Bladerdeeg kerstboompjes (kerst borrelhapje)

Gepost: 6 december 2021 Laatst bewerkt: 15 december 2023
Bladerdeeg kerstboompjes (kerst borrelhapje)

Als voorgerecht of als borrelhapjes bij de kerstborrel: deze bladerdeeg kerstboompjes met Italiaanse kaas en zongedroogde tomaatjes kunnen op verschillende momenten geserveerd worden.

Bladerdeeg kerstboompjes maken

Ik deelde een aantal jaar geleden al eens een grote bladerdeeg kerstboom met jullie en die was (en is nog steeds) razend populair. Dit jaar besloot ik te variëren met een kleine versie en maakte deze bladerdeeg kerstboompjes. Net zoals z’n grote broer smaakt dit kleine bladerdeeg hapje ook ontzettend lekker.

Zijn ze niet leuk? Geef iedereen zijn eigen kerstboompje als voorgerecht (ook erg leuk voor de kindertafel), of presenteer ze bij de kerstborrel. Je kunt alle kanten op met dit recept voor een eenpersoons-mini bladerdeeg kerstboom.

Bladerdeeg kerstboompjes-2a

Bladerdeeg hapjes kerst

Rondom kerst maak ik graag bladerdeeg hapjes. Je kunt ze namelijk zo goed voorbereiden en je maakt er gemakkelijk genoeg voor een grotere groep, zoals familie of vrienden. Ik verzamelde al eens eerder de meest populaire hartige bladerdeeg hapjes van Laura’s Bakery, je vindt ze hier terug.

Kerst borrelhapjes

Als je niet alleen deze bladerdeeg kerstboompjes aan je gasten wil voorschotelen, maar zin hebt om een grotere tafel vol met (bladerdeeg) borrelhapjes voor kerst klaar te maken, dan heb ik nog wel wat extra inspiratie voor je:

Met deze hapjes heb je gegarandeerd een geslaagde kerstborrel! En wil je meer kerstreceptinspiratie opdoen? Op deze pagina vind je alle kerstrecepten die ik ooit heb gemaakt. Opgedeeld in handige categorieën: van het kerstontbijt tot de kerstborrel en de kerstdesserts.

Brie-pecan bladerdeeghapjes

hartige kerstkransjes

Bladerdeeg hapjes kerst: tips

Hoe kan ik de bladerdeeg kerstboompjes het beste voorbereiden?

Je hebt twee opties:

  1. Je maakt de bladerdeeg hapjes klaar, je bakt ze af en je warmt ze voor het serveren nog even kort op (ongeveer 5 minuten op 225 graden).
  2. Je maakt de bladerdeeg hapjes klaar, je bewaart ze voor maximaal 1-2 dagen in de koelkast en bakt ze vlak voor het serveren pas af.

Alles over het bewaren en voorbereiden van bladerdeeg hapjes lees je hier.

Kunnen bladerdeeg hapjes ook worden ingevroren?

Zeker weten. Als je vers bladerdeeg gebruikt, kunnen ze ook ongebakken (optie 2 uit de vraag hierboven) worden ingevroren. Bewaar ze luchtdicht en doe wat bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar zullen plakken.

Als je bladerdeeg uit de vriezer hebt gebruikt kun je de bladerdeeg hapjes alleen invriezen als ze al zijn afgebakken. Na het ontdooien wel even opnieuw opwarmen zodat ze weer knapperig worden (ongeveer 5 minuten op 225 graden). In de vriezer kun je ze op deze manier maximaal twee maanden bewaren.

Kan ik ook een andere kaas dan Grana Padano gebruiken?

Dat kan. De hapjes smaken het lekkerst met Parmezaanse kaas, maar een andere geraspte kaas kan in principe ook.

Welke kaasrasp heb jij?

Ik gebruik altijd de raspen van het merk Microplane, die heb ik nog nooit hoeven vervangen, raspen prettig en hebben een goede grip. Ik heb bijvoorbeeld deze fijne rasp in de la liggen hier, die gebruik ik zowel voor citroenrasp als voor het raspen van Parmezaanse kaas.

Kan ik de ricotta ook weglaten uit dit recept?

Niet zonder het te vervangen. Ik zou dan bijvoorbeeld mascarpone of roomkaas gebruiken om het te vervangen.

Bladerdeeg kerstboompjes-1a

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Bladerdeeg kerstboompjes - bladerdeeg hapje

Opslaan
Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Bladerdeeg kerstboompjes recept

Als voorgerecht met kerst of als borrelhapje bij de kerstborrel: deze bladerdeeg kerstboompjes kunnen op verschillende momenten geserveerd worden.
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 100 gram ricotta
  • 1 el pesto
  • 3-4 zongedroogde tomaten fijngesneden
  • 15 gram geraspte Grana Padano (of een andere harde Italiaanse kaas)
  • Peper en zout
  • Ei + extra geraspte Italiaanse kaas

Instructies

  • Halveer het vel bladerdeeg horizontaal en verticaal zodat je 4 rechthoeken hebt.
  • Bepaal bij iedere rechthoek aan de smalle kant het midden, vanuit hier snijd je in een schuine lijn naar de hoeken aan de andere smalle kant zodat je een driehoek hebt.
  • De twee kleine losse driehoeken (wat je hebt weggesneden) vormen samen een driehoek die even groot is. Leg de losse driehoeken tegen elkaar op de bakplaat, druk de naden een beetje vast. De grote driehoeken leg je hier straks bovenop.
  • In een kom roer je de ricotta, pesto, tomaatjes en geraspte kaas door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over de 4 kerstbomen op je bakplaat. Leg er hierna de hele bladerdeeg kerstbomen bovenop.
  • Met een scherp mesje snijd je een klein stukje van de onderkant zodat de bomen een stam krijgen. Maak ook ‘takken’ door vanaf de zijkanten inkepingen te maken tot net iets van het midden.
  • Smeer de kerstbomen in met een losgeklopt eitje en strooi er nog meer geraspte Grana Padano overheen.
  • Bak de kerstbomen in ongeveer 14 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte) of tot ze mooi goudbruin kleuren.
Tips

Geen zin om de zongedroogde tomaatjes te snijden en de Grana Padano te raspen? Je kunt de ricotta, pesto, tomaatjes en Grana Padano ook even kort in de blender gooien om het te mengen en fijn te malen.
Bewaren

In een afgesloten verpakking buiten de koelkast 3-4 dagen houdbaar. Houd er wel rekening mee dat bladerdeeg hapjes zachter worden als je ze bewaart. Alles over het bewaren en opwarmen van bladerdeeg hapjes lees je hier.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Richelle schreef:

    Kan je de zon gedroogde tomaatjes ook door iets anders vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen, ik zou het dan eerder weglaten en iets meer pesto en grana padano toevoegen.

  2. SuuS777 schreef:

    Is dit met rode of groene pesto? In het boodschappenmandje komt de rode pesto, maar klik je op de link om zelf pesto te maken is ’t de groene 🙈

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb ze met groene pesto gemaakt, maar het kan allebei!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept