Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Gepost: 2 december 2022 Laatst bewerkt: 10 november 2023
Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Denk ik aan december, dan denk ik aan amandelspijs en speculaas. In die maand ga ik ook erg graag aan de slag met bladerdeeg recepten, dus leek het me zalig dit allemaal te combineren. Met deze bladerdeeg ster met amandelspijs en stukjes speculaas als resultaat. Heerlijk tijdens het kerst ontbijt of bij een brunch.

Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Het meest ideale van bladerdeeg hapjes, is dat ze heel eenvoudig zijn om te maken. Snel gemaakt, een korte ingrediëntenlijst en een heerlijk resultaat. Daar wordt iedereen blij van! Deze bladerdeeg ster valt volledig in die categorie. Extra leuk aan dit recept is natuurlijk de vorm, een feestelijke ster.

Doordat je de stroken bladerdeeg in de rondte draait ontstaan er meteen 16 mooie porties, die je er persoonlijk vanaf trekt als je zin hebt in een stukje van de bladerdeeg ster. Voor grotere eters of bij minder hapjes op de brunch tafel, kun je hierbij ook uitgaan van 8 – 10 porties.

BAKTIP: Om de het bladerdeeg met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast. Deze zijn makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig.

Zoete bladerdeeg recepten

Ook leuk aan dit bladerdeeg recept is dat het een zoet hapje is. Vaak zijn bladerdeeg hapjes hartig, maar deze kerstster met amandelspijs is speciaal voor alle zoetekauwen.

Natuurlijk kun je nog wel meer zoete bladerdeeg recepten op Laura’s Bakery vinden. Ik ben even voor je in de archieven gedoken en heb er nog een aantal voor je geselecteerd die heerlijk smaken tijdens de decembermaand:

Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Wat is het beste bladerdeeg?

Persoonlijk hou ik het meest van bladerdeeg met roomboter. De roomboter geeft het bladerdeeg een rijke smaak. In de supermarkt vind je tegenwoordig ook veel soorten bladerdeeg zonder roomboter. Meestal staat er specifiek ‘roomboter bladerdeeg’ op de verpakking, omdat roomboter een duur product is en het bladerdeeg waar het in wordt verwerkt dus kostbaarder is.

Maar begrijp me niet verkeerd, bladerdeeg zonder roomboter is ook hartstikke lekker, het is simpelweg mijn persoonlijke voorkeur. De keren dat ik zelf bladerdeeg heb gemaakt, heb ik dan ook altijd voor het gebruik van roomboter gekozen. Wil jij er ook zelf mee aan de slag? Dan kun je kiezen tussen mijn recept voor snel bladerdeeg of het klassieke Franse recept.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Met amandelspijs bak je natuurlijk de lekkerste recepten voor de feestdagen. Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Hartige bladerdeeghapjes kerst

Voor grotere groepen mensen is het praktisch én lekker om met bladerdeeg aan de slag te gaan. Je kunt dan vrij snel een grotere hoeveelheid hapjes maken, die goed voor te bereiden zijn. Niet gek dus dat er de nodige hartige bladerdeeghapjes in kerst thema op Laura’s Bakery te vinden zijn.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om de hapjes die in vorm van een kerstboom zijn juist in een andere vorm te maken, een ster bijvoorbeeld:

bladerdeeg kerstboompjes - hartig bladerdeeg hapje

knakworstjes in bladerdeeg krans

Veelgestelde vragen: bladerdeeg ster

Hoe groot is een rol vers bladerdeeg?

Gemiddeld wegen deze 270 gram en hebben ze de afmeting 25 x 40 cm. Ik rek de rol een beetje uit als dat nodig is, zodat ik de taartvorm met een doorsnede van 28 cm erop kan zetten en een ronde lap kan uitsnijden.

Waarmee kun je bladerdeeg insmeren?

Meestal wordt er losgeklopt ei gebruikt om bladerdeeg in te smeren. Het gaat eigenlijk om het eigeel, deze geeft een mooi glanzend laagje als je bladerdeeg afbakt. Je kunt het ook combineren met een beetje melk, dat vind ik persoonlijk het beste resultaat geven. Waarom dat is, dat lees je hier.

Voor het smeren of bestrijken gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast.

Welke speculaas heb ik nodig en kan ik het ook weglaten?

Je kunt bijvoorbeeld speculaasbrokken, speculaasjes of schuddebuikjes gebruiken. Maar je kunt het ook prima weglaten, want bladerdeeg met amandelspijs is nog steeds een zalige combinatie (denk maar eens aan een banketstaaf).

Kan ik de amandelspijs ook vervangen?

Amandelspijs is wel de smaakmaker van dit recept, dus ik raad niet aan om dit weg te laten. Wel kun je het vervangen door een ander soort ‘spijs’. Ik maakte bijvoorbeeld al eens kokosspijs.

Kan ik de bladerdeeg ster ook later opwarmen?

Dat kan zeker. Als je de bladerdeegster niet meteen na het bakken serveert, warm hem dan weer even op. Vijf minuutjes op 200ºC is voldoende. Alles over het bewaren en opwarmen van bladerdeeg hapjes lees je in dit artikel.

 

Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Bladerdeeg ster met amandelspijs en speculaas

Deze bladerdeeg ster met amandelspijs en stukjes speculaas is een echte december traktatie. Heerlijk tijdens de zondag brunch of bij het kerst ontbijt.
Porties: 16 personen

Ingrediënten

  • 1 ei L
  • 250 gram amandelspijs
  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 50 gram speculaas brokken, koekjes, schuddebuikjes

Extra nodig

  • springvorm ø 28 cm
  • kommetje ø 7 cm

Instructies

  • Klop het ei los en meng driekwart door de amandelspijs. Kneed stevig door en zet opzij.*
  • Leg de plakken vers bladerdeeg naast elkaar op je aanrecht en zet de springvorm erop.
  • Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm een cirkel uit elke plak bladerdeeg. Het resterende deeg heb je niet nodig voor dit recept.*
  • Neem één ronde lap bladerdeeg en smeer de amandelspijs er gelijkmatig over uit. Verkruimel de speculaas en verdeel over de amandelspijs. Druk een beetje aan. Leg de tweede cirkel bladerdeeg erop en druk met een vork de buitenranden tegen elkaar.
  • Zet een kommetje (ongeveer 7 centimeter doorsnee) op z’n kop in het midden van de cirkel en snijd stroken vanaf het kommetje tot aan de rand. Voor mij werkte dit makkelijk: begin met vier kwarten en maak in elke kwart nog drie sneden zodat je in totaal 16 stroken hebt.
  • Draai elke strook twee tot drie keer dezelfde kant op en smeer in met het resterende ei.
  • Bak de bladerdeegster in 20-25 minuten goudbruin op 200ºC (boven- en onderwarmte). De bladerdeeg ster is warm het lekkerst, dus serveer direct.

Tips

  • De amandelspijs moet lekker smeuïg en smeerbaar zijn. Is dat het niet? Meng er dan nog 1 á 2 eetlepels melk doorheen.
  • Wat te doen met het resterende bladerdeeg? Maak er bijvoorbeeld supermakkelijke bladerdeegstengels van. Lekker met kaas, Italiaanse kruiden of sesamzaadjes.
Bewaren

Op een schaal, afgedekt met aluminiumfolie, blijft deze zoete bladerdeeg ster 3-4 dagen goed. Warm hem voor het serveren weer even op. Vijf minuutjes op 200ºC is voldoende.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept