Boterkoek cheesecake

Gepost: 1 september 2021 Laatst bewerkt: 11 mei 2024
Boterkoek cheesecake

De boterkoek cheesecake! Een mooi voorbeeld van het beste van twee werelden: een romige cheesecake met een smeuïge boterkoek bodem. Het is absoluut geen ingewikkeld recept, maar het resultaat is waanzinnig. Deze heerlijke taart wil je echt eens proberen.

Boterkoek cheesecake maken

Ik ben stapelgek op zowel op boterkoek als op cheesecake en heb beide recepten ik al in vele smaken en soorten gemaakt. Sinds ik deze boterkoek cheesecake heb geproefd, loop ik over van de inspiratie voor nieuwe smaakcombinaties. Want ja, het zal je niet verbazen: het resultaat van deze cheesecake met boterkoekbodem, slagroom en frambozen was za-lig! 

Cheesecake met een boterkoekbodem

In principe heb ik voor deze boterkoek cheesecake simpelweg mijn basisrecept voor cheesecake genomen en de klassieke koekjesbodem omgeruild. Ondanks dat ik een cheesecake heerlijk vind smaken met een koekjesbodem van Bastogne, Digestives of Oreo’s (in het basisrecept omschrijf ik de exacte verhoudingen voor elk van deze koekjes) gaat er toch weinig boven boterkoek.

Deze cheesecake met boterkoek bodem was zo’n succes, zowel hier thuis als bij jullie, dat er inmiddels al meer variaties op Laura’s Bakery zijn verschenen. Maar niet alleen met cheesecake, want wat dacht je van kwarktaart of brownie met boterkoekbodem?

Cheesecake met een boterkoekbodem

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer boterkoek recepten

Ik ben even in de cijfers van het blog gedoken en ik heb de meest populaire boterkoek recepten voor jullie op een rij gezet. Welke heb jij wel eens gemaakt?

Meer cheesecake recepten

Natuurlijk kon ik het niet laten om dit ook voor de cheesecake recepten op Laura’s Bakery te doen. Hieronder vind je mijn cheesecakes die jullie het liefst thuis bakken:

Scheuren in je cheesecake voorkomen? Lees ook eens dit artikel door met al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken.

Cheesecake boterkoek bodem

Boterkoek cheesecake: tips

Kan ik de zure room ook weglaten of vervangen?

Je kunt het zeker niet weglaten, maar vervangen is wel mogelijk. Crème fraiche is een prima alternatief.

Kun je ook fruit door de cheesecake verwerken?

Dit heb ik zelf niet getest, maar een lezer wel. Zij schrijft: “Ongeveer 100 gram frambozen heb ik met een beetje suiker met de staafmixer gemixt. Vervolgens heb ik toen ik de cheesecake in de vorm had dit erover heen geschonken en als een swirl gemengd door het beslag, daarna gewoon in de oven zoals aangegeven. Ik vond het zelf heerlijk!”

Welke roomkaas moet ik gebruiken?

In principe kun je elke reguliere (naturel) roomkaas gebruiken. Zelf gebruik ik meestal Philadelphia roomkaas.

Welke bakvorm gebruik jij hiervoor?

Bij mijn boterkoek recepten krijg ik regelmatig de vraag of ik een speciale boterkoek bakvorm gebruik. Het antwoord is nee, maar voor deze boterkoek cheesecake zou ik dat ook echt afraden. Je wil hiervoor een springvorm met een losse bodem gebruiken. Ik gebruik zelf deze springvorm van 24 cm van Le Creuset.

 

Boterkoek cheesecake recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Boterkoek cheesecake recept

Mijn twee favoriete recepten in één: een romige cheesecake met een bodem van smeuïge boterkoek.
Porties: 12 personen
voor een springvorm van 24 cm

Ingrediënten

BOTERKOEK BODEM

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 tl vanille extract
  • 1 ei S
  • snuf zout
  • 190 gram bloem

CHEESCAKE VULLING

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 gram zure room
  • 15 gram patentbloem

TOPPING

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • Frambozen of ander rood fruit

Benodigdheden

Instructies

  • Voor de bodem mix je de suiker en boter in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal dan uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 150 graden.
  • Klop voor de vulling de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen en zo ook het vanille-extract. Voeg de zure room al mixend toe. Voeg 15 gram bloem toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag (heel voorzichtig, de bodem is nog zacht) op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de boterkoek cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Ik zet er graag twee bakjes heet water naast in de oven, om scheuren te voorkomen.
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Serveer de cheesecake met toeven slagroom en versier met de frambozen.

Tips

  • Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen. 
  • Lees hier al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken. 
Bewaren

Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook, maar dan het liefst zonder de slagroom. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Demi schreef:

    Wat een super leuk recept! Ik wil hem meteen uitproberen dit weekend. Maar gebruik je als roomkaas monchou of iets anders ?

    1. Daniëlla schreef:

      Ben ik ook benieuwd naar!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Monchou werkt prima.

  2. Bert schreef:

    Ik denk de roomkaas van Philadelphia.
    Hier in Brazilië hebben we een lang feestweekend dus ideaal om deze heerlijke combi uit te proberen! Ik heb nog nooit een cheesecake in de oven gemaakt. Alleen in de koelkast, altijd zo klaar. Deze moet na de oven ook nog de koelkast in dus iets meer geduld voordat er gesmuld kan worden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      De roomkaas van Philadelphia kan inderdaad ook heel goed. En dat klinkt als een zeer leuk weekend!

  3. AL schreef:

    Je bent fantastische ,wat een inspiratie!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief, dankjewel!

  4. Desiree schreef:

    Ik zou hem graag in een hartvormige springvorm willen maken. Hoe zou ik dit het beste kunnen omrekenen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zal niet heel veel verschillen van een reguliere bakvorm. Mocht het een stuk grote of kleiner zijn kun je het recept omrekenen via de tool. https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/#:~:text=Een%20recept%20omrekenen%20was%20nog,vorm%20dat%20jijzelf%20gaat%20gebruiken.

  5. Ruth schreef:

    Net even geproefd, gister gemaakt, wat een toptaartje! Een blijvertje

  6. Saar schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor het recept. Kun je zure room ook weglaten?

    Grt,

    Saar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar zou dat zelf niet weglaten 🙂

  7. Marlieke schreef:

    Kan je door de cheesecake ook fruit verwerken? Verandert het recept dan of blijft alles hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, dus ik durf je niet te zeggen of alles hetzelfde blijft, maar ik denk dat het wel moet lukken 🙂

  8. Lisa schreef:

    Deze was echt waanzinnig lekker! Thanks voor dit recept Laura

  9. Marlieke schreef:

    Ik heb het laatst uitgeprobeerd. Ongeveer 100 gram frambozen heb ik met een beetje suiker met de staafmixer gemixt. Vervolgens heb ik toen ik de cheesecake in de vorm had dit erover heen geschonken en als een swirl gemengd door het beslag, daarna gewoon in de oven zoals aangegeven. Ik vond het zelf heerlijk!

  10. Sanne schreef:

    Deze was super gelukt! Iedereen vond hem lekker. 🙂

  11. Peter schreef:

    Net gemaakt.. wat een lekkere taart zeg.. mijn vrouw vind hem gevaarlijk lekker..morgen nemen we hem mee om te delen met vrienden.. super..

  12. Yaniek schreef:

    Heyy ik heb een vraag hoe lang duurt dit in totaal?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verschilt vaak per persoon (de een werkt sneller dan de ander), de bereidingstijd is in ieder geval 60 minuten en 4 uur opstijven in de koelkast.

  13. N schreef:

    Hoi. De taart staat nu af te koelen met de oven op een kier. Als ik de taart straks in de koelkast plaats (om verder af te koelen), moet ik hem dan afdekken met folie?

  14. Marieke schreef:

    Ik wil dit recept graag maken in muffinvormpjes.
    Heb je een idee wat de baktijden dan moeten zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar ik vermoed dat de bodem ongeveer dezelfde tijd nodig heeft (tenzij je het een dunnere laag maakt, dan zal het korter zijn). Voor de vulling zou ik deze tijden aanhouden: https://www.laurasbakery.nl/mini-cheesecakes-basisrecept/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept