Bakken is zo makkelijk nog niet. Het werkt anders dan koken. Bij koken kun je op smaak van alles toevoegen aan een gerecht. Bij bakken kun je dit natuurlijk ook doen, maar dat geeft geen garantie voor een mooi en smakelijk baksel 😉 . Heb jij nog niet zoveel ervaring met bakken? Dan vind je het misschien wel een hele uitdaging om die keuken in te stappen en te gaan beginnen met dat ene recept voor koekjes, of om die ene lekkere taart te gaan bakken. Met deze tips voor de beginnende bakker kan het bijna niet meer mis gaan en pak je die zoete uitdaging met beide handen aan!
1. Ken je eigen (bak)grenzen
Het begint al bij het uitzoeken van een recept: weet wat je kunt. Ben jij geen held in de keuken? Kies dan niet een al te moeilijk recept uit. Het moet wel leuk blijven natuurlijk en er is niks mis mee om een eenvoudiger recept uit te kiezen. Het gaat uiteindelijk om het resultaat.
2. Kies een goed recept
Ik kan vaak wel aan een recept zien of het enigszins klopt of niet, maar toen ik amper ervaring had kon ik dit echt niet zien. Daarom is het belangrijk dat je een goed recept kiest. Daarmee bedoel ik vooral van een bron die je vertrouwt. De recepten op Laura’s Bakery heb ik bijvoorbeeld allemaal persoonlijk getest en ik weet dat ze kloppen. Maar er zijn ook websites waar iedereen een recept in een persoonlijk digitaal receptenboekje kan opslaan. Dit kan natuurlijk kloppen, maar je weet minder goed wie hier achter zit en of dit een betrouwbare bron is voor een kloppend recept.
3. Lees een recept van te voren goed door, weet wat je te wachten staat
Heb je een recept uitgekozen? Lees het dan van begin tot eind goed door, desnoods meerdere keren. Zorg dat je weet wat je te wachten staat, zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je ineens voor jou onbekende technieken moet toepassen. Of misschien blijk je ineens wel materialen nodig te hebben die je helemaal niet in huis hebt.
4. Check of je alle ingrediënten in huis hebt
Ga er niet van uit dat je nog genoeg eieren hebt, de boter voldoende op voorraad is en er zeker nog wel 300 gram bloem in de pot zit. Je zal niet de eerste zijn die er tijdens het bakken achter komt dat het toch maar 200 gram was. En dat terwijl je de rest van de ingrediënten al vermengd hebt, waardoor je het recept ook niet meer kunt aanpassen.
5. Haal ingrediënten op tijd uit de koelkast
Weet jij dat je vanmiddag gaat bakken? Zorg dat je dan aan het eind van de ochtend vast de boter en eieren (indien nodig) uit de koelkast haalt. Toch vergeten? Check dan deze tips om ingrediënten snel op kamertemperatuur te krijgen!
Dag Laura
Bedankt voor je leuke, goed leesbare website met heerlijke recepten. Je inspireert me enorm en geeft mij als beginnende bakker precies de juiste tips om tot een lekker resultaat te komen.
Kan je mij vertellen of ik in plaats van een taart ook een cake (bijv. jouw citroencake) kan decoreren met fondant?
Hey Laura!
Mag ik vragen wat je ervaring is met de kenwood hand mixer?
Ik bak niet zo heel veel en heb geen ruimte voor een keukenmachine
Groetjes