Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Uitgelicht: Alles wat je wilt weten over vanille

Laura Kieftdoor Laura Kieft
05 juni 2013
in Handige Baktips, Inspiratie, vanille
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept
vanille

Regelmatig krijg ik de vraag of je ook vanille-aroma kunt gebruiken in plaats van de extract die in het recept staat en wat het verschil nu eigenlijk is. Ik dacht daarom dat het wel leuk was om een post te maken met meer informatie over dit veelgebruikte product. Dit artikel is wat uitgebreider geworden dan alleen de verschillen, want ik kwam een hoop interessante informatie tegen! Ik had mij eigenlijk nog nooit afgevraagd hoe vanille nu eigenlijk wordt gemaakt, er ging dus een wereld voor mij open. Ik deel graag met jullie wat ik van mijn rondje Google allemaal heb geleerd.

vanille

Vanille is een smaakstof die afkomstig is van de vruchten van de klimorchidee ‘vanilla’. Die plant zie je op bovenstaande foto. Oorspronkelijk komt deze plant uit Mexico, tegenwoordig vind je ze overal tussen de keerkringen. Madagascar is de grootste vanille producent van de wereld. De peulen die aan de planten hangen gaan pas groeien nadat ze bestoven worden. In Mexico wordt dit gedaan door een bijensoort die alleen in dat land leeft. Om ook in andere landen de planten te kunnen verbouwen bestuiven ze deze met de hand, omdat de bijen hier niet kunnen overleven. Pas na bestuiving kunnen de peulen aan de planten groeien.

Deze peulen worden onrijp geplukt en verhit. Dit verhitten is om het groeiproces te stoppen. Daarna worden de peulen langzaam gedroogd. Pas dan krijgen ze hun geur en smaak en zien ze eruit als het voor ons bekende kleverige vanillestokje. Op onderstaande foto kun je duidelijk zien hoe de peulen veranderen in vanillestokjes. Hier gaat veel tijd in zitten, ongeveer een half jaar.

De boeren op de vanilleplantages hebben het er maar druk mee. Per jaar zijn ze 260 dagen in de weer om 1 hectare met vanilleplanten bij te kunnen houden. De peulen moeten na het plukken minimaal 6 maanden drogen voordat ze vervoerd kunnen worden. Dit maakt vanille één van de meest arbeidsintensieve gewassen ter wereld, daardoor is het ook een duur product. Zó waardevol dat het zelfs gestolen wordt van de plantages. Gevolg daarvan is dat boeren hun gewassen eerder gaan oogsten om de dieven als het ware voor te zijn. Dit gaat alleen wel ten koste van de kwaliteit.

vanille

Een ander gevolg van de dure prijs is dat bedrijven die vanille gebruiken op zoek gaan naar alternatieven. Ze gebruiken dan goedkope synthetische alternatieven. Rond 1985 stortte de economie op Madagascar in, het gebruik van vanille liep terug met meer dan de helft. Coca-Cola introduceerde toen namelijk een nieuwe cola met synthetische vanille. De economie krabbelde weer omhoog toen deze cola uit het assortiment werd gehaald.

Wanneer je in de supermarkt staat zul je meestal flesjes met vanille aroma of essence zien staan, dit zijn kunstmatige smaakstoffen. Als je een smaakstof van echte vanille wilt moet je op zoek gaan naar het extract, dit is een geheel natuurlijk product. Naast het verschil in kunstmatig en natuurlijk verschillen deze producten ook in sterkte. Vanille essence en aroma wordt met druppels gebruikt, het extract wordt met theelepels gebruikt.

Zelf kun je ook makkelijk vanille extract maken. Je neemt dan een flesje met wodka waar je vanillestokjes in doet. De aroma trekt in de wodka en na enkele weken heb je zelfgemaakte vanille extract. Ook vanillesuiker kun je zelf maken. Dan neem je een pot suiker waaraan je vanillestokjes toevoegt.

vanille

Het stukje over de verschillen is uiteindelijk maar kort, het maken van vanille neemt meer ruimte in beslag. Wisten jullie hoe vanille wordt gemaakt?

Ik schreef ook nog een aantal andere leuke interessante artikelen over vanille:

  • alle soorten vanille smaakstoffen
  • zo herken je een goed vanillestokje
  • zo maak je zelf vanille-extract
  • vanille-extract vs vanille-aroma

Deze bronnen heb ik gebruikt voor de tekst en foto’s: 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Vorige post

Volgende post

Koffie-karamel cupcakes
How to: Petal cake

Related Posts

Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft
07 april 2021
1

Zoals...

Lancering Laura's Bakery Bakgroep

Lancering Laura’s Bakery Bakgroep

door Laura Kieft
01 april 2021
2

...

Paasontbijt inspiratie

door Laura Kieft
22 maart 2021
0

Het is bijna Pasen en zoals jullie van Laura's Bakery gewend zijn deel ik dan ook weer de...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 13

  1. Kimberly says:
    8 jaar geleden

    Dit wist ik allemaal nog niet, echt leuk om te lezen! Ik heb zelf wel al een keer vanille suiker gemaakt, ruikt echt heerlijk!

    Beantwoorden
  2. Rebecca says:
    8 jaar geleden

    Leuk artikel Laura 🙂

    Beantwoorden
  3. Sunnysandra says:
    8 jaar geleden

    leuk stukje, ben weer wat wijzer geworden.

    Beantwoorden
  4. Jacky says:
    8 jaar geleden

    Ik laat altijd een flinke zak met vanillestokjes meenemen uit Indonesië. Meteen leuke flesjes van Xenos vullen met wodka en af en toe schudden. Heb al veel vriendinnen en familie blij kunnen maken.

    Beantwoorden
  5. Lenicka van Mol-Hoeks says:
    8 jaar geleden

    Bedankt voor het antwoorden, ik had die vraag ook gesteld. In het recept voor de truffels heb ik bam de aroma ook 1 theelepel gebruikt. Gelukkig wel goed 🙂 volgende keer eens proberen met extract

    Beantwoorden
  6. Chantal says:
    7 jaar geleden

    Waar kun je de betere kwaliteit dan in de winkel vanille stokjes kopen?

    En waar koop je een goedkope fles Wodka?

    Hoeveel vanillestokjes doe je in een fles van 1 liter?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      7 jaar geleden

      De precieze verhouding ken ik (nog) niet, maar als je even op internet zoekt kom je genoeg recepten tegen. Wodka koop je gewoon in de supermarkt en goede vanillestokjes haal je bij een delicatesse zaak, toko of online.

      Beantwoorden
      • Chantal says:
        7 jaar geleden

        Dankjewel

        Ik zal eens bij de toko kijken

        Beantwoorden
  7. Brigitte says:
    6 jaar geleden

    Leuk artikel Laura, kleine aanvulling misschien (zie hierboven een vraag staan)

    Wodka koop je volgens mij alleen bij een slijter hoor, want echte wodka heeft een alcoholpercentage tussen 35% en 70% en dat mag niet in een supermarkt verkocht worden. De Smirnoff Ice vodka die je in de supermarkt koopt is een variant met een alcoholpercentage van 4-5 %. Doch om een vanille extract te maken van de stokjes heb je wel drank, wodka of rum kan ook – met het hoge alcoholpercentage nodig.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Bedankt voor de aanvulling. Ik ben niet zo’n drinker en heb er echt nog nooit over nagedacht dat wodka met een hoog percentage niet in de supermarkt ligt, goed om te weten! Dankjewel 🙂

      Beantwoorden
  8. Samantha says:
    6 jaar geleden

    Ik heb pasgeleden zitten zoeken naar himalaya zout en ging eens verder kijken op http://www.pit-pit.com en ook daar hebben ze vanille stokjes. De meeste supermarkten verkopen de stokjes gebogen, bij de jumbo in bergen op zoom vond ik stokjes in een buisje, vond ik wel handig 🙂

    Beantwoorden
  9. Maureen says:
    6 jaar geleden

    Leuk artikel en interessant om te weten! Nu vroeg ik me af hoe zit het dan met vanillepoeder? Dat zie ik ook wel is terug komen in recepten maar niet in de supermarkt, wat is dat dan voor product? Dat heeft niet de heerlijke zoete geur van vanillesuiker, is vanillepoeder minder bewerkt?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 jaar geleden

      Dat durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen, ik heb zelf geen ervaring met vanillepoeder.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • GROENE VINGERS 🪴. Poging tot dan. Vorig jaar ging het niet al te best in mijn (moes)tuin namelijk. Hopelijk kan ik over een paar weken een foto delen waarop daadwerkelijk plantjes te zien zijn in deze potjes 😬. De grote bak buiten waar ik vorig jaar alles in had gezet heb ik nu ingezaaid met bloemen voor de bijtjes. Lot kan er nét bij namelijk en die genoot erg van de kruiden en sla 😅🐰. Geef haar eens ongelijk haha. 

Nu ben ik het internet aan het afstruinen naar hogere kweekbakken op poten, want lage potten gaan hier dus niet werken. Naast die kweekbakken heb ik inmiddels een wensenlijstje dat steeds een beetje langer wordt, voornamelijk met plantjes. Oh wat heb ik toch veel zin om eens lekker in een tuincentrum rond te struinen, dat ga ik alleen echt niet redden in een half uurtje vrees ik 🙈. 

#moestuinieren #groenevingers
  • Aan de slag met een extra tof bakproject dit weekend? Dan kan ik je deze honeycomb chocoladetaart aanraden! Drie lagen heerlijke chocoladecake in combinatie met een vanille botercrème en knapperige honeycomb (brosse karamelrepen). ⁠⁠
⁠⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠⁠
⁠⁠
#honeycomb #chocoladecake #chocoladetaart #laagjestaart #layercake
  • NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/169848334_479627933388595_8220540487916145846_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=TsP5Cb0doDkAX9fwOdC&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=79bc6c68226a715888d318b44354d1f6&oe=6096EE4E' title='NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo'n zin in. En lekker dat ze waren 😋.⁠ ⁠ Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies'>
  • KOOKTIP! Een heerlijk fris gerecht perfect voor in de lente of de zomer: couscous met kip, perzik, munt en feta. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze versie is toch echt het lekkerst. Je zou de couscous ook eens kunnen vervangen door een basis van bloemkoolrijst!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vind het door op "couscous" te zoeken in de zoekbalk, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#couscoussalade #kooktip #dinertip
  • NIEUW! Het was alweer even geleden, maar vandaag behandel ik weer zeven prangende, veelgestelde bakvragen op het blog. O.a. de antwoorden op de volgende vragen vind je daar terug:⁠
🥐 Welke soort bloem gebruik ik het liefst?⁠
🥐 Wat gebeurt er met de baktijd en -temperatuur als je een recept omrekent naar een ander formaat bakvorm?⁠
🥐Waardoor kan ik suiker vervangen in mijn baksel?⁠
⁠
Je leest het via de link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#veelgesteldebakvragen #bakkenisnietmoeilijk #bakvragen #bakken
  • HANDIGE BAKTIP! Hoe weet je wanneer je cheesecake gaar is? Cheesecakes controleer je door de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar het midden van de cheesecake nog wel wat wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten pollepel ertussen).⁠
⁠
Deze confetti cheesecake staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#cheesecake #taart #confetticheesecake #bakken #sprinkles

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Snelle cinnamon rolls

Biscuit recept

Basisrecept vanillecake

Volgende Post
How to: Petal cake

How to: Petal cake

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Chocolate chip koeken met pindakaas

09 april 2021
Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

07 april 2021

Paasei arretjescake

05 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft-09 april 2021-4

Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk...

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft-07 april 2021-1

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft-05 april 2021-3

Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel...

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft-03 april 2021-0

Had jij al eens bedacht om een simpele plak bananenbrood om te toveren tot een waar lemon meringue bananenbrood gebakje? Het kwam laatst in mij op toen ik nog een half bananenbrood had liggen en...

Lancering Laura’s Bakery Bakgroep

door Laura Kieft-01 april 2021-2

Het is feest: vanaf vandaag start officieel de Laura’s Bakery Bakgroep via Facebook. Een online groep om jouw baksels te delen, baktips uit te wisselen en om je vragen over een recept te stellen. Daarnaast...

Deense appel-kaneel broodjes

door Laura Kieft-29 maart 2021-10

Na de snelle Deense abrikozen broodjes kon ik het niet laten om een nieuwe versie te maken. Het werden deze Deense appel-kaneel broodjes. Wederom een snelle versie, maar wel een overheerlijke versie. De combinatie van...

Lammetjes taart (4 persoons)

door Laura Kieft-27 maart 2021-16

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart,...

Breekbrood voor kleine broodjes

door Laura Kieft-24 maart 2021-18

Dit breekbrood uit mijn borrelboek stond hier twee jaar geleden op tafel voor de paasbrunch. Mooi geserveerd op een taartstandaard in het midden van de tafel en eromheen stonden allerlei soorten beleg. Iedereen scheurde steeds...

Paasontbijt inspiratie

door Laura Kieft-22 maart 2021-0

Het is bijna Pasen en zoals jullie van Laura’s Bakery gewend zijn deel ik dan ook weer de nieuwste recepten. Ik kan jullie vertellen: er komen deze week ook weer heerlijke nieuwe recepten online die...

Lemon meringue pie fudge

door Laura Kieft-20 maart 2021-22

Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor...

Witte chocolade-frambozen scones

door Laura Kieft-17 maart 2021-3

Driemaal is scheepsrecht, want ik had precies zoveel pogingen nodig om deze witte chocolade-frambozen scones met succes te maken. Waar ik normaal na een misbaksel ga sleutelen aan de ingrediënten, was dat nu niet het...

Basisrecept: trempeersiroop

door Laura Kieft-15 maart 2021-8

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje...

Kaaskroketjes

door Laura Kieft-13 maart 2021-11

Het liefst maak ik deze kaaskroketjes iedere week, zo lekker vind ik ze. Eerst maak je een overheerlijke kaasragout die je vervolgens met onder andere paneermeel omtovert tot kleine kroketjes. Nog even frituren en daarna...

Pizza quattro formaggi

door Laura Kieft-12 maart 2021-2

Voor echte kaasliefhebbers bestaat er natuurlijk maar één pizza: de pizza quattro formaggi. Op deze ‘vierkazen pizza’ hoor je vanzelfsprekend vier verschillende Italiaanse soorten kazen te vinden. Naast de basis van mozzarella bestaan deze kazen...

Pulled jackfruit wraps

door Laura Kieft-11 maart 2021-1

Alweer het derde derde vegetarische recept dat deze themaweek online komt! En best een bijzondere vind ik zelf: pulled jackfruit wraps, met BBQ-saus en koolsalade. Van de meeste recepten tijdens deze vegetarische themaweek is Mariette...

Klassieke gevulde champignons

door Laura Kieft-10 maart 2021-0

Ik zal meteen toegeven: ik hou totaal niet van champignons. Toch vond ik dat klassieke gevulde champignons niet mochten ontbreken in mijn borrelhapjesverzameling. Mijn testpanel heeft daarom extra veel hapjes kunnen proeven en keuren: ze...

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi

door Laura Kieft-09 maart 2021-0

Velen van jullie zullen het boek ‘Simpel‘ van Yotam Ottolenghi wel kennen. Volgens mij staat het boek al sinds het uit is in de kookboeken top 3. Ook binnen mijn team is het boek heel...

Vegetarische borrelhapjes inspiratie

door Laura Kieft-08 maart 2021-0

Aan inspiratie voor lekkere borrelhapjes geen gebrek bij Laura’s Bakery! Zelfs in mijn Borrelhapjes Bakboek staan ruim 150 lekkernijen voor bij de borrel. En wist je dat er hier ook genoeg lekkere, vegetarische borrelhapjes te...

Citroen-maanzaad bananenbrood muffins

door Laura Kieft-06 maart 2021-10

Elke keer als ik aan de slag ga met een nieuw bananenbrood zijn jullie gelukkig weer even enthousiast. Dat komt mooi uit, want ik kan niet ophouden met nieuwe variaties bedenken. Vandaag heb ik mijn...

Bananen eclairs

door Laura Kieft-03 maart 2021-4

Het is tijd voor het eerste baksel van de soezen en eclairs bakdag die Mariette en ik een tijd geleden hadden. Een dag van tevoren stond ik al in de keuken om platen vol met...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan