Appeltaart havermout muffins

Gepost: 2 februari 2015 Laatst bewerkt: 21 maart 2024

appeltaart havermout muffins

Toen ik een tijdje terug de havermout muffins met bosbessen bakte, maakte ik ook gelijk een andere variant. Ik mag altijd graag een basis voor het recept in tweeën delen zodat ik meerdere smaken kan proberen. Zo maakte ik naast de bosbessen muffin ook nog appeltaart havermout muffins. Wie zegt dat gezond bakken niet lekker is, heeft deze muffins nog niet geproefd! Oké, het is natuurlijk geen ‘echte’ punt appeltaart. Maar als je dan toch op zoek bent naar een suikervrij recept, dan zijn deze muffins wel heel erg lekker! Deze havermout muffins en andere lekkere recepten met havermout vind je in dit overzicht met 10 keer bakken met havermout.

BAKTIP: Ik vind het handig om het beslag over de vormpjes te verdelen met een ijsbolknijper. Als je deze niet in huis hebt, kan je hier ook twee lepels voor gebruiken.

appeltaart havermout muffins

appeltaart havermout muffins

Appeltaart havermout muffins

Opslaan
Recept afdrukken

4.15 van 47 stemmen

Appeltaart havermout muffins

Wie zegt dat gezond bakken niet lekker is, heeft deze appeltaart havermout muffins nog niet geproefd! Een ideaal recept voor een verantwoord tussendoortje.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 el gesmolten ongezouten roomboter
  • 480 ml melk
  • 1 ei
  • 25 gram honing
  • 1 appel
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram rozijnen

Instructies

  • Neem twee kommen. In de ene doe je de droge ingrediënten; havermout, bakpoeder, kaneel en zout. In de andere kom doe je de boter, melk, ei en honing bij elkaar. Meng de ingrediënten in beide kommen goed door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen samen en meng goed door. Laat het heel even staan, de havermout neemt wat vocht op en het geheel wordt wat dikker. Schil ondertussen vast de appel en snij deze in blokjes.
  • Voeg dan de stukjes appel en rozijnen toe en spatel deze door het mengsel heen.
  • Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes. Ik vind het makkelijk om dit met een ijslepel te doen. Er blijft nog wat melk over op de bodem van je kom, dit is niet erg.
  • Bak de muffins is 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Voor degenen met een gluten allergie: let bij de havermout goed op of je gecertificeerde glutenvrije havermout hebt. Dit staat dan op de verpakking.
Bewaren

Wil je af en toe zo’n muffin meenemen als gezond tussendoortje? Verpak ze dan luchtdicht en vries ze per stuk in. Haal ’s ochtends een appeltaart muffin uit de vriezer zodat je later op de dag van je muffin kan genieten!

appeltaart havermout muffins

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

158 reacties

  1. Klinkt heerlijk!! Ik ga ze zeker een keer proberen!

  2. Denise schreef:

    Hmmm! Dat lijkt mij heerlijk! Ik ga deze van de week zeker uitproberen

  3. Wendy schreef:

    Mmmm deze wil ik graag gaan maken en heb alles in huis:-)
    Hoe kan ik ze bewaren? In de koelkast of buiten de koelkast in een afgesloten trommel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bewaart ze afgesloten buiten de koelkast.

  4. Ellen schreef:

    Ik maakte ook net appel muffins op mijn blog! Het is er echt weer voor. 😉 Deze zien er ook heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind het heerlijk om met appel te bakken, inderdaad echt weer voor ook!

  5. Margot schreef:

    Ik denk dat ik deze muffins van de week eens ga proberen. Maar er gaat wel veel melk in zeg, eens kijken of we dat nog hebben.

  6. Ellen Pouw schreef:

    Hallo Laura,

    Wat een leuk recept, ze staan nu in de oven. Dank je wel, ik ga de variant ook proberen

    1. AnNa schreef:

      Aangezien mijn oven stuk is wil ik graag weten of ik op elektr. kookplaat kan bakken met cake- of taartvorm; anders in koekenpan?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik heb ooit een wonderpan gebruikt voor op het vuur en heb daar ook wel over geschreven, je vindt het via de zoekfunctie.

  7. Emily van Kampen schreef:

    Wat een fijn recept! Ik ga ze zeker een keer maken!

  8. janneke schreef:

    Voor de glutenvrije dames, veel bakpoeder is niet glutenvrij. Dr. Oetkers bakpoeder is wel glutenvrij en kan dus wel gebruikt worden.

  9. Carla schreef:

    Leuk en lekker die havermoutmuffins!
    Vroeger maakten we thuis snoep van havermout.
    (vraag maar aan je moeder)

    1. Laura's Bakery schreef:

      snoep van havermout, dat heb ik nog nooit gehoord. Zal het haar eens vragen 🙂

  10. Mieke schreef:

    ik heb ze gemaakt en het rook heerlijk in huis, maar ze waren wat vochtig. (Precies gedaan wat er stond) heb jij een tip voor mij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze muffins zijn ook wel iets vochtiger dan je misschien gewend bent. Bij het afkoelen worden ze steviger en minder vochtig. Als dat niet zo is kan je eventueel volgende keer iets minder melk gebruiken of ze nog wat langer bakken.

  11. Paula schreef:

    Had ze voorbij zien komen en dacht gelijk, die wil ik wel maken en proeven!!
    Zojuist samen met mijn zoontje alles gemengd en de vormpjes gevuld.
    Ze staan nu in de oven. Lijkt me zo lekker!!
    Appel en kaneel is altijd goed.
    Mijn zoontje houdt van bosbessen dus die variant gaan we ook zeker een keertje maken.

  12. Mildred schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt, maar ze vielen ons tegen. Inderdaad erg vochtig, ze zijn ook moeilijk uit het papiertje te halen. Misschien had ik ze langer moeten bakken? Geen idee, ga ze nog wel een keer proberen, maar dan denk ik in zo’n siliconen vorm kijken of ze er dan wel goed uit komen. Jammer, had me er erg op verheugd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      in een siliconen vormpje zullen ze zeker gemakkelijker loslaten, havermoutmuffins laten namelijk wat lastiger los van het papiertje. Als je ze te vochtig vindt kun je ze iets langer bakken de volgende keer of wat minder melk gebruiken.

    2. Eva schreef:

      Ik heb ze al twee keer gemaakt met siliconen bakvormpjes, en dat gaat prima! Ze laten makkelijk los en zijn inderdaad nog wat zacht en vochtig, maar dat komt helemaal goed als je ze af laat koelen.

  13. Angela schreef:

    Yes, alles in in huis, nu nog even tijd maken om te maken, jammie!

  14. Floor schreef:

    ze staan in de oven en moet zeggen. Het ruikt erg goed!!! Nu afwachten of de smaak net zo goed is…

  15. Iris schreef:

    Dat klinkt heerlijk! Ik vind baksels met havermout altijd erg lekker, maar heb er nog nooit zelf iets mee gemaakt. Wordt dat gewoon verkocht bij de supermarkt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kun je gewoon in de supermarkt kopen 🙂

      1. Eef schreef:

        Kan je ipv boter ook kokosvet/kokosolie gebruiken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is minder lekker, maar het kan wel.

  16. Lonneke schreef:

    Ooh dit ziet er goed uit! Begin net havermout te ontdekken. Yum!!

    Zou je ipv de boter ook kokosolie kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk wel dat dit ook kan, heb er (nog) geen ervaring mee.

  17. lobke schreef:

    Hay laura ! Het recept ziet er heerlijk uit. Ze zijn net in de oven geweest en klopt het dat ze nog wat zacht zijn aan de binnenkant ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat klopt, ze worden vanzelf steviger.

  18. Joyce schreef:

    Klinkt heerlijk! Welk soort appel kan ik hiervoor het beste gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik gebruikte een elstar appel, maar goudreinet of jonagold gaat ook prima.

  19. Petra schreef:

    Dit lijkt me erg lekker maar moet ik hiervoor havemoutmeel gebruiken of havermoutvlokken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      hiervoor heb ik de hele vlokken gebruikt.

  20. Elly schreef:

    Ik heb ze gemaakt, maar ik vond ze erg smakeloos en idd. erg klef. Wat voor honing heb je er voor gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      als ze nog erg klef waren hebben ze nog wat langer nodig in de oven. Ze zijn wat zachter, maar moeten niet klef zijn. Ik heb Langnese honing gebruikt. Je kunt altijd wat meer kaneel toevoegen voor meer smaak ook.

  21. Maritha schreef:

    Bij mij waren ze ook nog erg vochtig. Ik heb het opgelost door ze af te dekken met aluminiumfolie (want ze waren wel al mooi bruin) en ze nog even 10 min terug in de oven te schuiven. Daarna waren ze perfect

  22. Sharon schreef:

    Zou je de melk ook kunnen vervangen door amandelmelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima

  23. Jolanda schreef:

    Gisteravond gemaakt. Heerlijk. Ik heb een heteluchtoven, 30 minuten op 180 graden. Warm was het heerlijk, maar vanochtend waren ze net zo lekker. Vult goed. Ik heb een pink lady appel gebruikt. Deze ga ik vaker bakken.

  24. Julia schreef:

    Zou je het ook in een cakeblik kunnen maken, zodat het een soort van cake wordt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kun je proberen, al zal hij denk ik wel wat compacter worden.

  25. Laura schreef:

    Ik ben geen honing fan, heb je het al eens geprobeerd met ahornsiroop?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, nog niet. Maar je kunt het uiteraard proberen 😉

  26. Germaine schreef:

    Hoi hoi,

    Als er geen ovenstand bij een recept staat is het dan de hetelucht stand?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan is het voor een elektrische oven. Daar kun je altijd van uit gaan (zeker bij mij).

  27. Simone schreef:

    Ze zijn super lekker! Door de rozijntjes mis je de suiker helemaal niet!

  28. dorine schreef:

    Ze zijn echt super! Na alle reacties was ik huiverig, inderdaad vond ik ze ook enigszins flauw. Nu vul ik ze aan met wat klein gesneden walnoten/ pecannoten/ dadels/ abrikozen en eventueel cacao! Zo worden ze lekkerder dan een stukje taart! Ben erg blij met dit recept, het is een heerlijk tussendoortje!!!!

  29. karola schreef:

    Ik vind het lekker klinken! Kun je ze ook invriezen als ze zijn gemaakt? Aangezien ik er zoveel niet ‘nodig’ heb, maar ik vind het wel fijn om een voorraadje te hebben als ik een keer trek heb 🙂

  30. karola schreef:

    Ow sorry, ik zie het nu helemaal onderaan de tekst staan (blonT ;)). Ik ga ze nu maken, ben benieuwd! 🙂

  31. karola schreef:

    Ik kon 18 muffins maken van dit beslag ipv 12. Ik heb er nog een beetje walnoten bij gedaan, de helft gewone melk, de helft kokos/amandelmelk. Ik heb de krenten even laten weken en het beslag wel iets van 10-15 minuten laten staan, waardoor al de melk ook was opgenomen.
    De laatste 6 zitten er nu in, hier heb ik ook nog wat bosbessen bij gedaan 🙂
    De eerste vind ik iig al heel lekker! Wel een klein beetje flauw nog, maar heb er een beetje poedersuiker overheen gestrooid en dat maakt het helemaal af!

    1. karola schreef:

      En kokosolie ipv boter 🙂

  32. margareth schreef:

    ik ga deze havermout muffins morgen maken
    ik heb geen siliconen bakvormpjes ik heb gewone
    normele hoeveel minuten moet ik dan bakken in´
    de oven dat ´t makkelijker uit papiertje komt ? en hoeveel
    melk ?
    Mvg Margareth

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt gewoon het recept volgen zoals het staat beschreven. Ik heb ook gewoon papieren baking cups gebruikt.

  33. margareth schreef:

    ja heb gewoon volgens recept gedaan papiertjes kon je makkelijk
    eruit halen geen probleem lekker voor Pinksteren
    hoop dat je nog meer leuke ideeen hebt
    voor muffins
    Mvg Margareth………fijne pinksterdagen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Onder de zoete recepten vind je de categorie muffins voor nog meer recepten 😉

  34. margareth schreef:

    hoelang kun je ze bewaren /
    Margareth

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een paar dagen. Je kunt ze ook invriezen om ze nog langer te bewaren.

  35. Deborah schreef:

    Deze middag ook gemaakt.
    Ze zijn goed gelukt en vullen erg goed!
    Wat smaak betreft kan het nog iets beter. Dus volgende keer doe ik er iets meer rozijntjes in en wat meer kaneel. Misschien ook nog wat nootjes en wat bessen. Om het nog wat op te vullen.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  36. Diana schreef:

    Ze staan nu in de oven dus ben zeer benieuwd…..

  37. Patricia schreef:

    heerlijk!!!
    Maar bij mij waren ze ‘ingestort’… Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is normaal dat ze na het bakken iets inzakken, maar dit zou niet heel moeten zijn. Was het bij jou wel veel?

  38. yvonne schreef:

    Ik doe er altijd een snuf zout bij, en bak muffins altijd in ramequinbakjes, beetje olie insprayen en zonder probleem eruit.
    noten erbij is ook mijn favoriet of wat kokos.

  39. LiaH schreef:

    Hier zit melk in, kan ik dat zomaar vervangen door rijstemelk?

    1. Laura schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, maar dat kun je zeker proberen.

  40. Rebecca schreef:

    Lijkt me erg lekker, ik ga het eens proberen.
    Echter: misschien goed om te vermelden dat het vervangen van suiker door honing totaal niets oplevert qua gezondheid? Het zijn evenveel calorieën, en als je het boven de 40 graden Celsius verwarmt is ook de enzymenwerking niet meer gezonder…
    Groet!

    1. Rebecca schreef:

      Ps: voor meer info hierover, zie de blog van voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans http://www.liesbethoerlemans.com/2015/10/is-kokosbloesemsuiker-adviseren-gezond.html

      1. Maya schreef:

        Alsof Liesbeth de wijsheid in pacht heeft.

    2. Laura schreef:

      Het gaat ook niet zo zeer om gezondheid, maar er zijn veel mensen die liever geen geraffineerde suiker gebruiken en dan naar honing grijpen.

  41. Sandra schreef:

    Ze zijn heerlijk, fijn recept dank je wel.
    Wat ik mij afvraag is waarom er in dit recept (en veel andere, soortgelijke recepten die ik tegenkom) 1 theelepel bakpoeder gaat. Het beslag komt er niet mee omhoog, ze worden niet luchtig dus wat is de functie van het bakpoeder?
    Alvast bedankt voor het antwoord.
    Hartelijke groet,

    1. Laura schreef:

      Om er toch nog enigszins wat luchtigheid in te krijgen, anders zijn ze nog compacter.

  42. Quirina schreef:

    Deze week dit recept gemaakt, wat walnoten toegevoegd en wat poedersuiker gestrooid als topping: ziet er lekker uit en smaakte ook erg lekker. De appeltaartsmaak is zeker aanwezig. Smaakt ook nog goed na 2 dagen in een trommel bewaard te hebben.

  43. Mirthe schreef:

    Hoi,
    Ik heb de cupcakes nu meerdere keren gemaakt en telkens meer zout appel, honing en kaneel erin gedaan. maar vind het “deeg” erg flauw blijven. Een hapje met appel of rozijnen is erg lekker, maar de rest erom heen niet echt.
    Heb je nog tips om ook het deeg lekkerder te maken? Zodat daar meer smaak aan zit 🙂

    1. Laura schreef:

      Dat komt omdat het niet echt een deeg is, dan kun je beter een heel ander recept kiezen. Een cupcake of muffin als basis bijvoorbeeld.

  44. Julia schreef:

    Zou je ook in plaats van havermout, hele haver kunnen gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, je kunt het eens proberen.

  45. faatjeuuh schreef:

    Kan ik smeerboter kunnen gebruiken en wat is ee verhoudig voor 6 cupcakes?

    1. Laura schreef:

      Dit is geen recept om boter in te gebruiken, dan kun je beter een ander recept uitkiezen.

  46. Barbara schreef:

    Vanmiddag gemaakt, had een ander recept waar we dol op waren maar daar zat suiker in, rietsuiker, dit recept is veel gezonder….maar viel erg tegen.
    Smakeloos eigenlijk, dus voor de volgende keer moet ik iets verzinnen en toevoegen waardoor die wel lekkerder wordt.

  47. Esther Brouwer - Heida schreef:

    Heerlijk! Heb ze nu 3 keer gemaakt, en ze vallen bij iedereen erg in de smaak.. heel simpel om te maken ook, en niet duur. Het feit dat er amper vetten en suikers inzitten maakt het een verantwoord tussendoortje. Ik doe er zelf 100 gram meer havermout in, en een klein beetje meer honing.

  48. Desiree schreef:

    Echt heerlijk!! Ik ben al even bezig met verantwoord eten/bakken en ook minder/geen suiker. Dan raak je echt gewend aan de smaak. Ipv gewone melk heb ik ook sojamelk geprobeerd. Echt voor herhaling vatbaar! Zoooooo lekker ?

  49. Jessy schreef:

    Heel lekker, heb agavesiroop ipv honing gebruikt. Volgende keer ga ik eens sojamelk nemen ipv gewone melk en ga ik het nog wat langer laten wellen of minder melk nemen. De muffin kleefde wel erg aan de papieren vormpjes waardoor er eigenlijk veel lekkers verloren gaat ? Bij gebrek aan kleine silicone vormpjes, ga ik volgende keer eens met bakpapier in grote bakvorm doen of grote silicone bakvorm (zoals bij plaatkoek). Kan je dan best in stukken snijden als hij uit de oven komt of wachten tot het afgekoeld is?

    1. Laura schreef:

      Ik zou dan wachten tot hij afgekoeld is, dan is hij wat steviger.

  50. Juli schreef:

    Ik vind ze een beetje smakeloos. Ik zou er meer honing in doen, 2 appels en meer rozijntjes. Want een hapje met appel of rozijntjes is wel lekker. Alleen zonder niet echt dus. Maar misschien komt het ook wel omdat ik gewoon zo’n zoetekauw ben.

    1. Laura schreef:

      Als je een echte zoetekauw bent zou ik inderdaad meer honing toevoegen 😉

  51. Lesley schreef:

    Hallo Laura,
    Weet u mischien hoeveel calories in ee muffin zit ongeveer? Ze zijn wel erg lekker….!

    1. Laura schreef:

      Nee, ik tel geen calorieën.

    2. Sabine van Pelt schreef:

      Een vriendin van mij heeft het uitgerekend en als je het recept precies volgt is het per muffin 48 kcal.

  52. Ineke schreef:

    Ik heb de muffins gemaakt maar ze vielen heel erg tegen! Misschien komt het omdat ik dingen zonder suiker al snel niet lekker vind :). Eerst dacht ik dat ze niet gaar waren en toen heb ik ze nog langer gebakken, maar ze bleven zo klef en ik vond ze echt niet lekker. Nu genieten de hond en pony ervan 🙂 Die vinden ze gelukkig wel heerlijk!

    1. Laura schreef:

      Het is inderdaad een heel ander soort muffin dan een normale muffin, blijft daarom ook kleffer. Ik zou het basisrecept voor muffins eens proberen, denk dat je die wel lekker vind 😉

  53. Anne schreef:

    Het leek me zo lekker, het rook ook heerlijk, maar het was een zware mislukking.. Ze bleven ongelofelijk snotterig en ookal had ik er twee appels in gedaan, nog proefde je ze niet ? Beetje jammer van mijn vrije middag, maar de prullenbak heeft er met heel veel plezier van gegeten…

    1. Laura schreef:

      misschien is het door de extra appels te vochtig geworden.

  54. Maya schreef:

    Ze zijn heerlijk! Ik maak er elke keer 12 en vries ze in. Als ze op zijn maak ik weer nieuwe. Ik laat de honing weg. Dat kan prima. Ik leg ook nog een halve walnoot op de bodem van de muffin. Dat vind ik zelf een leuke toevoeging.
    Bedankt voor het recept!

  55. Sabine schreef:

    Het lijkt me een heel lekker recept. Alleen een opmerking: glutenallergie bestaat niet! Het is of glutenintollerant of glutensensetief. Maar glutenallergie bestaat echt niet.

  56. Silke schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb dit recept geprobeerd maar de binnenkant van de muffin blijft nogal nattig en plakkerig.
    Is dit normaal?
    Zo neen, heb je tips om dit te voorkomen?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Iets langer bakken kan het al oplossen, of het mengsel nog wat langer laten trekken. En vocht dat in de kom overblijft en dus niet in de havermout is getrokken, hoef je niet te gebruiken.

  57. Keetie schreef:

    Mjum mjum…… ze zijn echt heerlijk. Heb ze nu al verschillende keren gebakken. Omdat ik het zure van de appel zo lekker vind doe ik er twee appels in, ipv een, gaat ook prima.
    Lekker bij de koffie, als ontbijt of mee in de rugzak als ‘wandelvoer’.

    Hoop dat je nog heel veel (gezonde) en lekkere recepten met ons deelt!

  58. Annefleurq schreef:

    Voor de mensen die dingen Huh me muffin is zo vochtig ik doe altijd paneermeel in het bakpapiertje op de bodum is maar een tip ?

    1. Annefleur schreef:

      Die q achter me naam Was trouwens een foutje

  59. Marjolein schreef:

    Ben je eierkoeken aan het bakken (die worden hier zeer gewaardeerd) maar nu zie ik deze heerlijk uitziende muffins voorbijkomen. Ik denk dat het eierkoeken in de vriezer wordt en dat ik zo weer mm biomaterialen te voorschijn haal.

    Bedankt voor je duidelijke en lekkere recepten

  60. Leanne schreef:

    Heb ze nu twee keer gemaakt, ze zijn heerlijk!

  61. Keetie schreef:

    Ik maak ze heel vaak, ook met bosbessen (diepvries) ipv appel, mmm. Gebruik melk ‘op het zicht’, dat is toch wel heel wat minder dan het recept zegt. Dus misschien een tip voor wie het toch nog eens wil proberen? Beetje kokosmeel toevoegen lijkt me dat ook kan..,,

  62. Marca Hanegraaff schreef:

    Heerlijke muffins! Beetje klef maar dat is juist lekker vind ik.
    In plaats van honing deed ik er meer rozijnen in (100 gram) en 2 appels.
    Ik eet wel vaker suikervrije baksels en als je jezelf daaraan went, mis je de suiker niet meer!!
    Volgende keer doe ik er ook wat kokosrasp door, lijkt me ook goed passen.

  63. Sophia schreef:

    Deze muffins al verschillende keren gemaakt en we (=man, kids en ik) vinden ze super lekker.
    We eten ze meestal als ontbijt.
    Bedankt voor het recept, echt een aanrader!!!

  64. Marca schreef:

    Een tweede reactie van mij. Ik verbeter het recept nog steeds. De honing laat ik altijd weg, want ik wil ze graag volledig suikervrij houden.
    Hoe ze erg lekker worden is:
    Citroenrasp e/o sinaasappelrasp erbij (ruim)
    Geraspte verse gember erbij (ruim)
    Speculaaskruiden
    Twee appels in heel dunne stukjes.
    Wat meer rozijnen dan in het recept staat.
    Wat ik vandaag ga proberen is geraspte pompoen eraan toe te voegen. Aangezien pompoen heel zoet is, lijkt me dat ook een prima suikervervanger!!
    Bij ons is deze muffin inmiddels zó favoriet, dat ik steeds 12 muffins maak, ze invries, en als het op is, weer nieuwe maak. Met z’n tweeën doe je dan in ieder geval bijna 1 week met de muffins (elke ochtend 1 muffin bij de koffie, heerlijk en voedend!).

  65. Ann schreef:

    Beste

    Ik vind ze goed maar ze blijven plakken in het muffinvormpje dus het papiertje.
    Iemand weet waarom dit komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hoort een beetje bij dit recept vrees ik. Je zou wel siliconen vormpjes kunnen gebruiken, dan heb je dat bijna niet.

    2. Lisanne schreef:

      Ik bak een meestal als plaatkoek. In een vierkant cakeblik of een ovenschaal. Ik doe er dan wel bakpapier in. Daarna snijd ik hem ik stukken. Werkt veel beter dan ij de vormpjes.

  66. Lisanne schreef:

    Op m’n werk (bso,psz) zijn we erg bezig met gezonde voeding. We mogen dus alleen gezind bakken. Ik heb deze nu een paar keer gemaakt en ze zijn er dol op. Ik doe wel iets meer rozijnen en kaneel er in. Dat is hij iets zoeter door rozijnen. Ook vind ik het makkelijker om er een plaatkoek van te maken. Dat plakt veel minder en dan kan ik hem makkelijker verdelen. Ik bak zelf thuis regelmatig en mis normaal echt de suiker. Alleen dit recept is om te smullen!

  67. wendy schreef:

    Mijn dochter is er gek op! Een gezonde traktatie ook op school en lekker voor in de lunch-box! Dank voor dit superfijne recept!

  68. Eva schreef:

    Vandaag gebakken, zijn goed gelukt! Iedereen smult er hier van. Ik bak normaal gesproken niet suikervrij. Ik vind het sympathiek maar ik heb weinig vertrouwen dat het lekker wordt en dat mijn tijd en moeite goed besteed wordt. Ik ben erg blij dat dit een goed recept is! En tweaken naar smaak kan hierbij goed. En als hij vochtig blijft: bakken in een metalen muffinvorm met anti aanbaklaag, zonder papieren vormpjes. En na het bakken minstens 10 min in de vorm af laten koelen.

  69. Nicole schreef:

    Wanneer het beslag te slap is kun je het dikker maken met speltmeel. De boter heb ik vervangen door kokosolie en de muffins komen prima van het papiertje af. Heerlijk 🙂 Bedankt voor het recept

  70. ineke schreef:

    Is het een optie om de honing te vervangen door een geplette banaan of appelmoes of zo, om het echt suikervrij te houden?

    1. Maya schreef:

      Ja dat kan prima. Zelf laat ik de honing gewoon weg zonder deze te vervangen. Wij vinden het al zoet genoeg door de appel en de rozijnen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

  71. Marijke schreef:

    Heerlijk van smaak! Inderdaad plakkerig (is wel lekker ?) en ze komen niet uit het papiertje. Maar ik vind ze zo lekker dat ik ze er best uit wil lepelen. Ik heb er wat citroen doorgedaan, lekker fris, en extra rozijnen en appel, en wat fijngemaakte pecannoten. Yummie.
    Wanneer je er speltmeel door doet, zal het wel minder plakkerig worden, maar vergis je niet (Nicole): speltmeel is NIET glutenvrij, wat sommigen ook mogen beweren!

    Volgende keer probeer ik het in mijn siliconenbakvorm zónder papier. Ben benieuwd….

  72. Marije schreef:

    Wat fijn zo’n website! Onze dochter mag sinds kort geen tarwe en melk. Zou ik de melk in dit recept kunnen vervangen door soya melk? Standaard? of bijv. amandelmelk?

    DANK Laura

    1. Marije schreef:

      Ik heb het antwoord al gevonden Laura… bij de basis baktips. Dankjewel.

  73. Z schreef:

    Ooit heb ik deze volgens recept gemaakt, alleen met plantaardige melk in plaats van koemelk en margarine in plaats van boter, toen vond ik de structuur erg weeïg, alsof er te veel ei in zat.

    Vorige week heb ik deze muffins zuivelvrij gemaakt, dus banaan in plaats van ei, plantaardige melk en margarine. Deze waren heel erg lekker en een goed vullend tussendoortje!

    1. Z schreef:

      Er was trouwens ook een hoop minder honing nodig doordat banaan erg zoet is!

  74. Mark schreef:

    Wat bedoel je met ‘gesmolten boter’? Boter eerst smelten of kant-en-klare vloeibare boter? Had nog verder op je site gekeken, maar bij de eerste optie gebruik je vaak niet de term ‘gesmolten boter’ bij de ingrediënten. 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Heel letterlijk, boter die je smelt 😉

  75. Nathalie schreef:

    Hoi! Ik ga deze cakejes voor donderdag maken voor het kerstontbijt van mn zoontje. Kan ik ze vandaag al maken en bewaren in de koeling?

    1. Marca schreef:

      Ja hoor! Gebruik wel het best een siliconen muffinvorm want in die papieren cupcakehouders gaan ze heel erg plakken. En bij die siliconen muffinvorm komen ze meteen los.
      Als ze klaar zijn, doe je ze even in een trommel in de koelkast en dan blijven ze gewoon goed.
      Ik doe altijd veel appel erin, 3 kleine appels, elstar, dan zijn ze lekker smeuiig.
      En baking soda gecombineerd met bakpoeder (van elk 1,5 theelepel) en 2 eieren in plaats van 1. Dan rijst het veel beter.
      Succes!
      Zelf maak ik ze wekelijks en vries ze in en haal dan elke dag 1 muffin eruit voor bij de koffie. Verveelt nooit!

  76. Lisanne schreef:

    overheerlijk!
    voor de 2e keer gemaakt, de 1e keer waren ze iet wat flauw maar de 2e keer nu een extra appel er in, iets meer rozijnen en kaneel…
    om van te smullen!!

  77. Marleen schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik in plaats van gewone melk ook amandelmelk gebruiken?

  78. Sophie schreef:

    Als he door dit recept wat speltmeel doet on het minder plakkerig te maken. Hoeveel gram moet je er dan doorheen doen. Iemand een idee.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf geen ervaring mee, durf ik je dus niet te zeggen.

  79. Mirjam Maasland schreef:

    Na 30 minuten nog erg nat, dus 5 minuten terug in de oven nu op hetelucht. Maar nog steeds erg klef. Nogmaals in de oven en iets warmer. Afwachten maats eet niet of ik dit vanavond uit ga delen aan de Alpha groep….

  80. Saskia schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik deze muffins ook lactosevrij maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou met vervangers kunnen werken.

  81. Martijn schreef:

    Hallo Laura

    Hoeveel koolhydraten zitten er in 1 Muffin ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die bereken ik niet.

    2. Corienne schreef:

      Even door de vragen heen kijken. Er is iemand die het uitgerekend heeft.

  82. Els schreef:

    Heb ze gemaakt en echt ze zijn heerlijk.
    Wel 2 appels gebruikt en wat meer rozijnen 80 gram. Ook zonder papieren vormpjes. Muffinbakplaat met boter ingevet beetje paneermeel op de bodem en de muffins komen er heel en gemakkelijk uit. Ze smaken super lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt verrukkelijk!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, klinkt heerlijk!

  83. Suzanne schreef:

    Hallo Laura, ik heb deze muffins al meerdere keren gemaakt en ik ben er fan van!
    Ik ga ze binnenkort weer maken voor de tweede verjaardag van mijn zoontje. Ik ben benieuwd of hij ze net zo lekker vindt als ik.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik heb er vertrouwen in 🙂

  84. Sandy schreef:

    Ook ik heb ze vanochtend uitgeprobeerd en na de uiteenlopende reacties heb ik een paar aanpassingen gemaakt:
    Zo heb ik naast de tl kaneel ook 1 tl koek- en speculaaskruiden toegevoegd om iets meer pit te geven
    Ik heb iets meer (een extra el, dus zo’n 15 ml) honing toegevoegd
    Ik heb de appel in kleine, fijne stukjes gesneden zodat er eigenlijk in elke hap appel zit
    Ik heb de havermout mix ook wel 10 a 15min laten staan na het mixen (hoewel dit voornamelijk kwam omdat mijn peuter een meltdown kreeg)
    Na de 30min baktijd op 180 graden vond ik ze ook nog wat nattig aan de onderkant dus heb ze nog 10min teruggezet met aluminiumfolie erop
    Ook ik heb een siliconenbakvorm gebruikt en geen paper cups
    Dus met de combinatie van tips die ik heb gelezen en een kleine twist van mezelf zijn ze er super uitgekomen en vond ik ze erg smakelijk! Je moet natuurlijk wel van havermout houden en geen zoete, cake achtige muffin verwachten. Maar als je van havermout houdt, dan zijn ze echt heerlijk en doen me zeker aan appeltaart denken! Dank voor het recept Laura 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      En jij bedankt voor het delen van je uitgebreide bevindingen 😀

  85. Gilles schreef:

    Bedankt voor het recept ik zocht iets suiker arms. Ik heb chocola, walnoten en gekonfijte sinaasappelschillen toegevoegd, in plaats van de appel, kaneel, rozijn en honing.
    Mijn suiker-arm levende gasten vonden ze heerlijk, ik zelf vond ze beter met een laagje poedersuiker erover (zo heb ik het restant opgemaakt :-).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt ook echt geweldig! Lekkere variatie 🙂

  86. Bianca schreef:

    Hé Laura!
    Ik mag geen koemelk. Kan ik het beter vervangen door Kokosmelk of havermelk? Soja mag ik helaas ook niet.
    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het vervangen door een light kokosmelk of havermelk.

  87. Sylvia Jacobs schreef:

    Voor mij werkte het goed om de appel te raspen en de geraspte appel in een keukenpapiertje uit te wringen. Erg smakelijk tussendoortje.

  88. Jo-Anna schreef:

    Heerljke muffins! Ik heb wel 2 appels gebruikt ipv 1 omdat 1 appeltje zo weinig leek.
    Had de appel snel geraspt en dat werkte top.
    Muffins mee naar school en ze waren zo op!
    Dank voor een fijn recept.
    Enne: het werkt ook met plantaardige melkvarianten!

  89. Silvia schreef:

    Heerlijk zeg! Ik had alleen niet genoeg havermout, ik heb zelf gemaakt granola fijn gemalen en er door gedaan met een beetje bloem, (geen glute allergie) omdat hij anders te vochtig zou worden, ook heb ik er een klein blokje pure chocola aan toe gevoegd, ben heel benieuwd wat er uit de oven komt zo!

  90. Marjan schreef:

    Beste Laura, het valt me op dat je dit recept onder de suikervrije recepten zet. Er zit echter wel honing in en dat is ook een suiker dat schadelijk is voor je lichaam. Het kan weliswaar een vervanger zijn wanneer je geen geraffineerde suiker wil gebruiken, maar dit is echt helaas geen suikervrije recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met suikervrij bedoel ik vrij van geraffineerde suikers, soms zijn
      dat baksels met enkel fruit en soms met een kleine hoeveelheid honing of
      ahornsiroop.

  91. Gertje schreef:

    Kan je de honing ook vervangen door suiker?
    En hoeveel zou je dan moeten gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nog niet getest, maar honing is in principe een vloeibare vorm van suiker. Je zou het dus zeker kunnen proberen!

  92. Nancy schreef:

    Kan je ook griekse yoghurt gebruiken?
    Heb enkel hetelucht oven? Op hoeveel zet ik hem dan 170?
    Lieve groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, maar ik heb het niet getest. Bij heteluchtovens zet je de temperatuur 10-20% lager dan in mijn recepten staat.

  93. jos kayaerts schreef:

    Zalig recept. Gezond, voedzaam en lekker. Ook nog makkelijk en snel te maken.
    Ik maak ze regelmatig en geniet er elke keer van!
    Maar het zijn natuurlijk geen “gewone” muffins – als je die wilt dan gebruik je best een ander recept.

  94. Tije schreef:

    Beste Laura, weet je hoeveel calorieën er per muffin in zitten?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet, wij tellen geen calorieën 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept