Klaar voor het eerste recept met de stoofpeertjes van laatst? Ik maakte er een heerlijk sinterklaasdessert mee: stoofpeertjes-speculaas tiramisu. Dat is me toch een partij lekker zeg, echt heerlijk! De speculaasjes dipte ik in het vocht dat na het koken van de peren nog in de pan zit en ik voegde ook wat van dat vocht toe aan de mascarponeroom. Verder combineren de kruidige speculaasjes erg goed met de eveneens licht gekruide peertjes. Een zalige combinatie die het goed zal doen als dessert. Of gewoon bij de koffie, want waarom ook niet?
BAKTIP: Op zoek naar dessertglaasjes? Dille & Kamille verkoopt glazen potjes die hier geschikt voor zijn. Of hergebruik de glaasjes van de kant-en-klare desserts in de supermarkt voor je zelfgemaakte desserts.
Stoofpeertjes-speculaas tiramisu
Ingrediënten
- 125 ml slagroom
- 2 el fijne kristalsuiker
- 250 gram mascarpone
- 2-4 el stoofpeertjesvocht
- 8-10 speculaasjes
- extra stoofperenvocht
- 2-3 stoofpeertjes (volgens recept)
Instructies
- Klop de slagroom stijf met de suiker. Doe de mascarpone in een kom en roer rustig wat losser. Voeg 2 eetlepels van het stoofperenvocht toe en roer tot deze is opgenomen. Als het nog een stevig mengsel is, kun je nog 1-2 eetlepels toevoegen (en anders laat je het zo). Voeg een deel van de slagroom toe en spatel rustig door de mascarpone. Wanneer het deels is opgenomen voeg je de rest van de slagroom toe, spatel tot een egaal mengsel.
- Breek de speculaasjes in stukjes en snijd de stoofperen ook in stukjes.
- Doop wat stukjes speculaas in het stoofperenvocht en leg deze op de bodem van de schaaltjes/bakjes/glaasjes voor de tiramisu. Bovenop de speculaasjes gaan vervolgens de stoofpeertjes, top dat weer af met de mascarponeroom. Maak vervolgens weer alle laagjes opnieuw, eindig met de room.
- Decoreer je Sinterklaas tiramisu met extra stukken speculaas en een paar stoofpeertjes.
Tips
- Bewaren: Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar, ook erg goed voor te bereiden als sinterklaasdessert dus.
Wat een leuk dessertje zeg. Misschien staat ie bij ons wel op tafel op Sinterklaasavond.
Klinkt lekker, kan zo’n mascarpone vulling ingevroren worden?
Het kan, maar het kan na ontdooien wel invloed hebben op de structuur.
Ik wil dit graag als kerstdessert maken ,maar gaat dit ook met een pot stoofperen, en dat vocht?
Groetjes en fijne feestdagen
Bedankt voor het heerlijke receptje… ik maak het voor oudejaarsavond. Nu al eens uitgeprobeerd. Groetjes uit België!
Heerlijk!! En super leuk te maken, samen met mijn dochter van 7.
Heb nog extra kaneel door de marcerponeroom gedaan 😉
Erg lekker, maar veel te veel mascarpone/slagroommengsel (erg machtig) voor 4 porties. Ik heb meer dan de helft over, voor later deze week ? Recept is makkelijk voor 8 personen als toetje.
Ik haal de peren altijd uit het vocht en kook het perensap in tot minstens de helft zodat deze na afkoelen stroperig is. Dat druppel ik dan op de mascarpone laagjes en bovenop. Mmmmmm.
Hai Laura,dit is een heerlijk dessert. Ik heb hem een week geleden gemaakt en ga hem morgen weer maken.het valt absoluut niet zwaar op de maag.de speculaaskoekjes heb ik zelf gemaakt in diervorm.leuk voor de kleintjes. Bedankt voor het recept
Hallo Laura,
Kan je dit ook maken met appel ipv peertjes ?
En hoe kan je het mengsel wat smuger krijgen, zodat het niet te stijf is?
Grt valerie
Wat is ‘smuger’? Het mengsel is niet stijf, want je gebruikt geen gelatine etc. Ik heb nog nooit ‘stoof’-appeltjes gemaakt, maar je kunt de appeltjes zeker even in stukjes aanbakken in een koekenpan met wat boter, suiker en kaneel. Heerlijk bij dit dessert!
Lekker makkelijk en Lekker Lekker Lekker
Hoi Laura!
Kan dit ook gemaakt woorden met vegan mascarpone & slagroom?
Ja hoor, dat kan ook. Zal uiteraard wel anders smaken en mogelijk minder stevig zijn.
Hoi. Kun je dit ook in een grote ovenschaal maken of wordt dat lastig met mooie stukjes eruit halen?
Dat kan, alleen zul je inderdaad wel iets minder mooie stukjes eruit halen omdat je het eruit moet scheppen. Maar alsnog gewoon mooi hoor denk ik!