Vanille-extract vs vanille-aroma

1

Ik kan niet wachten op het moment dat de supermarkten vanille-extract opnemen in hun assortiment. Dat zou niet al te moeilijk moeten zijn toch? Ik bedoel, baking soda is inmiddels ook in elke supermarkt te vinden. Vaak nog van verschillende merken ook. Wat mij betreft is het de hoogste tijd dat er naast de flesjes vanille-aroma een flesje met vanille-extract komt te staan. Want inderdaad, dat zijn twee verschillende producten. Ik heb er al vaker over geschreven in artikelen over vanille, maar ik dacht mij nu eens te focussen op de verschillen en overeenkomsten tussen vanille-extract en vanille-aroma.

Natuurlijk en kunstmatig

Vanille-extract is een natuurlijk product dat van echte vanille wordt gemaakt. Op Laura’s Bakery heb ik jullie al eens laten zien hoe je het zelf maakt van alleen vanillestokjes en wodka.

Vanille-aroma is een product dat in de fabriek wordt gemaakt, er zit geen echte vanille in. Ja, het smaakt en ruikt (redelijk) naar vanille, maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Ik vind persoonlijk dat je er minder lekkere resultaten mee krijgt, vanille-extract vind ik gewoon echt veel lekkerder.

Waar koop je vanille-extract?

Vanille-extract kun je dus zelf maken, maar je kunt het ook kopen. Zelf koop ik het meestal online bij kook- en bakwinkels. Maar de meeste fysieke kook- en bakwinkels hebben het ook in het schap staan. Aroma vind je daarentegen gewoon in de supermarkt. Helaas is vanille is duur momenteel. Dat komt door de grote vraag tegenover een beperkt aanbod door de slechte oogsten en arbeidsintensieve teelt. Dat zal ook vast een reden zijn dat niet alle supermarkten het momenteel al opnemen in het schap, net als dat je er ook moeilijk vanillestokjes kunt vinden.

Vanille-extract vervangen door vanille aroma

In mijn recepten zul je nooit vanille-aroma zien staan. Ik heb het altijd over vanille-extract. Omdat dat niet altijd heel gemakkelijk te vinden is en relatief duurder wordt vaak gevraagd of vanille-extract ook vervangen kan worden door vanille aroma ook gebruikt kan worden (en of dat niet gewoon hetzelfde is).

Je weet inmiddels al dat dit niet hetzelfde is, maar je kunt het wel degelijk vervangen. Je kunt aroma en extract in gelijke delen voor elkaar vervangen, heel simpel dus.

Naast vanille-aroma en -extract zijn er nog meer vanille smaakstoffen die je kunt gebruiken. Daar schreef ik in dit artikel al eens over.

Hoe vervang je vanille-extract of vanille-aroma door een andere vanille smaakstof?

Inmiddels is je al wel duidelijk dat je nooit vanille-aroma in mijn ingrediëntenlijsten zult terugvinden, ondanks dat je het 1:1 kunt vervangen door vanille-extract. Misschien heb jij juist weer een andere vanille smaakstof in huis en vraag je je daarom af wat de verhoudingen zijn om vanille-extract (of vanille-aroma) in een recept te vervangen. Daarvoor kun je het onderstaande aanhouden, 1 tl extract of aroma staat gelijk aan:

 • 2 tl vanillesuiker
 • 1 tl vanillepasta
 • 1/3 van een vanillestokje (het merg dus)

Kende jij de verschillen tussen vanille-extract en vanille-aroma al?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

 1. Dorien schreef:

  Is de variant die bij Dille en Kamille wordt verkocht dan echt extract of ook nog een tussenvorm?

 2. Rinske schreef:

  Ik heb gisteren voor het eerst vanille extract bij de AH gevonden, naast de vanille stokjes bij de kruiden! Daar werd ik helemaal blij van! De zelfde die ze bij de dille en kamille verkopen alleen goedkoper. ?

 3. Claire Jammaer schreef:

  IS ER EEN ANDER OPLOSSING VOOR TARTAR POEDER ?

 4. Betül schreef:

  Hai Laura! Ik had een vraagje, zit er alcohol in !!natuurlijk!! Vanille aroma?
  Vriendelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *