Limoncello-basilicum ijsjes + review De Poptailbar

Gepost: 12 juli 2017 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
22

Een bevroren cocktail, dat is natuurlijk wel het ultieme zomerse ijsje. Ik maakte de limoncello-basilicum ijsjes uit het boek de De Poptailbar en inmiddels heb ik nog wat meer ijsjes uit dit boek op mijn lijstje gezet om te gaan maken. Het limoncello ijs koos ik uit omdat het mij doet denken aan de zomer en aan Italië, maar ook omdat ik nog een flesje limoncello in de kast had staan. Jawel, stiekem was het dus ook gewoon een hele praktische keuze. Ik geef je het recept voor het ijsje en vertel jullie ook nog meer over het boek zelf.

BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Limoncello-basilicum ijsjes

Een bevroren cocktail klinkt natuurlijk als hét ijsje van deze zomer. Probeer deze Limoncello-basilicum ijsjes zeker eens uit!
Porties: 10 ijsjes

Ingrediënten

 • 420 ml kokend water
 • 4 el fijne kristalsuiker
 • rasp en sap van 3 citroenen
 • 120 ml limoncello
 • snufje zout
 • 16-18 basilicumblaadjes

Instructies

 • Kook het water en meet dit af in een maatbeker. Roer de suiker erdoor en zet opzij zodat het kan afkoelen, het is prima als het nog een beetje warm is, zolang het maar niet meer heel erg heet is.
 • Was de citroenen en rasp ze daarna, pers ook het sap eruit. Roer het rasp en sap door het afgekoelde water, samen met de limoncello en het zout.
 • Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Roer goed door zodat je ook de rasp vrij gelijkmatig over de vormpjes verdeeld. Duw in elk ijsje twee basilicum blaadjes en steek de stokjes erin.
 • Zet de ijsjes minimaal 14 uur in de vriezer.
Tips

In het boek wordt in plaats van suiker xylitol (een zoetstof) gebruikt. Ik had dit niet in huis en met suiker werkt het ook prima, maar je kunt dus ook xylitol gebruiken als je dit hebt.

IJsjes met alcohol hebben een lager smeltpunt, dat betekent dat ze sneller zullen smelten. Haal ze dus pas uit de vriezer op het moment dat je ze wilt serveren.

Bewaren

In de vriezer tot 3 maanden te bewaren.

Over De Poptailbar

Het is een klein vrolijk en handzaam boekje met meer dan 90 bevroren cocktails. Daar kom je de zomer dus wel mee door. Nadat er is uitgelegd welke benodigdheden je nodig hebt en wat basistheorie over het maken van deze ijsjes kun je al aan de slag. De ijsjes zijn ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Van fris en fruitig tot kruidige ijsjes. Daar kun je dus al een eerste keuze maken om vervolgens in het hoofdstuk naar wens de definitieve ijsjes uit te kiezen.

Bij elk recept staat een illustratie van het ijsje, de ingrediënten en benodigdheden zijn ook voorzien van kleine illustraties. Dat maakt het vrolijk, maar ook best vol op een pagina. Omdat het makkelijke recepten zijn vind ik dit zelf niet heel erg storend. Eigenlijk is het enige minpuntje voor mij dat er geen foto’s staan in dit boek. Er staan enkel illustraties in van de ‘eindresultaten’ en hoewel dat een idee geeft, zie ik zelf graag ook foto’s bij de recepten. Vooral ook omdat dat een beter beeld geeft. In de illustratie van de door mij gemaakte ijsjes zijn de basilicumblaadjes mooi in het midden getekend, terwijl die toch echt naar boven drijven in de vormpjes. Net als dat het kleurverloop wordt veroorzaak door de gezakte citroenrasp. Geen groot drama, maar met een foto had ik dit van tevoren al geweten en dat vind ik persoonlijk prettiger.

Ben jij dol op cocktails en zeg jij geen nee tegen ijsjes? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk geprijsd.

De Poptailbar van Kathy Kordalis telt 128 pagina’s met 90 leuke recepten en is verkrijgbaar bij bol.com

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

 1. Wow, wat een bijzondere ijsjes zeg! Ziet er onwijs lekker uit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *