Bladerdeeg kerstboom met pesto-roomkaas

Gepost: 1 december 2017 Laatst bewerkt: 15 december 2023
Bladerdeeg kerstboom met pesto-roomkaas

Op zoek naar hartige kerstrecepten of bladerdeeg hapjes? Deze pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom is erg lekker en echt eenvoudig te maken!

Bladerdeeg kerstboom

Dit jaar kun je weer heerlijke nieuwe kerstrecepten verwachten in verschillende categorieën: ontbijt, borrelhapjes, koekjes, taarten, gebak, drankjes en meer.  In het artikel van vandaag ga ik je laten zien hoe je in een handomdraai een bladerdeeg kerstboom maakt. Deze vul je met pesto en roomkaas, een combinatie die jong en oud kan waarderen.

Lees snel verder zodat ik je alles kan vertellen over deze kerstboom van bladerdeeg. Ik deel ook nog wat lekkere kerstrecepten inspiratie voor een kerstdiner of kerstontbijt op school.

zo maak je een kerstboom van bladerdeeg

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Organiseer jij ook zo graag gezellige borrels met heerlijke hapjes rondom de feestdagen? Met deze ruim 150 recepten kun jij nog heel wat borrels vooruit. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Bladerdeeg kerstboom maken

Deze bladerdeeg kerstboom is heel erg simpel om te maken, maar ziet er ontzettend leuk uit. En niet te vergeten, hij is ook erg lekker. Ik serveerde hem bij een soort lopend buffet met allerlei heerlijke hapjes, daarbij kon iedereen een ’tak’ van de boom trekken om te smullen. Voordat ik het wist was hij helemaal op.

Een echte aanrader dus, als je nog op zoek bent naar een hartig bladerdeeg hapje voor kerst. Hier maak je iedereen blij mee.

BAKTIP: Om de bladerdeeg kerstboom met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom 3a

Hartige hapjes kerstdiner school

Nadat ik dit recept met jullie gedeeld had, kreeg ik allerlei reacties dat de kerstboom van bladerdeeg gemaakt ging worden voor het kerstdiner op school en voor het kerstontbijt op school. Zo ontzettend leuk! Dus ik bedacht me dat jullie misschien wel meer inspiratie kunnen gebruiken op dit gebied.

Ik verzamelde een aantal heerlijke hartige hapjes voor jullie, die erg leuk zijn om samen met kinderen te maken en helemaal in kerstthema:

Wil je lekker zelf neuzen tussen al mijn kerstrecepten? Kijk dan even op deze pagina, want daar staan al mijn kerstrecepten verdeeld in handige categorieën: kerstontbijt, kerstkoekjes, kerstgebak, kerstcakes, kersttaarten, kerstborrel, kerstbijgerechten en kerstdesserts.

Zoete hapjes kerstontbijt school

Volgens mij gaat het op elke school weer net even anders. De één heeft een kerstdiner, de ander een brunch en nog weer anderen hebben een kerstontbijt op school. En bij een kerstontbijt zul je waarschijnlijk eerder denken aan lekkere zoete kerstrecepten om mee te nemen. Geen probleem wat mij betreft, want ook hier heb ik genoeg leuke inspiratie voor:

hartige kerstkransjes

knakworstjes in bladerdeeg krans

Kerstboom van bladerdeeg: tips

Welk bladerdeeg gebruik jij hiervoor?

Vers bladerdeeg uit het koelschap, dus niet uit de vriezer. Deze rollen vers bladerdeeg hebben een groter formaat, wat ze erg geschikt maakt om een bladerdeeg kerstboom van te maken. Het maakt niet uit of je een huismerk of een A-merk gebruikt. Ook qua afmeting komen ze allemaal op ongeveer hetzelfde neer (25 cm x 40 cm).

Kan ik de groene pesto ook vervangen?

Dat kan zeker. Vervang het bijvoorbeeld door rode pesto. De naturel roomkaas kan je ook vervangen voor een kruidenroomkaas. Vooral doen wat jij lekker vindt!

Kan ik de bladerdeeg kerstboom een dag van tevoren maken?

Absoluut! Bladerdeeg hapjes zijn zo geweldig omdat je ze prima van tevoren kunt bereiden. Het afgebakken bladerdeeg wordt wel wat zachter als je het bewaart, maar dat maak je gemakkelijk weer knapperig door het even op te warmen: ongeveer 5 minuten op 225 graden.

Alles over het bewaren en opwarmen van bladerdeeg hapjes lees je hier.

Kerstboom van bladerdeeg maken

 

pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom

Opslaan
Recept afdrukken

4.65 van 14 stemmen

Bladerdeeg kerstboom recept

Op zoek naar inspiratie voor kerstrecepten? Deze bladerdeeg kerstboom met pesto-roomkaas is in ieder geval een hele leuke en smaakt hartstikke lekker!

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 100 gram roomkaas
  • 4 tl groene pesto
  • 1 ei (voor insmeren)
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Door een beetje slim gebruik te maken van de lap bladerdeeg, hoef je maar 1 rol te gebruiken en heb je weinig restjes over. Bepaal aan de smalle kant het midden voor de punt van de kerstboom. Vanuit hier snijd je in een schuine lijn de vorm van de kerstboom uit. De grote driehoeken die je er nu afsnijdt, gebruik je straks als bodem. Snijd ook een stam uit. Van de restjes maak je ook een stam.
  • Bekijk ook even de stap voor stap foto's in het blog artikel als je hier nog vraagtekens bij hebt.
  • Leg de twee grote driehoeken samen met de extra uitgesneden stam op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de verschillende delen iets overlappen en druk stevig aan.
  • Roer de roomkaas en pesto door elkaar en smeer de bladerdeeg kerstboom hier mee in. Leg vervolgens de hele uitgesneden kerstboom bovenop de vulling.
  • Snijd vanuit de zijkanten van de boom naar het midden toe, maar zorg dat je in het midden een strook heel laat. De stam als het ware, deze houdt de kerstboom van bladerdeeg bij elkaar. Er ontstaan zo losse strookjes.
  • Pak het uiteinde van zo’n strookje vast en draai deze een paar keer rond zodat er een mooie twist in komt. Doe dit bij alle strookjes.
  • Smeer de kerstboom in met een geklutst eitje en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. De restjes bladerdeeg die je nog hebt, kun je eventueel gelijk als kleine hapjes meebakken.
  • Bak de pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom in 20-25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Je kunt hem zowel warm als koud serveren. Over het bewaren en opwarmen van bladerdeeghapjes lees je hier meer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

  1. Linda schreef:

    Leuk denk dat ik het ga maken voor de kinderen hun kerstdiner op school!

  2. Dorien schreef:

    Jaa wat leuk!
    Ik ben helemaal blij dat de advent weer start, wordt mijn baklijst nog ietsje langer maar dat maakt niet uit 😉
    Ik word er altijd zo vrolijk van om elke dag een recept of artikel op jouw blog te zien 🙂

  3. Yolanda schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Fijn dat je advent is begonnen, kijk er elk jaar weer naar uit.

  4. Jennifer schreef:

    Wat ziet dit er super leuk en origineel uit!

    Ik ga dit zeker maken voor tijdens de kerst.
    Onwijs bedankt!

  5. Chantalle schreef:

    Hoi Laura. Welke roomkaas zou ik het beste kunnen gebruiken? Zou het ook smaken met rode pesto? Verheug me op de rest van de advent. Ieder jaar weer goede ideetjes voor de feestdagen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf het liefst Philadelphia roomkaas om te bakken. Met rode pesto zal het ook heerlijk worden.

  6. Arja schreef:

    Dit feestbrood had ik vanavond moeten hebben (lol) ben vandaag jarig 🙂
    Dus gaan we het deze maand zeker eens maken.
    De feestmaand begint al goed.

  7. Jolanda schreef:

    Hai Laura,
    Ziet er super lekker uit! Een vraagje welk merk bladerdeeg heb je gebruikt?
    (I.v.m. de maat)
    Groetjes Jo

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik bij een rol meestal van het AH huismerk of Tante Fanny, volgens mij hebben die (nagenoeg) dezelfde maat. Weet niet meer welk merk ik hiervoor gebruikte helaas.

  8. Martine schreef:

    Heel leuk!
    Denk dat ik deze ga maken voor het kerstontbijt op school ?

  9. Lisette Meijers schreef:

    Een super leuk idee voor de kerstlunch op het werk. Gelijk geprobeerd afgelopen week en geproefd met collega’s. Een groot succes! Bedankt voor het leuke recept.

    Ps: super handige tip dat de boom van één plak bladerdeeg gemaakt kan worden. Andere gelezen recepten gebruiken twee plakken en daardoor veel restjes bladerdeeg.

  10. Yvette Plugge schreef:

    Hallo Laura, kun dit recept ook een dag van te voren maken? Lijkt me leuk om te maken voor de kerstborrel op mijn werk maar dan moet ik het een dag van te voren al maken.

    Groet, Yvette

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Bladerdeeg kan wel wat zachter worden, dus even opwarmen is dan een oplossing.

  11. Floor schreef:

    Hi Laura,
    Ik neem aan dat je een naturel roomkaas gebruikt en hem zelf kruidt met de pesto?
    Groet, Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, als ik roomkaas met een smaakje gebruik staat dit altijd bij de ingrediënten.

      1. Floor schreef:

        Dank je wel 🙂
        Ik denk zelf bij roomkaas altijd meteen aan de gekruide variant… my bad.
        Hij komt op tafel met kerst!!

  12. Hanneke schreef:

    Hoi Laura,

    Bij mij in het dorp is geen vers bladerdeeg te koop helaas.
    Kan ik het ook met plakjes uit de diepvries maken, en zo ja, kan ik die dan het beste ‘aan elkaar’ plakken of juist opstapelen en uitrollen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met plakjes kan ook. Ik zou dan de randjes goed stevig aan elkaar vastmaken.

  13. Kirsten schreef:

    hallo Laura,
    Ik heb hem gemaakt voor het kerstbuffet. Hij is super goed gelukt en was heerlijk. Iedereen heeft er van gesmuld en was vol lof.
    Bedankt voor dit heerlijke recept

  14. Laura schreef:

    Leuk idee en heel duidelijk uitgelegd, we hebben gesmuld!

  15. Désirée schreef:

    Hallo Laura

    Ik wil deze maken voor het kerstontbijt op school.
    Ik heb nog nooit pesto gekocht, welke merk pesto raad je aan?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik koop zelf meestal van Grand Italia, maar andere merken kunnen ook prima.

  16. Rosie schreef:

    Hiervan hebben wij vorig jaar met de hele familie geweldig genoten. Echt een aanrader!

  17. Jazel schreef:

    Hi Laura. I would like to make this for my kids Xmas dinner at school. Is it possible to use a different filling? Just cheese so the branches are like a kaasstengal? Or maybe pizza flavour? Tomato sauce and cheese with Italian herbs? What do you think? Look forward to hearing your reply!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yes, that’s absolutely a possibility. With pizza flavour please notice not to add too much ‘wet’ ingredients (the tomato sauce) or make the base from pizza dough in stead of puff pastry (https://www.laurasbakery.nl/gevulde-pizza-sticks/)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept