Vanille-extract vs vanille-aroma

Gepost: 15 april 2018 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Vanille-extract vs vanille-aroma
1

Ik kan niet wachten op het moment dat de supermarkten vanille-extract opnemen in hun assortiment. Dat zou niet al te moeilijk moeten zijn toch? Ik bedoel, baking soda is inmiddels ook in elke supermarkt te vinden. Vaak nog van verschillende merken ook. Wat mij betreft is het de hoogste tijd dat er naast de flesjes vanille-aroma een flesje met vanille-extract komt te staan. Want inderdaad, dat zijn twee verschillende producten. Ik heb er al vaker over geschreven in artikelen over vanille, maar ik dacht mij nu eens te focussen op de verschillen en overeenkomsten tussen vanille-extract en vanille-aroma.

Natuurlijk en kunstmatig

Vanille-extract is een natuurlijk product dat van echte vanille wordt gemaakt. Op Laura’s Bakery heb ik jullie al eens laten zien hoe je het zelf maakt van alleen vanillestokjes en wodka.

Vanille-aroma is een product dat in de fabriek wordt gemaakt, er zit geen echte vanille in. Ja, het smaakt en ruikt (redelijk) naar vanille, maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Ik vind persoonlijk dat je er minder lekkere resultaten mee krijgt, vanille-extract vind ik gewoon echt veel lekkerder.

Waar koop je vanille-extract?

Vanille-extract kun je dus zelf maken, maar je kunt het ook kopen. Zelf koop ik het meestal online bij kook- en bakwinkels. Maar de meeste fysieke kook- en bakwinkels hebben het ook in het schap staan. Aroma vind je daarentegen gewoon in de supermarkt. Helaas is vanille is duur momenteel. Dat komt door de grote vraag tegenover een beperkt aanbod door de slechte oogsten en arbeidsintensieve teelt. Dat zal ook vast een reden zijn dat niet alle supermarkten het momenteel al opnemen in het schap, net als dat je er ook moeilijk vanillestokjes kunt vinden.

Vanille-extract vervangen door vanille aroma

In mijn recepten zul je nooit vanille-aroma zien staan. Ik heb het altijd over vanille-extract. Omdat dat niet altijd heel gemakkelijk te vinden is en relatief duurder wordt vaak gevraagd of vanille-extract ook vervangen kan worden door vanille aroma ook gebruikt kan worden (en of dat niet gewoon hetzelfde is).

Je weet inmiddels al dat dit niet hetzelfde is, maar je kunt het wel degelijk vervangen. Je kunt aroma en extract in gelijke delen voor elkaar vervangen, heel simpel dus.

Naast vanille-aroma en -extract zijn er nog meer vanille smaakstoffen die je kunt gebruiken. Daar schreef ik in dit artikel al eens over.

Hoe vervang je vanille-extract of vanille-aroma door een andere vanille smaakstof?

Inmiddels is je al wel duidelijk dat je nooit vanille-aroma in mijn ingrediëntenlijsten zult terugvinden, ondanks dat je het 1:1 kunt vervangen door vanille-extract. Misschien heb jij juist weer een andere vanille smaakstof in huis en vraag je je daarom af wat de verhoudingen zijn om vanille-extract (of vanille-aroma) in een recept te vervangen. Daarvoor kun je het onderstaande aanhouden, 1 tl extract of aroma staat gelijk aan:

 • 2 tl vanillesuiker
 • 1 tl vanillepasta
 • 1/3 van een vanillestokje (het merg dus)

Kende jij de verschillen tussen vanille-extract en vanille-aroma al?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Dorien schreef:

  Is de variant die bij Dille en Kamille wordt verkocht dan echt extract of ook nog een tussenvorm?

 2. Rinske schreef:

  Ik heb gisteren voor het eerst vanille extract bij de AH gevonden, naast de vanille stokjes bij de kruiden! Daar werd ik helemaal blij van! De zelfde die ze bij de dille en kamille verkopen alleen goedkoper. ?

 3. Claire Jammaer schreef:

  IS ER EEN ANDER OPLOSSING VOOR TARTAR POEDER ?

 4. Betül schreef:

  Hai Laura! Ik had een vraagje, zit er alcohol in !!natuurlijk!! Vanille aroma?
  Vriendelijke groet!

 5. Remke schreef:

  Dit is inderdaad ook mijn vraag. Er zit ethanol in, in hoeverre heeft dit effect op je lichaam? Denk ook aan bloedsuikerspiegel en afbraak van alcohol? Alvast bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou helaas niet weten wat de effecten op je lichaam zijn, daar ligt mijn kennis niet. Sorry!

 6. Lobke schreef:

  Waaraan kan ik een goed vanille extract herkennen?
  Er zijn zoveel merken van dik in de twintig euro maar ook van onder een tientje. Welke is dan beter is ook gewoon goed.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vind die van Nielsen Massey bijvoorbeeld goed.

 7. zafer omay schreef:

  Beste LAURA,
  Ik ben vanilia natural extract importeur en wil graag een sample voor u brengen om uit te proberen. het zijn 1 liter en 4 liter maar ik kan gewenste verpakking wanneer u wilt langs kan brengen en afgeven zodat in uw producten kan gebruiken en uw opinie kan geven.
  mvg
  zafer omay
  06 87 24 09 39

 8. Renate Brand schreef:

  Hai Laura,
  In de ingrediënten lijst van vanille extract zie ik ook steeds suiker staan. Klopt dit.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet niet welk recept je bedoelt, maar in mijn recept gebruik ik geen suiker: https://www.laurasbakery.nl/zelf-vanille-extract-maken/

 9. Renate Brand schreef:

  Hai Laura, nee niet het recept om zelf te maken maar de ingrediënten van vanille extract online of in de winkel.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh! Dat zou kunnen, ik maak het dus eigenlijk altijd zelf 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *