10 tips voor de beginnende bakker

26 februari 2015 Laatst bewerkt: 22 februari 2023
10 tips voor de beginnende bakker
2

Bakken is zo makkelijk nog niet. Het werkt anders dan koken. Bij koken kun je op smaak van alles toevoegen aan een gerecht. Bij bakken kun je dit natuurlijk ook doen, maar dat geeft geen garantie voor een mooi en smakelijk baksel 😉 . Heb jij nog niet zoveel ervaring met bakken? Dan vind je het misschien wel een hele uitdaging om die keuken in te stappen en te gaan beginnen met dat ene recept voor koekjes, of om die ene lekkere taart te gaan bakken. Met deze tips voor de beginnende bakker kan het bijna niet meer mis gaan en pak je die zoete uitdaging met beide handen aan!

1. Ken je eigen (bak)grenzen

Het begint al bij het uitzoeken van een recept: weet wat je kunt. Ben jij geen held in de keuken? Kies dan niet een al te moeilijk recept uit. Het moet wel leuk blijven natuurlijk en er is niks mis mee om een eenvoudiger recept uit te kiezen. Het gaat uiteindelijk om het resultaat.

2. Kies een goed recept

Ik kan vaak wel aan een recept zien of het enigszins klopt of niet, maar toen ik amper ervaring had kon ik dit echt niet zien. Daarom is het belangrijk dat je een goed recept kiest. Daarmee bedoel ik vooral van een bron die je vertrouwt. De recepten op Laura’s Bakery heb ik bijvoorbeeld allemaal persoonlijk getest en ik weet dat ze kloppen. Maar er zijn ook websites waar iedereen een recept in een persoonlijk digitaal receptenboekje kan opslaan. Dit kan natuurlijk kloppen, maar je weet minder goed wie hier achter zit en of dit een betrouwbare bron is voor een kloppend recept.

3. Lees een recept van te voren goed door, weet wat je te wachten staat

Heb je een recept uitgekozen? Lees het dan van begin tot eind goed door, desnoods meerdere keren. Zorg dat je weet wat je te wachten staat, zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je ineens voor jou onbekende technieken moet toepassen. Of misschien blijk je ineens wel materialen nodig te hebben die je helemaal niet in huis hebt.

4. Check of je alle ingrediënten in huis hebt

Ga er niet van uit dat je nog genoeg eieren hebt, de boter voldoende op voorraad is en er zeker nog wel 300 gram bloem in de pot zit. Je zal niet de eerste zijn die er tijdens het bakken achter komt dat het toch maar 200 gram was. En dat terwijl je de rest van de ingrediënten al vermengd hebt, waardoor je het recept ook niet meer kunt aanpassen.

5. Haal ingrediënten op tijd uit de koelkast

Weet jij dat je vanmiddag gaat bakken? Zorg dat je dan aan het eind van de ochtend vast de boter en eieren (indien nodig) uit de koelkast haalt. Toch vergeten? Check dan deze tips om ingrediënten snel op kamertemperatuur te krijgen!

6. Weeg alle ingrediënten van te voren af in aparte kommetjes

Heel simpel, maar het werkt zoveel eenvoudiger. Neem voordat je begint met het recept even de tijd om alle ingrediënten af te wegen. Zo kom je er dus ook achter of je van alles wel genoeg in huis hebt en je voorkomt fouten in het afwegen. Niets vervelender dan suiker bij de boter gooien maar ondertussen vergeten hem op nul te zetten en je ook nog eens bent vergeten waar hij nou op stond. Je haalt het nu niet meer even snel uit de kom.

7. Wees niet eigenwijs en volg het recept

Nog niet zoveel ervaring in de zoete keuken? Volg het recept dan tot in de details op. Die 5 minuten mixen worden met een reden aangegeven, maak daar niet 2 minuten van. Als je ingrediënten in delen moet toevoegen heeft dat ook een doel en moet je het niet in één keer toevoegen.

8. Varieer niet direct in recepten die je nog niet kent

Ga jij voor het eerst die lekkere koekjes maken? Maak die de eerste paar keer dan gewoon volgens recept, ook als jij denkt dat je het recept nog veel lekkerder kunt maken. Leer eerst het recept kennen voordat je er wijzigingen in maakt door bijvoorbeeld ingrediënten toe te voegen of weg te laten.

9. Zet een eierwekker

Bij een lekkere ovenschotel maakt het meestal niet heel veel uit of deze nu 60 of 65 minuten in de oven staat. Bij bakken kunnen die 5 minuten cruciaal zijn. Jouw smeuïge cake is ineens droog. Zet daarom altijd een wekkertje aan voor de baktijd. Moeten jouw koekjes 2 minuutjes langer in de oven? Zet dan ook de wekker! Die twee minuten zijn sneller om dan je denkt, het is mij al geregeld gebeurd dat ik druk bezig was en die 2 minuten mij allang weer waren ontschoten.

10. Heb plezier!

Het is misschien een wat preciezer werkje dat bakken, maar het is geen scheikunde waar je de opperste concentratie voor nodig hebt omdat je anders iets tot ontploffing brengt. Relax en heb plezier in de keuken. Ja, het wordt een zootje (bij mij wel in ieder geval) maar ook dat hoort erbij. Denk dan maar aan jouw versgebakken baksel wat je straks bij de koffie of thee kunt oppeuzelen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Liesbeth Bomers schreef:

  Dag Laura
  Bedankt voor je leuke, goed leesbare website met heerlijke recepten. Je inspireert me enorm en geeft mij als beginnende bakker precies de juiste tips om tot een lekker resultaat te komen.
  Kan je mij vertellen of ik in plaats van een taart ook een cake (bijv. jouw citroencake) kan decoreren met fondant?

 2. Amanda schreef:

  Hey Laura!

  Mag ik vragen wat je ervaring is met de kenwood hand mixer?

  Ik bak niet zo heel veel en heb geen ruimte voor een keukenmachine

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *