Wat stond het al lang op mijn lijst, het bakken van een citroen ricotta cake. Een smeuïge, zachte cake met citroen als ondertoon. Het leek mij al ontzettend lekker, maar bleek in realiteit nog beter dan verwacht. Deze taart (of eigenlijk cake) wil je echt eens proberen.
Hoe smaakt een citroen ricotta cake?
Een citroen ricotta cake is een specialiteit uit de Italiaanse zoete keuken. Een ricotta cake is zacht en enigszins luchtig qua structuur, maar tegelijkertijd ook heerlijk smeuïg. Combineer dat met een vleugje citroen en je hebt een overheerlijke cake. Dat is eigenlijk precies wat je zoekt in een cake toch? Hoogste tijd dat ik er eens mee aan de bak ging.
Omdat het een klassiek Italiaans recept is, heb ik me laten inspireren door een aantal Italiaanse recepten en heb ik hier vervolgens mijn eigen Laura’s Bakery citroen ricotta cake van heb gemaakt. Dat houdt in dat ik de hoeveelheid suiker wat naar beneden heb gebracht en het recept zo heb samengesteld dat je een fluffy én smeuïge cake als eindresultaat zult hebben. Je zou het bijna de middenweg tussen een cheesecake en een cake kunnen noemen.
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets te geven of bij groot bezoek
Dankjewel Laura,
voor het recept van de heerlijke citroen ricotta cake. Het is niet aan mij besteed, commentaar te schrijven bij een blog, doe dat eigenlijk nooit, maar ik maak nu graag de uitzondering. Deze cake is subliem, heeft niets meer of niets minder nodig.
Net zoals vele van jou recepten trouwens.
Lukt altijd!
Lieve groeten.
Nou dat is extra leuk om te lezen! Dank voor dit lieve bericht en veel bakplezier nog.
Waanzinnig lekkere cake! Bedankt voor dit heerlijke recept.
Iedereen in het gezin at zijn vingers er bij op.
Nu afwachten hoe de nutella swirl koekjes (uit jouw kinder bakboek) uit de oven komen waar onze dochter nu mee bezig is. Wij zijn fan 🙂
Zo leuk! Thanks voor dit bericht 😀
Dag Laura, al enkele recepten van je site geprobeerd, heel enthousiast over jouw site! Deze cake zakt bij mij wel wat in, maar de zijkanten zijn al best donker. Klopt de tip om hem nog wat langer te bakken dan nog steeds?
Heb je de cake in het midden van de oven gebakken? Zie deze tip: Bak de ricotta cake op een rooster in het midden van de oven. Dit voorkomt dat de bovenkant en zijkanten van de cake te snel donker zullen worden. Dek eventueel af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te donker wordt aan de bovenkant.
Hoi Laura, heerlijke recepten staan er toch op je blog! Ik kom vaak terug voor een paar ‘klassiekers’, zoals de citroencake met bosbessen. Ik vroeg me af of ik deze ricottacake ook in een tulbandvorm kan maken, of zal deze dan onvoldoende rijzen? Ik hoor het graag, dank je wel!
Leuk om te horen! Ik heb dit recept zelf niet getest in een tulbandvorm, dat lijkt me wel wat uitdagender om goed gaar te krijgen, maar je kunt het uiteraard proberen!
Dag Laura, het lukt me precies niet om op jouw reactie te antwoorden, daarom even een nieuw bericht. Ik heb de cake in het midden van de oven gebakken en halverwege aluminiumfolie over gedaan. Zou het helpen als ik de cake langer bak op een lagere temperatuur?
Dat zou je kunnen proberen! Iedere oven is immers anders, wellicht is jouw oven wat kleiner en sterker.
Ik wil deze cake heel graag proberen, maar ik vroeg me af of het ook zou lukken als ik nog blauwe bessen aan het beslag toevoeg? Of doe ik dat beter niet?
Denk dat het wel kan, lekker! Je kunt de bessen ook even door de bloem halen voor het vocht/zakken naar de bodem.
Hoi Laura, prima recept. De ricotta heb ik echter vervangen met lactosevrije roomkaas (van Arla). De thuis-jury heeft hem zodanig zitten smullen, dat ik er binnenkort nog één mag maken. Ook als toppunt heb ik lactosevrije roomkaas gebruikt met daarop de suikerpoeder.
Kan ik de Citroën cake met ricotta ook invriezen?
Zeker!
Heerlijke Citroën rigotta cake, succes bij de maandelijkse Koffieclub.
invriezen ging prima.
Bedankt voor t recept
Hele lekkere cake! Ik heb een gluten intolerantie dus ik heb geprobeerd om hem glutenvrij te maken, en dat is heel goed gelukt!