Fondant bewaren

Gepost: 6 maart 2016 Laatst bewerkt: 14 juni 2023
Fondant bewaren
20

Fondant over na het decoreren van een taart of cupcakes? Je hoeft de restjes niet gelijk weg te gooien, je kunt namelijk heel goed fondant bewaren om er later nog iets mee te decoreren. Belangrijk is wel dat je het goed bewaart zodat het niet uitdroogt.

Luchtdicht

Je kunt je fondant in (boterham)zakjes doen, maar door het in te wikkelen met vershoudfolie kun je de restjes fondant echt goed luchtdicht verpakken. Dit vind ik zelf het prettigst werken. Het is overigens ook nodig om de fondant luchtdicht te verpakken, als je dat niet doet droogt het uit aan de lucht.

Donker

Eenmaal luchtdicht verpakt in folie, doe ik de stukjes fondant in een oude fondant emmer. Dan sluit je het nogmaals luchtdicht af, maar het is ook donker. Geen oude fondantemmer? Een andere plastic bak volstaat  ook, helemaal als deze niet transparant is. Als je bak wel transparant is en licht doorlaat, kun je hem in een kast of lade bewaren waar het donker is.

Koel

Net als met de meeste dingen, koel bewaren is belangrijk. Door warmte wordt fondant zachter. Als dit vaak gebeurt verliest de fondant zijn kwaliteit en kun je er niet goed meer mee werken.

Houdbaarheid

Check van tevoren op de originele verpakking hoelang de fondant houdbaar is. Plak eventueel een etiketje op je restje verpakte fondant met deze datum als je de originele verpakking weggooit.

Foto: Baktotaal

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. An schreef:

  Hallo Laura,
  Wat kan ik doen om de fondant goed te houden op een taart, cake e.d. bij mij smelt dat altijd, loopt er echt af. Maakt niet uit of dit op slagroom, boter crème of wat ook zit. Heb het ook al eens gemengd met een beetje petal base, dit helpt ook niet.
  Misschien heeft u een oplossing.
  M.vr.gr. An

 2. Ingrid schreef:

  Ik wil mijn fondant figuurtjes afkomstig van de taart bewaren. Niet opeten dus. Kan ik het beste de figuren laten drogen.

 3. Marjo schreef:

  Hoe lang van tevoren kan ik de fondant figuurtjes maken voor een taart? Kun je deze bewaren in de koelkast? Ik wil namelijk een Sesamstraat-taart voor mijn dochtertje maken en daar komt nogal wat bij kijken (tijd en werk)

 4. Sorzwa schreef:

  Kan ik ook fondant als decoratie gebruiken op pudding?

 5. Ans schreef:

  Hallo,

  Hoelang kan ik aangebroken fondant, donker weggezet in een lunchtdicht doosje, bewaren?

  Groet Ans

 6. Annemieke schreef:

  Hallo Laura,

  Voor mn vriendin ga ik haar trouwtaart maken en wil alles goed voorbereiden natuurlijk. Kan ik ook al een aantal weken voor de bruiloft alle bloemetjes van fondant maken en deze in een luchtdicht bakje bewaren in de koelkast of vriezer of raad je dat af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *