Boterkoek cheesecake

1 september 2021
Boterkoek cheesecake
64

Dit is weer eens een mooi voorbeeld van het beste van twee werelden: een romige cheesecake met een chewy boterkoek bodem. Ik ben op zowel op boterkoek als op cheesecake stapelgek en beiden heb ik al in vele smaken en soorten gemaakt. Sinds ik deze zalige boterkoek cheesecake heb geproefd, loop ik over van de inspiratie voor nieuwe smaakcombinaties. Want ja, het zal je niet verbazen: het resultaat van deze boterkoek cheesecake met slagroom en frambozen was waanzinnig lekker. Die combinatie zullen jullie nog vaker terug gaan zien op Laura’s Bakery! 

Dit zijn de meest populaire boterkoekrecepten en (gebakken) cheesecake recepten op Laura’s Bakery: 

Zit jouw favoriet ertussen?

Boterkoek cheesecake

Mijn twee favoriete recepten in één: een romige cheesecake met een bodem van smeuïge boterkoek.
Porties: 12 personen
24 cm springvorm

Ingrediënten

BOTERKOEK BODEM

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 tl vanille extract
  • 1 ei S
  • snuf zout
  • 190 gram bloem

CHEESCAKE VULLING

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 gram zure room
  • 15 gram patentbloem

TOPPING

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • Frambozen of ander rood fruit

Instructies

  • Voor de bodem mix je de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 150 graden.
  • Klop voor de vulling de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen en zo ook het vanille-extract. Voeg de zure room al mixend toe. Voeg 15 gram bloem toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag (heel voorzichtig, de bodem is nog zacht) op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de boterkoek cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Ik zet er graag twee bakjes heet water naast in de oven, om scheuren te voorkomen.
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Serveer de cheesecake met toeven slagroom en versier met de frambozen.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen. 

Lees hier al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken. 

Bewaren

Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook, maar dan het liefst zonder de slagroom. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Demi schreef:

    Wat een super leuk recept! Ik wil hem meteen uitproberen dit weekend. Maar gebruik je als roomkaas monchou of iets anders ?

    1. Daniëlla schreef:

      Ben ik ook benieuwd naar!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Monchou werkt prima.

  2. Bert schreef:

    Ik denk de roomkaas van Philadelphia.
    Hier in Brazilië hebben we een lang feestweekend dus ideaal om deze heerlijke combi uit te proberen! Ik heb nog nooit een cheesecake in de oven gemaakt. Alleen in de koelkast, altijd zo klaar. Deze moet na de oven ook nog de koelkast in dus iets meer geduld voordat er gesmuld kan worden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      De roomkaas van Philadelphia kan inderdaad ook heel goed. En dat klinkt als een zeer leuk weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *