Boterkoek cheesecake

1 september 2021
Boterkoek cheesecake
113

De boterkoek cheesecake! Een mooi voorbeeld van het beste van twee werelden: een romige cheesecake met een smeuïge boterkoek bodem. Het is absoluut geen ingewikkeld recept, maar het resultaat is waanzinnig. Deze heerlijke taart wil je echt eens proberen.

Boterkoek cheesecake maken

Ik ben op zowel op boterkoek als op cheesecake stapelgek en beide recepten heb ik al in vele smaken en soorten gemaakt. Sinds ik deze boterkoek cheesecake heb geproefd, loop ik over van de inspiratie voor nieuwe smaakcombinaties. Want ja, het zal je niet verbazen: het resultaat van deze cheesecake met boterkoekbodem, slagroom en frambozen was za-lig. 

Cheesecake met een boterkoekbodem

In principe heb ik voor deze boterkoek cheesecake simpelweg mijn basisrecept voor cheesecake genomen en de klassieke koekjesbodem omgeruild. Ondanks dat ik een cheesecake heerlijk vind smaken met een koekjesbodem van Bastogne, Digestives of Oreo’s (in het basisrecept omschrijf ik de exacte verhoudingen voor elk van deze koekjes) gaat er toch weinig boven boterkoek.

Deze cheesecake met boterkoek bodem was zo’n succes, zowel hier thuis als bij jullie, dat er inmiddels al meer variaties op Laura’s Bakery zijn verschenen. Waaronder een variant met kwarktaart in plaats van cheesecake!

Cheesecake met een boterkoekbodem

Meer boterkoek recepten

Ik ben even in de cijfers van het blog gedoken en ik heb de meest populaire boterkoek recepten voor jullie op een rij gezet. Welke heb jij wel eens gemaakt?

Meer cheesecake recepten

Natuurlijk kon ik het niet laten om dit ook voor de cheesecake recepten op Laura’s Bakery te doen. Hieronder vind je mijn cheesecakes die jullie het liefst thuis bakken:

Scheuren in je cheesecake voorkomen? Lees ook eens dit artikel door met al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken.

Cheesecake boterkoek bodem

HET RECEPTENBOEK

Het Laura’s Bakery Receptenboek is niet zomaar een receptenboek, dit is jouw receptenboek. Hij is namelijk nog helemaal leeg, klaar om gevuld te worden met jouw favoriete recepten. De recepten van Laura’s Bakery die je keer op keer opzoekt, maar ook jouw heerlijke familierecepten kunnen erin gezet worden. Je richt jouw receptenboek in zoals je zelf wilt.

Bestel het Receptenboek

Afbeelding

Veelgestelde vragen

Kan ik de zure room ook weglaten of vervangen?

Je kunt het zeker niet weglaten, maar vervangen is wel mogelijk. Crème fraiche is een prima alternatief.

Kun je ook fruit door de cheesecake verwerken?

Dit heb ik zelf niet getest, maar een lezer wel. Zij schrijft: “Ongeveer 100 gram frambozen heb ik met een beetje suiker met de staafmixer gemixt. Vervolgens heb ik toen ik de cheesecake in de vorm had dit erover heen geschonken en als een swirl gemengd door het beslag, daarna gewoon in de oven zoals aangegeven. Ik vond het zelf heerlijk!”

Welke roomkaas moet ik gebruiken?

In principe kun je elke reguliere (naturel) roomkaas gebruiken. Zelf gebruik ik meestal Philadelphia roomkaas.

 

Boterkoek cheesecake recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Boterkoek cheesecake

Mijn twee favoriete recepten in één: een romige cheesecake met een bodem van smeuïge boterkoek.
Porties: 12 personen
24 cm springvorm

Ingrediënten

BOTERKOEK BODEM

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 tl vanille extract
  • 1 ei S
  • snuf zout
  • 190 gram bloem

CHEESCAKE VULLING

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 gram zure room
  • 15 gram patentbloem

TOPPING

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • Frambozen of ander rood fruit

Instructies

  • Voor de bodem mix je de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 150 graden.
  • Klop voor de vulling de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen en zo ook het vanille-extract. Voeg de zure room al mixend toe. Voeg 15 gram bloem toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag (heel voorzichtig, de bodem is nog zacht) op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de boterkoek cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Ik zet er graag twee bakjes heet water naast in de oven, om scheuren te voorkomen.
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Serveer de cheesecake met toeven slagroom en versier met de frambozen.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen. 

Lees hier al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken. 

Bewaren

Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook, maar dan het liefst zonder de slagroom. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. Demi schreef:

    Wat een super leuk recept! Ik wil hem meteen uitproberen dit weekend. Maar gebruik je als roomkaas monchou of iets anders ?

    1. Daniëlla schreef:

      Ben ik ook benieuwd naar!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Monchou werkt prima.

  2. Bert schreef:

    Ik denk de roomkaas van Philadelphia.
    Hier in Brazilië hebben we een lang feestweekend dus ideaal om deze heerlijke combi uit te proberen! Ik heb nog nooit een cheesecake in de oven gemaakt. Alleen in de koelkast, altijd zo klaar. Deze moet na de oven ook nog de koelkast in dus iets meer geduld voordat er gesmuld kan worden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      De roomkaas van Philadelphia kan inderdaad ook heel goed. En dat klinkt als een zeer leuk weekend!

  3. AL schreef:

    Je bent fantastische ,wat een inspiratie!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief, dankjewel!

  4. Desiree schreef:

    Ik zou hem graag in een hartvormige springvorm willen maken. Hoe zou ik dit het beste kunnen omrekenen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zal niet heel veel verschillen van een reguliere bakvorm. Mocht het een stuk grote of kleiner zijn kun je het recept omrekenen via de tool. https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/#:~:text=Een%20recept%20omrekenen%20was%20nog,vorm%20dat%20jijzelf%20gaat%20gebruiken.

  5. Ruth schreef:

    Net even geproefd, gister gemaakt, wat een toptaartje! Een blijvertje

  6. Saar schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor het recept. Kun je zure room ook weglaten?

    Grt,

    Saar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar zou dat zelf niet weglaten 🙂

  7. Marlieke schreef:

    Kan je door de cheesecake ook fruit verwerken? Verandert het recept dan of blijft alles hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, dus ik durf je niet te zeggen of alles hetzelfde blijft, maar ik denk dat het wel moet lukken 🙂

  8. Lisa schreef:

    Deze was echt waanzinnig lekker! Thanks voor dit recept Laura

  9. Marlieke schreef:

    Ik heb het laatst uitgeprobeerd. Ongeveer 100 gram frambozen heb ik met een beetje suiker met de staafmixer gemixt. Vervolgens heb ik toen ik de cheesecake in de vorm had dit erover heen geschonken en als een swirl gemengd door het beslag, daarna gewoon in de oven zoals aangegeven. Ik vond het zelf heerlijk!

  10. Sanne schreef:

    Deze was super gelukt! Iedereen vond hem lekker. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *