stoofpeertjes-speculaas tiramisu

Gepost: 27 november 2018 Laatst bewerkt: 20 oktober 2023
72

Klaar voor het eerste recept met de stoofpeertjes van laatst? Ik maakte er een heerlijk sinterklaasdessert mee: stoofpeertjes-speculaas tiramisu. Dat is me toch een partij lekker zeg, echt heerlijk! De speculaasjes dipte ik in het vocht dat na het koken van de peren nog in de pan zit en ik voegde ook wat van dat vocht toe aan de mascarponeroom. Verder combineren de kruidige speculaasjes erg goed met de eveneens licht gekruide peertjes. Een zalige combinatie die het goed zal doen als dessert. Of gewoon bij de koffie, want waarom ook niet?

BAKTIP: Op zoek naar dessertglaasjes? Dille & Kamille verkoopt glazen potjes die hier geschikt voor zijn. Of hergebruik de glaasjes van de kant-en-klare desserts in de supermarkt voor je zelfgemaakte desserts.

 

Recept afdrukken
4.66 van 20 stemmen

Stoofpeertjes-speculaas tiramisu

Met stoofpeertjes en speculaas maak je een onwijs lekker Sinterklaas dessert: stoofpeertjes-speculaas tiramisu. Deze tiramisu eet je het liefst de hele dag door!
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 2-4 el stoofpeertjesvocht
  • 8-10 speculaasjes
  • extra stoofperenvocht
  • 2-3 stoofpeertjes (volgens recept)

Instructies

  • Klop de slagroom stijf met de suiker. Doe de mascarpone in een kom en roer rustig wat losser. Voeg 2 eetlepels van het stoofperenvocht toe en roer tot deze is opgenomen. Als het nog een stevig mengsel is, kun je nog 1-2 eetlepels toevoegen (en anders laat je het zo). Voeg een deel van de slagroom toe en spatel rustig door de mascarpone. Wanneer het deels is opgenomen voeg je de rest van de slagroom toe, spatel tot een egaal mengsel.
  • Breek de speculaasjes in stukjes en snijd de stoofperen ook in stukjes.
  • Doop wat stukjes speculaas in het stoofperenvocht en leg deze op de bodem van de schaaltjes/bakjes/glaasjes voor de tiramisu. Bovenop de speculaasjes gaan vervolgens de stoofpeertjes, top dat weer af met de mascarponeroom. Maak vervolgens weer alle laagjes opnieuw, eindig met de room.
  • Decoreer je Sinterklaas tiramisu met extra stukken speculaas en een paar stoofpeertjes.

Tips

  • Bewaren: Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar, ook erg goed voor te bereiden als sinterklaasdessert dus.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Lisa schreef:

    Wat een leuk dessertje zeg. Misschien staat ie bij ons wel op tafel op Sinterklaasavond.

  2. Mariska schreef:

    Klinkt lekker, kan zo’n mascarpone vulling ingevroren worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar het kan na ontdooien wel invloed hebben op de structuur.

  3. Bonny schreef:

    Ik wil dit graag als kerstdessert maken ,maar gaat dit ook met een pot stoofperen, en dat vocht?
    Groetjes en fijne feestdagen

  4. Kathy schreef:

    Bedankt voor het heerlijke receptje… ik maak het voor oudejaarsavond. Nu al eens uitgeprobeerd. Groetjes uit België!

  5. Silvia schreef:

    Heerlijk!! En super leuk te maken, samen met mijn dochter van 7.
    Heb nog extra kaneel door de marcerponeroom gedaan 😉

  6. Mieke schreef:

    Erg lekker, maar veel te veel mascarpone/slagroommengsel (erg machtig) voor 4 porties. Ik heb meer dan de helft over, voor later deze week ? Recept is makkelijk voor 8 personen als toetje.

    Ik haal de peren altijd uit het vocht en kook het perensap in tot minstens de helft zodat deze na afkoelen stroperig is. Dat druppel ik dan op de mascarpone laagjes en bovenop. Mmmmmm.

  7. Jeanine schreef:

    Hai Laura,dit is een heerlijk dessert. Ik heb hem een week geleden gemaakt en ga hem morgen weer maken.het valt absoluut niet zwaar op de maag.de speculaaskoekjes heb ik zelf gemaakt in diervorm.leuk voor de kleintjes. Bedankt voor het recept

  8. Valerie schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je dit ook maken met appel ipv peertjes ?
    En hoe kan je het mengsel wat smuger krijgen, zodat het niet te stijf is?

    Grt valerie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat is ‘smuger’? Het mengsel is niet stijf, want je gebruikt geen gelatine etc. Ik heb nog nooit ‘stoof’-appeltjes gemaakt, maar je kunt de appeltjes zeker even in stukjes aanbakken in een koekenpan met wat boter, suiker en kaneel. Heerlijk bij dit dessert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *