gedaan, los geklopt maar als ik er een eetlepel wil uitscheppen loopt de helft terug en ook in de lepel gieten was geen succes. Wat doe ik verkeerd? Heb uiteindelijk maar beetje gegokt terwijl ik meestal heel precies ben met afmeten. En heb je bij deze vlaai ook het deeg een kwartier gekneed in een staande mixer zoals je beschrijft in het basisrecept voor vlaai? Alvast bedankt.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gebruik je een eetlepel waar je in de avond ook je soep mee eet? Ik gebruik er namelijk eentje speciaal voor het bakken (waar je Engelse maten mee afmeet). Met een gewone eetlepel wordt het inderdaad vast lastig. Andere tip: 1 eetlepel is 15 ml, dus je kunt ook in een afmeetkannetje 60 ml geklopt ei afmeten. Het antwoord op je laatste vraag: ja, 10 tot 15 minuten zoals daar uitgebreid omschreven staat. Succes!

  28. Ria van Lieshout schreef:

    Hallo Lauren,
    Op de eerste plaats wil ik je een groot compliment maken met je website. Daar word je al amateur bakker heel vrolijk van.
    Dan heb ik nog een vraag.
    Ik wil deze vlaai graag vanmiddag gaan maken maar ik heb onlangs bij Bouwhuis een vlaaistans gekocht die ik graag wil proberen. Moet ik dan meer deeg maken en zoja hoeveel meer?
    Ik hoop dat je dit leest en me antwoord wilt geven.
    Alvast bedankt
    Liefs Ria

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept