
Het is alweer even geleden dat ik met Mariette een dag in de keuken stond om donuts en oliebollen te maken. Ik weet echter nog heel goed dat ik iedere keer dat ik in de keuken kwam weer een donut balletje in de dulce de leche dipte, zó lekker! Ik vind het echt een recept voor het najaar en ik denk dat het het ontzettend goed doet met de feestdagen. Daarom deel ik vandaag het recept voor donut balletjes met dulce de leche met jullie!

Donut balletjes met dulce de leche
Ingrediënten
- 4 gram gist (gedroogd)
- 20 ml lauw water
- 85 ml lauwe melk
- 1 el fijne kristalsuiker
- 35 gram ongezouten roomboter gesmolten
- 200 gram bloem
- 1 tl kaneel
- 1 ei
- zonnebloemolie om in te frituren
- dulce de leche om te dippen
Instructies
- Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
- Doe het gistmengsel, boter, bloem, kaneel en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg.
- Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
- Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 3,5 cm doorsnede en steek net zo lang rondjes uit tot het deeg op is. Leg deze stukjes deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
- Bak de donut balletjes in 1,5-2 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Eenmaal afgekoeld (of juist nog een beetje warm) kun je ze serveren met dulce de leche om te dippen. Eet smakelijk!
3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking.
Het lijkt me heerlijk. Wel veel hoor 80 🙂
Maar moet je die uitgestoken rondjes zo bakken of moet je er balletjes van draaien ?
Nee je kunt meteen de uitgestoken rondjes gebruiken! En je zult je verbazen hoe snel die 80 balletjes verdwijnen 😉 invriezen kan ook goed.
Kunnen ze als je ze invriest wel weer opgewarmd worden? Gewoon in de oven? Of worden ze dan klef?
Het lijkt me dat dit gewoon kan, maar ik heb het niet getest.
Heerlijk, jammer dat je ze niet in de oven kunt bakken.